Tientallen huurders binnenkort op straat: geen contract ondanks toezeggingen

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 9. 05. 2023
  • Tientallen huurders van wooncomplex Mannoury in Nieuw-West staan deze zomer op straat nadat hun tweejarig huurcontract afloopt. Bij de sleuteloverdracht in 2021 werd sommige huurders verteld dat zij na die twee jaar konden rekenen op een nieuwe huurovereenkomst - voor onbepaalde tijd. De huurders blijven verontwaardigd achter. "Ik heb een paar duizend euro in dit appartement gestopt."
    "Ik stond op tafel te dansen, ja. Eindelijk een huis in Amsterdam." Mireya Wouters kan haar geluk niet op als ze in het voorjaar van 2021 te horen krijgt dat ze een appartement mag huren in een gloednieuwe woontoren. Ze is dan de eerste bewoner. "En ook nog op een fijne plek."
    Middenhuur
    Het complex is ontwikkeld door Aedes Real Estate (niet te verwarren met Aedes, de branchevereniging voor woningbouwcorporaties) en ligt tussen station Lelylaan en de A10. Aedes Real Estate bezit in de twee moderne woontorens in totaal 64 appartementen. Ruim veertig daarvan zijn zogeheten middeldure huurwoningen, kortweg ook middenhuur genoemd. Dat zijn woningen met een huurprijs boven de sociale huurgrens, maar ónder de marktprijs.
    Deze huizen zijn gereserveerd voor mensen met een modaal inkomen of iets meer; mensen die in de competitieve Amsterdamse woningmarkt vaak tussen wal (een sociale corporatiewoning) en schip (de vrije huurmarkt) vallen. Voor een appartement van ruim 50 vierkante meter betaal je in Mannoury zo'n 1150 per maand, inclusief servicekosten. Een buitenkansje: op de vrije markt betaal je voor een vergelijkbare woning met gemak vierhonderd euro per maand meer.
    Zicht op onbepaalde tijd
    De nieuwe huurders van de middeldure appartementen krijgen in de zomer van 2021 allemaal een contract voor twee jaar. Maar, zo wordt huurder Lennard (achternaam bekend bij de redactie, red.) verteld bij de sleuteloverdracht: daarna krijgen de huurders hoogstwaarschijnlijk een contract voor onbepaalde tijd. "Die eerste twee jaar moesten we zien als een soort proefperiode. Om te zien of we goede huurders zouden zijn." Mede daarom besluit Lennard flink wat geld te stoppen in zijn nieuwe huis. "Dat moest ook wel, want er lag bijvoorbeeld nog niets op de vloer. Omdat ik verwachtte er een tijd te kunnen blijven wonen, heb ik een iets duurdere vloer genomen. Uiteindelijk heb ik een paar duizend euro in dit appartement gestopt."
    Mireya vertelt dat zij bij haar sleuteloverdracht hetzelfde verhaal te horen krijgt. "We hebben een borrel gehad na de oplevering, toen had ik het er nog over met een andere huurder. Die zei dat haar hetzelfde verteld was." De strekking: fijne, goede huurders kunnen rekenen op verlenging.
    Het komt niet bij de huurders op om de toezegging op te laten nemen in het contract. Michelle Bouwers, een andere huurder die tegelijkertijd de sleutel krijgt, vraagt erover door in een mail aan de verhuurmakelaar, Eefje Voogd Makelaardij. Het antwoord luidt dat er inderdaad 'mogelijkheid tot verlenging' is. Maar, wordt daaraan toegevoegd: "dit besluit is aan de ontwikkelaar."
    Waarom ontwikkelaar en eigenaar Aedes Real Estate uiteindelijk geen vaste contracten aanbiedt aan de middenhuurders, is niet direct duidelijk. "Eerst gaven ze überhaupt geen uitleg", vertelt Lennard. Een andere huurder vertelt dat Aedes heeft onderzocht of de huurders onderling van woning kunnen ruilen om zo toch in het complex te kunnen blijven wonen.
    Maar dan, in maart dit jaar, stuurt de beheerder van het complex een bericht rond namens de eigenaar. De contracten voor de middenhuur worden niet verlengd.
    Lennard: "Daarin stond dat ze ook andere mensen de kans wilden geven op een woning in het middensegment. En dat ze hun eigen personeel de mogelijkheid wilde geven in het complex te wonen." Een vreemde verklaring, vinden veel huurders. "Met deze doorstroming verplaats je het probleem toch alleen maar? En we hebben eens op de site van Aedes gekeken: er werken daar zo'n twintig mensen. Zelfs als die allemaal hier willen wonen, zijn er nog appartementen over."
    Het aanbieden van tijdelijke contracten is legaal en is geregeld in de Wet doorstroming huurmarkt, ingevoerd in 2016. Door niet te lang vast te zitten aan een huurder, moesten investeerders worden aangetrokken voor huurwoningen. Hierdoor zou het aanbod groeien, was de gedachte.



    AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
    Abonneer hier op ons youtubekanaal:
    / at5
    Tips of opmerkingen?
    Whatsapp: 06 511 909 38
    Telefoon: 020 555 1155
    Volg AT5:
    www.at5.nl
    Instagram: at5.nl
    Facebook: at5nl
    Twitter: at5

Komentáře • 44

  • @subharmonics71
    @subharmonics71 Před rokem +4

    Bedankt nog voor het naaien hè, Stef Blok!

  • @josephvaes6987
    @josephvaes6987 Před rokem +10

    Verhuurder nooit zomaar vertrouwen altijd een contract nemen voor onbepaalde tijd.die doorstroming waar ze over praten is dat als de oude huurder eruit gaat ze de huur weer een stuk hoger kunnen maken 😏

  • @idrisustahollanda1582
    @idrisustahollanda1582 Před rokem +10

    Oude huurder eruit. Nieuwe huurder met hogere huur welkom

    • @vpnconsult
      @vpnconsult Před rokem +2

      Mag niet voor deze appartementen. Huur bedrag ligt vast. Maar zeker met de onzekerheid vanuit de overheid en de fiscale agressie kun je als verhuurder niet het risico nemen dat je slechte huurders hebt

  • @robvangelderen2359
    @robvangelderen2359 Před 27 dny

    In 1987 betaalden we gewoon 275 gulden op de Da Costakade, daarna ging alles steil omhoog

  • @r.v2174
    @r.v2174 Před rokem +7

    Is fockt op g

  • @tjeremiah9747
    @tjeremiah9747 Před rokem +4

    Midden inkomens worden weer van alle kanten genaaid

  • @Akeligknetter
    @Akeligknetter Před rokem +2

    En de nieuwe huurders betalen het dubbele de komende twee jaar, nieuwe contractjes liggen al klaar 🥳

  • @freekdijkstra6827
    @freekdijkstra6827 Před rokem +6

    Ja mondeling... Nog steeds niet eerlijk natuurlijk maar moet zwart op wit staan je kunt niet zomaar vreemden vertrouwen op hun woord

  • @vpnconsult
    @vpnconsult Před rokem +1

    Als je het zo belangrijk vindt, dan laat je het toch zwart op wit zetten?

  • @DaRaoul25
    @DaRaoul25 Před rokem +1

    2:30 en zelfs buiten Amsterdam gekeken, kijk alsjeblieft Buiten Amsterdam meid

  • @ramana3147
    @ramana3147 Před rokem +1

    Als een verhuurder iets toezegt, waarom hebben ze dat dan niet laten opnemen in het contract? Dit is toch gewoon dom van ze. Nooit iemand geloven op z’n woord.

  • @mrmurphy9222
    @mrmurphy9222 Před rokem +1

    Bedank Hugo de Jonge dan. Middenhuur moet verdwijnen. Punten telling gaat naar beneden dus minder huur is minder inkomsten minder liquide. Dus niet zeiken tegen je huisbaas ;)

    • @ajaxjood020zuid6
      @ajaxjood020zuid6 Před rokem

      Puntentelling gaat omhoog bedoel je? Van 141 naar 187.

  • @casd2480
    @casd2480 Před rokem

    Welkom in Nederland

  • @annekebethlehem3954
    @annekebethlehem3954 Před rokem

    Ik sloopte alles eruit

  • @ajaxjood020zuid6
    @ajaxjood020zuid6 Před rokem +3

    Ik begrijp ze wel. 1150 voor zon appartement is natuurlijk ook ver onder de marktprijs. Met de nieuwe belastingregels houden ze er weinig van over. Wellicht willen ze ook uitponden, rekeninghoudende met de nieuwe WWS wijiziging van Hugo de Jonge. Zolang de huurder erin zit is verkoop alleen mogelijk met zittende huurder, wat in de praktijk veel minder opleverd. Jammer dat men hier geen rekening houden met dit soort factoren maar het alleen maar bekijken vanuit het perspectief van de huurder. Hugo de Jonge en van Rij zijn hier het probleem, niet de verhuurder.

  • @stefanhingis
    @stefanhingis Před rokem +1

    Moeten statushouders in zeker??

  • @HansKeesom
    @HansKeesom Před rokem

    Contract voor twee jaar is contract voor twee jaar. Jouw keuze om er een paar duizend euro in te steken. In de huidige woningmarkt verbaast me dit niet.

  • @7GreenC
    @7GreenC Před 3 měsíci +1

    De meeste mensen begrijpen niet dat verhuurders door recente regelgeving nog meer gedwongen worden om hun risico’s te managen.
    De regelgeving van Hugo maakt het juist problematisch voor verhuurders om contracten voor onbepaalde tijd te geven,
    Je kunt niet alleen denken aan rechten van huurders als je ook verhuurders niet enige rechten en zekerheden geeft.

  • @kosterrhea548
    @kosterrhea548 Před rokem +1

    Is sowieso kansloos om geld te douwen in huurwoning.

  • @DaRaoul25
    @DaRaoul25 Před rokem +1

    Naai streek!

  • @Rinusjoosen
    @Rinusjoosen Před rokem

    Gevangenen van het systeem, alleen beseffen ze het zelf niet.
    Ik heb er oprecht medelijden mee.

  • @ZeroDOD
    @ZeroDOD Před rokem +4

    Ze willen nog even goed die huurprijs verhogen.

  • @Ali-uh8te
    @Ali-uh8te Před rokem +1

    Doei

  • @dirkvanderlaan179
    @dirkvanderlaan179 Před rokem

    Die gaan de verkoop in

  • @MrDutchJefff
    @MrDutchJefff Před rokem +2

    Middenhuur voor 1150 euro voor een 55m2 woning....

  • @HipHopfan_
    @HipHopfan_ Před rokem +3

    Zijn er nou nog steeds mensen die dit soort toezeggingen niet op papier laten zetten? Mijn hemel hoe kortzichtig kan je zijn..

  • @naoufelzdiri8284
    @naoufelzdiri8284 Před rokem

    Laat de mensen met rust gewoon blijven wonen klaar.

  • @dieg
    @dieg Před rokem

    Eeeuh je gaat in een woning zitten zonder contract? Van alle kanten raar verhaal

  • @MrDjordje25
    @MrDjordje25 Před rokem +2

    Waarom gaat het steeds slechter hier?

    • @SilviaVanThreepwood
      @SilviaVanThreepwood Před rokem

      Omdat iedere mafkees hier in NL maar op de VVD blijft stemmen misschien..?

    • @tuttuttut7758
      @tuttuttut7758 Před 2 měsíci

      Heel wat jaren neo liberaal beleid, geen toekomstvisie en alles voor de korte termijn, pennywise poundfoolish. En oh ja, tenzij je bij de multi nationals hoort geeft de VVD geen reet om je

  • @stsab484
    @stsab484 Před rokem

    Aanmelden bij het Leger des Heils 🤡

  • @tweoo511
    @tweoo511 Před rokem +2

    Onzin verhaal joh was duidelijk dat het 2 jaar was thats it

  • @geekuyl6942
    @geekuyl6942 Před rokem

    Het uitgangspunt is dat mondelinge afspraken in beginsel net zo rechtsgeldig zijn als schriftelijke overeenkomsten. Als echter een van de partijen geen uitvoering aan de gemaakte mondelinge afspraak wenst te geven, ondervindt de andere partij in de meeste gevallen bewijsproblemen. Rechtszaak aanspannen met andere huurders. Getuigen genoeg.