DON'T MISS WHEN PLANTING WINTER VEGETABLES II cabbage, cauliflower, broccoli, onions, garlic

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 16. 08. 2022
  • Bu videoyla birlikte, kışlık sebze üretim video serimize başlıyoruz. Bu programda sadece, kışlık sebzeleri genel olarak ele alacağız, daha sonra tek tek sebzelerin yetiştirilmesiyle ilgili incelikleri anlatmaya çalışacağız.
    Videonun ilk bölümünde genel bilgiler verelim, daha sonra tek tek sebzeleri kısaca ele almaya çalışalım.
    Tavsiyemiz, kışlık sebzelerle ilgili yayınlayacağımız detaylı videoları mutlaka izlemeye çalışın. İddia ediyoruz hiçbir yerde bulamayacağınız bilgilere ulaşabilirsiniz.
    İlk önce, kışlık sebzeler konusundaki en büyük yanılgıyı düzelterek başlayalım. Kışlık sebzeler, kışın dikilmez, hatta iklim şartlarınıza göre ilkbahar dikimi yapabileceğiniz sebzeler vardır. Tohumu toprağa direkt ekeceğiniz sebzeler dışında, fide yapacağınız sebzeleri, mayıs ayından ağustosa kadar geçen sürede dikebilirsiniz.
    Burada ana kural şu; kışlık sebzelerin yenen kısımlarını oluşturabilmek için, gelişmelerinin ilk döneminde yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyarlar, bu nedenle yaz aylarında fide yetiştiriciliğinin yapıldığı bilinmelidir.
    Mesela sarımsağı ele alalım. İlk gelişim çağında ılık toprak ister, baş bağlamak için soğuk toprağa ihtiyacı vardır, ancak baş bağladıktan sonra içeriğinin zengin olması için ılık toprak ister.
    Kök bitkilerinde ise, depo kök oluşturabilmek için soğuk toprağa ihtiyacı vardır. Bunlar genelde tohumdan yetiştirdiğimiz sebzeler olduğu için, tohumların ekimini öyle bir zamanlamamız gerekir ki; kaliteli bir ürün elde edebilelim.
    Kök sebzeler için yumuşak bir toprak, her zaman daha idealdir ve yazın oluşturduğumuz toprak yapımız, istediğimiz oranda bir yapıysa, bu tarz sebzeler için de çok idealdir.
    Soğan yetiştiriciliğinde özellikle sıcaklık ve gün uzunluğu en önemli iki faktördür. Baş bağlamak için, 12 saatin altında gün uzunluğu isteyenler erkenci, 12-14 saat arası gün uzunluğu isteyenler orta erkenci ve 14 saatin üzerinde gün uzunluğu isteyenler ise geççi soğanlardır.
    Pırasa yetiştiriciliğine gelirsek, iklim şartlarına oldukça toleranslı bir bitki olduğundan çok fazla sorunla karşılaşmazsınız. Ancak kaliteli pırasayı nasıl yetiştireceğinize dair video hazırlıyoruz, faydalanabileceğiniz bazı bilgilere ulaşabilirsiniz.
    Sarımsak konusuna gelirsek, kaliteli bir sarımsak için, ılıman iklimin hakim olduğu bir bölgedeyseniz, kasım ve aralık aylarında, soğuk ve toprak düzeyinde tehlikeli don yaşanan bir yerdeyseniz ise, mart ve nisan aylarında ekim yapın. Sarımsak için tamamen bölgenizin hava şartları etken olduğu için, size uygun olmayan bir iklime sahip bir yerde yetiştiricilik yapandan dikim tavsiye almayın, yanlış yapabilirsiniz.
    Havuç, direkt tohum ekimi yöntemi ile üretilir ve yazlık ekilecekse şubat ayından itibaren nisan ayı ortalarına kadar, kışlık ekilecekse mayıs sonu ile temmuz sonu arasında ekilebilir. Tohum ekim dönemlerinde, 15-20 derece sıcaklıklar varsa, kaliteli bir kök elde edebilirsiniz.
    Lahana grubu sebzelerinden; baş lahanalar, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, yaprak lahana çeşitleri ve alabaş gibi türlerin hemen hemen hepsi, çok küçük detaylar hariç aynı isteklere sahiptir ve tek geçerli kural, hasada geleceği dönemlerin bilinmesi ve bunu sizin iklim şartlarınıza uydurmanız gerektiğidir.
    Lahana konusu detaylara sahip olduğu için, belki birkaç videoda bazı püf noktalarını vermeye çalışacağız.
    Marul ve kıvırcık türleri kısa yetiştirme periyoduna sahip olduğu için, yılın hemen hemen her zamanı yetiştirebilirsiniz. Önemli olan, çeşidin yazlık mı yoksa kışlık mı olduğunu bilmeniz gerekir. Yoksa kışlık bir türü sıcak bir ortamda yetiştirmeye çalışırsanız, çabuk tohuma kalkar ve kartlaşır. Yazlık çeşitleri de kışın yetiştirmeye çalışırsanız, kaliteli ürün alamazsınız. Iceberg yetiştirmek için de, kendine özgü top formunu oluşturabilmesi her iklimde mümkün değildir.
    Ispanak da, serin bir iklim sebzesi olmasına rağmen, yazlık çeşitleri de vardır. Ispanağı, ilkbaharda ekip yine ilkbaharda hasat edeceğiniz, sonbaharda ekip sonbaharda hasat edeceğiniz ve sonbaharda ekimi yapıp ilkbaharda hasat edebileceğiniz üç değişik zamanda yetiştirilebilirsiniz.
  • Jak na to + styl

Komentáře • 25

  • @hacdogan2889
    @hacdogan2889 Před rokem +2

    Ağzına yüreğine sağlık hocam değerli bilgiler için teşekkürler

    •  Před rokem

      Rica ederim

  • @ayselbalkaya6898
    @ayselbalkaya6898 Před rokem +1

    Hocam kolaygelsın çok teşekkürler

    •  Před rokem

      Rica ederim, size de kolay gesin

  • @haticeadguzel8337
    @haticeadguzel8337 Před rokem +1

    Bu saatten sonra soğuk bir memlekette ne ekilir hocam onu da söyler misiniz. Hevesimiz kursağımızda kalmasın. Yeni büyük bir bahçeli yere taşınıyoruz çünkü

  • @JOHNDEERE-X9
    @JOHNDEERE-X9 Před rokem +1

    Güzel videonun değerli sahibine sevgiler, saygılar. 💐💐💐💐💐🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁🎁

    •  Před rokem +1

      Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim

  • @nergizgulcu9747
    @nergizgulcu9747 Před rokem +2

    Allah razı olsun

    •  Před rokem

      Allah sizden de razı olsun

  • @yukselozturk2958
    @yukselozturk2958 Před rokem +1

    Hocam ağaç torfundan sıvı gübre nasıl yapa bilirim bilgi verirseniz sevinirim

  • @ishakabacioglu9286
    @ishakabacioglu9286 Před rokem +1

    Teşekkürler kardeşim ♥️🧿

    •  Před rokem

      Rica ederim

  • @user-rk3uz4hw7o
    @user-rk3uz4hw7o Před 9 měsíci

    Merhaba hocam benim iki üc yildir beyez lahanan olmuyor birac büyüdükden sonra toprakdaki kök kisim kutlanip Kuru yor ne yapmam gerekiyor

  • @haticeadguzel8337
    @haticeadguzel8337 Před rokem +1

    Geç kaldık o zaman bir şey ekmedim ben

  • @efegaydan2707
    @efegaydan2707 Před rokem

    Soğan sarımsak yetiştirirken (ben 5_10 litrelik saksılarda yapıyorum diğer sebze fidesi in yanına örneğin biber fidesi yanına 2_3 adet ) büyüyen yaprakları koparmanın orta filizlere dokunmadan zararı olurmu o yeşil aksamıda kullanıyoruz yemekte salatada büyüyen yeşil kısımları aldıkça baş bağlamaya olumsuz etkisi olurmu

  • @ayselbalkaya6898
    @ayselbalkaya6898 Před rokem +2

    Hocam bi canlı yayın soru cevap yapsanız/çok isterdim

    •  Před rokem +2

      Uzun zamandır düşünüyorum ama bir türlü kısmet olmadı

    • @JOHNDEERE-X9
      @JOHNDEERE-X9 Před rokem +1

      Bence de çok iyi olur 👌. Aslında bir defalığına değil de Murat Hocam,zamanınız olsa da arada böyle takipçilerinizle ONLINE buluşma mahiyetinde yapabilirsiniz. Çok keyifli olur bence. Sevgilerimle.

  • @selenozsoy466
    @selenozsoy466 Před rokem +2

    Bu kez de you tube dan merhaba Murat Bey, biorfe nin kompost kovalar ile kompost yapıyorum. Elde ettiğim bokashi sıvıyı toprağı güçlendirmek için kullanıyorum. Kompostlar Aralık-ocak gibi hazır olacağından toprağa bokashi sıvı vermem güz için yeterli mi? Kolay gelsin ve video için teşekkürler.

    •  Před rokem +2

      Rica ederim.
      Bokashı sıvısı toprağı güçlendirmek için, yeni sezon hazırlığına kadar işimizi görür.

  • @fatmasengur5168
    @fatmasengur5168 Před rokem +1

    Göbek marul ne zaman ekilir

    •  Před rokem +1

      Sonbaharda ekilir.

  • @Fatih-Guney-Rize
    @Fatih-Guney-Rize Před rokem +1

    Prasa fidelerimiz olgunlaştı ve bugün dikime başladık. 20 gün prasa ekimi var, duyurulur.

    •  Před rokem

      Bereketli olsun

  • @user-rk3uz4hw7o
    @user-rk3uz4hw7o Před 9 měsíci

    3:07 3:28