Eski Türkler Neye İnanırdı? Gök Tanrısı, Ataların Ruhları..Alp Er Tunga Kimdir?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 12. 03. 2023
  • Tarihin Arka Odası'nda Murat Bardakçı'nın konuğu Ahmet Taşağıl oldu.
    HT Bilim Tarih Felsefe
    ➤ Dünya Tarihi
    ➤ Osmanlı Tarihi
    ➤ Cumhuriyet Tarihi
    ➤ Bilim Tarihi
    ➤ İlk Çağ Uygarlıkları
    ➤ Günümüze Işık Tutan Felsefeci ve Bilim Adamları
    ➤ Din - Felsefe Tartışmaları
    ➤Tarihte Doğru Bilinen Yanlışlar
    ➤ / htbilimtarihfelsefe
  • Věda a technologie

Komentáře • 27

  • @AbcManTr
    @AbcManTr Před rokem +1

    Murat Bardakçı ve Ahmet Taşağıl gerçeği ifşa ettiğiniz için teşekkürler

  • @Socrates478
    @Socrates478 Před rokem +1

    Sizi her zaman taktir ederim Murat BARDAKÇI.👏👏👏

  • @Socrates478
    @Socrates478 Před rokem +2

    Tarihi,kendi ideolojilerine göre yorumlayanlar"biz böyle istiyoruz,tarihimiz de böyle olmalı" diyenlere yazıklar olsun diyorum.

  • @emin_gocmen
    @emin_gocmen Před rokem

    Celal Şengör bir konferansta "Bizimkiler Gök Tanrı diye tercüme etmişler ama asıl anlamı 'mavi gökyüzü' demektir." demişti. Bilgilendirirseniz sevinirim.

  • @safakkara3371
    @safakkara3371 Před rokem +2

    Başlığı düzeltelim Allah aşkına gök tanrısı nedir ya

  • @reccommendedforyou5312
    @reccommendedforyou5312 Před rokem +8

    Eski türkler ne? Türkler eskiden neye inanırdı denilmesi gerek

    • @gokbore
      @gokbore Před 10 měsíci

      Bravo dikkatiniz takdire değer kesinlikle öyle Eski Türkler ne demek Eskiden Türkler denmesi lazımdı ama bir bakıma doğru Eski Türkler eskide kaldı İslamiyet denilen Emevi uydurması Arap'ın yozlaşmış dini bizi bozdu

  • @kemalturan44
    @kemalturan44 Před rokem +3

    Türk dini tek tanrılı ise Erlik, Ülgen, Umay ve diğer söylensel kişilik nedir? Türk dini çok tanrılıdır. Tıpkı diğer ulusların ulusal dinleri gibi.

    • @sdsfgddhgdd2983
      @sdsfgddhgdd2983 Před rokem +2

      Diğer uluslarda da Tanrılar ile Yaratıcı arasında ayrım vardır. Bunun farklı sebepleri vardır ve yüzeysel bilgi ile anlaşılması zordur. Kısaca belirtmek gerekirse çoğunda görünen görünmeyen bilinen bilinmeyen evrenlerde boyutlardaki her şeyi yaratan bir yaratıcı Kadir-i Mutlak(Her Şeye Gücü Yeten) vardır. Her seyi o yaratmıştır. Bir de farklı yüksek boyutlarda onun hizmetinde insandan çok üstün Tanrılar vardır. Hatta daha düşük boyutlarda cinler periler de pek çok kültürde farklı şekillerde vardır. İste bu Tanrılar da aynı şekilde O'na hizmet eder. Hindistan inanışında bile onlarca Tanrı vardır bir de yaratıcı vardır. Türklerde de aynı şekilde tevhid inancı var fakat bir de Tanrılar vardır. Şu an bu konunun bize ters gelmesinin sebebi zamanla Tanrı kelimesinin O her şeye gücü yeten herkesin kendisine döneceği olan Tanrı kelimesine dönüşmeye başlamasından kaynaklıdır. Yani günümüzde senin Tanrı dediğin Allah dediğin ama neyi kastettiğin ile eski toplumlarda Tanrı dendiğinde kastedilen aynı şey değildir. Mısırda bile O'nun ismini herkes basit cahil inançsız insanlar falan kullanmasın ismin değeri yitmesin diye onu temsilen bir sembol seçilmiş ki bu güneştir ve bu kullanılmış. Bugün belki bu güneşe tapınma olarak anılıyor olabilir ama yeni bulgular onların güneşe tapmadığını gösteriyor. Ayrıca eski insanlar günümüzdeki binlerce dikkat dağıtıcı unsurdan muaf olduğundan ve günümüzdeki materyalizm çok önceleri olmadığından bizden daha fazla biz neden buradayız nerden geldik nereye döneceğiz sorgulamask yapmıştır. Hatta bazı konularda bizden bazı konularda daha ileri medeniyetler de vardır astronomi gibi. Farklı daha bügük döngülerin takvimini tutup kehanette bulunmaları belki biraz bunun sayesindedir. Mu ve ya kayıp kıta atlantis ile başlayıp mısıra mayalara inkalara eski uygurlara falan bakarsanız çok farklı bilgilere ulaşacağınıza eminim.

    • @kemalturan44
      @kemalturan44 Před rokem

      @@sdsfgddhgdd2983 Dostum burada konu ''tanrı'' sözcüğünün köken bilimi açısından zaman içindeki değişim veya diğer ulusların inançlarındaki simgelerin anlamları değil. Yerel/ulusal (pagan) dinlerde bir tanrı takımı vardır. Bu tanrıların içinde bir baş tanrı vardır. Bir de diğer olayları denetleyen tanrılar vardır. Örneğin Yunan dininde büyük tanrı Zeus'tur. Diğer tanrıların çeşitli alan veya olayları denetleme gücü vardır. Türklerde de bu büyük tanrı Kayra Han'dır. Ülgen, Erlik, Umay gibi başka tanrılar da vardır. Bu da bu dini çok tanrılı kılar. Bunun neresinde tek tanrıcılık görüyorsunuz gerçekten hayret ediyorum. Ziya Gökalp'ın Türk Töresi adlı yapıtını okuduğunuzda çeşitli olaylar karşısında Türkler çeşitli tanrılar ve yersulara adaklar ve sunaklar sunduğunu görürsünüz. Aynı yapıtta Türkler yaşadıkları otağı kötü ruhlardan korumak için çeşitli simgeler, heykeller asarlarmış. Hatta o inançtan bugüne kalanlara örnek olarak nazar boncuğu veya at nalı asmayı gösterebiliriz. Bunlar eski Türk dininden bugüne ulaşmış gelenekler. Hangi tek tanrılı dinde bu var? Bu konu üzerinde yazılmış pek çok kitap var ben de size onları okumanızı öğütlüyorum.
      Putperestlik zaten yanlış anlaşılan bir konu. Günümüzde insanlar, bazı eski toplumların putlara taptığını sanıyor. Oysaki puta tapmıyorlardı. Putlar, tanrılar ile insanlar arasında bir aracı, elçi görevi görüyordu. Herhangi bir konuda başı sıkışan biri, o konuyla ilgili tanrının dualarını duymasını ve kabul etmesini sağlamak için onunla aracısı olan puta gidip sunaklar sunar. Buradaki amaç, bugünkü deyişle ''rüşvet vererek işini gördürmek'' gibidir. Bu tür anlayışlarda, putun ruhunu ne sunaklarınla ne kadar mutlu edersen o da senin gereksinimlerini tanrıya o denli çabuk ulaştırır. Bunun benzeri yukarıda yazdığım gibi Türklerde de vardır.

    • @sdsfgddhgdd2983
      @sdsfgddhgdd2983 Před rokem +1

      Dostum bunun neden böyle olduğunu anlayabilmek için nereden geldiğini sırasıyla bilmek gerekir diye düşünüyorum. Nuh tufanı olayı neredeyse bütün dinlerde var 4500 yıllık mısır medeniyetinde de var. Bunun gibi pek çok şey bazı dinlerde ya apaçık ya da en azından tarikat tekke mezhep gibi şeylerin içinde var. Neyin ne olduğunu anlayabilmek için nereden nasıl geldiğiyle ilgili biraz araştırma yapmak gerekir diye düşünüyorum. Yakın geçmiş bize bu konuda yardımcı olamıyor olamaz malesef. Tanrı kelimesinin anlamı değiştikçe ve insanlar Yaratıcının hizmetindeki yüce varlıklara Tanrı diyerek onlara tapınıp onu farklı bir konuma getirdiğinde ve Yaratıcıyı unuttuğunda dinler gelmiş olabilir diye düşünüyorum. Yani bir şeyin aslı vardır bir de kulaktan kulağa gelmiş bozulmuş hali tıpkı oyunundaki gibi. Ben böyle düşünüyorum. Epey de araştırma yaptım yapıyorum merak ettiğim için. Bilim astronomi psikoloji fizik kimya farklı konularda bizim şu anki bilgimizden ileri olanlar var ilgimi çekiyor. Atatürk de zamanında Kayıp Mu kıtası ile ilgili okumalar araştırmalar yapmış yaptırmış hatta soyadını mayatepek yapan biriydi sanırım.

    • @sdsfgddhgdd2983
      @sdsfgddhgdd2983 Před rokem

      @@kemalturan44 Kök demek kaynak demek köken demek. Bırakalım eski Türkleri Yunus Emre bile benzer şeyi kaynak ile ilgili benzer öğretileri sile getirmiştir. Her şey bir gün aslına rücu eder sözü de buna vurgu yapıyor. Kaynağa Kök Tengriye. Hepimiz O'na döneceğiz. Gök Tengri apayrı bir şey

  • @user-vv3hy4pk6i
    @user-vv3hy4pk6i Před rokem +1

    İlahə Umay Tenqrinin qarısı...

  • @sucemresimaydemir7817
    @sucemresimaydemir7817 Před rokem +2

    Dört dinin kaynağı Sümer Tabletleri. Sumerliler Türk olduğuna göre, bu bağlantı araştırıldı mı?

    • @supersoldier766
      @supersoldier766 Před rokem

      Sümerliler Türk mü? 😏

    • @AbcManTr
      @AbcManTr Před rokem

      Sümer işi karışık. Yehovacılar Sümerler Nuhun torunlarıydı diyor. Sümerler Kengerler olarak biliniyor.

  • @sdsfgddhgdd2983
    @sdsfgddhgdd2983 Před rokem

    Yalnız Gök değil Kök. Kaynak köken esas temel anlamında. Diğer mitolojik Tanrılardan farklı bir durumu işaret eden bir kelime. Diğerlerinin farklı görevleri ne yaptığı neyi düzenlediği ile ilgili bilgiler var ama hepsi Kök Tengri'ye hizmet ediyor. Pek çok dinde kültür de benzeri mevcut. Herkes kendine öğretilen içine doğduğu topluluk gibi ve ya edinebileceği bilgi kadar değiştirebilir bu durumu. Bu bugün de böyledir.

  • @mahirsubas9618
    @mahirsubas9618 Před rokem +1

    Hangi din çok tanrılı degilki..

  • @zodiac.3182
    @zodiac.3182 Před rokem +1

    Tengri biz menen.

  • @timucin9603
    @timucin9603 Před rokem

    Çinliler olmasaydı eski Türkler aç kalırdı, bizde tarihimizi öğrenemezdik şimdi. .