5-1 Systeem in Volleybal (Nederlands)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 3. 08. 2024
  • Deze video legt de principes achter het 5-1 volleybalsysteem uit. Ik behandel de zes rotaties in het 5-1 systeem en de opstellingen die horen bij deze rotaties. In deze video leer je:
    - Wat het 5-1 systeem inhoudt
    - Wat de zes rotaties in dit systeem bestaan
    - Welke opstelling bij iedere rotatie hoort en hoe deze opgebouwd worden
    Via deze link kun je een handout van de rotaties en opstellingen vinden:
    drive.google.com/file/d/1D75-...
    Deze video focust enkel op de rotaties en serviceopstellingen in het 5-1 systeem. Het laat dus dingen als aanvalsdekking en verschillende verdedigende opstellingen (naast de rally-opstelling, zie hiervoor • Verdedigingsopstelling... ) buiten beschouwing.
    * In rotatie 1 wordt vaak gekozen om de passer/loper naar achter te laten komen (en de midden in het voorveld te laten staan), waardoor de spelverdeler achter begint en naar voren moet lopen. Dit is een optie. Naar mijn mening creëert dat kwetsbaarheid, omdat de tegenstander alsnog op de spelverdeler kan proberen te serveren, waarmee ze de ploeg uit systeem dwingen.
    ** Voor veel teams is het standaard om tijdens de rally met de passer/loper op midachter en de middenblokkerder (of libero) op linksachter te spelen. Dit heb ik niet meegenomen bij het maken van deze video, maar is wel goed om te weten.
    *** Wat ik vertel in de video's komt vanuit een combinatie van eigen ervaring en andere informatiebronnen. De systemen/technieken die ik weergeef zijn geen absolute waarheid, maar mijn interpretatie. In de eerste plaats zijn deze video's gemaakt vanuit mijn eigen rol als trainer/coach, maar ik hoop hiermee ook andere spelers, trainers, coaches en ouders te helpen.
    Fragmenten:
    0:00 Introductie
    1:00 Veldopbouw
    4:29 Rotatie 1-3
    4:54 Rotatie 1
    6:50 Rotatie 2
    8:44 Rotatie 3
    9:48 Rotatie 4-6
    10:12 Rotatie 4
    11:31 Rotatie 5
    12:39 Rotatie 6
    13:40 Conclusie
  • Sport

Komentáře • 2

  • @ivovanhorssen9940
    @ivovanhorssen9940 Před 2 měsíci

    Wat doe je als in rotaties 1,2 en 3 na de setup en de aanval de spelverdeler die weer naar achter is gegaan voor de verdediging de pass krijgt. Waar paast die de bal heen

    • @NickGVolley
      @NickGVolley  Před 2 měsíci

      Dat hangt wel af van een aantal dingen, maar ik denk vooral van de hoeveelheid controle over de bal (hoe moeilijk is de bal en hoe goed kan de spelverdeler passen) en wie je graag de tweede bal zou willen laten spelen. Afhankelijk van het niveau dat je speelt en de kwaliteiten van je spelers kun je daar afspraken over maken in het team. Ik zou zelf in dat geval de tweede bal willen laten spelen door iemand die een goede aanval op kan zetten, dat wil zeggen iemand die de bal zo kan setten of passen dat je als ploeg nog steeds druk op de tegenstander kunt uitoefenen. Ik zal een paar keuzes op een rij zetten, met wat overwegingen erbij:
      1. De libero. Hier wordt vaak voor gekozen, omdat deze speler doorgaans niet kan/mag aanvallen en goede balcontrole heeft. Hiermee houd je een aanval op linksvoor, rechtsvoor, en achter de drie als opties open. Voorwaarde is dan wel dat de bal meer richting het midden van het veld wordt verdedigd (libero mag ook niet bovenhands setten binnen de drie meter).
      2. De diagonaal. Op hogere niveaus is dit vaak de belangrijkste aanvaller, dus zou ik hier niet zomaar voor kiezen. Als je diagonaal dat niet is en goede balcontrole heeft, is dit een prima keuze. Je houdt hiermee de linksvoor en de aanval vanuit het achterveld als opties, en afhankelijk van de situatie (hoe goed de pass is) ook de midvoor. Bijkomend voordeel is hier ook dat je aanvallers de bal vanuit een positie aangespeeld krijgen waaraan ze gewend zijn. De taak hier is dan dus voor de spelverdeler om de bal zo goed mogelijk naar rechtsvoor of 2/3 te passen.
      3. De passer/loper in het achterveld. Zal doorgaans goede balcontrole hebben, maar een aanval vanuit het achterveld wordt lastiger, want dit is vaak degene die die bal zou slaan. Wel zijn de linksvoor en rechtsvoor nog steeds opties, deze speler mag ook setten binnen de drie meter. Als je zonder libero speelt en met weinig tot geen drie-meteraanvallen, is dit een prima keuze.
      Op lagere niveaus (of in de jeugd) kan het makkelijker zijn om voor de diagonaal te kiezen, omdat daarmee veel hetzelfde blijft (bal passen naar rechtsvoor, en daar komt de set ook vandaan). Als de diagonaal een belangrijke aanvaller is (en het team gebruikt drie-meteraanvallen), zou ik voor de libero kiezen. Als je geen libero hebt, dan wordt het een beetje vrije keus (wie vertrouw je die verantwoordelijkheid toe).
      Ik hoop dat dit helpt. Als je nog vragen hebt, laat het vooral weten!