C35/45 Sınıfı Betonun Pres Cihazında Basınç Dayanımı Testi

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 29. 08. 2024
  • 28 günlük C35/45 Sınıfı Beton, Pres Cihazında kırılarak basınç dayanımının 53,7 MPa olduğu görülmüştür. TS EN 206-1 Beton Standardına göre 28 gün dayanım (mukavemet) değerinin 45 MPa olması gerektiği belirlenmiştir. Buna göre betonumuz, standartın belirlediği min değerin gayet üstündedir.
    Yeni videolarımız için lütfen kanalımıza abone olarak destek veriniz.

Komentáře • 143

  • @bilimvedogatv9832
    @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +5

    Değerli arkadaşlar, anlaşılmayan veya merak edilen noktaları rahatlıkla sorabilirsiniz. Tekrar tekrar sormaktan çekinmeyin. Ne kadar fazla bilinçlenirsek, o kadar az zarar görür, bir o kadar da fazla önlem alabiliriz. Yorumları da okumanızı öneririm, epey konuları konuştuk. Bu arada lütfen kanala abone olarak destek vermeyi de unutmayalım. Zira devamlılık ve daha fazla kitleye ulaşabilmek için desteğinize ihtiyacımız var. Sadece bir tuşa basarak..

    • @tahaaydn4450
      @tahaaydn4450 Před 3 lety +1

      Hocam bizim temel betonu atıldı c30 betonla numunelerde düşük çıktıgını söylediler ishakoglu beton kullandık şimdi karotla betondan örnek alıcaklar analiz sonuçları bende mevcut size göstersem bir baksanız

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +1

      @@tahaaydn4450 yeni yönetmeliğe göre 0,1 MPa sınırın altında çıksa karot alma zorunluluğu var artık. Gönderebilirsiniz bakıp cevap yazarım. gungordilek07@yahoo.com

    • @tahaaydn4450
      @tahaaydn4450 Před 3 lety

      @@bilimvedogatv9832 gönderdim hocam

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      @@tahaaydn4450 Taha Bey gelen herhangi bir email yok malesef. Tekrar bi kontrol edin lütfen.

    • @tahaaydn4450
      @tahaaydn4450 Před 3 lety

      @@bilimvedogatv9832 yaho diyemi atmıyor acaba gmailden yolladım ben

  • @1982erhanbulut
    @1982erhanbulut Před rokem +5

    beton elbette çok önemlidir.taşıyıcılık için en olmazsa olmazdır.ancak donatılar demir kalitesi bağlantı işçiliği ve teknik çizim en önemlisidir.binanız çürük de olsa 6-6,5 depreme kısmen dayanabilir.7 şiddetinde sağlam imalat olmayan bina çok zor ayakta kalır.7,5 ise sağlam beton sağlam zemin sağlam donatı ve sağlam bir teknik çizim hepsi bir arada olursa ancak binanız sağlam kalır.siz siz olun çok yüksek katlı eskimiş yerlerde oturmayın.3 katı geçmeyen deprem yönetmeliği ile üretilmiş sağlam yapılar tercih edin.hayata bir kere geliyoruz.

  • @tipimdeNeWAR
    @tipimdeNeWAR Před 3 lety +3

    Eski yapılardaki en büyük sıkıntı tahminimce binadaki betonun homojen olmaması. binanın bazı yerlerinde c15 bazı yerlerde c20 ,25. Salınım anında zayıf yerden kırılıyor taşıyıcı ve kirişler. Sonrası malum. Bu rakamlar yine iyi betonu c10 c5 olan binalar var. Kurabiyeden ev gibi.

    • @futbolhastas6299
      @futbolhastas6299 Před 3 lety

      Onu genelde şerefsizler çalmak için yapiyo

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +2

      Çok haklısınız Fatih Bey. Bu durum daha çok hazır beton tesislerinin yaygınlaşmasından önce, şantiyede bilinçsiz işçiler tarafından betoniyer makinesinde kürek, el arabası hesabı veya göz kararıyla hazırlanan karışımın homojen olmamasından kaynaklanıyor. Eski binalardan karot alırken bu durumla çok fazla karşılaşıyoruz. Ama binanın sağlamlığı için beton dayanımı tek başına hiç bir zaman yeterli değildir. Diğer parametreleri önceki yorumlarımızda bahsetmiştik. Öyle ki şiddetli bir depremde bina hiç hasar almadan yana yatıp devrildiği durumlar mevcuttur.

    • @tipimdeNeWAR
      @tipimdeNeWAR Před 3 lety +1

      @@bilimvedogatv9832 Evet sokakta kürekle beton karıp kovalarla dökerlerdi hey gidi günler hey :)

    • @Hasanca59
      @Hasanca59 Před 3 lety +1

      @@bilimvedogatv9832 hocam bizim ev 3 katlı 2000 senesinde yapılmış. 1 . Kat bence elle atılmış çünkü döşemenin ve kolanların görünümünde anlaşılıyor. Agrega değilde normal çakıl kullanılmış. Diğer katlar hazır beton C20 muhtamelen. 1. Katın kesinlikle C10 altı olduğunu düşünüyorum. Size betonun fotoğrafını atmak istiyorum nereden ulaşabilirim?

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +1

      @@Hasanca59 Merhaba Hasan Bey. 2000 yılında yapı denetim sistemi yürürlükte olmadığı için tespitiniz muhtemeldir. Dere, deniz malzemesi kullanılmış da olabilir. Fakat bu bilgiler doğru olsa bile gözle incelemede doğru sonuca ulaşmak kesinlikle mümkğn değildir. Ancak karot alınarak doğru sonuca ulaşılabilir. Test çekici bile çoğu zaman doğru sonuç vermez, fikir verir. Fakat betonun pas payı, karbonatlaşması, porozitesi vs hakkında fikir edinmemiz için gungordileek@gmail.com gönderebilirsiniz. Binanın il ilçe bilgisini de vermeniz bize yardımcı olacaktır.

  • @Ali1905...
    @Ali1905... Před měsícem

    Merhabalar hocam bi sorum olucak biz mütahitle anlaştı sözleşmeler imzalandı biz şu sartı koyduk sözleşmeye c35 beton kullanılacak diye.Mutahit kalkıp bunu c25 yapabilirmi yani bizi koruyan bi denetmen falan varmı çünki biz c10 da atsa anlamayız inşaat isinden.Teşekkürler

  • @necipsaskn5625
    @necipsaskn5625 Před 7 měsíci

    Mustakil bir ev veya 2 katli bir ev yaomak istesek kac kaliteden beton kullanmaliyiz gerek temek kolon gerek se duvar ayrica tuğla olcutu ne olmali acaba

  • @bekolican
    @bekolican Před 3 lety +1

    hocam bizim bina 2011 yilinda yapildi evin mutahiti bizim akrabamiz ev 7 katli 3 kat assagida 4 kat yukarida bodruma baktim perde duvarla cevrili bi yumruk attim saglammi diye bana gore saglam geldi :) evde kullanilan beton markasi AZER BETONmus hani kamyon arkasinda donen silindirin icindr beton varya ondan dokmusler binanin temeli ful kayaymis kayalari kirmislar tirtikli demir kullanilmis sizce depremde kaca dayanir bana aralik verirmisiniz lütfen ornek (5.9-6.5) bana bilimsel seyler soylemeyin lutfen projeye bqkmqk lazim biliyorum ama yapcak bise yok lutfen aralik verin

  • @mehmetkoc8805
    @mehmetkoc8805 Před 3 lety +2

    Bizim ev elle beton atıldı 2 deprem gordu cızık yok ufak Bi tadilatta hıltı kırıldı baryozla adamın eli sıstı ne varsa eski evlerde var artı binada kullanılan demir okadar esnek ve asla kırılma olmuyor

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +8

      Betonun zor kırılması evet çok kötü durumda olmadığına bir işarettir fakat teknik açıdan değerlendirmek yetersizdir. Ümidimiz elbette dediğiniz gibi olmasıdır. Fakat elle dökülen çok eski betonlarda kullanılan agregalarda granülometre kontrolü yoktu. Öyle ki eski betonların içinden yumruk büyüklüğünde molozların çıktığı bile sık sık görülmektedir. Kırma esnasında hilti veya balyoz bu molozlara rast gelmiş de olabilir. Bu molozların tek başına iyi bir dayanımı olabilir fakat beton içinde homojenizasyonu bozdukları için bağlayıcılıkları düşüktür. En doğru kontrol yöntemi standartlara uygun şekilde lisanslı bir laboratuarın ekibi tarafından alınan karot numunelerinin uygun koşullarda teste tabi tutulmasıdır. Bu sırada beton pas payı ve donatı kontrolü de sağlanmış olur. Zira yapının sağlamlığı için beton kadar donatının yani demirlerin durumu da önemlidir.

  • @fatihZeroPoint
    @fatihZeroPoint Před rokem

    Abi 2011 Mart ayında yapımı biten bir binaya taşınacağım yapım senesi itibaren yapı denetim falan varmıdır sizce nasıl alınır mı?

  • @ozcantemelci5822
    @ozcantemelci5822 Před 3 lety +1

    Merhaba sitemiz 87 88 lerde başlamış ve 95 lere kadar uzamış bir hikayesi var,binalardan karot değilde,ultrasonik(kimisi röntgende diyor) yöntemle kontrol yapılmış,değerler megapaskal(mpa) cinsinden değilde yüzdelik bir değer verilmiş,yüzde 14 16 gibi rakkamlar çıkmış bunun ne anlama geldiğini anlayamadık,genel yorum,sağlam değil,ama kendiliğinden de yıkılmaz gibi cümleler kuruldu..velhasılı teknik olarak neyi yansıttığını bilememekteyiz

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +1

      Merhaba. Röntgen ile sadece donatı yani demir kontrolü yapılır. Betona ilişkin bilgi vermez. Ultrasonik kontrol dediğiniz İBB nin yaptığı bir kontrol metodu olabilir. Şu an teknik olarak güven kazanmış bir metod değil. Sonuç raporunda verilen % değerlerin ne anlama geldiğini bilemiyorum ama muhakkak mukavemetle bir bağlantısı vardır yorumlamak için.
      Sizin siteniz için değil, genel olarak belirtiyorum: 88lerde 90lardaki çimento ve beton üretim teknolojisi ve kalitesi şu an olduğundan çok gerideydi. Kullanılan agrega ve kum denizden dereden kullanılıyordu. Bünyesindeki klorürler donatıya, sülfatlar betona aşırı zarar vermektedir. O dönemde temel ve beton izolasyonu ile buna bağlı karbonatlaşmanın etkileri sahada bilinmiyordu. Betoniyerde küreklerle karılan harçta dozajlar gözle yada el arabasıyla yapılıyordu. Dökülen betonun kalitesine ilişkin hiç bir veri veya kontrol yoktu. Ayrıca binanın iskeleti donatı, ayakta tutan kas sistemi beton, dış etkenlere karşı koruyan elbise ise sıva ve boyadır. Uzun süre çıplak kaldığımizda çevresel koşullardan nasıl zararlar göreceğimiz aşikardır.
      Topraktan yapılan kerpiçin basınç dayanımı 1,5 - 2 MPa civarıdır ama kerpiç bina da ayakta durur. Önemli olan binanın çevre koşullarına, zemin yapısına ve yörenin jeolojik etkinliğine dayanabilecek şekilde güvenle ayakta kalmasıdır. Şu da bir gerçek ki; 2050lerde bu gün yapılan yapıların da kusurlarını konuşuyoruz olacağız. Tamamen o dönemin teknoloji ve bilinci ile bu günün ekonomik gücüne bağlı bir durumdur.
      Abone olarak destek verirseniz sevinirim.
      Saygılar.

    • @ozcantemelci5822
      @ozcantemelci5822 Před 3 lety +1

      @@bilimvedogatv9832şu sıra kentsel dönüşüm çalışmaları var ama,herşeyi ile soru işareti ve muğlaklık içermekte,sitenin o dönemki gazete reklamlarını buldum,modern teknoloji diye not düşmüş mütahit,ama bu teknoloji nedir tam olarak bilememekteyiz:)) cevabınız için teşekkür ederim.

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      @@ozcantemelci5822 kentsel dönüşüm sisteminde işleyiş veya prosedürle ilgili karmaşa veya eksiklik olabilir. Bakanlık bu konuda sık sık revizyonlar yapmakta. Fakat teknik anlamda bir karışıklık yok. Yönetmelikte açıkça belirtilmiş. Belki anlatım sadece teknik kadroya göre yapılmıştır.
      Yoğurdum ekşi diyen olmaz. 89da ilkokul 1.sınıftaydım bilemiyorum o dönemi. Ben teşekkür ederim.

    • @TEXASSUPPORTERSCLUB
      @TEXASSUPPORTERSCLUB Před 3 lety

      @@bilimvedogatv9832 1969 yapımı 4 katlı üstüde yarım kat 2 oda çekme kat var bina direksiz yığma ateş tuğlası bina sizce beton değeri kaçtır. c kaçtır yani.

  • @mrtonyukuk8944
    @mrtonyukuk8944 Před 3 lety +1

    Merhaba taşınacağımız bina 2000 yılı yapımı ve hazır beton kullanılmış yani tadilat yaparken eve mıcırlı bi yapı gördüm ve demirlerde kalın tırtıklıydı sanırım 18 lik diye tabir edilen demir aynı zamanda asansör mevcut asansör boşluğundan baktığımda sol ve sağ uzunlamasına enine 2 perde betonu mevcut sizce yapı deprem dayanıklığı ne derecededir.Yer istanbul avcılar

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      Merhaba, ülkemizde yapı denetim sistemi 10.07.2000 yılında yürürlüğe girdiği için sistemin düzene girmesi ve işlevsel hale gelmesi dikkate alındığında ilgili binanın yapı denetim sistemine göre yapılmadığı aşikardır. Fakat 99 depreminden sonra hazır betonla yapılmış olması bir nebze güven verebilir. Bahsettiğiniz tırtıklı demirler nervürlü demir olarak tabir edilmekte ve düz demire göre avantajlıdır. Tuğla duvar yerine perde beton olması da bir avantajdır ancak proje ve statik durumu önem arzetmektedir. Yapının projesi incelenmeden donatı ve karot beton testleri yapılmadan tam anlamıyla dayanıklılık tespiti mümkün değildir unutmayın. Taşınmadan önce sizin yapabileceğiniz, en azından binada kolon kesme olup olmadığını özellikle zemin ve bodrum bölümlerinden incelemeniz iyi olacaktır.

  • @aselhafsa7420
    @aselhafsa7420 Před rokem

    İyi akşamlar hocam benim size sorum benim oturduğum bina yeni bir bina 2 yıllık fakat tam tepe de ve evimizin aşağısında dere var ama bu ev yapılırken bizzat şahit olduk çok fazla perde beton atıldı ve kolonları da iyi ama ben yine de korkuyorum beni biraz bilgilendirirmisiniz

  • @elif7652
    @elif7652 Před 3 lety +3

    Merhabalar, bizim binadan alınan karot örneğine göre beton kalitesi c18 çıktı, bu değere göre binanın en çok kaç şiddetindeki bir depreme dayanabileceği hakkında bir çıkarım yapılabiliyor mu? Yapılabiliyorsa sizce sonuç ne olur?

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +1

      Merhabalar,
      Yeni yapılmış olmayan bir bina için karot dayanımları genel olarak orta halli. Fakat değerlendirme yapmak için tek başina yeterli. Ek olarak proje incelenmeli, kolon ve kiriş boyutları, donatı yani demirlerin durumu, proje incelemesi, röntgen incelemeleriyle birlikte bina performans analizi yapılmalı. Buradan çıkacak sonuçlar daha net fikir verecektir? Ayrıca zemin durumu, bina yaşı, kat sayısı, bölge ve proje harici yapılan tadilatlar da çok önemli etkendir. Binanız kaç yıllık ve hangi şehirdedir?

    • @elif7652
      @elif7652 Před 3 lety

      @@bilimvedogatv9832 İstanbulda ve 99 depreminden sonra yapıldı, tam tarihi bilmesem de en az 15 yıllık

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +1

      @@elif7652 En azından yapı denetim sistemine göre yapılmış muhtemelen. Belirttiğim gibi performans analizi yaptırmak en nicel sonuçları verecektir. Binanın durumunu görmek icin bir çok parametrenin birlikte değerlendirilmesi gerekmekte. Istanbul sonucta risk potansiyeli olan bir bölge.

    • @elif7652
      @elif7652 Před 3 lety

      @@bilimvedogatv9832 Çok teşekkürler yanıtınız için

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      @@elif7652 ben teşekkür ederim. Kanalımıza abone olarak destek vermeyi unutmayınız.

  • @yilmazozuyilmaz2339
    @yilmazozuyilmaz2339 Před 3 lety +2

    Hocam yapının tünel kalıp olması binaya deprem dayanıklılığı katar mı sizce

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +1

      Tünel kalıp teknolojisi ülkemizde de son yıllarda uygulanmaya başladı. Daha önce sadece kolon ve kirişlerin taşıdığı yük, tüm yapıya dağıldığı için gerilmeler homojen olarak dağılmakta ve yapı bütünlüğü sağlanabildiği görüşleri mevcut. Kolon ve kiriş aralarında kalan tuğla vs duvarların normalde önemli bir yük taşıma özelliği yok.

    • @yargic6405
      @yargic6405 Před 3 lety +2

      Katmaz. Önemli olan beton kalitesi ve projeye uygun demir kullanımı. Metre kareye uygun olarak iyi konumlandırılmış kolonlar ve kirişlerdir

    • @ardaklcc
      @ardaklcc Před rokem

      @@yargic6405 bak bakayım Ataköy uydu kente

  • @ramazansancak7174
    @ramazansancak7174 Před 2 lety

    Selamünaleyküm yığma tuğla ne kadar basınca dayanır o beton kadar basınca dayanırmı

  • @omermuhtar3431
    @omermuhtar3431 Před rokem

    Deneyden çıkan sonuça göre kaç mpa beton dayanımı?

  • @burakkizbaz8951
    @burakkizbaz8951 Před 3 lety +1

    c35 ama basınç dayanımı 53.7 mPa çıktı bu c50 gibi bişey değil mi acaba ?

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      Kusura bakmayın biraz geç cevap oldu. Mesajınız arada farkedilmemiş. Evet dediğiniz gibi dökülen beton C35/45 sınıfı ama basınç dayanımı C40/50 sınıfını dayanım şartını sağlamaktadır. Küp beton numunelerinde, betonun standart adında belirtilen rakamın ikincisini 28 günde sağlamak zorundadır. İlk rakam silindir numuneler için gerekli dayanım şartıdır.

  • @erenzor1
    @erenzor1 Před rokem

    Merhaba yeni bir binaya taşındım. 2021 ortaları sonları gibi temel atılmış. Bugün en alt zemin kata indiğim de kocaman bir katot örneği alınmış betondan. Sorum şu ki bizim binamızın beton sınıfı nedir ? Şuan kullanılan beton sınıfı nedir son yönetmeliğe göre mi yapılmıştır acaba biraz bilgi alabilirmiyim

    • @mertseckin2761
      @mertseckin2761 Před rokem

      1 Ocak 2019 dan sonra projesi çizilen bir binanın yıkılmasına ihtimal vermiyorum

  • @salims25
    @salims25 Před rokem

    Merhaba , selamlar
    İstanbulda yaşamaktayım evimiz .Binamız 280m2 1997 yapımı bodrumun 4 tarafı perde beton ve mütemadi temel kullanıldı bodrum ve 1. kat (dükkan) 16 kolon mevcut 16l'ik düz demir her kolonda 20 adet demir kullanılmış.Diğer katlarda devam etmekte asansör ve tabla mevcut sizce o yıl ki yapılara göre bir değerlendirme yapsanız güçlendirme ne önerirsiniz. Ustamız güçlendirme olarak dükkanın 2 yanından 2 perde beton daha çıkmamız hakkında bilgi verdi ama ne kadar güvenilir bilemedim .Elyaf carbon ile güçlendirmeyi de düşündük.Teşekkürler.

  • @medineburun814
    @medineburun814 Před rokem

    İyi akşamlar hocam bizim evimiz ce 25 beton muş ne kadar Şanlıurfadan yazıyorum

  • @majestik67
    @majestik67 Před 3 lety

    bu betonun karışım oranı nedir evde çeşitli yerlerde kendi işimizi kendimiz görelim örneğin 500 gr su 1 kg çimento 3 kg kum gibi ne var bunun içinde anlayacağımız şekilde yazarsanız işe yaramaz ve çok para isteyen ustalara gerek kalmaz

    • @mertseckin2761
      @mertseckin2761 Před rokem

      C35 beton karışım oranları
      Çimento:1
      Kum:2
      Çakıl 2,5
      Su:0,5 şeklindedir
      İyi günler

  • @omerfarukyucel7533
    @omerfarukyucel7533 Před 3 lety

    Ben.kümes yapcam hocam.demiri kesiyorlar betondan yapsak nasil olur hangi betonu kullanalim hirsiza dayanakli olmasi icin cabuk kirilir mi nasil olur bu iş , yardimci olur musunuz lutfen?

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      Merhaba, maliyet gözetmezseniz betonla yapabilirsiniz. Sağlam olur. C12 veya C16 beton fazlasıyla yeterli olacaktır. Balyoz, hilti veya mekanize ekipman olmadan sessiz ve kolay kıramazlar, yıkamazlar.

  • @umutdenizd6919
    @umutdenizd6919 Před 3 lety +1

    Bir bina için en az beton kalitesi c kaç olmalıdır. Acaba ?
    Ve yönetmeliklere göre zorunluluk değişiyor sanırsam, bizim binamıza 2005 yılında başlanmış 2007 de bitirmişler. Bu tarihlerde geçerli olan yönetmelik hangisiydi ve beton c kaç olarak zorunluydu..

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +1

      Yapı Denetim Sistemine göre yapılarda kullanılabilecek en düşük sınıfı C25 'dir. 2005 ve 2007 yıllarındaki zorunluluklar için eski standartları taramak gerek. Fakat en düşük sınıf C25 şartının 2008 yılında getirildiğini hatırlıyorum. Şu anda en düşük C25 sınıfı beton kullanılabilmekte ve şantiyede küp beton numunelerinde min. ortalama 31-32 MPa olmalıdır.

  • @sedatcalapkulu5839
    @sedatcalapkulu5839 Před 2 lety

    merhaba bilmediğimden tahmini kaç kilogram basınç oldu yani

  • @svatikobresto3302
    @svatikobresto3302 Před 2 lety

    Merhabalar,evimizde c35 tipi beton kullanilmistir,dayanikli mıdır,kaç depreme dayanabilir (ev 10 yillik)

    • @mirdasturk
      @mirdasturk Před 2 lety

      knk bizimki 12yillik 3 delik icin 3elmas matkap uci değişti oyle soyliyim

  •  Před rokem

    C30 BETON 5 KATLI BİNA İÇİN İYİMİDİR,BİNAMIZI DÖNÜŞÜME VERDİK,C30 BETON KULLANILACAKMIŞ,MARAŞ DEPREMİNDEN SONRA ÜST SEVİYE BETON VARMI C30 DAN ZEMİN KAYALIK.

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před rokem

      C30/37 beton iyidir tabi ki. Fakat bina sağlamlığı için beton sınıfı tek başına yeterli değildir. Beton sınıfına uygun üretilmeli, yapı projeye uygun olmalı, donatılar doğru şekilde yerleştirilmeli, zemin etüdü doğru bir şekilde yapılmalı, beton dökümünden sonra en az 14 gün sulanmalı vs. Özellikle beton, sınıfına uygun şekilde üretilip dökülmeli, asgari standart şartı sağlamalı ve tahribatlı kontrole gerek duyulmamalı.

    •  Před rokem

      @@bilimvedogatv9832 cevabınız teşekkürler

  • @ZurriyetBlogs
    @ZurriyetBlogs Před rokem

    Mesela 100m2 bir daireyi, c35 beton ile yaparsak ne kadar beton parası tutar, c100 beton ile yaparsak ne kadar tutar ?

    • @ozkanenes4557
      @ozkanenes4557 Před rokem

      C100 diye bişe yok

    • @mertseckin2761
      @mertseckin2761 Před rokem +1

      C100 diye bir beton çeşidi yok kardeşim en yüksek c90 var onuda dökme ihtimalin yok

  • @cengiz34
    @cengiz34 Před rokem

    ustam selamlar biz binamiz ne beton nasıl ögrenicegiz demir nasil kullanilmis nasil bilecdgiz

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před rokem

      Bulunduğunuz ilde Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığından lisanslı bir yapı denetim laboratuarıyla görüşünüz. Detaylı bilgilendirme yaparak gerekli tüm tetkikleri yapabilirler. Betonun durumu dışarıdan görünümüyle anlaşılmaz. Yetkili ve lisanslı kişi ve kuruluşlarla görüşün. Ne inşaat ustası, ne mühendis, ne de müteahhit gerekli testleri yapmadan durumunu tam olarak anlayamaz.

    • @cengiz34
      @cengiz34 Před rokem

      @@bilimvedogatv9832 karot aldilar zamaninda iyi dediler sikinti yok dediler 2009 bina ama demirler duzmu tirtiklimi beton kalitelimi bilemedim catiya ciksam bodruma insem anlasilirmi merak ettin korkuyor insan turkiyede insaat sikintili

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před rokem +1

      @@cengiz34 Cengiz Bey projeden, proje mühendisinden veya karot alımından sonra performans testini yapan firmadan öğrenebilirsiniz.

  • @ozgur1571
    @ozgur1571 Před rokem

    Selamünaleyküm ustam
    Ananemin anlatımına göre ananem orta yaslarda iken
    İnşaat ustaları kovalarla zembille
    Harcı tasirmis temele veya zemine dokerlermis
    Evde gram çatlak yok lakin balkonda ve merdivenlerin uc kisminda sıva dökülmesi veyahut uc kısımlarda demir gorunumleri var yerine göre 5cm çapında
    Eve bakım yaptircam boya parke vs sıkıntı olurmu boşa masraf yapmayim teşekkürler

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před rokem

      Bina kaç yıllık, kaç kat, yapı tipi nedir? Betonarme, kagir, taş ev ?

    • @ozgur1571
      @ozgur1571 Před rokem

      @@bilimvedogatv9832 ustam ev elbistan da haliyle deprem vurdu yikilmadi ama catlamadik yeri kalmadı

    • @ozgur1571
      @ozgur1571 Před rokem

      @@bilimvedogatv9832 40 yıllık 4 kat altı dükkan betonarme

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před rokem

      Genel olarak 40 yıl önceki çimento ve beton kalitesi, beton döküm teknikleri, zemin etüd teknikleri, donatıların nervürsüz olması ile donatı uygulamasının, plan projenin uygulamasının ve beton uygulamasının inşaat ustasının insiyatifinde olması gibi konular düşünüldüğünde, ilk bakışta pek güvenilir bir yapı gibi durmuyor. Tabi nadir de olsa yıllar önce yapılan ve halen kaya gibi ayakta olan binalar görüyoruz. Balkon ve merdiven uçlarındaki yıpranmalar muhtemelen suya ve dona maruz kalmasından dolayıdır. Bunlar ilk aşamada binaya zarar vermez ama yıllar içinde buralardan sızan sular betonun iç yapısında karbonatlaşmaya ve donatının korozyonuna neden olarak binayı yıpratır. Binalarda tadilatlar iç mekandan önce dış kaplama ve zeminde olmalı, yaşlanmış beton sudan korunmalıdır ve bu tadilatlar zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Hatta banyo tuvalet duvarlarındaki nemlenmeler bile zararlıdır ki oradaki kiriş ve kolona zarar verir. Betona ve temele sızan sular binanın düşmanıdır. Depremde zarar görmüş olsa da yıkılmamış ve sizi korumuş olması, binanızın görevini tam olarak yaptığını göstermektedir. Ancak her ömrün, her görevin bitişinin olduğu düşünülerek iç tadilattan önce Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı lisanlı bir Yapı Denetim Laboratuarına tarafsız gözle gerekli testlerin yaptırılması önerilir.
      Göz yanlış görebilir, duygular yanılabilir fakat bilim yanılmaz.
      Saygılar.

    • @ozgur1571
      @ozgur1571 Před rokem

      @@bilimvedogatv9832 anlatmak istediği mi yazmak istediği mi evimde oluşan bulunan yapilar çürükleri tek kelime ile anlatmış siniz sanki evimi gelip görmüş gibi yazmış siniz

  • @ugurceldir
    @ugurceldir Před rokem

    bu teste gore beton testi gecti mi?

  • @kemalciftci4551
    @kemalciftci4551 Před 4 lety

    Hocam Deneyin Sonu Ne Oldu
    C35 Ne kadar güce Dayandi
    Bilgi Verebilirseniz sevinirim

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 4 lety

      Kemal Bey merhaba,
      C35/45 beton sınıfında, küp numunenin tekil deneyde en az vermesi gereken basınç dayanımı 45 MPa'dır. Şantiye betonunda dökülen betonun ise beton miktarına bağlı olarak asgari değerin 2 3 MPa daha yüksek olması gerekir. Bu küp numunenin basınç dayanımı 53,7 MPa bulunmuş olup, ilgili beton sınıfındaki min. şartların üzerinde dayanım vermiştir.

    • @hamzagunes7193
      @hamzagunes7193 Před 3 lety +1

      @@bilimvedogatv9832 abi daha az bilimsel konuşur musun? Zira bişey anlamadım.

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +2

      @@hamzagunes7193 Hamza Bey anlaşılamayan noktayı lütfen belirtin. Ne kadar bilinçlenirsek milletçe o kadar az zarar görürüz.

    • @ozcansuartmasistemleri8100
      @ozcansuartmasistemleri8100 Před 3 lety +2

      Yani kaç ton basınca dayandı onu demek istiyoruz.onu bize açıklar mısınız

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +3

      @@ozcansuartmasistemleri8100 Deney sonucunda bulunan 53,7 MPa basınç dayanımı, her cm2 'ye 538 kg kuvvet uygulandığı veya her m2 'ye 5475 ton kuvvet uygulandığı anlamına gelmektedir.

  • @GodlessTuna
    @GodlessTuna Před rokem

    Betonun karşısında durmanız tehlikeli değil mi ?

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před rokem

      Herhangi bir tehlikesi yok. Günümüzün pres cihazları beton kırıldığı anda uyguladığı yükü kaldırıyor. Sadece 28 gün betonlarda küçük parçalar dökülüp sıçrayabiliyor fakat zararsız. Zaten yeni cihazlarda artık kapak var.

    • @GodlessTuna
      @GodlessTuna Před rokem

      @@bilimvedogatv9832 tesekkürler

  • @behlulsimsek8708
    @behlulsimsek8708 Před 2 lety

    Türkiye'de reaktif pudra beton arıyorum ama bulmak çok zor sanırım.

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 2 lety

      Hangi şehirdesiniz? Nerede kullanacaksınız?

    • @behlulsimsek8708
      @behlulsimsek8708 Před 2 lety

      @@bilimvedogatv9832 Ankaradayim makine bloğu yapımında kullanacağım

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 2 lety

      Bursa da üretici olduğunu biliyorum. Muhtemelen Ankara'da da vardır. Fakat eğer yoksa bile düşük slump değerde, ince malzeme oranı yüksek C50/60 beton işinizi görebilir. Yani bileşimdeki iri agrega (çakıl) miktarını en az yarıya düşürüp kum oranını artırmalısınız. Tabi ki üretici bu çalışmayı sizin metrajınıza göre üretip üretmemeye karar verecektir.

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 2 lety

      Ayrıca bileşim dizaynına uçucu kül veya cüruf da eklenmelidir. Beton dökümünden sonra ise çok sık kürleme yapılmalıdır.

    • @behlulsimsek8708
      @behlulsimsek8708 Před 2 lety

      @@bilimvedogatv9832 bursa ve İstanbul'da firmalar var evet üretici olarak ise sadece İstanbul var sanırım. En son ihtimal bahşettiğiniz gibi yapacağım. Aksi halde Çelik döküm çok maliyetli.

  • @pala2443
    @pala2443 Před 3 lety +1

    Ustam öncelikle selamın aleyküm binamız 99 2000 yılında yapıldı Bodrum katla beraber 6 katlı binamız görünürde sağlam 99 depreminde kaba inşaattı fakat bizim oturduğumuz yer kayalık sağlam zemin 7.4 değilde 6.5 gibi hissettik ve beton kalitesine baktığımda tahminime göre C 20 orta halli bir beton kolonlar gayet kalın hiç bir çatlak yok acaba binamız çürükmü sağlammı bunu cevabını verirseniz çok mutlu olurum

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      Samet Bey merhaba. Kayalık zeminin toprak zemine göre daha sağlam olduğu ve deprem şiddetinin nispeten düşük hissedildiği bilimsel olarak kanıtlandı. Fakat ne kadar düşük olacağını kestirmek mümkün değil. Binanız inşaat halindeyken kolon ve tabliye betonları deprem esnasında 28 günü tamamlamış ise yani son betonlar depremden en az 28 gün önce döküldüyse, aldığı hasar tamamlanmış binayla aynı olacaktır. Hatta kaba inşaat olduğu için sıva alçı gibi kaplamalarda çatlak da az olacaktır. Fakat o dönemde dökülen betonlarda ve inşaatlarda tam anlamıyla bir kontrol yoktu. Kullanılan agregalar genellikle standartlara pek uymuyordu. Kirlilik çoğunlukla mevcuttu. Hele ki agrega kaynağı, hazır beton yerine el işçiliğiyle kürek hesabıyla dökülen betonsa beton sınıfını tahmin etmek pek mümkün değil. Tabi bunlar en kötü ihtimaller. Çatlak görülmemesi alçı boyayla gizlenmediyse eğer iyi bir izlenim. Fakat ne gözle, ne test çekiciyle ne de yeni çıkan tahribatsız testlerle binanın sağlamlığının tespiti henüz net olarak ortaya çıkmıyor. Ancak performans testiyle bunu net olarak anlayabilirsiniz. Bunun için karot numuneleri alınır, donatıların röntgeni çeklir, pas payına ve donatının durumuna bakılır, tüm verilerle yapılan hesaplamalar sonucunda sağlamlığı net olarak tespit edilir. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı kentsel dönüşüm firmaları veya lisanslı üniversite laboratuarlarıyla irtibata geçebilirsiniz. Unutmayın göz incelemesi veya tahribatsız metodlarla inceleme yaparak binanıza hiç kimse sağlamdır/çürüktür diyemez.

    • @pala2443
      @pala2443 Před 3 lety

      @@bilimvedogatv9832 şimdi ustam söyle birşey var kolonlar 1 buçuk ay önce atılmıştı ozaman para fazla yoktu binanın yapımı biraz uzun sürdü elimize para geçince yaptık kışında yağmur kar yağdığı için duraklarttık beton konusuna gelince beton bana göre sağlam zemin katın kolon betonuna 5 santimlik düz Çivi soktum daha doğrusu sokmaya çalıştım ama 2 kere kırıldı ve ayriyetten Bodrum kata indim betonu çekiçle kırdım elimle kontrol ettiğimde standart bir beton kalitesi vardı ben bir olumsuzluk görmedim yani bide 2 ay önce evimizin sıcak su borusu patladı ama bizim haberimiz yoktu yaklaşık 2 gün sonra öğrendik Bodrum katın tavanları birden su almış sonra boruyu değiştirdik durum düzeldi sobayı fln açtık tavandaki su kurudu acaba bu olay binaya zarar verirmi beton dağılırmı.

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      @@pala2443 suyun sıcaklığı ve maruziyet süresi önemli. Kaynar suda yaşlandırma testleri yapılır. Sizin betonun bu durumdan zararı konusunda inceleme yapmadan söylemek zor.

    • @pala2443
      @pala2443 Před 3 lety

      @@bilimvedogatv9832 anladım abim bilgin için teşekkür ederim zamanımız geldiyse hepimiz ölücez be abim deprem olur örneğin çürük bina yıkılmaz ama yeni bina yıkılır allah ne derse olur rabbim bu illeti yaşatmaz bize inşallah olursa çok zor çok ülke 20 yıl geriye gider zaten corona var allah yardımcımız olsun inşallah

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      @@pala2443 Biz elimizden gelen önlemi alacağız sonrabekleyeceğiz. Kendimiz için de çocuklarımız ve sevdiklerimiz için de..

  • @metinerkaraarslan8808

    Üstadım cahilce bir soru gibi gelsede inanın son depremden sonra ülkece psikoloik olarak iyi durumda değiliz.her an korkuyla yaşıyoruz yaşadığımız binalara guvenmedigimiz için.bjr sorum olacak kiraciyim oturduğum bina giriş katiyla beraber 4 kat 1. Katta oturuyom 4. Kattaki evin tavan kısmı asma tavan yani toplamda binada 3 tavan var bina 99 depremi öncesi yapılmış normalde kolonları ne ince nede kalın orta halli Allah korusun olası bir depremde yıkılırsa oturdugumuz evde yaşam üçgeni oluşturmu kurtulma ihtimalimizin bilimsel oranı nedir😔

    • @ZurriyetBlogs
      @ZurriyetBlogs Před rokem

      99 öncesi diye panik yapmayın, 1975 yapımı bile olsa malzemeden çalınmadı ise 75-100 ayatkta durur bir bina.

  • @OyunDunyas-xs1wk
    @OyunDunyas-xs1wk Před 3 lety

    Hocam bizim ev c35 sizce 7.6 şık bi depreme dayanırmı 2008 gibi yapıldı

    • @OyunDunyas-xs1wk
      @OyunDunyas-xs1wk Před 3 lety

      @tombalacı 5 katlı altta bir bodrum kat ve bir kat var zemin kat var ve zemin sağlam

    • @yargic6405
      @yargic6405 Před 3 lety

      Ölürsün kardeşim basın sagolsun

    • @OyunDunyas-xs1wk
      @OyunDunyas-xs1wk Před 3 lety

      @@yargic6405 niye

    • @yargic6405
      @yargic6405 Před 3 lety

      @@OyunDunyas-xs1wk beton tek başına bişey ifade etmiyor kardeşim önemli olan demir ve kolon , kirişlerin mantıklı bir şekilde yapıya konumlandirilmasidir

    • @yargic6405
      @yargic6405 Před 3 lety +1

      @@OyunDunyas-xs1wk şöyle bı ornek vereyim çok kaslı ve güçlüsün ama kemiklerin çok zayıf en ufak harekette kemiklerin kırılır ve yığılıp kalırsın beton ve demir ilişkiside böyledir

  • @mertaydn8657
    @mertaydn8657 Před 4 lety

    Hocam c30 da buna yakin mi dayanim gücü olarak ?

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 4 lety +1

      C30/37 beton sınıfı tekil küp numunede min. 37 MPa olmalıdır. Şantiyede ise dökülen beton miktarına göre degişmekle birlikte min. 39 MPa olmalıdır.

    • @mertaydn8657
      @mertaydn8657 Před 4 lety +1

      Bilim ve Doğa TV teşekkür ederim hocam bende deprem bolgesinde yasiyorum ev yeni daha 2 aylik 4 tarafı perde beton bodruma indim ev çok sağlam diyorlar ama yinede korktum .

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 4 lety

      @@mertaydn8657 2002 yılından beri ülkemizde binalar yapı denetim sistemine göre yapıldığı için ve bu sistem halen sürekli geliştirilerek yeni teknolojiler eklendiği için asgari bir standart uygulanmış oluyor. Bu yüzden sürekli bir tedirginlik veya korkuya gerek yok artık. Çünkü depreme dayanıklılıkta söz konusu sadece beton dayanımı değil, doğru proje, zemin yapısı, betonun izolasyonu, binanın kullanım şekli gibi bir çok faktör de devreye giriyor.

    • @yargic6405
      @yargic6405 Před 3 lety

      Türkiye'de yapılan inşaatların yüzde 90inda beton kalitesi c25 tir

  • @tugrulsen536
    @tugrulsen536 Před 3 lety

    Merhabalar, sizden bir bilgi almak istiyorum . Binam yapilirken C20 standartı vardı ve biz C23 tipi hazır beton kullanimi tercih ettik, binamda %45 Deprem perdesi ve tamamen gazbeton( ytong) kullanildi. Benim merak ettiğim şey ise her yil bu beton standarti yükseliyor şimdi biz binamiz yapilirken (1999-2000 yili) C23 tipi tercih ettiğimiz icin binamız çürük mü olmuş oluyor ?

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety +4

      Tabi ki hayır, binanız çürük olmuş olmaz. 2002 yılında yürürlüğe giren yapı denetim yönetmeliği, ülkemizin çok yönlü şartları dikkate alınarak atılmış önemli bir adımdır. Bu yönetmeliğe göre en bilindik şart düşük beton sınıfı C25/30 olmalıdır. Bu arada C23 tip beton yoktur. Muhtemelen beton dayanımına göre size böyle bir telaffuz yapılmıştır ve sizin betonunuz C20/25 sınıfı olmalıdır. Bir binanın dayanıklı yada sizin tabirinizle çürük olması sadece beton sınıfına bağlı değildir. Beton sınıfı ile birlikte betonun gerçek dayanımı, kullanılan agrega ve kumun kirliliği, standartlara uygunluğu (dere, deniz kumu vs konuları), betonun kürlenmesi, kalıba yerleştirilmesi, donatının (demirin) uygunluğu, projenin uygunluğu, zeminin uygunluğu, tadilat vs gibi bir çok faktöre bağlıdır. Bu yüzden tek başına beton sınıfıyla karar verilmez ama ilk etken budur. Fakat ilgili standartlara uyulmadan dökülen C40/50 sınıfı bir beton bile, standartlara uygun dökülen C20/30 betondan daha kötü olabilir. Sonradan bunu ancak depreme dayanıklılık testleri kapsamında binadan karot aldırarak anlayabilirsiniz. Fakat karot da bina dayanıklılığına zarar verir. Bu arada gaz betonun bina dayanıklılığına pek bir etkisi yoktur. Sadece izolasyonu sağlar ve bina öz yükünü azaltır. Şunu belirtmek gerekirse sizin binanız gerekli standartların ve kontrollerin tam olarak yapılmadığı bir dönemde inşa edilmiş olsa da dayanıklılık/çürüklük konusunda sözlü karar vermek mümkün değildir.

    • @tugrulsen536
      @tugrulsen536 Před 3 lety

      @@bilimvedogatv9832 Detaylı anlatımınız için sizlere çok çok teşekkür ederim, az önce deprem konusu açildi ve komşumla beraber kanalınızı izledikten sonra sizlere soru sorma ihtiyaci duyduk. Komşum ayni zamanda site yöneticisidir, üşenmeden yapı denetim raporlarını kurcaladik( 2 yada 3 yil once denetleme için gelinip duvarlardan örnek alinmişti ), dediğiniz gibi C25 tipi hazir beton kullanildiğini öğrendik. Beton için anlaşılan firma ise Bursa Betonmuş, tünel kalıp sistemi ile inşa edilmiş. Acikcasi elimizden geldigi kadar bilinçlenmeye calişiyoruz, İstanbul depremi iyice yaklaşmışken neyin içinde oturdugumuzu iyice bilmek istiyoruz.

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      Ben teşekkür ederim. Bilgi verebildiysek ne mutlu. Binanın sağlamlığı konusundaki parametrelere ek olarak yaş betonun kalitesi konusunda da bir çok parametre mevcuttur ve sürekli işleyen bir sistemde bu parametreleri sağlamak çok zordur. Fakat Bursa Beton firmasının bu konuda bilinçli firmalar arasında olduğunu belirtmek isterim. Sağlıklı günler..

    • @murata3449
      @murata3449 Před 3 lety +1

      @@bilimvedogatv9832
      Düzgün Türkçe için teşekkürler 👍

    • @bilimvedogatv9832
      @bilimvedogatv9832  Před 3 lety

      @@murata3449 Ben teşekkür ederim. Abone olursanız sevinirim.