Πάργα Best off...Κοντινές εξορμήσεις..Τα καλύτερα μέρη που πρέπει να δείτε.

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 15. 06. 2024
  • ‪@Geovont.‬
    Εάν σας αρέσει το κανάλι δείξτε μου την αγάπη σας με μια εγγραφή . Είναι μεγάλη βοήθεια για να συνεχίσω να ταξιδεύω και να σας χαρίζω ωραίες εικόνες.😉
    Ακολουθήστε με στο geovont Για περισσότερα 😎
    Πάργα Best off...Κοντινές εξορμήσεις..Τα καλύτερα μέρη που πρέπει να δείτε.
    Η φυσική ομορφιά της Πάργας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, γι’ αυτό και ο επισκέπτης που έρχεται για πρώτη φορά μένει άφωνος καθώς την αντικρίζει από τη στροφή της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουµενίτσας.
    Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε ένα λοφάκι γεμάτο ελαιώνες, γύρω από έναν κλειστό κόλπο που ξανοίγεται στο βαθυγάλαζο Ιόνιο πέλαγος, συνομιλώντας με τους Παξούς και τους Αντίπαξους απέναντι. Σε απόσταση αναπνοής από την παραλία της Πάργας, εντωμεταξύ, στέκεται και το κατάφυτο νησάκι της Παναγίας με την ομώνυμη εκκλησία και μερικά ενετικά κτίσματα.
    Στην κορυφή ενός οχυρού λόφου-ακρωτηρίου που χωρίζει το λιμάνι από τη διπλανή παραλία του Βάλτου βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο, θυμίζοντας τη μακρά ιστορία της περιοχής. Η κυριαρχία των Βενετών ξεκίνησε το 1401 και διήρκεσε μέχρι το 1797, όταν η Ενετική Δημοκρατία διαλύθηκε από τον Ναπολέοντα. Το κάστρο της Πάργας άντεξε ωστόσο μέχρι το 1819, όταν η πόλη πουλήθηκε από τους Άγγλους, τους τελευταίους από τους Δυτικούς κατακτητές της, στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
    Οι Παργινοί, ωστόσο, δεν άντεξαν τον Τούρκο. Περίπου 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τότε την πατρίδα τους και πήγαν στην Κέρκυρα, παίρνοντας μάλιστα μαζί και τα οστά των προγόνων τους, καθώς και σακιά με χώμα από τη γη της. Το 1913 η Ήπειρος απελευθερώθηκε και ενώθηκε με την Ελλάδα, οπότε πολλοί Παργινοί επέστρεψαν, έναν αιώνα μετά τον εκούσιο εκπατρισμό τους.
    Οι στενές σχέσεις με τα Επτάνησα και η άμεση επιρροή των Ενετών είναι ακόμα φανερή στην αρχιτεκτονική. Πολύχρωμα διώροφα αρχοντικά δίπλα σε λαϊκά σπιτάκια, στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, καμάρες, αψιδωτές πόρτες και γειτονιές με κρυμμένες αυλές γεμάτες λουλούδια, δίνουν στην πόλη ομορφιά και ακαταμάχητη γραφικότητα.
    Η σταρ της ηπειρωτικής «Ριβιέρας»
    Σε συνεχή εξέλιξη, οι υποδομές της Πάργας δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να επιλέξει τη διαμονή που του ταιριάζει, ανάλογα με τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμά του: είτε σε τετράστερα ξενοδοχεία, είτε σε συγκροτήματα καλαίσθητων διαμερισμάτων, είτε σε ένα πολυτελές resort σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων. Πολλά καταλύματα ανακαινίζονται, ανάμεσά τους και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που, αν και δεν παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, διατηρούν ιδιαίτερο ρόλο στις δομές φιλοξενίας.
    Σε κάποτε απαξιωμένα χωριά μια ανάσα δρόμο από το κέντρο της πόλης -όπως στην Ανθούσα ή στο Τρίκορφο- φτιάχνονται πλέον ωραίες βίλες, οι περισσότερες με πισίνες, που απευθύνονται κυρίως σε ξένους επισκέπτες. Άλλωστε Σκανδιναβοί, Ολλανδοί, Άγγλοι, Ιταλοί και Κύπριοι αγαπούν ιδιαίτερα την Πάργα, ενώ το παρών δίνουν και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν ως σημείο αναφοράς τους τη Συναγωγή των Ιωαννίνων, πριν φθάσουν στα γαλαζοπράσινα παράλιά της.
    Σε μια ζηλευτή σε διάρκεια τουριστική σεζόν που διαρκεί 6 μήνες, από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο, οι Έλληνες που καταφθάνουν στην πανέμορφη Πάργα ψηφίζουν σχεδόν μονοκούκι «καλοκαίρι». Ιδιαιτέρως τον Αύγουστο, η πόλη συναγωνίζεται άνετα τη Μύκονο και τη Σαντορίνη σε πολυκοσμία, ζωντάνια και διασκέδαση. Ένα ακόμα plus είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει για Έλληνες και ξένους «wedding destination». Στο νησάκι της Παναγίας, βέβαια, δύσκολα βρίσκει κανείς ημερομηνία για να κάνει τον γάμο του.
    Η εμπειρία του φαγητού είναι πολυδιάστατη, όπως θα περίμενε κανείς από ένα μέρος με τόσο ανεπτυγμένο τουρισμό. Πολλές ψαροταβέρνες (θαλασσινή πόλη είναι, άλλωστε), ένα-δυο αξιοπρεπή εστιατόρια, σούσι, μπεργκεράδικα, ιταλικά ρεστοράν, σουβλατζίδικα, street food. Σε κάποια σημεία θα βρείτε και προσεγμένες wine lists. Ίσως οι ξένοι επισκέπτες και οι Έλληνες με οινική παιδεία (οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς) έχουν παίξει τον ρόλο τους ως προς αυτό.
    Σημείο αναφοράς της Πάργας είναι η παραλιακή περαντζάδα, στην οποία υπάρχουν άπειρα καφέ, εστιατόρια, μπαράκια, αλλά και η χαρακτηριστική κατακόκκινη Villa Rossa: αρχοντικό ενός καπνεμπόρου χτισμένο το 1903, που πλέον λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Αν πάτε σε low season περίοδο, θα βυθιστείτε σε έναν απίστευτο ρομαντισμό. Αν πάλι επιλέξετε το καλοκαίρι για την επίσκεψή σας, δεν θα ξέρετε αν βρίσκεστε στην Ήπειρο ή στις Κάννες από τον άπειρο κόσμο, το συνεχές πήγαινε-έλα, και την 24ωρη νυχτερινή ζωή.
    Το αποκορύφωμα της διασκέδασης σημειώνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο, όταν αναβιώνει το έθιμο της Βαρκαρόλας: δυο σειρές καραβάκια στολισμένα με ενετικά φανάρια φτάνουν στο λιμάνι εκκινώντας από το Κάστρο και τις Παυλούκες, εν μέσω βεγγαλικών και γενικής ευθυμίας. Η Βαρκαρόλα αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών από την Κέρκυρα, όπου είχαν αυτοεξοριστεί μαζί με τα οστά των προγόνων τους (όπως ειπώθηκε και πιο πάνω), ύστερα από την πώληση της πόλης στον Αλή Πασά.
    Πηγή www.travel.gr/experiences/par...
    #travel #nature #drone

Komentáře • 6

  • @Geovont.
    @Geovont.  Před 23 dny

    Εάν σας αρέσει το κανάλι δείξτε μου την αγάπη σας με μια εγγραφή . Είναι μεγάλη βοήθεια για να συνεχίσω να ταξιδεύω και να σας χαρίζω ωραίες εικόνες.😉

  • @pointofviewgr
    @pointofviewgr Před měsícem

    Such a beautiful video 👍

    • @Geovont.
      @Geovont.  Před 10 dny

      Ευχαριστώ για το σχόλιο και την στήριξη 💯🙏🏻

  • @panosexplorations
    @panosexplorations Před měsícem

    Αυτά είναι.
    Υπερπαραγωγή το βίντεο!

    • @Geovont.
      @Geovont.  Před 10 dny

      Πάνο σε ευχαριστώ πολύ 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  • @Geovont.
    @Geovont.  Před 23 dny

    Ακολουθήστε με στο instagram.com/geovont Για περισσότερα 😎