Kızıldağ Milli Parkı, Beyçam Anıt Ağacı ve Pınargözü Mağarası - Isparta

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 09. 2024
  • Kızıldağ Milli Parkı, Beyçam Anıt Ağacı ve Pınargözü Mağarası - Isparta
    Şarkikaraağaç İlçesinin 5 km güneyindedir.
    1840 m yükseklikte ve parkın güneyinde Beyşehir Gölü bulunmaktadır.
    Isparta merkezine 118 km , Konya iline 150 km uzaktadır.
    1988 yılında doğal sit alanı olmuş. Karaçam, ardıç, köknar, söğüt, meşe, ıhlamur, sedir, ağaçları vardır. Yenişarbademli ilçesinde bulunan Dedegöl Dağı, Orta Toroslar’ın en yüksek tepesidir. Yaban domuzu, tilki, çakal, sansar, tavşan, kurt ve 62 si yerli olmak üzere 181 kuş türü görülmüştür. Kızıldağ Milli Parkı bitki örtüsünün % 15’i endemiktir.
    Isparta İli Yenişarbademli ilçesinde, 7 adet anıt ağaç bulunduğu tespit edilmiştir. Bunlardan biri olan 700 yaşından büyük, 30 metrelik Beyçam, Pınargözü orman içi alanında, Göller Bölgesi’nin en uzun ve en yaşlı karaçamlarından biri olma özelliğini taşımaktadır.
    Pınargözü Mağarası girişi de, Kızıldağ Millî Parkı'nın ormanlık bir alanında, 1.550 metre rakımda Dedegöl Dağı'nın yamaçlarında yer alır. Devamlı olarak ağzından akan Devre Su isimli bir su akıntısına sahiptir. Dar olan mağara girişinden baca etkisi nedeniyle sürekli olarak 166 km/saat şiddetle esen bir rüzgar vardır.
    Yenişarbademli İlçesi’ne 8 kilometre uzaklıkta, Çaydere Ormanları'nın içinde, içinden çok güçlü su akan bir mağaradır. Ayrıca, mağaranın içerisinde bir çok sifon ve büyük çağlayan vardır. Bu mağaranın, 1995 yılına kadar yapılan uzun süreli araştırmalarla 16 kilometrelik bölümü ölçülmüş, ancak sonuna kadar henüz ulaşılamamıştır. Belirlenen son nokta girişten +660 metre yukarıdadır. Mağaranın içinde değişik büyüklükte gölcükler, şelaleler, damlataş havuzları ve her türden damlataş birikimleri geniş yer kaplamaktadır. Pınargözü Mağarası uzunluğu itibariyle Türkiye’nin en büyük mağarasıdır. Turizm açısından Avrupa’nın en uzun mağarası olarak da kabul edilmektedir. Mağara, çevresinde tespit edilen 213 çeşit barındıran bitki örtüsüyle de dikkat çekicidir.
    Keşfedildiğinden bu yana, mağaradaki sayısız şelale ve suyla dolu geçitler nedeniyle araştırmacılar tarafından keşfi son derece zor olarak görülmüştür. Bu nedenle, mağara halka açık Türk mağaraları listesinde yer almamaktadır. Giriş için sadece uygun mağaracılık ekipmanına sahip yetkili kişilere izin verilmektedir.

Komentáře •