Stanga si dreapta politica / Episodul 1

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 16. 01. 2013
  • Care este diferenta intre stanga si dreapta politica
    Politologii au impartit mediul politic in doua mari doctrine. Acestea sunt doctrina de stanga si de dreapta.Indiferent de sistemul politic, de stanga, sau de dreapta, acestea ne influienteaza in mod direct viata!
    Este datoria noastra sa stim care este diferenta dintre cele doua directii.
    In general statul consuma mai mult din buget in cazul guvernelor de stanga si mai putin in cazul celor de dreapta. Guvernele de stanga duc o politica protectionista, iar in cazul celor de dreapta, statul este minimal, si creeze conditii de dezvoltare a mediului de afaceri.
    Latura sociala este fundamental diferita intre stanga si dreapta. In cazul stangii, aceasta latura este foarte dezvoltata, aceasta fiind caracteristica cea mai importanta. Statul social garanteaza un acces minim gratuit la educatie, sanatate si cultura.
    Datorita laturii sociale, guvernele de stanga reusesc sa atraga voturile pensionarilor, dar si a categoriilor sociale defavorizate.
    Latura sociala este mai putin prezenta in cazul guvernelor de dreapta. In general acestea se bazeaza pe eficienta, iar remuneratia este direct proportionala cu productivitatea muncii. In general guvernele de dreapta reusesc sa atraga voturile persoanelor cu studii superioare.
    O caracteristica a guvernelor de stanga este impozitarea progresiva. Acest timp de impozitare ii protejeaza pe cei cu venituri mici, dar ii defavorizeaza pe cei cu venituri mari
    In general acest timp de impozitare nu este foarte bine digerat de mediul de afaceri, care nu poate sa isi dezvolte strategii investitionale pe termen mediu si lung.
    Guvernele de dreapta sustin taxe fixe procentual. Acest tip de taxa este eficient pentru scoaterea economiei subterane la suprafata si largirea bazei de impozitare. In Romania avem din 2004 cota unica de impozitare de 16%. Mediul de afaceri agreaza in general aceasta impozitare, firmele putand astfel sa isi dezvolte planuri de afaceri pe termen mediu si lung.
    Diferentele dintre bogati si saraci este mai mica in cazul guvernelor de stanga, datorita protectionismului si laturei sociale si este mai mare in cazul guvernelor de dreapta, datorita tendintei spre monopol ale firmelor, Astfel statele cu guverne de dreapta au inechitate sociala mai mare.
    Marile formatiuni politice din Romania sunt:
    PSD - partid de stanga, cu radacinile in FSN
    PNL - partid istoric de dreapta infiintat in 1875
    PDL - partid de centru-dreapta, fost partid de stanga
    si... mai nou in PARLAMENT avem PP-DD, partid de stanga
    Ca si extreme politice avem:
    Extrema politica de stanga care duce la comunism. Romania are experienta comunismului in urma dictaturilor lui Gheorghiu Dej si Nicolae Ceausecu, iar in cealalta parte avem ca si extrema dreapta, fascismul. Extrema dreapta a fost marcata in Romania de dictatura militara a maresalului Antonescu, din cel de al doilea razboi mondial.
    Romania a avut si 4 regi: Carol I, Ferdinand I, Carol II, iar ultimul rege al Romaniei a fost Regele Mihai I, care a abdicat.
    Romania nu a luat intotdeauna decizii politice bune. Putem spune ca extremele politice au fost de toxice pentru dezvoltarea economica si culturala e Romaniei. Comunismul a facut ca Romania sa fie o tara bogata cu cetateni in pragul disperarii (mentionam perioada 1985-1989). In acelasi timp dictatura militara a lui Antonescu, aproape a adus Romania in pragul dezintegrarii teritoriale.
    Tehnica moderna de comunicare si analiza ne face ca astazi sa fim mai responsabili atunci cand votam si sa nu aplecam urechea la demagogie politica, aceasta fiind arma principala de forta prin care Romania a avut dictaturi...... atat de stanga, dar si de dreapta.
    S-a dovedit ca demagogia este toxica, dar accesibila oamenilor, iar adevarul politic este ajunge mai greu in mentalul nostru.
    In ultimul timp unii politicieni sustin ideea conform careia astazi nu mai este nesasara doctrina politica, iar altii spun chiar ca aceasta nu mai exista. Acesta este un concept foarte periculos si iresponsabil, iar daca acest lucru ar fi adevarat, atunci toti politicienii ar fi la fel, lucru care nu este adevarat.
    Mai nou, unii politicieni nu recunosc doctrinele politice afirmand ca in zilele noastre doctrina politica nu este importanta. Chiar mai mult, prin faptele politice acestia se dovedesc anti-doctrinari.
    Sa speram ca Dumnezeu ne va ajuta sa ne recuperam locul pe care El ni l-a lasat in Europa si in lume!
    Acesta este un filmulet de prezentare creat de COMUNITATEA PUNCTULTAU
    Ne gasiti pe:
    CZcams la / punctultau
    FACEBOOK la Facebook.com/PUNCTULTAU.RO
    Ne puteti contacta la punctultau@gmail.com

Komentáře • 6

  • @punctultau
    @punctultau  Před 10 lety +7

    Ce parere aveti?

  • @94Miker
    @94Miker Před 10 lety +45

    Extrema DREAPTA inseamna Fascism / Nazism !? De cand ?
    Un politician de stanga va sustine tot timpul ca STATUL e cel mai in masura sa decida ce sa se faca cu banii tai. De aceea va incerca sa-ti mareasca taxele, sa-ti ia cat mai multi bani din buzunar si sa-ti “vanda” servicii de stat. Educatie, sanatate, pensii, asigurari sociale, subventii si alte sinecuri, toate de stat. Nu poti face nimic fara aprobarea statului, pentru orice activitate ai nevoie de o aprobare, o diploma, o autorizatie. Totul se face planificat de la centru, pentru ca, nu-i asa, statul este atotstiutor si atotputernic.
    Extremism de stanga am avut vreme de 45 de ani si am vazut cat de eficient era. Stat la coada doua ore la lapte si cumparat paine pe cartela.
    Un politician de dreapta va sustine tot timpul ca TU esti cel mai in masura sa decizi ce sa faci cu banii tai. De aceea va incerca sa reduca taxele, sa-ti ia cat mai putini bani din buzunar si sa livreze doar acele “servicii” pe care numai statul le poate livra. In rest esti liber sa alegi ce servicii vrei din mediul privat: sanatate privata, educatie privata, asigurari de pensie private, etc. Birocratia este de asemenea redusa si se pune accentul mai mult pe responsabilitate personala decat pe foi de hartie stampilate. De asemenea tendinta este de a descentraliza in ideea ca local oamenii se pot organiza mai eficient decat ghidati de la centru.
    Extremism de dreapta nu am prea vazut pentru ca in esenta inseamna insasi lipsa statului. Fac aici o paranteza sa explic si ce e cu Nazismul care in mod eronat e considerat extremism de dreapta. Nazi este prescurtarea din germana a denumirii intregi “Nazional Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei” care tradus inseamna “Partidul National Socialist al Muncitorilor Germani”. Ce aud: socialisti, muncitori? Pai mai la stanga nu poti sa fii. Doar pentru ca s-au luat la harta cu comunistii nu-i face de automat de dreapta. Doar ca e foarte convenabil pentru socialistii de azi sa infiereze toate partidele de dreapta ca fiind “neonaziste”.