SU KAYNAKLARINI BALIKLANDIRMA PROJESİNDE YEŞİLIRMAK NEHRİNE MERSİN BALIĞI SALINIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 9. 09. 2024
  • #SUKAYNAKLARINIBALIKLANDIRMAPROJESİ
    Kapsamında #BalıkçılıkVeSuÜrünleriGenelMüdürlüğü
    #AmasyaTarımİlMüdürlüğü
    #SamsunTarımİlMüdürlüğü ile birlikte #yeşilırmak #MersinBalığı salınımı gerçekleştirildi.
    Yer yüzündeki sulak alanlar zengin, dinamik üretken ekosistemlerdir.Ülkemiz su kaynaklarının çeşitliliği ve önemli biyocoğrafik bölgeler arasında olması gibi nedenlerle zengin bir balık faunasına sahiptir. Yabancı türlerin girişi, av baskısı, yasa dışı/kayıtdışı avcılık, kirlenme, habitat tahribatı ve su rejimine yapılan müdahaleler, sucul ekosistemlerde biyolojik çeşitlilik kayıplarına neden olarak, bu zengin faunada ekolojik ve ekonomik açıdan dikkat çekici değişmelere yol açmakta olup, balıklandırma faaliyetlerinin gerekliliği de bu aşamada devreye girmektedir.
    Ülkemizin doğal türleri olan ve ekonomik değeri yüksek türler ile soyu tehlikede olan türlerin kuluçkahanelerde üretimi yapılarak deniz ve iç sularımıza bırakılan balıklarla, balıkçılıkla geçimini sağlayan ve özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın hane halkı gelir artışına önemli katkılar sağlanarak, biyolojik çeşitliliğimiz korunmakta ve aynı zamanda Bakanlığımızın görev alanındaki sosyal ve ekonomik sorumluluğun geliştirilmesine katkı verilmektedir.
    Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü olarak bu değerli mirasın korunmasını ve gelecek nesillere aktarımını sağlayacak faaliyetleri kapsayan politikalar belirleyip istikrarla uygulanmasını sağlayacak adımlar alıyor ve atıyoruz. Bakanlığımız yürütücülüğünde ülkemizde bulunan habitatları yeniden restore edilerek uygun kaynakların Mersin Balığı Popülasyonunun İyileştirilmesi ve Stok Takviyesi kapsamında Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya Nehirlerine kültür ortamında üretilen mersin balıkları stok takviyesi ile desteklenmektedir.
    Amasya İli Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisinde bulunan Karaca Mersin Balığı (acipenser)
    ve Sivriburun Mersin Balığı, bakım ve beslemeye alınarak üretim faaliyetlerine ivme kazandırılarak, 2023 yılında 25.000 adet mersin balığı üretilmiştir.
    Bu balıklardan 11.500 adedi, özel olarak tasarlanan ve üzerinde balığın numarası ve iletişim bilgileri bulunan etiketlerle markalanmıştır.
    Markalı mersin balıklarından;
    500 adedi 1 Eylül av sezonu açılışında İstanbul'dan,
    * 5.000 adet, Samsun, Yeşilırmak nehrinden,
    * 5.000 adet, Sakarya, Sakarya nehrinden,
    * 1000 adette, Sinop’ta bırakılmıştır.
    Koruma altında bulunan bu türe ilişkin, kamuoyunu bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla afişler hazırlanmış, Karadeniz’e kıyısı olan illerde yaygın olarak sergilenmiştir.
    Balıkçılar tarafından zaman zaman çeşitli av araçları ile tesadüfen avlanan mersin balıklarının tür, boy, ağırlık vb. veriler birlikte yakalandığı tarih ve koordinatları içeren bilgileri resim ve video gibi görsellerle Genel Müdürlüğümüzün iletişim hattına iletilmiştir.
    Karadeniz Bölgesi'nin en büyük metropol kenti olan Samsun İlimizde toplanmamız vesilesiyle 5000 adet mersin balığımızı sularımız buluşturacağız. Bu sayede nesli tükenme tehlikesi altındaki Mersin balıklarını korunmaya ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz.
    2024 yılında Amasya İli Yedikır Su Ürünleri Üretim Tesisimizde 200.000 adet Bolu İlimizdeki Gölköy Su Ürünleri Üretim Tesisimizde 50.000 civarında mersin balığı üretilerek balıklandırma faaliyetlerinde kullanmak üzere bakım ve beslemeye alınmıştır.

Komentáře •