Video není dostupné.
Omlouváme se.

GRĂDINIȚA: PRIMA DESPĂRȚIRE! DE LA TEAMĂ LA ÎNCREDERE | Părinți CuMinți 01

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 12. 08. 2024
  • Anii preșcolari, prima desprindere a copilului de mediul familial, reprezintă o provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Probabil îți vin în minte o mulțime de întrebări: cum alegi grădinița potrivită, cum faci față opoziționismului specific vârstei și, nu în ultimul rând, care sunt competențele-cheie dezvoltate la o grădiniță bună?
    Ascultă primul episod al podcastului Părinți CuMinți și descoperă, alături de Oana Moraru și Simona Gherghe, răspunsul la toate aceste întrebări, dar și soluții concrete pentru dilemele cu care este normal să te confrunți în această perioadă. Află cum să faci față emoțional acestei noi etape solicitante, cum să eviți anxietatea de separare și care sunt pașii pe care să-i urmezi pentru adaptarea blândă a copilului tău în învățământul preșcolar. Copilul este cea mai fidelă oglindă a părintelui, așa că nu uita: pregătirea emoțională a părintelui este esențială pentru o acomodare ușoară a copilului în colectivitate!
    Dacă te gândești cu teamă la accesele de furie ale copilului tău, la despărțirile pline de lacrimi, în acest episod vei găsi toate strategiile și tacticile pe care să le aplici pentru a gestiona eficient aceste momente. Micile secrete ale unui părinte ,,CuMinte” pot deveni oricând o revelație care te va ajuta să te bucuri așa cum meriți de ineditul fiecărei etape alături de copilul tău. Alege să fii un părinte curajos, informat și inspirat indiferent de situație!
    00:00 - Intro
    03:00 - Definiția părintelui ,,CuMinte”
    07:00 - Lecția pe care ne-o oferă copiii: bucuria de a trăi și de a explora lumea
    11:11 - Cum să gestionezi corect tantrumurile
    13:28 - Planul care nu dă greș niciodată este...
    18:31 - Instrumentul care te ajută să fii pregătit pentru orice etapă a copilului
    22:21 - De ce simți că îți ,,abandonezi” copilului?
    25:00 - În brațe sau ținut de mână. Cum ducem copilul la grădiniță?
    28:48 - Cuvintele magice. Ce ar trebui să-și spună fiecare mamă
    29:44 - Cum depășești anxietatea de separare
    31:34 - Ce presupune etapa de pregătire a copilului. Greșelile pe care să le eviți
    38:14 - Cum să creezi o primă zi de grădiniță memorabilă
    40:00 - De ce părintele ar trebui să rămână la poarta grădiniței?
    41:01 - Cât durează procesul de adaptare și integrare în colectivitate
    47:59 - Jocul cu care niciodată n-o să dai greș!
    53:03 - Semnificația ascunsă a tantrumurilor moderne
    56:47 - Soluția? Nu uita de conectarea emoțională!
    58:30 - Cea mai bună recompensă este...
    1:00:23 - Cum alegem grădinița potrivită. Criterii esențiale
    1:06:10 - ,,Sacul cuvintelor urâte”. Imitația și rolul ei în dezvoltarea copilului
    1:13:31 - Copilul tău e pregătit pentru școală?
    #zunivers #Podcast #PărințiCuMinți
    ABONEAZĂ-TE PENTRU MAI MULTE PODCASTURI ZUnivers:
    🟩 bit.ly/Subscribe_ZUnivers
    ZUnivers Podcasts ONLINE:
    🟩 Website - ZUnivers.radiozu.ro
    🟩 SPOTIFY - spoti.fi/3hcMbzK
    🟩 CZcams - / @zuniverspodc. .
    🟩 FACEBOOK - / zunivers.pod. .
    🟩 INSTAGRAM - / zunivers.po. .
    Oana Moraru ONLINE:
    🟩 / oneamonic
    🟩 / oanamoraru_educational
    Simona Gherghe ONLINE:
    🟩 / simgherghe
    🟩 / simgherghe

Komentáře • 44

  • @Ronny724
    @Ronny724 Před rokem +11

    Acest podcast este dedicat tuturor pãrinților care vor sã cunoascã adevãrata realitate a copiilor lor (copiii lor în relație cu ei, cu frații si colegii de cls). Este realitatea aceea despre care mulți specialişti în domeniu vorbesc liniar, un pic pompos aş spune, urmãrind strict maculatura pieței, însã foarte puțini sunt aceia care vorbesc din experiența de zi cu zi, de provocãrile cu care se confruntã şi unii şi alții (copii, pãrinți, cadre didactice, acasã, la grãdi sau şcoala). Pãrinte fiind ...ascultând acest podcast m-am regãsit în multe din exemplele, Oanei Moraru şi la final mi-a fost foarte clar prin ce se diferențiazã materialul acesta, de multe altele, pe care le-am ascultat cu la fel de mare interes.
    De asemenea, am realizat faptul cã este singurul material educațional, singurul dialog, în care am gãsit o debordantã autenticitate şi multe exemple concrete culese din realitatea fiecãruia dintre noi, fie el, pãrinte, cadru didactic sau copil.
    Am simțit acest dialog ca avându-şi asemãnare în pildele sau modele acelea bune, pe care cu toții vrem sã le transmitem copiilor noştri, şi pe care ei, reusesc sã le integreze doar atunci când sunt puse într-un cadru jovial, sincer si prietenos, nu atunci când curg ca o informație interminabilã şi plictisitoare.
    Aştept cu interes si nerãbdare, episoadele urmãtoare.🤗

  • @koukou212
    @koukou212 Před rokem +16

    Felicitări pentru idee! Mulțumim pentru calitatea informației! Oana e o profesionista, e minunata, te amuza si emoționează. Si Simona, iar felicitări! Incredibil ce salt grozav ai făcut către așa un podcast, mai ales după anumite emisiuni din trecut :P 😊

  • @ioanarosu9194
    @ioanarosu9194 Před 5 měsíci

    Am 67 de ani. Eu am fost la gradinita, copilul meu a fost la gradinita. Nici unul din noi nu am avut acest sentiment de abandon. Si atunci copii se simteau f. bine, primeau educatie (dansuri, cantecele, povestiri, jocuri in interior sau afara, tabere etc), iubire / empatie din partea personalului didactic si nu numai iar mancarea si sanatatea personalului auxiliar erau verificate cel putin lunar de catre institutia abilitata - SANEPID. Ascult cu mare drag si interes (sunt si bunica) acest podcast dar am vrut sa prezint un alt aspect al vietii de gradinita din perioada anterioara anului 1990. De mentionat ca parintele platea f. putin ptr. 8-10 ore de gradi in care copilul se simtea f. bine, primea 2 mese si 2 gustari in acerst interval orar si mergea 6 zile/sapt.

  • @andreeageorgiana8683
    @andreeageorgiana8683 Před rokem +13

    Ce initiativa minunata e acest podcast! Multumim! ❤

  • @razvan91PH
    @razvan91PH Před rokem +4

    O urmaresc pe Oana de ceva timp, insa recunosc ca am fost un pic sceptic sa dau play avand in vedere ca este impreuna cu Simona si nu pot spune ca sunt fan-ul ei 😊 Insa ma bucur ca am dat play si am sa va urmaresc in continuare! Foarte educativ si comic acest podcast. Felicitari! 🎉

  • @diacoman5461
    @diacoman5461 Před rokem +3

    Extraordinara invitata dvs si aceasta emisiune! Felicitari amandurora si multe mulțumiri. Va multumeste o mama cu 3 copii, dintre care unul atipic si care incepe acum o cariera in educatie. Foarte valoroase informatiile primite azi. Mulțumesc mulțumesc mulțumesc! Astept cu mare nerabdare si urmatoarele episoade cu dna Oana Moraru. ❤❤❤

  • @MadalinaHodorogAndreea
    @MadalinaHodorogAndreea Před rokem +2

    Minunat podcast! Informatie foarte utila, care este foarte detaliat explicata astfel incat sa poate fi asimilata de parinti intr un mod practic!! Multumesc mult! Astept cu nerabdare urmatoarele episoade!

  • @a.m.a.z.o.a.n.a
    @a.m.a.z.o.a.n.a Před 10 měsíci +1

    A ajutat foarte mult că am ascultat acest podcast de câteva ori înainte de a duce copilul la creșă.

  • @teoharisimona1063
    @teoharisimona1063 Před 10 měsíci

    Urmaresc acest podcast si va ascult incontinuu. Noi suntem o familie mutata in alta tara de un an de zile. Si tot timpul in adaptare, fetita mea de 3 ani, jumatate de an groaznic cu boli si invatat de limba si acum se schimba educatorii. Mi-e frica sa-mi supun copilul la schimbari. Cum iti dai seama cat se poate si cat nu? Am impresia ca nu mai poate duce, acum in perioada schimbarii cu educatorii pur si simplu vrea de la noi sa fie incontinuu validata vazuta. Non stop, am incetat sa facem mancare, sa ne vedem cu prietenii , ca sa stam cu ea. Nu stim ce sa facem mai mult, mai mult ar insemna sa nu mai lucram unul din noi. Chestia e ca ni se spune de la gradi ca se super distreaza si e super autonoma acolo.

  • @AncaVicoleanu
    @AncaVicoleanu Před rokem +1

    V-am ascultat cu multă fascinație și emoție. Am învățat lucruri utile deși copilul meu termină acum grupa mare. Felicitări si mult succes! Mulțumesc mult!!

  • @stefanam9494
    @stefanam9494 Před rokem +3

    Informații utile!Mi-a plăcut foarte mult! Am doi băieți de 9ani respectiv 3ani și 8 luni și "DA" am trecut prin aproape toate fazele menționate privind tranziția către gradi.

  • @analaur7046
    @analaur7046 Před 8 měsíci

    Vă mulțumesc pentru crearea acestui podcast și subiectele pe care le abordați!

  • @Varalui2000
    @Varalui2000 Před rokem +4

    Foarte bună tema ! Imi place modul de gândire al invitatei.
    Rar ca ea,eu nu am avut parte.
    Succes !

  • @cristinamalai1144
    @cristinamalai1144 Před rokem +2

    Multumesc mult pentru acest podcast!!! Minunat!!!!

  • @violetabraileanu1302
    @violetabraileanu1302 Před 10 měsíci

    Băiatul meu doar ce a început grădinița, suntem în perioada de acomodare și chiar aveam nevoie de acest podcast ca să înțeleg cum sa îl ajut pe el dar și pe mine. Va mulțumesc.

  • @pitzy33
    @pitzy33 Před 6 měsíci

    Exceptional, mulțumesc!

  • @loredanacumpanasoiu7293
    @loredanacumpanasoiu7293 Před rokem +2

    Felicitari si mult succes pentru acest podcast. O ascult pe Oana si ii sunt infinit recunoscatoare pentru tot ce invat de la ea. Imi da sentimentul ca sunt un părinte normal si ca omulețul meu este perfect sănătos în acțiunile lui. ❤

  • @ioanadinu7401
    @ioanadinu7401 Před rokem +1

    Mi-a placut enorm acest podcast! M-am recunoscut in multe dintre situatii si am primit raspunsuri la intrebari care ma framantau. Am un baietel de 5 ani cu deficit de atentie, lucram si la gradi si la terapie, si chiar ma intrebam cum imi dau seama, eu, ca parinte, daca si cand e pregatit pentru scoala, sa nu il grabim. Mi s-au mai limpezit gandurile acum. Multumesc!

  • @mihaelasamsonescu2913
    @mihaelasamsonescu2913 Před rokem +1

    Felicitări! Minunat acest Podcast ❤

  • @atenadragusanu2461
    @atenadragusanu2461 Před 10 měsíci

    Adevărat, informații utile, sa le audă părinții simandicosi.

  • @cameliamihaelaracu4336
    @cameliamihaelaracu4336 Před rokem +3

    E minunat podcastul asta 😊 Amuzant și util in aceeași măsura. Oana e minunata ca întotdeauna

  • @nelimilosescu6472
    @nelimilosescu6472 Před rokem +1

  • @gabidoina9653
    @gabidoina9653 Před rokem +1

    Felicitari ! Foarte bine explicat!!🥰😊👍

  • @oanabalan2415
    @oanabalan2415 Před 10 měsíci

    Foarte frumos explica!!!!Felicitări!!!!!

  • @nicoletachelaru1738
    @nicoletachelaru1738 Před rokem +2

    Doamne, câte nevoie aveam de acest podcast. Mulțumesc din suflet!

  • @andreeadinastirbu1965
    @andreeadinastirbu1965 Před rokem +2

    Felicitări 🎉

  • @mikiz3225
    @mikiz3225 Před 11 měsíci +1

    Foarte bune sfaturile ! Oana te îmbrățișez și ma bucur ca exiști ❤
    Scrisoarea respectiva o pot primi și eu , te rog? 😊

  • @lmarinceani
    @lmarinceani Před 10 měsíci +5

    Oare nu inventeaza astia cu AI o holograma mica cu Oana sa o punem asa pe urmar sa ne sopteasca in ureche?

  • @cristinacojocaru4251
    @cristinacojocaru4251 Před rokem +1

    E senzationala invitata ta

  • @mympom
    @mympom Před 8 měsíci

    Multumesc pentru ancorarea in realitate a noastra, a proaspetilor parintilor! O intrebare am, poate va fi vazuta si lamurita, sper din suflet. Program normal sau program prelungit? Avantaje/dezavantaje privind dezvoltarea copilului. Va multumesc.

  • @IoanaL20
    @IoanaL20 Před 11 měsíci

    Am. Început săptămâna aceasta, am un copilaș special și merge la o grădiniță adaptata ei ❤️ mie îmi e greu când vad alți copilași care au și pb motorie și handicap de mai multe grade...ma întreb cum vede Feita mea.. Fiind în spectru autist.. Dar foarte inteligenta

  • @PStar-cs1cw
    @PStar-cs1cw Před 8 měsíci

    Buna ziua!
    Incerc de doua zile sa urmaresc podcastul si nu se incarca pagina.
    Multumesc!

  • @monikab3413
    @monikab3413 Před rokem +1

    Felicitari pentru initiativa si mult respect pentru profesionalism si cunostinte! As avea o intrebare legata de varsta ideala din punct de vedere psihologic de a intra in colectivitate a unui copil? Daca exista posibilitatea, este mai bine sa evitam cresa? Intreb pentru ca ma aflu in fata deciziei de a-mi inscrie baietelul de 2 ani la cresa si am citit mai multe studii straine care subliniaza faptul ca inceperea inainte de varsta de 3 ani poate implica anxietate ridicata, hiperactivitate si cauza alte repercusiuni negative, creierul unui copil de sub aceasta varsta nefiind suficient de dezvoltat pentru a putea rezista la atatea ore de stres, de a conlucra cu alti copii si a nu percepe asta ca abandon, ulterior sfarsind in resemnare. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • @mihaaa3778
    @mihaaa3778 Před 10 měsíci

    Simone 😍

  • @SabinaCornovacOnline
    @SabinaCornovacOnline Před 6 měsíci

    Oare putem gasi undeva scrisoarea aceea cu planul unei adaptari? Multumesc ❤

  • @stefaniabercaru6724
    @stefaniabercaru6724 Před rokem +1

    Am rezistat tentatiei de a pupa telefonul doar pana la min 20 🤣

  • @Lavinia474
    @Lavinia474 Před 10 měsíci

    Ce fac în momentul în care ajung cu el la grădinița, și nu vrea să rămână și începe să plângă că din gura de șarpe... Mă doare să plec să îl las plângând...

  • @laurika5
    @laurika5 Před rokem +1

    Bună seara! În care din cele 2 carti găsim mai multe informații despre dezvoltarea atenției la copii? Băiatul meu cel mic (1 an si 8 luni) este foarte energic și are o capacitate scazuta de atenție. Spre deosebire de cel mare, care de la o vârstă foarte mica a fost foarte atent și analitic, dar care are un nivel mai scăzut de energie. Va multumesc și va doresc mult succes!

  • @aureliagrosu1952
    @aureliagrosu1952 Před rokem