Mai ve Siyah (Halid Ziya Uşaklıgil)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 24. 02. 2021
  • #Halit #Ziya #Uşaklıgil’in İstanbul’da kaleme aldığı ilk roman olan #Mai ve #Siyah ı, Türk Romancılığının babası kabul edilen Halit Ziya’nın romanları içinde en çok önemsenen romanlarının başında gelir.
    Mai Arapça ‘da su sıvı ve suya yansıyan gök renginden dolayı da mavi anlamına gelen bir kelimedir. Mavi, edebiyatta genellikle romantizmin ufkun, hayalin ve geleceğin rengi mavi olarak sembolize edilmiştir. Romandaki “Mai” (mavi), hayal ve ümitleri; “siyah” ise, hayal kırıklıkları acı gerçekler ile hayatın maddî tarafını temsil eder.” Bu hayaller ve hayal kırıklıkları da Ahmet Cemil’e aittir.
    Halit Ziya “Kırk Yıl “ adlı eserinde Mai ve Siyah ve başkahramanı Ahmet Cemil hakkında şunları söyler: “. O zamanın hayatından, idaresinden, memlekette teneffüs edilen zehirle dolu havadan mustarip, hastalıklı bir genç, kısacası devrin bütün hayalperest yeni nesli gibi bir bedbaht tasvir etmek isterdim ki, ruhunun bütün acılarını haykırsın, coşkun bir delilikle çırpınsın ve bütün emelleri parmaklarının arasından kaçan gölgeler gibi silinip uçunca, o da gidip kendisini, ölmek için saklanan bir kuş gibi, karanlık bir köşeye atsın. Bu gençte bir aşk yıldızı, bir sanat hayali olacaktı ve bunların arasında bir sarhoş gibi yıkıla yıkıla, o duvardan bu duvara çarpa çarpa çekilip gidecek, nihayet bir kovukta sinip can verecekti, mavi hayaller içinde yaşamak için yaratılmışken, siyah bir uçuruma yuvarlanacaktı. Bu sözlerden Servet-i Fünun Topluluğunun, fikir, ruh ve hayal dünyasını; hastalıklı, marazi, karamsar, içe dönük dışa kapalı kişilik özelliklerini; sanat, dil ve edebi anlayışlarını topluca ortaya koymakta, bu roman Servet-i Fünuncuları anlatan bir roman olarak kabul edilmektedir.
    Mai ve Siyah romanı, mavi bir gecede bârân-ı elmasla (elmas yağmuruyla) başlar, siyah bir gecede bârân-ı dürr-i siyahla (siyah inci yağmuruyla) son bulur.
    Kırk Yıl - Halid Ziya UŞAKLIGİL (Özgür Yayınları, 2008)

Komentáře • 2