Video není dostupné.
Omlouváme se.

Het Lenteland-model in het kort

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 31. 05. 2022
  • Samen met boeren en burgers start Lenteland regeneratieve boerderijen en maakt de stichting bezit van grond weer onderdeel van de gemeenschap. In dit filmpje leggen we uit waarom en hoe we dat doen. Help je ons om de komende 10 jaar 100 regeneratieve gemeenschapsboerderijen te helpen opstarten?
    Kijk hier voor de verschillende opties om mee te bouwen aan Lenteland:
    Investeren: www.lente.land...
    Doneren: www.lente.land...
    Boer worden: www.lente.land...
    Grond gezocht: www.lente.land...
    Aanmelden voor de nieuwsbrief: www.lente.land...
    En via deze link kom je op onze homepage www.lente.land
    Deze film werd gemaakt door Rik van der Linden van FirmaFilm. De tekeningen zijn van Bord&Stift.

Komentáře • 7

  • @docmoonsa
    @docmoonsa Před rokem +2

    Schitterend initiatief. Meer en meer mensen worden zich bewust van de noodzaak om ons gezondheidszorg- en landbouwsysteem te verduurzamen. De transitie is wereldwijd gestart. Als whole food plantaardig leefstijlarts ben ik sinds 1,5 jaar ook begonnen met het telen van mijn eigen groenten, leg ik in mijn voordrachten de cruciale rol uit van het microbioom in onze darm voor de goede werking van ons immuunsysteem en algemene gezondheid en leg ik de link met dezelfde symbiose tussen planten en het microbioom van schimmels en bacteriën rond hun wortels, het microbioom en de diversiteit aan microörganismen in de grond dat de plant van voedingsstoffen voorziet. Ik gebruik mijn microscoop nu om op zoek te gaan naar de schimmeldraden in mijn tuingrond. Al heel veel geleerd over het belang van regeneratieve biologische landbouw. Ben fan van Elaine Ingham's Soil food web. We moeten leren zien hoe wij als mens deel uitmaken van het ecosysteem van de planeet.

  • @ingeleonora-denouden6222
    @ingeleonora-denouden6222 Před 2 lety +1

    Goed idee!

  • @devonseamoor
    @devonseamoor Před 2 lety +3

    Goed initiatief, alleen.... ehh... dat netjes in rijen is niet echt zoals diversiteit graag opduikt. Het is mogelijk om gemengde teelt te kiezen en toch de oogst mogelijk te maken. Het vraagt om investering in kennis vergaren en herkenningsvermogen in de oogsters, wat ten goede komt aan de verbinding met dat wat je doet. Waar of niet waar?

    • @elineveninga4802
      @elineveninga4802 Před 2 lety +1

      Er zijn verschillende visies daarover. Het hangt af van je doel, bijv. of je hoofdfocus voedselproductie is, op basis daarvan maak je afwegingen. Elke plek heeft een eigen context dat je als uitgangspunt moet nemen. We proberen daarin onze blik zo open mogelijk te houden.

    • @devonseamoor
      @devonseamoor Před rokem +1

      @@elineveninga4802 Natuurlijk snap ik wat je zegt. Mijn punt is alleen dat in de natuur geen keurige rijen voorkomen en dat een rij bomen goed dient als windvang voor zowel een boerderij als een bepaalde teelt op een stuk grond. Een eigen context van een plek wijst nooit aan dat er een rij geplant moet worden, het is de mens die functie, doel en nut bepaalt, over het algemeen. Voor mij is niet het doel van belang op de 1e plaats, maar wat een stuk grond, bos en tuin mij toont en dat is mijn uitgangspunt.
      Natuurlijk besef ik dat commercie daar een andere manier in kiest. En dat is de spagaat waar we nu in zitten, met een steeds zwaarder gewicht op de benen, totdat alles neerploft. In die zin is het in alle gekners en gepiep in de bocht ook een zegen dat er nu bewuster wordt gekeken naar hoe we eigenlijk bezig zijn, tot meerdere vernietiging van bio-diversiteit, vind ik.

    • @devonseamoor
      @devonseamoor Před rokem

      @@elineveninga4802 Je antwoord vind ik overigens nogal omzeilend wat jouw eigen visie betreft. Temidden van een open blik maak je toch een keuze?
      In het algemeen praterij is zo nietszeggend, niet in verbinding, zie je?

    • @LutgerBlijdestijn
      @LutgerBlijdestijn Před 4 měsíci

      Combinatieteelt kan ook in rijen. Elke rij een ander gewas, of een aantal gewassen afgewisseld. Een rij kan je ook organiseren op moment van oogsten, dus wel verschillende gewassen maar allemaal op hetzelfde moment oogstbaar. Er is ook een systeem in rijen waarbij de rijen golven, dan heb je wel een georganiseerd geheel, maar ook de mening die plaagdruk verlaagt.
      Op zich blijft het wel landbouw, in de zin van dat we er onszelf mee willen voeden. Als alleen doorgewinterde biologen op weinig efficiente wijze kunnen oogsten loop je het risico zo weinig op te leveren dat het model zichzelf ondergraaft. Ik denk dat diversiteit veel meer geeft om de mening op zichzelf dan de vorm waarin het opduikt en dat goed oogstbare systeem niet vele onder hoeven te doen voor meer spontane vormen.