De thuisbatterij: de moeite waard of niet?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 09. 2024
  • Er staat veel in de krant en test aankoop waarbij men aangeeft of een batterij nu een goede investering is of niet. De waarheid is niet ja of nee, maar it depends.
    Daarom even mijn mening hierover

Komentáře • 36

  • @HansKeesom
    @HansKeesom Před rokem +1

    Ik kijk er op een heel andere manier naar.
    Mijn uitgangspunt is backup, stroom hebben als het externe stroomnetwerk uitvalt.
    Veel stroom heb je niet nodig om tijdens 4-24 uur stroomuitval je koelkasten koud te houden, de wifi in de lucht te houden, koffie te kunnen zetten en je laptop opgeladen te houden, oftewel, de belangrijkste basisbehoeften die het verschil uitmaken tussen kamperen in je eigen huis of redelijk normaal door kunnen gaan met je leven.
    Als dan ook nog de zonnepanelen die normaalgesproken je grid-tied-inverter van stroom voorzien tijdens een grid-down ervoor zorgen dat je noodstroombatterijen gevuld blijven, is het helemaal prettig vertoeven en kan je ook nog wat eten electrisch koken.
    Veel is dan niet nodig, 1 of 2 kWh per persoon zijn dan voldoende. Kijk eens naar iets als de EcoFlow Delta 2 of 2 max of zelfs deltapro
    Die hebben leuke mogelijkheden om te profiteren van zowel solarproductie als momenten van goedkope netstroom.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem

      Ik kijk ook wel een stuk naar die backup optie. Zeker omdat ik in ZA veel 'load shedding' gezien heb. De reden waarom wij naar 3 fasen gaan, is onderandere om er een 10kWh omvormer te kunnen zetten. Op zich ben ik akkoord dat je tijdens backup momenten enkel de ijskast en dergelijke zou moeten kunnen hebben. Echter, stel dat hier in de winter een uitval is, dan wil ik ook wel even genoeg vermogen hebben om de verwarming, of de laadpaal kortstondig te kunnen gebruiken. Niet dat ik het daarvoor wil doen, maar ik wil het wel even kunnen als het moet. (en ik weet dat mijn batterij dan heel snel op is).
      Use-case: stel tis 14 graden in huis, batterij vol, net uit voor 5u. Onze vriezers staan altijd op de max vries temp, dus die kunnen die 5u wel door, maar ik zit graag iets warmer :)

    • @HansKeesom
      @HansKeesom Před rokem +1

      @@balconygarden2885 je verhaal maakt duidelijk dat elke situatie anders is en dat je daar goed naar moet kijken.
      Goed kijken naar welke dingen het grootste verschil voor je maken en zo vaststellen waar je jouw kWh aan stroom aan wil spenderen.
      Ik ben nu aan het kijken hoe ik zonder veel inleveren qua backupzekerheid toch een beetje kan profiteren van dynamische tarieven. Erg lastig want als de stroom uitvalt de state of charge laag is, dan snij je jezelf in je vingers.

  • @DePiespaal
    @DePiespaal Před rokem +1

    Goed verhaal! Bedankt!!

  • @picobyte
    @picobyte Před 9 měsíci

    Ter belastingontduiking zeer de moeite waard! Voor de drie tot vijf cent die een kWh uit een centrale kost veel te duur!

  • @janswart4422
    @janswart4422 Před rokem +2

    Misschien om dat ik een Hollander ben, maar uw geluid klinkt als een slechte "GSM verbinding".
    En ik moet veel van mijn fantasie gebruiken.., en af en toe een stukje terug om u goede begrijpen.
    Ondanks dat volg ik U al een poosje, goeie uitleg. DUIM!

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem

      Dag Jan, ik probeer mijn best te doen kwa geluid. Ik doe de opnames vanuit mijn tuinkantoor. Mijn Micro is een goede (en dure) micro, maar de ruimte heeft nog wat aankleding nodig om bepaalde echo's op te lossen. Ik ben ook aan het spelen met de Teams instellingen, want ik merk dat de noise cancelling soms ook gekke dingen doet.

    • @janswart4422
      @janswart4422 Před rokem +2

      @@balconygarden2885 idd, een noise gate zorgt er inderdaad soms voor dat de eerste letter van een woord soms niet door komt, ollander ipv Hollander..., ik begrijp dat je het probleem van de akoestiek technisch probeert op te lossen, mogelijk dat je met een gordijn en of vloerkleed (absorptie) meer effect hebt. Een microfoon hoeft niet duur te zijn.
      Richting, ipv, rondom gevoelig, en afstand zijn ook belangrijk.
      Excuses dat ik hier wat "door zeur" op dit onderwerp, maar vind Uw visie interessant, en vind het jammer dat iemand afhaakt door het moeilijker/niet goed kunnen horen. En ik heb ervaring in de geluidstechniek (Theater) vandaar...

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem

      @@janswart4422 Ik ben vooral blij dat je meedenkt! Nu is het zo een Jabra conf call speaker, die normaal in alle richtingen werkt. Er komt nog een gordijn in mijn kantoor en eventueel nog iets van tapijt. Maar dat zal eerder voor na mijn verlof zijn (februari)

    • @janswart4422
      @janswart4422 Před rokem +2

      @@balconygarden2885 Ahh ja de Jabra...idd, die zijn waarschijnlijk geroemd in een ict vak blad oid.
      Ook onze Ict er is er door gehypnotiseerd , denkend dat geluid iets makkelijks is.
      Niet dat ze niet werken maar de dsp is erg agressief.
      Voor een groep vergadering waarin gediscussieerd wordt een mogelijkheid, maar toegepast in een ruimte met veel reflecties en staande golven (lege kamer langs muur knippen met uw vingers..) zie daar HET probleem.
      Ik denk dat een oortje met microfoon, ..hangt automatisch in de buurt van Uw mond.., betere verstaanbaarheid zal opleveren, of investeren in een mic. op statief. just my 2 cents...

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem +1

      @@janswart4422 Ik zal voor het volgende filmpje eens mijn old fashioned headset gebruiken, eens zien of dat beter werkt.

  • @alainreyers
    @alainreyers Před rokem +1

    Goed info ….ik gebruik ook mij batterijen in de winter maanden om die in de nacht op te laden aan 80% en zo kan ik bijna mijn hele dag aan nachttarief ook iets om rekening mee te houden

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem

      Welk systeem heb je daarvoor? SMA?

    • @alainreyers
      @alainreyers Před rokem

      @@balconygarden2885 solis Solar 5k inverter met Pylontec xxxxc batterijen, inverter uitbreidbaar in de toekomst met AI om de batterijen te laden volgens het weer en elec prijs…….nu semi manueel……..mensen die kunnen zelf programmalijnen schrijven kunnen het nu al met Home Assistent

  • @b.portier1192
    @b.portier1192 Před rokem +1

    Mooi en correct samengevat.

  • @peteryoomla156
    @peteryoomla156 Před rokem +1

    Feedback:Zet er een glaasje water bij je voordat je begint op te nemen. Inhoudelijk enkel maar een beamend geknik van mijn kant.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem +1

      Her ergste is dat er een frigo naast mij staat in mijn kantoor. Maar ik ga er effectief voor zorgen volgende keer

  • @ZeZje
    @ZeZje Před rokem +1

    Wat met een dynamisch tarief? :) Volgens mij veranderd het verhaal dan helemaal. Dit met slimme sturingen natuurlijk.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem

      Dan ga je inderdaad een andere uitkomst hebben. Echter, voor mij is een van de redenen waarom er premies waren voor thuisbatterijen net om wind energie te promoten. Nu heb je die grote prijsverschillen en soms zelfs gratis stroom. Dat is de wet van vraag en aanbod. Zodra veel mensen dan plots hun batterij gaan opladen zal je dat meer zien afvlakken. Anderzijds zorgt dat dan ook weer wel voor een betere load op het net. Elke keer je je batterij laad en ontlaad heb je natuurlijk wel impact op de levensduur.

  • @dirkdaems841
    @dirkdaems841 Před rokem

    Was efkens nadenken van je juist bedoelde met "de 14kwh unit".. warmtepomp, PV-systeem, capaciteit batterij... Voor de rest prima video. Wat ik in overweging zou nemen is uw nachtverbruik bij de keuze van de capaciteit van de batterij. Wat je ook nog in rekening kan brengen is het redement degressief is met de capaciteit batterij.. de 1kwh ervan gebruik je altijd, de 2de kwh al wat minder.. enz...hoe groter de batterij hoe minder intressant qua rendement. Maar vanaf 2023 is er ook het capaciteitstarief waarbij je met ee grote batterij eventueel wat verbruikspieken kan wegwerken.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem

      ik heb een batterij van ongeveer 14KW. (waar je 90% mag van gebruiken). Ik heb bewust de degradatie er uit gelaten, omdat het anders te lang gaat worden (daarom dat ik iedereen eigenlijk de filmpjes van full energy aanraad) (en hun diensten).

    • @bjornvermeire
      @bjornvermeire Před 11 měsíci

      De batterij is naar mijn ervaring en gemeten gegevens echt wel de allerlaatste stap hoor. In sommige gevallen in geen 30 jaar rendabel.

    • @dirkdaems841
      @dirkdaems841 Před 11 měsíci

      @@bjornvermeire Tegenwoordig is niks van techniek gemaakt voor nog 30j mee te gaan. Sterker nog fabrikanten bouwen special iets in hun toestel voor defect te gaan erg na de garantie periode. bv HP met zijn deskjet printers waar een chip in zat die zich vernietigde na een garantie periode. Zelf heb ik een brother laserprinter, die gaat niet defect maar meld wel na een tijdje dat de cartrigde leeg is..Via wat opzoekwerk op het internet kom je een reset procedure tegen en voila... er is terug inkt in de lege cartridge. Het terugverdien model is bij de bevolking erin geklopt sinds dat er certificaten gegeven worden. Niemand zal zich de vraag stellen na hoeveel jaar een gasbrander of een auto zich terugbetalen.

    • @bjornvermeire
      @bjornvermeire Před 10 měsíci

      @@dirkdaems841 Dag Dirk
      Mijn opmerking was niet gericht op de levensduur. Ik verwacht inderdaad niet dat dit zo lang kan mee gaan.
      Maar anderzijds mag je 'de fabrikanten' niet over één kam scheren.
      Ik gebruik al sinds 1999 Qbus domotica, en werk er ondertussen 12 jaar.
      Bij ons worden alle modules / installaties nog steeds ondersteund. Defecten op "oude" modules, worden indien nog verantwoord hersteld.
      Er worden bij ons geen ontwikkelingen gedaan met een bewust gerichte levensduur. Dus let een beetje op met veralgemeningen.

  • @Ollie123-bs6sf
    @Ollie123-bs6sf Před 3 měsíci

    Halve informatie en daarmee niet bruikbaar, vergeet dit filmpje.

  • @VincentDegrave
    @VincentDegrave Před rokem

    Hoi. Vraag: wij hebben een woning met gasverwarming. We zouden graag zonnepanelen + thuisbatterij plaatsen en zitten nog in de knoop met de verwarming: ir warmte panelen of zware renovatie en beneden vloer open en vloerverwarming laten plaatsen.
    Heb jij hier enige reflecties over?
    Groeten Vincent

    • @VincentDegrave
      @VincentDegrave Před rokem

      Eventueel andere elektrische renderende zijn ook interessant.
      Of zou het toch aan te raden zijn een warmtepomp te doen (en de vloer open te breken) op de beneden verdieping?

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem

      @@VincentDegrave ik heb zelf 2 IR panelen en ben er niet zo tevreden van. Hou er rekening mee dat die geen enkele efficiëntie hebben. Het voordeel is wel dat ze ter plaatse verwarmen. Als je er echt grote ruimtes mee wil verwarmen ga je een enorm verbruik zien. Wil je een klein stukje van een grote ruimte warm hebben zonder de rest mee te warmen dan zijn ze bruikbaar.
      Persoonlijk zou ik voor een warmtepomp gaan. Wil je niet heel je vloer openbreken, dan kan je voor lucht lucht gaan.

    • @VincentDegrave
      @VincentDegrave Před rokem

      @@balconygarden2885 thanks! Groeten

  • @rroosenFB
    @rroosenFB Před rokem

    Ik dacht dat ikea huawei batterijen verkocht in België, is dat nu SAJ geworden dan?

  • @Blockiee
    @Blockiee Před rokem

    Hier heb je meer aan de standaardverkoper-praat, bedankt Pieter! Is 1500 EUR realistisch voor die kleine installatie? Ik heb offertes gevraagd voor een plat dak op appartement voor 4 panelen + omvormer en keuring en krijg 2 offertes van ong. 3000 euro. Groter leggen heeft zoals je zelf al aanhaalt in de video niet echt zin als je pas rond 18u 's avonds thuis komt.

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem +1

      Ik denk dat men momenteel de prijzen wat hoog houd ivm premies. Disclaimer is wel dat ik een stuk zelf geplaatst heb. Als je samen werkt kan alles aan 6%.
      Als je kijkt wat panelen kosten: www.solar-outlet.nl/zonnepanelen/jinko-solar-zonnepanelen/ en omvormers: www.alma-solarshop.com/solax-power-inverter/1023-solax-inverter-x1-mini-11.html
      Ik heb zelf iets minder dan 1500 euro betaald voor mijn setup. Er zijn eigenlijk zaken waar je op kan besparen. De meeste willen jou een aparte zekering kast verkopen, met eigen zekeringen enzo. Ik heb dat allemaal zelf voorzien.
      Ik heb wel mijn batterij en tuinhuis samen in 1 keer laten doen waardoor er maar 1 keer keuring moest komen enzo.

    • @Blockiee
      @Blockiee Před rokem +2

      @@balconygarden2885 Lap ik ging al bijna de Kurt van Full Energy bellen 😆 Jinko panelen zijn toch bij de betere hé?

    • @balconygarden2885
      @balconygarden2885  Před rokem

      @@Blockiee Ik zou sowiso de kurt bellen :). Als je ergens een eerlijke offerte krijgt is het wel bij hem. Jinko scoort goed op veel reviews. ik heb wel al gezien dat ook zij de laatste 6 maand 10 a 15% duurder geworden zijn.