YKS Eşit Ağırlık Bölüm Tercihi: İktisat mı? İşletme mi?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 09. 2024
  • YKS tercihlerinde son noktaya geldin: İktisat mı İşletme mi? Eğer yeterli araştırmaları yapıp nokta atış yapıyorsan harika. Şimdiden başarılar...
    İşletme ve İktisat bölümleri mezunlarının hangi işleri yaptığını detaylı olarak anlattığım video aşağıdaki linktedir:
    • İktisat ve İşletme Mez...
    #yks #ykstercih #işletme #iktisat #eşitağırlık #hangibölüm

Komentáře • 15

  • @yksssssssbitirdinbiziii
    @yksssssssbitirdinbiziii Před měsícem +1

    Ekonomiyle alakam yok iktisat sececem ama

  • @kemal5603
    @kemal5603 Před 11 měsíci

    İşletme ile mühendisliği arasında ne gibi bir fark var ? Hangi dersler daha farklı ? Bu konu da bilgi sahibiysen benim için çok iyi olur. Sınava çalışmaya en erken vakitte başlamalıyım fakat kafama çok takıldı bu, "eşit ağırlık mı okusam yoksa sayılsal mı ?" sorusu.
    Mühendisliğinde eksiği değil de eğitim olarak fazlası varsa ben onun için girerim. Zor olması önemli değil. Mühendisliği zor olup normal fakülte ile aynı işi yapsam da sorun değil. Kendimi geliştirmek adına okumayı/seçmeyi düşünüyorum bu bölümü.
    Valla kafam çok karıştı. Açıkçası ben iki bölümü birden okumak istiyorum. Bunu nasıl yapmam gerektiğini de bilmiyorum. Fakat yapmak istediğim şey olursa benim için bir artı olacak bu durum. İşletme fak/mühendisliği okumayı düşünüyorum. Asıl hedefim yazılım, bunun üstüne işletme okuyarak ileri de kendi işimi kurabilmek için bir alt yapı oluşturacağım bu sayede. 4 yıllık bir bölüm kazanınca asıl bölümüm yazılım olsa ve ben işletme ile alakalı birkaç derse mi erişebiliyorum, yoksa direk o bölümüde okuyabiliyor muyum ? 4 yıl içerisinde aynı anda 2. bölümü okumak için neler gerekir ? Tekrardan sınava girme gibi bir durum söz konusu olur mu, yani sayısal eşitağırlık bölümleri ve ben sayısal bir bölüm seçip 2. bir bölüm olarak eşitağırlık seçsem veya seçmesem sınava girme gibi bir durum söz konusu olur mu ?

    • @alperakadam
      @alperakadam  Před 11 měsíci

      Merhaba,
      İşletme ve İşletme Mühendisliği arasındaki farklar özetle şöyle sıralanabilir:
      Eğitim ve Uzmanlık: İşletme, genellikle genel işletme konularına odaklanırken, İşletme Mühendisliği daha teknik ve mühendislik odaklı bir yaklaşıma sahiptir. İşletme Mühendisliği, süreç iyileştirmesi, veri analizi, lojistik yönetimi gibi daha teknik konuları kapsar.
      Mühendislik Bilgisi: İşletme Mühendisliği, mühendislik bilgisine sahip bir bakış açısı sunar ve mühendislik tekniklerini işletmelerde uygulama yeteneğini geliştirir. İşletme ise daha genel bir bakış açısına sahiptir ve mühendislik bilgisine odaklanmaz.
      İş Süreçleri ve Veri Analizi: İşletme Mühendisliği, iş süreçlerini optimize etmek ve veri analizi yaparak işletme performansını artırmak için mühendislik ve analitik araçları kullanır. İşletme daha çok stratejik yönetim ve organizasyonel konulara odaklanır.
      Mühendislik Projeleri: İşletme Mühendisliği, genellikle büyük ölçekli projeleri yönetme becerisini geliştirirken, işletme daha çok günlük işletme operasyonlarına odaklanır.
      Sonuç olarak, işletme ile İşletme Mühendisliği arasındaki temel fark, işletme mühendisliğinin daha teknik ve mühendislik odaklı olmasıdır, ancak her iki alan da işletme yönetimi temelinde birçok ortak yönü paylaşır. İşletme veya işletme mühendisliği alanında bir kariyer seçerken, senin ilgi alanlarına, becerilerine ve kariyer hedeflerine odaklanman önemli.
      Benim fikrim ise sayısalın her zaman, eşit ağırlığın kapsayan kümesi olduğu şeklindedir. Ben Endüstri Mühendisliği mezunuyum ama işletme iktisat konularına çok kolay adapte oldum çalışırken. Ama etrafımda gördüğüm eşit ağırlık bölümlerinden mezun olanlar örneğin fabrikada üretim ile ilgili teknik konular gündeme geldiğinde zorlandılar (elbette istisnaları var). 1.tavsiyem kendine güveniyorsan ki yazdıklarından böyle olduğunu anlıyorum, mühendislik hedefleyerek sayısaldan devam et. Mühendislik olarak da Endüstri Mühendisliği ülkemizde İşletme Mühendisliği'ne göre daha çok bilinir ve tercih edilir ülkemizde. İşletme Mühendisliği de olur. Bununla birlikte üniversitelerin "çift anadal" programları olur. Her üniversitede farklı olabilir. Bu aslında ikinci bölüm demek. Kendine uygun bir bölüm seçerek çift anadal yapabilirsin.
      2.tavsiyemde ise yine istediğin bir mühendislik bölümüne devam edersin. Yazılım konusunda ilave dışarıdan programlarla kendini geliştirirsin. Mezun olduktan sonra işletme yüksek lisansı yaparsın.
      Benim videolarım içinde İktisat/İşletme mezunlarının ve Endüstri Mühendisliği mezunlarının hangi işleri yaptığına dair iki detay anlatımlı videom var. Bunlara da bakabilirsin. Ayrıca bu videoların altındaki yorumlarda da sana faydalı olacak cevaplarım var. Bunları da okuyabilirsin.
      Kolaylıklar ve başarılar dilerim...

    • @omerdiyer-to7ve
      @omerdiyer-to7ve Před 8 měsíci

      @@alperakadam hocam merhaba yatırım bankacılığına işletme'mi daha yakındır yoksa maliyemi ve gelecekte hangisi daha çok kazanıcaktır maliye mi işletmemi mesela kendini geliştirse her 2 bölümde birbirinin yaptıklarını yapabilir mi

    • @alperakadam
      @alperakadam  Před 8 měsíci +1

      Merhaba, bence bu bölümler tamamını birbirinin türevleri. Hepsi ortak paydası ekonomidir. Dolayısıyla başarı nasıl sağlanır? İlgili olan bu konularda sürekli araştıran, kendini geliştiren fark yaratacaktır. @@omerdiyer-to7ve

  • @user-ol5ky3qr3t
    @user-ol5ky3qr3t Před měsícem

    Hocam dolasmaktan keyif alirim derken?isletme icin biraz daha acar misiniz ne demek istediginizi?

    • @alperakadam
      @alperakadam  Před měsícem

      Merhaba, dışa dönük ve içe dönük insan tipinden bahsediyorum. İşletme daha dışa dönüktür, iktisat daha içe dönük. Mesela benim çalıştığım şirketlerde finans bölümünde çalışanlar masa başı ağırlıklı (içe dönük) bilgisayar başında çalışırlar. Ama satış ve pazarlama bölümlerindekiler bayilerle iletişim halindedir, sürekli seyahat ederler (dışa dönük). Sizin yaşlarınızda bu yavaş yavaş belli olur aslında. Bu sebeple kişisel özelliğe göre bu tercihi yapmak önemlidir.
      Umarım şimdi netleşmiştir.
      Bol şans dilerim...

    • @user-ol5ky3qr3t
      @user-ol5ky3qr3t Před měsícem

      @@alperakadam hocam peki kendi ofisini kurarak farkli sirketlere vs. Hizmet vermek gibi bir sey yapilabilir ki yani bagimsiz calisarak

    • @user-ol5ky3qr3t
      @user-ol5ky3qr3t Před měsícem

      @@alperakadam tesekkurler

    • @alperakadam
      @alperakadam  Před měsícem

      Elbette. Ama:
      1. Üniversite yıllarını verimli geçirip altyapını sağlam oluşturacaksın. Hem derslere asılacaksın hem de dışarıdan kendini geliştireceksin.
      2. İş fikirlerini olgunlaştırıp üzerine yoğunlaşacaksın.
      3. İletişim ağını yavaş yavaş oluşturacaksın.
      4. Başladıktan sonra hırslı ve sabırlı olacaksın.

  • @yksssssssbitirdinbiziii
    @yksssssssbitirdinbiziii Před měsícem

    İletişimimde yok asosyalim

    • @alperakadam
      @alperakadam  Před měsícem

      Hayırlı olsun. Ben de arada kalsam iktisat seçerdim. Özellikler zamanla değişir. Keyif almanı ve başarılı olmanı dilerim.
      Şimdiden başarılar ve bol şans dilerim.

    • @yksssssssbitirdinbiziii
      @yksssssssbitirdinbiziii Před měsícem

      @@alperakadam izmirde katip çelebi iktisat mi adana Çukurova iktisat mi Muğla mi kafam çok karışık siralamam 291k ea ne önerirsiniz sabahtan beri kafayi yemek üzereyim elimde olsa mezuna kalacam ama ailem göndermek istiyor

    • @alperakadam
      @alperakadam  Před měsícem

      Merhaba tekrar,
      Nerede yaşadığını bilmiyorum ama farklı şehirde öğrencilik maliyetleri çok arttı. Açıkçası marka üniversiteler olmadığı sürece bu maliyet katlanmanın bence bir gereği yok. Bu bütçeyi yine eğitimin için harcayabilirsin. (Yurt dışı olabilir, yüksek lisans olabilir, özel ilgi alanlarına göre mesleki eğitimler olabilir). Yani varsa kendi şehrindeki üniversiteyi tercih etmeni tavsiye ediyorum. Yoksa en yakın şehirdekini. İlla üçünden biri dersen de daha köklü olduğunu düşündüğüm için Çukurovar derim.

    • @um3606
      @um3606 Před měsícem

      291 sen 9 Eylül yaz sonra Anadolu üniversitesi oneririm