(4K) Palatul Topkapi - Istanbul - Turcia - Sabia lui Stefan cel Mare - Vizita muzeu

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 3. 08. 2024
  • Haiku pentru acest clip:
    Pe maluri de rau
    Castelul sultanilor
    Comori ascunse
    Palatul Topkapi este unul dintre principalele obiective din Istanbul si unul dintre cele mai importante muzee ce se gasesc aici (deci nu aveam cum sa nu-l vizitam :) ). Am vizitat Harem-ul, Pavilioanele exterioare, Relicvele musulmane precum si minunatele curti interioare si privelistile exterioare zidurilor. Desigur de mult voiam sa gasesc Sabia lui Stefan cel Mare expusa aici (interesant ca au sabia unui fost mare conducator roman nu? :). Bine nu scria decat ca a apartinut lui Stefan cel Mare, nici macar nu specifica ca era roman :)).
    Palatul Topkapî (în l. turcă: Topkapı Sarayı) este un muzeu din Istanbul, fostă reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ de 400 de ani (1465-1856). Este o atracție turistică majoră a orașului, alături de Hagia Sofia, fiind cel mai vizitat muzeu din țară. În anul 1985 a intrat în Patrimoniul mondial UNESCO.
    Pe locul unde se înalță astăzi palatul, așa zisul Sarayburnu, o zonă cu vedere la Cornul de Aur, Marea Marmara și Bosfor, se afla încă din vremurile bizantine acropola Constantinopolului. Aflat în apropiere de marea catedrală Hagia Sofia, acesta era cel mai important punct al orașului unde aveau loc multe evenimente, întruniri și uneori chiar spectacole.
    Sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Palatul...
    Palatul Topkapi, vedere de pe Bosfor.
    În anul 1453, când sultanul Mehmed al II-lea a cucerit Constantinopolul, acesta a constatat că Marele Palat al împăraților bizantini devenise o ruină așa că s-a stabilit la Vechiul Palat (Eski Saray), pe locul actualei Universități din Istanbul. În anul 1459 a ordonat începerea construcției unui nou palat pe locul vechii acropole. Noul palat a fost finalizat în anul 1465, primind numele de Topkapi sau poarta cu tunuri, din cauza marii porți cu cele două turnuri masive ale sale asemănătoare cu tunurile folosite la asediul Constantinopolului.
    De-a lungul timpului, spre deosebire de palatele europene precum Schönbrunn din Austria sau Versailles din Franța, Topkapi a suferit numeroase modificări sau extinderi făcute de diferiți sultani, cele mai multe fiind făcute în timpul domniei lui Suleyman Magnificul (1520-1566). În anul 1574 un incendiu a afectat palatul, arhitectul Mimar Sinan fiind însărcinat cu renovarea sa de către sultanul Selim al II-lea. O altă deosebire față de palatele din Europa este că Topkapi nu era o clădire propriu-zisă, ci un mini-oraș, unde locuiau, la un moment dat, aproximativ 4000 de persoane, printre care, gardieni, slujnice, medici etc.
    Timestamps:
    00:00 - Prima curte
    00:50 - Intrarea principala
    01:50 - Curtea a doua (cateva date istorice)
    03:42 - Harem
    12:25 - Sala tronului (harem)
    14:27 - Curtea 4
    15:37 - Relicve sfinte musulmane (doar concluzii)
    16:10 - Pavilioane exterioare
    19:20 - View point
    21:20 - Biblioteca
    24:10 - SABIA LUI STEFAN CEL MARE
    24:50 - Salon ceasuri
    26:30 - Bucatarii si obiecte
    29:33 - Concluzii
    Videoclipul este filmat la rezolutie 4K.
    The video is filmed in 4K resolution.
    HaiKuNoi - travel vlog si Haiku!
    Daca v-a placut acest clip nu uitati sa va abonati la canalul nostru HaiKuNoi si sa activati si clopotelul de notificari.
    If you enjoyed this video don't forget to subscribe and click on the notification bell!
    #Istanbul #Topkapi #Palace

Komentáře • 3

  • @RSV-lh1uc
    @RSV-lh1uc Před rokem +2

    Este adevarat ca turistii platesc intrarea x3 fata de localnici? Ne puteti spune va rog cateva preturi? Multumesc

    • @HaiKuNoi
      @HaiKuNoi  Před rokem +1

      Este adevarat. Chiar de 4 ori mai mult parca era doar 25 de lei (transformat) la topkapi pentru cetateni turci si noi am platit in jur de 100 de lei. Se cere document turcesc la cumpararea biletelor. La toate obiectivele turistice din Istanbul era asa. Probabil asa este politica lor.

    • @seryahmet8044
      @seryahmet8044 Před 21 dnem

      Este istoria Imperiului Otoman. Veniți cu mai multe explicații când faceți un astfel de documentar