Artroplastia de genunchi

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 5. 02. 2023
  • Ce reprezinta protezarea genunchiului?
    Protezarea genunchiului, numita si artroplastie de genunchi, este o procedura chirurgicala de refacere a unui genunchi afectat de artrita sau de o leziune grava. Diferite tipuri de artrita pot afecta articulatia genunchiului. Osteoartrita, o boala articulara degenerativa care afecteaza mai ales adultii de varsta mijlocie si mai in varsta, poate provoca degradarea cartilajului articular si a osului adiacent din genunchi. Polirtrita reumatoida, care provoaca inflamarea membranei sinoviale si are ca rezultat un exces de lichid sinovial, poate duce la durere si rigiditate. Artrita traumatica, artrita care apare in urma unei leziuni, poate provoca deteriorarea cartilajului genunchiului.
    Indicatii ale artroplastiei genunchiului
    Artroplastia totala a genunchiului are indicatie la orice varsta, atunci cand durerile pericliteaza calitatea vietii si nu raspund la alt tip de tratament (tratament medicamentos, recuperare medicala, infiltratii). De asemenea, cand leziunile de cartilaj sunt extinse si nu pot fi reparate prin proceduri de reconstructie a cartilajului, protezarea genunchiului poate fi cea mai buna solutie.
    Cine poate fi candidat pentru interventia de protezare a genunchiului?
    Majoritatea persoanelor care se supun acestei interventii chirurgicale sufera de artrita avansata a genunchiului, in care cartilajul genunchiului este deteriorat. Acest lucru provoaca durere, rigiditate, instabilitate si o schimbare in alinierea corpului. Operatia de inlocuire a genunchiului poate ajuta, de asemenea, unele persoane care au o articulatie a genunchiului slabita din cauza unei accidentari sau a unei alte afectiuni.
    Vei avea nevoie de o artoplastie de genunchi daca genunchiul iti provoaca durere, rigiditate, instabilitate. De asemenea, daca pierderea functiei iti afecteaza viata si activitatile zilnice, vei avea nevoie de o interventie de protezare a genunchiului. Exista dovezi care atesta ca rezultatul chirurgical poate fi mai bun daca nu astepti pana cand genunchiul devine foarte rigid sau deformat.
    Col. medic Conf. univ. dr. Stănescu Marius, Şef Secţie Ortopedie-traumatologie, responsabil de implementarea, la nivelul SUUMC, a Programului naţional de transplant de ţesuturi osteoligamentare, competenţă Artroscopia genunchiului

Komentáře • 1

  • @ceciliapopa9737
    @ceciliapopa9737 Před 6 měsíci

    D-le doctor ,de ce nu explicati cu cuvinte mai simple pe lntelesul tuturor sa întelegem si noi cei în varsta??
    Va multumesc.