Komşuluk Hukukunda El Atmanın Önlenmesi:Hakkınızı Nasıl Koruyabilirsiniz? Konuk: Merve Tayanç

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 26. 06. 2024
  • Bu videoda "Komşuluk Hukukundan Kaynaklanan El Atmanın Önlenmesi" konusunu detaylı bir şekilde ele alıyoruz. El atmanın önlenmesi davaları, kişilerin mülkiyet haklarını korumak amacıyla açabilecekleri davalar arasında önemli bir yer tutar. Videomuzda, bu davaların hukuki dayanakları, komşuluk hukukuna ilişkin düzenlemeler, yargılama esasları, davacı ve davalı sıfatları gibi kritik konular üzerinde duruyoruz.
    #Video Dakikaları:
    00:00 - Giriş: Komşuluk hukukundan kaynaklanan el atmanın önlenmesi nedir?
    02:15 - Komşuluk Hukuku: Komşuluk hukukuna ilişkin temel düzenlemeler ve yükümlülükler.
    05:30 - Yargılama Esasları: El atmanın önlenmesi davalarında dikkate alınması gereken hususlar.
    08:45 - Davacı ve Davalı Sıfatı: Kimin dava açabileceği ve davanın kimlere karşı açılacağı.
    12:10 - Bilirkişi Raporları ve Uzlaşma: Bilirkişi raporları, uzlaşma yolları ve dava sonuçları.
    15:25 - Yargıtay Kararları: Yargıtay kararları ve içtihatlar ışığında komşuluk hukukundan kaynaklanan el atmanın önlenmesi davaları.
    17:00 - Örnek Durumlar: Gerçek dava örnekleri ve sonuçları.
    Bu video, mülkiyet haklarını koruma ve komşuluk ilişkilerinde yaşanan hukuki sorunlara çözüm bulma konusunda detaylı bilgi sağlar. Videomuzu beğenmeyi ve kanalımıza abone olmayı unutmayın!
    *Giriş:*
    Komşuluktan kaynaklanan el atmanın önlenmesi davası, kişilerin mülkiyet haklarını korumaları için açabilecekleri bir davadır. Türk Medeni Kanunu’nun 683. maddesine göre düzenlenmiştir.
    *Komşuluk Hukuku:*
    Komşuluk hukukuna ilişkin düzenlemeler, Türk Medeni Kanunu’nun 738. maddesi ve Kat Mülkiyeti Kanunu ile belirlenmiştir. Maliklerin birbirlerine zarar vermemekle yükümlü oldukları çeşitli kurallar bulunmaktadır.
    *Yargılama Esasları:*
    Bu davalarda, taraflara ait tapu kayıtları, taşınmaza ilişkin imar bilgileri ve yöresel örf ve adetlere ilişkin deliller incelenmelidir. Hakim, taşkın kullanma olup olmadığını titizlikle araştırmalı ve bilirkişi raporlarıyla desteklenmelidir.
    *Davacı ve Davalı Sıfatı:*
    El atmanın önlenmesi davaları, mülkiyet hakkını komşularını rahatsız edecek şekilde aşırı kullanan maliklere karşı açılmalıdır. Taşkın kullanılan taşınmaz paylı mülkiyete tabi ise, dava bütün maliklere karşı açılmalıdır.
    Videomuzu izlediğiniz için teşekkür ederiz!
    Bu videoda sizlere hukuki bilgiler sunarak, el atmanın önlenmesi davaları konusunda farkındalık yaratmayı amaçladık. Sorularınız veya yorumlarınız varsa, lütfen aşağıda bizimle paylaşın.
    ---
    📢 Bizi Takip Edin:
    Web:muratezcan.av.tr
    Twitter: / muratezcan
    Instagram: / avmuratezcan
    CZcams: / avmurattezcan
    Facebook: / murat.tezcan.7
    Linkedin: / muratezcan
    *Abone Ol:* [Kanalımıza Abone Olun](#)

Komentáře • 18

  • @AvMuratTezcan
    @AvMuratTezcan  Před 22 dny +1

    ÖNEMLİ NOT: Abone olan kullanıcıların soruları öncelikle yanıtlanacaktır.

  • @seda953
    @seda953 Před 22 dny

    Bilgilendirici açık Zevkle dinlenilmesi bilinmesi Gereken konular Özellikle Yargıtay içtihatlarını da beraberinde ele almanız gayet başarılı olmuş başarılarınızın devamını dilerim .

  • @bediiener8542
    @bediiener8542 Před 22 dny

    Murat Bey Merve Hanım bilgi için teşekkürler 👍❤😊

  • @yavuzeser
    @yavuzeser Před 22 dny

    Tşkler 👍

  • @cengizkucuk87
    @cengizkucuk87 Před 8 dny

    Müstakil Ana yapıda (apartman değil) Ruhsata aykırı olarak yapılmış "iş"in mali değeri yıllara sarih ana yapının imalat değerine (inşaat) eşit veya fazla ise (ceza ödenir ama..) eklentiyi yıkım kararı mı verilir?

  • @SuleymanKonar-yb1yt
    @SuleymanKonar-yb1yt Před 12 dny

    Merhaba Murat bey, müvekkilin tarlasına komşu tarla sahipleri tarafında ekip dikmekle yapılan tecavüz dolayısıyla açacağımız müdahalenin meni davası da arabulucuk kapsamındamı dır. Komşuluk hakkı kapsamında zorunlu olarak arabulucuya başvuracağız mı

  • @pempekoc4375
    @pempekoc4375 Před 20 dny

    Benim sorunum şu. binanın yeşil alanlarında çocuklar top oynuyor ordaki ağaçlar güller çimler zarar görüyor duvarlara top degince sivalarda dökülmeler oluyor ve çocuklar bağırarak oynadıkları için de sesten gürültü oluyor bu durumda ben ne yapabilirim çare nedir

  • @user-vc4ue4ly3q
    @user-vc4ue4ly3q Před 18 dny

    Merhabalar Murat bey bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Vekalet ücreti açısından ecrimisil veya maddi tazminatın kabulünde ayrı vekalet el atmanın önlenmesinde ayrı vekalet mi çıkıyor?
    Eğer öyle değil ise çıkacak vekalet ecrimisil değerini aşamıyor mu çünkü sonuçta el atmanın önlenmesi kazanılmış olduğu için asgari tarife üzerinden verilmesi gerekmez mi?
    Şimdiden teşekkürler

  • @serkan-wn4ej
    @serkan-wn4ej Před 22 dny +1

    Merve hanım çok tatlı

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 21 dnem

      tatlılığını bilmem ama çok çalışkan ve çok iyi bir hukukçu

  • @moonman19
    @moonman19 Před 22 dny +1

    avukat bey eskiden sorulara cevap verirdiniz artık vermiyorsunuz

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 22 dny +1

      Şimdi de veriyorum ama her soruya mümkün değil.😢

  • @nilgunherrmann8597
    @nilgunherrmann8597 Před 21 dnem

    Merhaba! Benim sorum çok farklı! Intifa hakkı bende kalmak kaydı ile 4 çocuğumdan birtanesine evin tapusunu verdim verdiğime çok çok pişmanım kızım iyi bir evlât çıkmadı. Istıfa hakkı bende olduğu için evde oturuyorum sorum şu verdiğim evimin tapusunu geri alabilirmiyim? Beni bu konuda aydinlatirsaniz mutlu olurum teşekkür ederim.

  • @Bilgezen
    @Bilgezen Před 21 dnem

    Merhaba, yıllar önce tarla statusunden arsaya çevrilmiş olan imarlı tasinmazimizdan park amacli kesilen alanın uzun yıllar geçmesine rağmen park yapilmadigini ve bir şahsa elaltindan satılmış da olabileceğini öğrendik .Böyle bir durumda düzenleme ortaklık payı adı altında yapılan kesintilerin 5 yıl içinde kamulaştırmadigindan mal sahibinin zararını karsilanmasi vs. gibi bir hakkımız var mı?Anayasa mahkemesi kararı var sanırım, ama bu durumda belediyeye karşı ne nasıl talepte bulunulabilir.Cimer e başvurmalı miyiz?Bilgi için tesekkur ederiz..

  • @NT-ds8ic
    @NT-ds8ic Před 22 dny

    Manzara kapatma pek anlaşılmadı. Benim evim önceden yapılmış. Önümdeki parsel sahibi manzaramı kapatacak şekilde uyarıma rağmen bir ev yaparsa bu evi yıktırabilir miyim? Evi biraz aşağıya veya sağa sola yapsa manzaram kapanmayacaktı. Bu durmda haklarım nelerdir? Bu bir.
    İkinci sorum: Benim parselde sadece bir konuma ev yapılırsa manzarası güzel oluyor. Ben evimi henüz yaptırmadım. Komşum kendi parseline benim sonra yapmayı düşündüğüm evin manzarasını kapatacak şekilde kendine ev yapıyor. Başka bir konuma yapsa manzaram kapanmayacak. Bu durumda komşumun evini yıktırabilir miyim? Teşekkürler.

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 20 dny

      Manzara kapatma davalarında binanın yıkılması her zaman tercih edilmiyor. Somut olay bazında zararınızın fazlalığına göre hakim takdir yetkisini kullanacaktır.

  • @mahmutcizen453
    @mahmutcizen453 Před 20 dny

    MURAT TEZCAN SENİN OFİSİNİ ARADİM İKİ KELİMELİK BİR SORUMA DANİSMANLİK UCRETİ5000 TL İSTİYORSUNUZ SEKRETERİNİZ FİAYAT SOYLEYİNCE SOK OLDUM BİR DAHA SİZİ YOTUBTAN DİNLEMEK BANA ZUL VERİR