Aksje -og Fondsparing - 10 Største FEIL nesten ALLE Investorer begår!

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 24. 07. 2024
  • Timestamps
    00:00 - Intro
    00:37 - Starte for seint
    01:18 - Investere for lite
    02:05 - Ikke ta risiko
    02:56 - Dyre fond
    03:52 - Bare norske aksjer
    04:45 - Time markedet
    05:51 - Ta fortjeneste
    06:55 - Ingen diversifisering
    08.23 - Ikke holde lenge nok
    09:05 - For mye i avgifter
    Min topp 10 liste over feil jeg selv har begått i aksjemarkedet, og jeg neppe alene. Jeg tror aksje-og fondsparing først og fremst handler om å unngå de grunnleggende feilene og å være tålmodig.
    Bare la tid og renters rente ta seg av sparingen for deg så slipper du å time markedet eller miste nattesøvnen over vanskelige avgjørelser.
    Det er bare å komme igang og smøre seg med tålmodighet, lykke til!
    Jeg lager videoer om aksjer og ønsker med de å dele min kunnskap om og erfaring med investering. Jeg prater om hvordan man kommer igang, kjøper, og forvalter aksjer.
    Forhåpentligvis kan både nybegynnere og erfarne aksjeivnestorer få noe ut av videoene mine og jeg skal prøve å lage videoer for alle kunnskapnivåer. Det finnes så mange kanaler på engelsk så det er på tide vi får igang en norsk en!
    Alt jeg sier i videon er basert på min personlige erfaring og kunnskap og er ikke ment som økonomisk/finansiell rådgivning.

Komentáře • 62

  • @javadbehboudi7996
    @javadbehboudi7996 Před 3 lety +2

    kjempe fint

  • @martinhansen5317
    @martinhansen5317 Před 3 lety +3

    Genial video! Har stort sett gjort alle disse feilene du nevner. Klokk av skade, right 😁
    Takk for ennå en god og informativ video 🙋🏻‍♂️

    •  Před 3 lety +2

      Da er vi to! ^^ Kjenner jeg meg selv rett så er det ikke siste gangen jeg begår de heller

  • @alanzinhooleole1376
    @alanzinhooleole1376 Před 2 lety +1

    Lærerik video som vanlig! 👍 Kan anbefale boken Psychology of Money på dette teamet og investering generelt. Den går gjennom mange av dine punkter her, men tar også for seg hvor store forskjeller det er blant folk når det kommer til hva som er riktig for de.

  • @nn-db4fw
    @nn-db4fw Před 2 měsíci +2

    Det er bra at du fremhever viktigheten av å vurdere ulike markeder, som det amerikanske aksjemarkedet. Men jeg tror det er viktig å understreke betydningen av å ha en godt definert investeringsstrategi. En strategi gir retningslinjer for kjøp og salg, og kan hjelpe med å unngå panikkbeslutninger. Personlig er jeg ikke redd for å selge meg ut av et selskap hvis det begynner å gå sidelengs eller nedover.
    Jeg vil også anbefale nye investorer å gjøre sin egen ‘due diligence’. Ved å gjøre grundig forarbeid og identifisere flere attraktive verdipapirer, kan man være klar til å handle når markedet er modent for avkastning. Dette gir en proaktiv tilnærming til investeringer og minimerer risikoen for tap. En god måte å gjøre dette på er å følge nøye med på selskapenes kvartalsrapporter og nyheter som kan påvirke deres verdi.
    Når det gjelder porteføljen min, deler jeg den inn i to deler: verdipapirer for lang sikt, og verdipapirer for kort til mellomlang sikt. Dette er min personlige strategi, og det er opp til hver enkelt investor å finne sin egen vei. Men jeg mener at en investeringsstrategi er et absolutt must.
    Et annet viktig aspekt du kanskje kunne nevnt, er valutakursendringer. Selv små svingninger kan ha store konsekvenser. For eksempel har den svenske kronen svekket seg med ca. 1% nylig, noe som førte til at jeg hadde dobbelt så mye i tap i et svensk selskap målt i norske kroner. Dette viser hvor viktig det er å ta hensyn til valutarisiko når man investerer internasjonalt.
    For tiden er det amerikanske finansmarkedet i stagflasjon, og mange eksperter mener at situasjonen vil forverres. På grunn av dette holder jeg meg unna finansmarkeder som USA og andre som er sterkt avhengige av handel med USA. Dette er ikke en anbefaling til andre om å unngå amerikanske verdipapirer, men heller en oppfordring til å gjøre sin egen ‘due diligence’. Det er viktig å vurdere makroøkonomiske forhold og hvordan de kan påvirke investeringene dine.
    Til slutt vil jeg påpeke at for bred diversifisering mest sannsynlig vil føre til lavere avkastning. Etter min mening er det optimalt å fokusere på 5-7 forskjellige verdipapirer. Å spre investeringene for mye kan ende med tap eller lav avkastning, spesielt siden alle selskaper ikke kan være "vinnere" selv på lang sikt. Det er bedre å ha en konsentrert portefølje med godt undersøkte selskaper du har tro på.

  • @TheSaltyAdmiral
    @TheSaltyAdmiral Před 2 lety +1

    Jeg begynte for sent, men har tatt lærdom av det, slik at i mitt neste liv skal jeg gjøre det riktig. :)

    •  Před 2 lety

      Good one! :)

  • @Hrothnar
    @Hrothnar Před 3 lety +10

    Takk for enda en fin video! Nå har jeg sett alt du kommer ut med og føler jeg, som nybegynner, forstår mer og mer. Men, det er en ting jeg ikke forstår i videoene dine. Denne anbefalingen om å ikke selge. For meg kan det virke som du anbefaler at man bare blir med på slike "rollercoasterrides" i firma man velger, fordi i det lange løp vil markedet gå opp. Men, det kan da ikke være galt å være aktiv i tradingen for å hente ut en gevinst som vil forsvinne om noen måneder ved en nedgang før kursen igjen stiger?
    Tenkt eksempel. Jeg kjøper 1000 aksjer på en kurs av 150kr stk, det har kostet meg 150.079kr(+ kurtasjen), så over flere måneder går kursen til, si 190kr, nå er den investeringen verdt nesten 190.000.Den fortsetter til 200kr/aksje. Så kommer det dårlige nyheter, en ny analyse fra DNB, en anbefaling om salg fra Investtech eller noe lignende. Den starter å synke. Nå kan man da enten bli igjen aksjen, for troen er der at det vil snu om noen måneder, eller selge. Selger jeg nå(på 190kr/aksje) sitter jeg igjen med 39842kr(-2stk kurtasjer) i gevinst, mister 31% av det til staten men har nå 27490kr som jeg kan benytte på nye investeringer. Enten vente ut selskapet til det "når bunnen", kjøpe seg inn igjen med nå enda mer kapital eller et annet selskap for å ikke ha død kapital.
    Summa sumarum, burde ikke å ta ut gevinsten fremfor å se den forsvinne være mye bedre? Ja, selskapet og markedet går opp, men selv om tenkt selskap vil gå opp igjen, ville man tjent mer penger på en slik "aktiv trading"? Er jeg helt på vidda?

    •  Před 3 lety +5

      hejsann og takk så mye for et godt innlegg. Jeg burde ha understreket at jeg er en langsiktig investor som baserer investeringer på det fundamentale ved et selskap og dets potensiale for vekst de neste 10-15 år. Kortsiktige svingninger som du nevner bryr ikke meg som langsiktig "buy and hold" investor og her antar du også at det kommer dårlig nyheter eller at aksjen går ned, noe du ikek vet. Spørsmålet mange tradere stiller blir uungålig noe som: "men hva om aksjen går på en smell, bør jeg ikke selge før det skjer og kjøpe meg inn etterpå?". Om investering var så lett ville alle tjent seg søkkrike. En slik "swing trading" strategi bygger til syvende og sist på din evne til å forutse kortsiktige svingninger i markedet, noe få gjør med godt resultat.
      Når det er sagt finnes det mang en investor som gjør det godt med "trading", men for de fleste ender det dårlig, i alle fall dårligere enn vanlig fondsparing. Jeg skal bli flinkere til å gi et mer nyansert og balansert bilde av investering og å presisere min personlig strategi. Meget godt innspill! takk igjen

  • @mattetor6726
    @mattetor6726 Před 3 lety +4

    Fin kanal du har! Kan du lage en video hvor du går gjennom de mest brukte fagordene i aksje- og fondverden? Og så lurer jeg på hvordan du har lært alt dette? Har du noen lesetips for sånne som meg som ikke har peiling, men har lyst til å lære?

    •  Před 3 lety +3

      tja, mulig jeg tar for meg de mest elementære uttrykk og prinsipper evt. de jeg bruker hyppigst. Har en video om ETFer på vei og vil jobbe meg systematisk gjennom hele temaet aksjeinvestering, gleder meg!

  •  Před 3 lety +8

    Som påpekt i kommentarfeltet, forstår jeg at jeg i denne videoen sier at du ALDRI bør selge aksjer eller ta gevinst. Det er et uheldig lite nyansert utsagn og jeg vil bare presisere at man aldri skal si aldri og at jeg skal bli flinkere til å male et mer "balansert" bilde av aksjeinvestering. Ikke alle investorer følger samme regelbok og jeg vil ikke gi inntrykk av at alt er så svart/hvit som jeg får det til å virke her. Takk for alle kommentarene og eventuelle irettesettelser, alt hjelper meg å forbedre videoene mine! - hejdå

  • @Deltaforce11111
    @Deltaforce11111 Před rokem +1

    Hei er det for seint om jeg er 38? Og hvis ikke, hva anbefaler du?

  • @nitramrot
    @nitramrot Před 17 dny

    Flotte videoer. Fortsett! :)
    Etter at man har investert i noen aksjeselskap, bør man holde på disse i det lange løp eller selge og kjøpe andre aksjer av og til?
    Jeg føler at pengene er fanget når jeg først har investert, fordi jeg ikke vil betale skatt på gevinst hvis jeg selger. Men hvis jeg selger og kjøper "i markedet", så vil vel ikke det utløse skatteavgiften?

    •  Před 13 dny

      Regelmessig investering over lengre tid har vist seg å gunstig, ja.
      Sitter med samme følelsen selv noen ganger! Husk å kjøpe via en ASK eller IKZ-konto, så slipper du å tenke på skatt så lenge du ikke tar pengene ut av kontoen.

  • @fitta74
    @fitta74 Před 10 měsíci

    hva synes du om å investere i global indeks ,Norge indeks og Emerging markets indeks?

  • @thomassele6751
    @thomassele6751 Před 2 lety

    Hei og takk for fine videoer 👌 Jeg har en liten stund spart i aksjefond i min bank, men startet idag konto på Nordnet og tenker å fortsette der. Har du noen tips om aksjefond å satse på her? Tenker å sette inn fast 5.000 kr i måneden.

    •  Před 2 lety

      Jeg personlig ville gått for en blanding av brede indeksfond (Global, USA, Norden, Fremvekst osv...) For enkelthetens skyld kan du trygt sette alt i et globalt fond som KLP Aksjeglobal V eller DNB/Nordnet sine globale fond.

  • @kjellanderslier9783
    @kjellanderslier9783 Před 3 lety +2

    «Det finnes nok av fattige folk der ute, som aldri tok gevinst,» (Jan Petter Sissener)

    •  Před 3 lety +2

      Så det sitatet i en video for litt siden! Jan Petter er faktisk den eneste jeg liker å høre på prate om aksjer, fascinerende fyr. Enig i deg her, men jeg tørr å påstå at jeg finnes flere som er fattigere fordi de tok gevinst. Sitter ikke på noe tall for å støtte opp om påstanden min, men gøy å ha litt meninger og. Vil også presisere at det å ikke ta gevinst først og fremst vil hjelpe fondsparere og "nybegynnere". Etterhvert får man vel trossalt en følelse for når man bør selge litt.

  • @fitta74
    @fitta74 Před 7 měsíci

    Har nå global indeks og Norge indeks,gir det mening å selge Norge fondet foe så å reinvestere i det globale?

  • @jessiereyes1963jr
    @jessiereyes1963jr Před 3 lety

    Hei til de som kan svare!! Kan jeg overføre alle fondene mine til mine barn?

    •  Před 3 lety

      Du kan overføre aksjer og fond til en annen person som har VPS-konto om jeg ikke tar helt feil. Overføring blir imidertlidig regnet som realisering av gevinst. Altså må du beregne urealisert gevinst og skatte 31% av det, men du kan samtidig overføre hele beløpet. Må innrømme at jeg er veldig usikker her

  • @MATZEnorway
    @MATZEnorway Před rokem

    Jeg så på mange grafer siste dagene. Det er mange som ikke bare gå opp i årene. Hvis aksje går betydelig ned, er det ikke smart å selge da?

  • @TravelWithTea8
    @TravelWithTea8 Před 3 lety

    Hei! Skal investere i Norwegian Air shuttle. Vet du jeg burde gjøre dette gjennom en bank (dnb) eller direkte gjennom Oslobørs? Ut ifra det jeg forstår er det fordeler gjennom en bank med hensyn på salg og kjøp av aksjer. Men hvorfor velger da noen å gå veien gjennom Oslobørs og ikke gjennom bank?

    •  Před 3 lety +1

      Med forbehold om at jeg har gått glipp av noe tror jeg du må kjøpe i gjennom en megler som alle andre? DNB, Nordnet, Nordea, eToro er alle meglere som lar deg handle på f.eks Oslo børs. Hva mener du med å handle direkte?

    • @TravelWithTea8
      @TravelWithTea8 Před 3 lety

      @ Takk forsvar. Ja fant ut at jeg må gå gjennom dnb.

  • @my_infinity9531
    @my_infinity9531 Před 3 lety +1

    Hvor mye synes du at aksjen bør gå opp med, før man begynner å selge den?

    •  Před 3 lety +2

      Er vel så subjektivt et svar kan bli. Jeg personlig selger ikke med mindre jeg skal ut av aksjen eller den har gått opp hundrevis av prosent på typ 1 år. Jeg holdt Tesla opp 2000% uten å selge en aksje, ikke for at jeg forsvarer den beslutningen men da vet du sånn ca hvor smerteterskelen min ligger

    • @my_infinity9531
      @my_infinity9531 Před 3 lety

      @ Okey, tusen takk for svar, dette hjalp! Bra vid btw :)

  • @user-mr3nm2vk7l
    @user-mr3nm2vk7l Před 2 měsíci

    Hei! Jeg er helt ny og prøver å få i meg så mye kunnskap som mulig. Liker videoene dine veldig godt. Jeg har enda ikke kjøpt bolig. bør jeg gjøre det før jeg begynner å investere sparepengene mine? jeg har ca 300K tilgjengelig.. kona mi er ikke ferdig å studere så jeg vet ikke nøyaktig når vi kommer til å se etter bolig å kjøpe, og jeg vil ikke gå glipp av aksjemarkedet i flere år hvis det er dumt.. Hilsen 26år

  • @eskiltollefsrud6095
    @eskiltollefsrud6095 Před 3 lety

    Hei jeg lurer på som en 15 åring hva er det beste jeg kan gjøre som framtidig investor?

    •  Před 3 lety +1

      Komme i gang og lære så mye som mulig. Vær tålmodig og tenk langsiktig!

  • @jaskagario9972
    @jaskagario9972 Před 3 lety

    er det smartere å sett inn penger vær måned eller en stor sum på en gang i fondsparing?

    •  Před 3 lety

      På historisk grunnlag: Invester så mye som og fort som mulig ;)

    • @jaskagario9972
      @jaskagario9972 Před 3 lety

      @ takk:)

  • @tzachikk
    @tzachikk Před 2 lety

    Litt villedende det du sier om kostnadene av fond. Fordi disse kostnadene er bakt inn avkastningen man ser.
    Så, "in the end of the day", hvis et veldig dyrt aktiv forvaltet fond gir en avkastning av 1% er det mer lønnsomt enn et passiv billig fond som gir avkastning av 0.99%
    Eller tar jeg feil?

  • @Puzzledata
    @Puzzledata Před 3 lety +1

    Må man betale skatt av aksjer som ikke er tatt profitt av?

    •  Před 3 lety

      nope

  • @RUFTA143
    @RUFTA143 Před 3 lety +1

    1.2 % forvaltningavgift DNB Teknolog A. hva er det. kan du forklare lit. og. hva er forskjellen om du kjøper FOND gjennom banken din den banken du bruker fra DNB og direkte fra DNB. ellers tusen takk for alle gode lærerik Videoen din.

    •  Před 3 lety +1

      1,2% mener jeg er et håpløst høyt honorar for et fond...den er vel delt inn i vanlig honorar og platformavgift. Spiller ingen rolle hvor du kjøper fra da kurtasjen er null uansett. Hos DNB kan du vel sette opp en månedlig spareavtale det er eneste forskjellen.

  • @danman3163
    @danman3163 Před 2 lety

    DNB-fondene som koster 1.2% i årlig honorar, hva er grunnen til det? Disse fondene gjør det ofte dårligere enn passivt forvaltet fond også. Er det kun DNB som utnytter nybegynnere`s/bestemors uvitenhet om hva de kjøper?

    •  Před 2 lety

      Har nok noe med å gjøre at DNB er en stor bank med høye faste kostnader og som i tillegg kan utnytte sin sterke posisjon

  • @MegaGitaro
    @MegaGitaro Před rokem

    er det seint å starte investere i alder 28 ?

    •  Před rokem

      Aldri for seint

  • @crazylimbs4798
    @crazylimbs4798 Před 2 lety

    Jeg innvesterte for mye for tidlig :P Klart og spart opp 530k på litt over 1 og et halvt år som jeg pumpa alt inn i AKH. Så antar etter dine 3 første feil så har jeg gjort for motsatt av de 3 feilene :P Snitt 31.5 og kursen har falt fra 33kr til 17kr på 1 måned nå! Har ikke noe penger og snitte ned med nå heller, snitta ned med 70k fra 33.5 til 31.5 på kurs 22.80 så er blakk nå og ferie pengene er henta også :P Men kan kjøpe for ca 20k i måneden da men blir jo ikke så mye bedre snitt av 20-40k når jeg har så mange aksjer som jeg har da. 16850 akh aksjer nå. Eier ikke noen andre aksjer! Men valget er tatt også da! Tror du jeg gjør rett i og glemme disse aksjene mine og holde de minimum til 2025? Der har du meg ja, ingen diversifisering :P Men på min måte så har jo AKH flere under selskaper og flere ting på gang da så står ikke alt på et bein, som et mini grønt fond :P

    •  Před 2 lety +2

      Virker ikke som om du har sett deg særlig godt inn i fond -og aksjesparing, men spist er spist, og jeg ville heller starta med det grunnleggende og tatt det derfra. Ser bare ut ifra kommentarene dine at du ville hatt godt av å sette deg ned med noe grunnleggende stoff og videoer om langsiktig sparing i aksjer og hva historien kan lære oss.

  • @rebeccaandersen21
    @rebeccaandersen21 Před 3 měsíci

    Jeg har 60k i DnB teknologi fondet med 1,15% årlig kostnad, burde jeg da selge meg ut og legge de inn inn i en annen?

    •  Před 3 měsíci

      Om du ikke har for stor gevinst ville jeg vurdert å sett meg rundt etter et rimeligere fond, ja.

  • @stillehavet4453
    @stillehavet4453 Před 2 lety +1

    @ 06:15 betaler ikke skatt så lenge man har det på ASK så der er jeg ikke helt enig med deg. Har realisert mange gevinster selv.

    •  Před 2 lety

      Jeg snakker fra statistisk standpunkt, div at de fleste ikke klarer å "handle" seg til bedre avkastning enn ved å holde. Noen vil jo klare det og selv tar jeg gevinst i ekstreme tilfeller.

  • @perthomasbenestadthorsager3426

    Er det slik at pengene du investerer ikke er dine før du har solgt aksjene... eksempel du investerer 100k , aksjen går opp verdien øker til 120k. Dette er altså ikke dine penger før du har solgt aksjene? Samtidig kan det jo gå opp mer også. Er det like greit å bare sitte på investeringen så lenge du har trua på aksjen(firmaet). Hvis du selger, kan man da legge fortjeneste over på en annen aksje i en aksjesparekonto så man slipper å skatte av dette? Hilsen uvitende..

    •  Před 2 lety +1

      Pengene er selvsagt dine og du kan kjøp/selge når som helst. Det er ikke mulig å overføre en aksje til en annen (fra selskap A til selskap B)

  • @19Alain94
    @19Alain94 Před 3 lety

    Har du noen guru som liker du best?

    •  Před 3 lety +1

      Jeg har vel henta inspirasjon her og der. Til syvende og sist tror jeg investering handler om å forstå selskaper og hvordan de henger sammen med resten av verden, ikke nødvendigvis å kunne mye om aksjer eller høre på guruer.