KARAVANDA YANGINA KARŞI DOĞRU KABLO & DOĞRU SİGORTA SEÇİMİ | BU HATAYI HERKES YAPIYOR | DİKKAT 😡😡

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 6. 12. 2020
  • Bu videoda karavanınızda yangın tehlikesini önlemek için sigorta seçimi, hangi tip ve hangi kalınlıkta kabloları seçmeniz gerektiği ve ihtiyaçlarınıza göre bunları nasıl hesap edeceğinizi anlatıyorum.
    Schneider Electric, Electrical Installation Guide:
    drive.google.com/file/d/1rwoI...
    Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
    / @kamprehberi
    Videonun işinize yarayacağını düşünüyorsanız lütfen beğenmeyi ve kanalımıza abone olmayı unutmayın :)
    HALA İZLEMEDİYSENİZ
    OLAY VİDEO: KARAVAN YAPTIRANLARA SÖYLENEN 10 BÜYÜK YALAN: • KARAVAN YAPTIRANLARA S...
    Instagram - @kamp_rehberi
    E-mail (Business): kamprehberiofficial@gmail.com
  • Auta a dopravní prostředky

Komentáře • 242

  • @volkanacer8241
    @volkanacer8241 Před 3 lety +15

    Hocam yine süper bir anlatım olmuş teşekkür ederim. bende destek olmak istedim emeğine uygun görürsen.
    YORUM-1
    NYA PVC bazlı mono telli kablodur Bakır sınıfı (EN 60228 Class1) (yani 1 tane kalın bir bakır çubuk görürsünüz)
    NYAF PVC bazlı çok telli kablodur Bakır sınıfı (class 5) Burdaki F harfi flexible dan gelir çok telli olduğunu gösterir. Bakırda ülkemizde Class 1-2-5 sınıfı genel olarak kullanılır. Dönüş yapılan ve hareketli uygulamalarda class 5 tercih edilmelidir. İnşaat gibi sabit tesislerde ise genelde class 1-2 tercih edilir. Class 5 de kullanılır artık uygulayıcının tercihine bağlı. Bildiğim kadarıyla yasal bir zorunluluk değildir akım taşıma kapasitesini bilmeniz yeterlidir. (inşaat iç tesisatı anlamında ifade ediyorum)
    Kesit alanı ile çap ayrı bir şeydir. Kesit alanından kasıt yeterli akıma taşımak için gruplandırılan tellerin bükülerek oluşturduğu alandır detay için EN 60228 bakılabilir.
    İSİM KARMAŞASI
    Bir düzeltme yapayım "Damar" ifadesi kablonun telini değil kablonun içerisindeki her bir izoleli iç kabloyu anlatır.
    1.5mm2 NYAF örneğinden gidersek. 1.5mm2 kesit alanına sahip bakır çok telli PVC bazlı kablodur.
    1.5 NYA ise 1.5mm2 kesit alanına sahip bakır tek(mono) telli PVC bazlı kablodur.
    Piyasada bir sürü isim vardır hepside birbirine karışmıştır.
    TTR adını da çok duyabilirsiniz. Çok damarlı çok telli kablo
    Örnek 3 lü priz kablosu 3x1,5mm2 TTR kablodur.
    KALAY KAPLI TEL
    Marin tip kablo dediğiniz ürünler ise bakır sınıf 5 tellerin Kalay kaplanmış halidir. Kalay kaplama korozyon dayanımını artırır. Ayı zamanda direnci biraz daha artar göz ardı edilebilir. (VDE 0295/IEC228/HD 60383’e
    göre 20°C de iletkenin max. direnci bakabilirsiniz)
    Bilgi vermekte fayda var kabloda asla Çin malı almayınız. Neden derseniz CCA denen bir hile kullanırlar piyasada adı bu şekilde geçer. Copper Coated Aluminum (Bakır kaplanmış Aluminyum) Aluminyumda akım taşımak için kullanılır havai hatlarda ucuz oldukları için kullanılırlar ancak kesıt alanları artırılması gerekir. Bakır tonu 8bin USD iken Aluminyum 2Bin USD civarındadır şu anki borsa verileridir.
    Yerli firmalardan ve yabancı adı bilinen firmalardan almanızı tavsiye ederim marka vermeye gerek görmüyorum. Firmaların web sayfasına girip belgelerini kontrol edebilirsiniz.
    MARİN KABLO ALGISI
    Kablonun marin olması gerekmiyor piyasa adı bu şekilde yaygınlaşmış.
    Kabloların YANGIN DAYANIMI ortak standartlar ile ölçülür (En azından gemi,tren inşaat vb ortaktır aşağıda standartları belirttim isteyen bu standartları yazıp videoları izleyebilir) Tasarımlar farklıdır ancak YANGIN DAYANIMI anlamında aynı standarda refere eder sadece ve test süreleri ve kabul kriteri farklıdır.
    Peki neden marin kablo diye talep ediliyor?
    Marin kablodan maksat gemi ilk inşa edildiğinde denetim firmaları gemideki her malı standarda uygun mu diye kontrol eder, kablo da bunlardan biridir. Ayrıca aşağıda bahsedilen özel yangın dayanımları talep edilir. Teknelerin hepsi buna tabi değildir. Burada LOYD onaylı gemi yapmak esastır ve gemi açıkta seyir halinde iken ciddi güvenlik önlemi talep edilir. Kabloların yangın dayanımı da bu nedenle talep edilir. UÇAK ve Gemi kabloları en zorlu şartları talep eder, sonra tren ve araçlar gelir.
    ANCAK Sonradan siz gidip geminize, teknenize kablo aldığınızda denetime tabi değilsiniz. Haliyle piyasa da bu durumu kullanıyor. Marin kablo diye aratın online mağazaların size PVC bazlı (kalay kaplı veya kalaysız bakır telli) kablo sattıklarını göreceksiniz.
    Marin tipi olup ilgili standarda uyan ama yanan kablolarda var dikkat edelim.
    Örnek: MYY Marin Elektrik Tesisat Kablosu bu kabloda sıradan PVC kablodur sadece marin standardına uygun olarak izolasyonu biraz kalınlaşmış olabilir ama ne yangın dayanımı vardır ne de halojensizdir. Marin kablo evet ama marin adı var diye alınması ve hatta fazla para verilmesi hatadır.
    HALOJENSİZ KABLO VE YANGINA DAYANIM
    Halojensiz kablo dedikleri LSZH Low Smoke Zero Halogen (Düşük Duman Sıfır Halojen) videoda dediğiniz gibi yanmaz değildir. PVCnin zararsız halidir diyebiliriz. Ancak yangına dayanıklı değildir.
    Yangına dayanıklı kablolar FE 180 PH 120 olarak geçer (eskiden PH yerine E vardı, 30-60-90 diye türleri var) Bu ibareyi kablonun üzerinde yaklaşık 1 mt aralıklarla görmüyorsanız bu kablo yangına dayanıklı değildir.
    FE 180 ibaresi kablonun yangın anında 180 dakika akım iletmeye devam edeceğini gösterir.
    PH120 ibaresi ise sistemin tamamının 120 dakika boyunca çalışmaya devam edeceğini gösterir.
    ÖRNEK
    Apartmanda yangın çıktı sizde çok yüksek bir plazada tahliye için inmeye çalışıyorsunuz işte FE 180 size 180 dakika boyunca yangındaki o alevin içinde 700-800 derecede akım iletmeye devam edecek bir kablodur. Yangın çıkış yolunun aydınlatılması, yangın söndürme sisteminin çalışması için en önemli husustur (bu sistemlerde sonuçta alarm, yangın pompası vb ürünlerde elektriksel devreye ihtiyaç duyar). PH120 nedir dersek. Yangın esnasında dolap yandı ve kablonun üzerine devrildi, ya da bir yapı çöktü vb durumları simüle eden bir test. Tabiatı gereği her nesne yanar ancak yanma sıcaklığı farklıdır. Kablonun kılıfı da yanacaktır. Yangın anında kılıf yavaş yavaş külleşme karakteristiği gösterir. Odun külü gibi düşünürseniz odunun üzerinde eğer odun tamamen yanmamışsa kül normal durumda kalır ama alıp üflerseniz yada vurursanız külü dökersiniz yanmayan kısım kalmaya devam eder. İşte bu izolasyon malzemesi de 120 dakika boyunca belli aralıklarla özel bir sistemle bu tarz darbelere karşı dayanımı test edilir. Hiç izolasyon malzemesi kalmazsa artı ve eksi kutup kalmaz artık kısa devre olur sistem çalışmaz. Bu nedenle kablonun yangında kısa devre olmadığını anlamak için PH120 dediğimiz test devreye girer.
    Tüm FE 180 kablolar aynı zamanda LSZH yani halojensizdir zehirlemez.
    Kabloyu fazla bükmeyin demişsiniz. Bu dönüş çapı da üretici kataloğunda bellidir. Genelde 8xD vb bir değer alır. Kablonun dış çapının 8 katı kadar alanda 90 derece bükülmesi tavsiye edilir demek. 3x1.5mm2 bir kablonun çapı yaklaşık 7mm ise Direk 90 derece bükmek yerine (8x7)56mm lik bir alanda 90 derece dönüş yapmanızı söyler
    Yerli yabancı konusuna gelince Türkiyede yerleşik bir çok firma bu testler için yetkindir. Yabancı bilindik firmalarda Türkiye'de üretim yapar. İthal marka almanız boşuna, verilere bakarsanız Ülkemiz kablo alanında ciddi ihracat yapar.
    Merak edenler kablo firmalarının açıklamalarına bakabilir Türkçe veri her üreticide var. İlla marin olması değil yangına dayanıklı olması yeterlidir.
    ÖZETLE
    Bir kabloda üzerinde yaklaşık 1 mt ara ile FExxPHxx ibaresi görüyorsanız aşağıdaki standartları sağlayan güvenilir bir üründür. Tabi ürün belgesini web sayfasından kontrolde fayda var markayı bilmiyorsanız.
    FE 180 Bazı kablolarda içinde cam elyaf örgü, yada iletken üzerinde mika bant vardır. Bunlar bahsedilen testi geçmek için yapılan tasarımsal ürünlerdir. Biri değerinden daha iyidir gibi bir ayrımı karavan tesisat kablosunda yapmamız gerekmez kullanım amacı belli. FE 180 yazıp uygun fiyatlı olanı almanız yeterli.

    • @volkanacer8241
      @volkanacer8241 Před 3 lety +9

      YORUM-2
      YANGINA DAYANIKLI KABLOYA NE GEREK VAR
      Hepimiz sigorta atınca kaldırıp yolumuza devam ederiz, tekrar atarsa da ısrar ederiz. İşte bu noktada kablo ısınınca PVC bazlı kablolar fitil gibi alev alır ve aşağıda yazılan standartları 1 dakikadan az bir sürede bypas edip yangını her yere yayarlar. Ayrıca DC devrelerde voltaj düşük akım yüksek olduğu için ilave bir risk alıyoruz.
      Birde kablolar ince kesit seçildiyse ya da kamp alanında olduğunuzu düşünün bol elektrik var ve 3 lü priz uzatma derken bir kabloya yüklendikçe yükleniyorsunuz. Bir şekilde kablolar fazla ısındı (PVC bazlı kablolar 70 dereceye kadar dayanır) 70 derece derken dış ortam 40-50 dereceyi buluyor birde içinden akım geçen kablonun ısısı derken 70 bulmanız an meselesi. İşte özellikle aşağıda bahsedeceğim silikon kablo ve FE 180 kablolar sizi bu tarz risklere karşı bir nebze daha koruma sağlar. Kablonun alev almasını engeller yada geciktirir size yangına müdahale zamanı sağlar.
      SİLİKON KABLOLAR
      Silikonlu kablolar yapısı gereği halojen içermezler. Aynı kesit kabloda silikon izolasyon kullanıldı ise daha yüksek akımlara dayanır ve kolay alev almazlar. Bu ürünlerinde FE 180 olanı vardır.
      Yangına dayanıklı kablo bulamadıysanız silikon kablo almanız elektriksel özellik açısından daha güvenli.
      DİKKAT Silikon kablo yapısı itibariyle daha hassastır. Kesilme vb risklere diğer malzemelere oranla daha açıktır. Bu nedenle kesinlikle kablo kanalı vb bir koruyucu ekipman içerisinden geçirin. Bıçakla bile kesersiniz açıkta dolaşan ayak altında olan alanda silikon seçmeyin derim.
      SOLAR KABLO
      Güneş panelinden panoya kadar mutlaka solar kablo kullanınız. Standartlara göre DC akım taşımak için daha aynı kesit normal bir kabloya oranla daha kalın izolasyonlu kablo üretilir. Ayrıca bu tip kablolar güneş altında uzun süre çalışmak için tasarlanmıştır. PVC,Antigron vb isimli kabloları açık alanda kullanmayın.
      KABLOLARI NEREDEN BULURUZ
      Tüm kabloları Ankara (Yenimahalle ivedikte kümelenmişler)ve İstanbul'da (Karaköy, Perpa) Diğer şehirleri bilenler yazabilir.
      Kablo listenizi yapıp kesit ve metrajı yazın firmadan marka isteyin.
      Parça kablo alacağınız için her kesitte aynı markayı bulamayabilirsiniz standartlara uyduntan sonra sorun değil
      STANDARTLAR
      IEC 60331- Yangın testini genel olarak tanımlar
      IEC 60332-1 Yangın esnasında kablonun düşey alev ilerlemesi
      IEC 60332-3-(21-22-23-24 gidiyor) Merdiven testi diye de geçer Kategori A,B,C türleri var detayı izlersiniz CAT C (IEC 60332-3-24)yeterlidir bence izleyince anlarsınız. Ama yok ben en güvenlisi olsun isterim diyorsanız CAT-A alın. Marin ve yangına dayanıklı tipler için en zorlu olan CAT A dır. İşte bu CAT A özelliğine sahip marin kablo iyidir. Ancak unutmayın her marin kablo belirttiğim gibi yangına dayanıklı değil.
      BS EN 50200- ve EN 50362 PH sınıfının anlatıldığı standart
      BS 6387 C,W,Z denen simülasyon testi
      IEC 60092-350 Marin Kabloları Tasarım ve Test Ana Standardı
      IEC 60092-352 Marin Kabloları Seçim Klavuzu
      IEC 60092-353 Marin GÜÇ Kabloları standardı
      IEC 60754-1 Halojen asit gaz miktarı
      IEC 60684-2 Florin miktarı
      IEC 61034-1 Duman yoğunluğu
      IEC 60754-2 Gazların asidik derecesi

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +7

      Volkan hocam ansiklopedi gibi sürekli açıp bakacağım bir kaynak olmuş, bu denli detaylı bilgiyi aynı yazıda hiç görmedim ellerinize sağlık. Başa sabitliyorum hem benim hem birçok takipçimiz in çok işine yarayacak bir kaynak sundunuz. Çok teşekkür ederim 👍🙏

    • @volkanacer8241
      @volkanacer8241 Před 3 lety +2

      @@KampRehberi Rica ederim faydası olursa ne mutlu :)

    • @onurkusbabal489
      @onurkusbabal489 Před 3 lety +1

      @@volkanacer8241 volkan hocam merhaba bu tarz bilgileri ogrenmek icin ozellikle hobi amacli tavsiye edebileceginiz turkce kaynak kitaplar var mi kendim bilgisayar muhendisligi ogrencisiyim her ne kadar cok fazla ihtiyacim olmasa da ileri zamanlarda degerli bilgilere ihtiyacim olacagini dusunuyorum elektrik konusuna bir hayli ilgim var ancak nereden baslayacagim konusunda bir bilgim yok maalesef yardimci olursaniz cok sevinirim degerli bilgileriniz icinde ayrica tesekkur ederim bu kadar guzel bilgileri ss almazssam gercekten cok buyuk bir yanlis yapmis olurdum :)

    • @volkanacer8241
      @volkanacer8241 Před 3 lety

      @@onurkusbabal489 bu tarz verilerin topluca olduğu bir kitap vb bir kaynak yok maalesef. En mantıklı yöntem firmaların TDS dediğimiz teknik verilerini inceleyip ingilizce standartların kodlarını yazıp okumak videoları izlemek. Blogları da takip etmek ve okuduğun her şeyi sorgulayarak kabullenmek size fikir verebilir. Sonuçta bu tarz yerlerde herkes bilgisini paylaşıyor, teknik olarak en doğru yol yada güvenilir olacağı anlamına gelmiyor.

  • @dogancakmak1817
    @dogancakmak1817 Před 3 lety +4

    Her şeyi bıraktım, alıntı yaptığınız kişinin ismini anmak tam bir centilmenlik örneği. Tebrik ederim. SAĞLIKLA KALIN

  • @nesuat
    @nesuat Před 6 měsíci +1

    Soluksuz izliyorum harikasın. Ayakta alkışlıyorum.. Yeni karavan yapacak birine muhakkak seni izleticem.. iyiki malzemeleri almak için acele etmeyip nasip sana denk geldim.

  • @cveneburmozver8952
    @cveneburmozver8952 Před 3 lety +2

    KARAVAN MERAKLISI BİRİYİM. KARAVANLA İLGİLİ ONLARCA KANALI TAKİP EDİYORUM. SİZİN KANALI TESADÜFEN GÖRDÜM. İZLEDİM VE HEMEN ABONE OLDUM.. NEDEN Mİ? EN DOYURUCU EN TATMİNKAR EN TEKNİK BİLGİLERİ VERDİĞİNİZİ GÖRDÜM. TEBRİK EDİYORUM..İLERLEYEN GÜNLERDE KARAVAN ÖZELLİKLE MOTO KARAVAN EDİNMEYİ DÜŞÜNÜRSEM YAKANIZA YAPIŞACAĞIMI BİLİN.

  • @melihulubilgen838
    @melihulubilgen838 Před rokem +1

    Biraz geç oldu ama bu videodan çok yararlandım teşekkür ederim.

  • @ahmetkazan2033
    @ahmetkazan2033 Před 3 lety +4

    Yine teknik olarak iliklerimize kadar beslendiğimiz bir video. Ağzına sağlık Abi.

  • @gokhanmisket3191
    @gokhanmisket3191 Před 3 lety +2

    tebrikler, akıcı ve özet anlatım için teşekkürler

  • @ademrende5103
    @ademrende5103 Před 3 lety +3

    Helal olsun izlemesi çok kolay ama arka planda ciddi ciddi emek ve araştırma var. takdir ve teşekkür ediyorum.

  • @ahmetatas5888
    @ahmetatas5888 Před 2 lety

    Anlatınız ve sunumunuz çok güzel. Yararlı bilgileriniz için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.

  • @rehberyasar
    @rehberyasar Před 3 lety

    Her zamanki gibi harika . Teşekkürler....

  • @Neko-hn6cm
    @Neko-hn6cm Před 2 lety +1

    Her şeyi hocanın öğrencilerine anlatır gibi her detayına kadar tek tek anlatmışsınız destek ve emeğiniz için teşekkür ederiz, başarılar dilerim

  • @hasanulubasoglu5110
    @hasanulubasoglu5110 Před 2 lety +1

    Uzun süredir merak ettiğim ama araştırmaya bir türlü fırsat bulamadığım bilgileri akıcı ve basit bir şekilde vermişsiniz. Kaynak taraması, bilgilerin sınıflanması, görseller, tablolar, sunu, filming ve montajlama, anlatım, export alma, upload ve daha nice aşamalar sonrası bir video izleyiciyle buluşabiliyor. Emekleriniz ve kaliteli içeriğiniz için ne kadar teşekkür etsek azdır. Sonraki videolarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 2 lety

      Çok teşekkür ederim Hasan bey dediğiniz gibi uğrastırıcı bir süreç faydalı olbildiysr ne mutlu 🙏

  • @recaisafak1541
    @recaisafak1541 Před 2 lety +1

    00:06 yanlış kablolama ve sigorta eksikliği, tamamen doğru bir tespit 👍

  • @kamilberkman689
    @kamilberkman689 Před 3 lety +2

    Faydalanmak ne demek! Adeta ders dinler gibi dinledim. Emeğinize sağlık. Böyle detaylı video bulmak adeta imkansız.

  • @mr.orhanarslan
    @mr.orhanarslan Před 2 lety

    Desteklerin ve verdiğin bilgiler için teşekkür ederim 🙌

  • @murataltunkoy
    @murataltunkoy Před 3 lety

    Çok değerli bilgilere değiniyorsunuz. Teşekkürler 👋

  • @bulentik3474
    @bulentik3474 Před 3 lety +4

    zoru yapıyorsun, sabredip devam edebilirsen ilerisi güzel! bilgi ve açıklamalar için teşekkür ederim. hepsi çok faydalı oldu.

  • @kubilayguven7109
    @kubilayguven7109 Před 3 lety +3

    Faydalı bilgileri sabırsızlıkla bekliyoruz

  • @gezginpervanecamoka4364

    Üstadım en az iki üç defa izledim ve mükemmel...emeğine sağlık

  • @Mustafa_AYGUN-1
    @Mustafa_AYGUN-1 Před 3 lety

    Detaylı bilgi ve anlatım için teşekkürler 🙏🏻

  • @dadas580
    @dadas580 Před 2 lety +1

    Çok teşekkür ediyorum kardeşim Allah razı olsun

  • @otomasyonsistemcom
    @otomasyonsistemcom Před 3 lety +1

    Çok doğru bir noktaya değinmişsiniz emeğinize sağlık.

  • @coskunbitis6729
    @coskunbitis6729 Před 3 lety

    Değerli kardeşim
    Çok teşekkür ederim
    Harika bir anlatım..
    Ve önemli bilgiler

  • @muratkarasular2830
    @muratkarasular2830 Před 3 lety

    Harikasın sayende karavanın elektirik tesisatını yapıyorum teşekkürler 👏

  • @sonermanisal7107
    @sonermanisal7107 Před 3 lety

    Muhteşem bir sunum daha teşekkürler

  • @kadiraydogdu3520
    @kadiraydogdu3520 Před 3 lety

    çok açıklayıcı bi video olmuş aklımda soru işareti bırakmadın emeğine sağlık iyi çalışmalar

  • @tarhanbaydar1662
    @tarhanbaydar1662 Před 7 měsíci +1

    Şahane içerikler.. sağolasın

  • @ck2xe550
    @ck2xe550 Před 2 lety +1

    Harika bir anlatım.

  • @sekoli_
    @sekoli_ Před 3 lety +4

    Grek mi neyse o arkadaşın ismi nerede duayen bilmem ama sen Türkiye'de duayen oldun. Ağzına sağlık.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Çok teşekkürler, Greg Virgoe bahsettiğim kişi :)

    • @fatihserttas7843
      @fatihserttas7843 Před 3 lety

      @@KampRehberi dolap kapaklarına o plastik T malzemeyi koyduğunuzda anlamıştım zaten :)

  • @gokhantombak4519
    @gokhantombak4519 Před 3 lety

    takdire şayan... anlatan çok var ama ne anlattığını bilenin yeri ayrı..

  • @senolaydin9470
    @senolaydin9470 Před 3 lety

    Teşekkürler. Emek verilen bir çalışma olduğu belli.

  • @borapir6277
    @borapir6277 Před 3 lety +1

    Görsel grafikleriyle, çok net ve anlaşılır şekilde bir anlatım olmuş, bu değerli bilgiler için çok teşekkürler Mert. Hatırlatıcı çan aktif olduğu halde Pazar günü kanala birkaç kez girip baktım yeni video var mı diye, ümidi kesince; haftaya kadar bekleyeceğiz artık ne yapalım diye düşünmüştüm ama çok bekletmedin bizi, tekrar teşekkürler 🙂

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Çok teşekkürler Bora hocam aynen bu hafta çok yoğunum malesef pazar gününe yetişmedi video ancak bugün yayınlayabildim 😬 Faydalı olmasına sevindim çok selamlar 🙏

  • @hamitdalkiran9876
    @hamitdalkiran9876 Před 3 lety +1

    Bu kadar ayrıntılı ve açıklayıcı videolarla bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederiz 👍🏻👏🏻👏🏻😊

  • @emrekoc
    @emrekoc Před 3 lety

    Yine harika teknik ve detay bilgisi var hocam, eline sağlık. Böyle devam 👏

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Çok teşekkürler Emre, selamlar 🙏😊

  • @suleymanyilmaz1657
    @suleymanyilmaz1657 Před 3 lety +1

    Harikasiniz .saygilarimla

  • @DogaMedya
    @DogaMedya Před 3 lety +1

    Videomuz her zamanki gibi harika

  • @kadirartel7364
    @kadirartel7364 Před 3 lety +1

    Çoook yararlı bir video olmuş emeğinize sağlık 👏😊

  • @turkerinan1735
    @turkerinan1735 Před 3 lety +2

    İzlerken, Greg Hocam gibi ne güzel anlatmış dedim. Finalde ne kadar dürüst bir insan olduğunuzu gösterip ismini vermişsiniz. Emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim. (invanlife)

  • @hasanturkkan3339
    @hasanturkkan3339 Před 3 lety +2

    Ellerinize emeginize sağlık 👌👌👍👍👍

  • @ugurbagci777
    @ugurbagci777 Před 3 lety

    Emeğinize sağlık.

  • @mehmetozata1696
    @mehmetozata1696 Před 3 lety

    Mert bey harika bir anlatım ve çok önemli bir konuya değindiniz bu konular hassas konular şiddetle ve israrla takip , tavsiye ediyorum

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Çok teşekkürler Mehmet bey desteğiniz için 🙏

  • @f.i.co.
    @f.i.co. Před 3 lety +2

    Mert hocam yine yaparken videomu açın izleyin videosu yapmış teşekkür ederim tam da böyle düşünüyorum. Sağlıkla kalın...

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Çok teşekkürler Fikret hocam😊

  • @fatihsamsun
    @fatihsamsun Před 3 lety +5

    Önden beğendik ,ön sıradan yerimizi isteriz 😊 ...

  • @latran35
    @latran35 Před 3 lety +1

    Bu güzel net bilgiler için tşkler

  • @huseyin1684
    @huseyin1684 Před 3 lety

    Teşekkür ederim.

  • @abdullahcukadar7797
    @abdullahcukadar7797 Před 3 lety

    Yüreğine sağlık. Güzel insan

  • @serdarer8112
    @serdarer8112 Před 3 lety

    Harikasınız..

  • @pctechnic01
    @pctechnic01 Před 3 lety +2

    Ağzına yüreğine sağlık

  • @zzaaffeerrr
    @zzaaffeerrr Před 3 lety

    Teşekkür ederim

  • @mehmetinam4011
    @mehmetinam4011 Před 3 lety

    CZcams da amme hizmeti diye arama yaptırdım siz çıktınız, çok faydalı bir video olmuş 👍

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      😀 çok teşekkürler, son zamanlarda aldığım en yaratıcı övgü oldu bu 🙏

  • @dorannotagdorannotag3108
    @dorannotagdorannotag3108 Před 3 lety +1

    Teşekkür ederim 🙏

  • @erdalyaylaci4821
    @erdalyaylaci4821 Před 3 lety +1

    Videolarını karavan yapan bir arkadaşın videosunda senden bahsetmesiyle başladım iyiki seni referans vermiş hemen abone oldum zil butonunu açtım şimdilik izliyorum ama bu bilgilerin banada faydalı olacak inşallah emeklerine sağlık kolay gelsin

  • @ergunkucukaslan3071
    @ergunkucukaslan3071 Před 3 lety +1

    çok başarılısın kardeşim ilk abonelerınden biri olarak takdir ediyorum şuan için bir karavan yapımı sürecinde değiim ama ilk fırsat da onu da hayata geçirecem ve senlede bir gün yollarımız kesişir engin bilgilerinden birebir faydalanırım umarım selametle.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Çok teşekkürler Ergun hocam 🙏

  • @odthegreatest
    @odthegreatest Před 3 lety +1

    Gündem yaratan konu ve konuklarıyla bu akşam tam da haber bültenlerinin olduğu vakitte, kimselere söz vermeyjn efem.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Normal video merak etmeyin canlı yayın değil 🤗🤭

  • @benhur2265
    @benhur2265 Před 3 lety +1

    Çok teşekkürler hocam

  • @mustafaturhan6999
    @mustafaturhan6999 Před 2 lety +1

    valla hocam ağzınıza sağlık süper bir anlatım. (Gene). Mükemmliyetci ve alman düzenini hatırlatıyor projeleriniz bana sıkılmadan 3 saatlik video bile izlenir.

  • @vurald1775
    @vurald1775 Před 3 lety +1

    Kullanılan cihaz ve ekipmanlar ne kadar kaliteli, kablolar ne kadar kalın olursa olsun; herhangi bir bağlantı gevşekliği - bir vidanin, klemensin vs. tam sıkılmaması çok büyük sorunlara davetiye çıkarır. Elektrik kaynaklı yangınların temel sebebidir.
    Mert yine güzel bir çalışma olmuş, teşekkürler. Seri bağlantı konusuna değinecektim, şükür dikkatli takipçilerin sayesinde gerek kalmadı. Selamlar...

  • @ugur9479
    @ugur9479 Před 3 lety

    Bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim videolarınıza yeni başladım hepsini bitiricem lakin dayanamadım birşey sormak istiyorum ( muhtemelen videolarınızda bahsettiniz ) Kışlar yaklaşıyor yaptığınız izolasyon ve ses yalıtımı nasıl memnunmusunuz. Üşüyormusunuz ?

  • @muhammedimamoglu9468
    @muhammedimamoglu9468 Před 3 lety +5

    Mert Bey öncelikle videolarınızı hazırlarken ciddi emek harcamışsınız. Bunu takdir ediyorum. Ben de karavanımı yaparken faydalandım. Bunun için de teşekkür ederim. Ancak elektrik konusunda bir teorik hata gördüm. Elektrik Mühendisliğim tuttu ve naçizane uyarmak istedim. Mazur görün.
    Aydınlatma armatürlerinin seri bağlanmasına ilişkin gösterdiğiniz devrede her bir armatürün gerilimini yazmışsınız. Bu değerler doğru değil. Ancak bu önemli de değil. Seri bağlantı birçok insanın lise fizik bilgilerinden aklında kaldığı haliyle elektrik tesisatında bir alternatifmiş gibi görülür. Fakat elektrik tesisatlarında seri bağlantı diye bir şey yoktur. Bu nedenle hiç kafa karıştırmaya gerek yok. Elektrik tesisatlarında tüm yükler (cihazlar) her zaman paralel bağlanır.
    Sigorta ve kablo seçimiyle ilgili olarak da İngiliz standartlarına bakmaya gerek yok. Google’da kablo taşıma kapasiteleri diye arattığınızda bu tabloların Türkçelerine rahatlıkla ulaşılabilir.
    DC Cihazlar için kablo ve sigorta seçerken izlenecek yol basittir.
    -Yükün (beslenecek cihazın) gücünü ve akımını öğrenin. Güç (Watt) = Gerilim (Volt) x Akım (Amper)
    -Bu akımı taşıyacak kabloyu seçin. (Kablo akım taşıma kapasitesi tablosundan her zaman bir üstünü seçin)
    -Kablonun taşıyacağı akım değerinin altında ve cihazın çektiği akım değerinin üstünde uygun sigortayı seçin.
    NOT: 220 V Alternatif akım tesisatlarında hesaplamalar duruma göre azıcık daha farklı olabilir.
    Bir de TTR kabloyla ilgili “bir damar koparsa diğer damarlar akımı taşımaya devam eder” sözü uygulayıcıları yanıltabilir dahası yangına neden olabilir. Damarlardan biri koparsa kablonun kapasitesi düşer. Dolayısıyla hesaplanan akımı seçtiğimiz kablo taşıyamaz olur. Bu oldukça tehlikeli durumlara neden olabilir.
    Ben elektrik konusunda profesyonel olmayan uygulayıcıların yalnızca video izleyerek elektrik tesisatı çekmesi konusunu riskli görüyorum. Karavan elektriğinin profesyoneli de maalesef yok. Yani evet birçok kişi kablolamayı kendisi yapmak zorunda kalacak. Bu durumda gevşeklik, kabloların hareket sırasında bağlantı noktalarından kopması riski, AC yüklerde demeraj değerlerine göre cihaz seçimleri gibi konulara herkes dikkat etmeli.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Çok teşekkür ederim hocam, çok doğru noktalara deginmişsiniz. İngiliz standartlarını vermenin sebebi, önceki videolardan bir tanesinde akü voltajlarinin yuzdese değerlerini paylaşmıştım. Çok güvenilir bir yabancı forumdan alınmış olmasına karşin birkaç tane "bu doğru değil" şeklinde yorum geldi bu sefer sağlam temellere dayandırmak istedim bu nedenle. Yoksa tabii ki Google görsellerinde yüzlercesi mevcut 😊
      Tekrar çok teşekkürler uyarılarınız ve dikkat çektiğiniz noktalar için.
      Görüşmek üzere 🙏👍

    • @vurald1775
      @vurald1775 Před 3 lety +1

      Seri bağlantı kısmına değinecektim gerek kalmadı, açıklama ve uyarılarınız çok değerli. Teşekkürler...

  • @honeyvanlifeballikaravanha214

    6:12 baştan beğenip izliyorum

  • @erdalkorkmaz1996
    @erdalkorkmaz1996 Před 3 lety +1

    İyi akşamlar dilerim herkese iyi yayınlar

  • @Istanbulaski34
    @Istanbulaski34 Před 3 lety

    Ben bu disklayka basanları anlamıyorum. Adam oturmuş çalışmış, slayt yapmış, ders kıvamında sade Türk çe ile bilgi vermeye çalışıyor, sen sanki bir para ödemiş gibi birde beğenmiyor sun. Ayıptır ya . Madem kafan almıyor bu tür videoları git kapasitenin alacağı Enes Batur seyret . Ne diye burdasın. Eline sağlık kardeşim, her zamanki gibi şahane bir video olmuş.

  • @muratyagc4051
    @muratyagc4051 Před 3 lety +1

    Merhabalar hocam videolarınızı her zamanki gibi hayranlıkla izliyorum. ayrıca taktir ediyorum ( çapımca )
    Gerekli sigorta seçimi yaparken kullandığınız o sigorta renk kodu tablosunu paylaşır mısınız arz etsem :)

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Merhaba çok teşekkürler, tablo şu www.solar4rvs.com.au/assets/alt_1/FUSEATC.png?20190621045240

  • @suleymanyalcnozkan8564

    Zamanna ve emeğine sağlık emekliliğe bir sene kaldı en korktuğum elektrik tesisatı idi bizleri aydınlatma devam

  • @korhanokkal340
    @korhanokkal340 Před 3 lety +1

    sizi seyredince elektrikten korkum katlanarak artıyor. hiç anlamadığım bir konu ve oto elektrikçilerininde anlamadığını biliyorum. uzun bir ders çalışmasının sonucunda bu işin altından kalkacağız. katkılarınız için teşekkür ederim.

  • @salihalbamya7878
    @salihalbamya7878 Před 3 lety +1

    tse bu işlemler denetlemezse itfaiye teşkilatı çok çalışacak demektir .mert bey emeğine sağlık .

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Kesinlikle haklısınız bir standart getirilmesi lazım acilen

  • @umiterkan3295
    @umiterkan3295 Před 3 lety +1

    Kralsın
    İşin gücün rastgitsin

  • @oguzozcan2847
    @oguzozcan2847 Před 3 lety +1

    mert hocam selamlar. Anlattığınız tüm bilgileri büyük bir ilgiyle izliyoruz. teşekkür ederiz. benim size danışmak istediğim, piyasada satılan yapılmış motokaravanlardan birini almak istersek, bunların başta elektrik olmak üzere su tesisatı vs. bu gibi yapılan sistemlere nasıl güveniriz. Bu durumlara bakılınca kendimiz yapmak daha akıllıca geliyor. görüşlerinizi bekliyoruz. Teşekkürler.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Bilen biri tarafından düzgün bir değerlendirmeden geçmesi gerektiğini düşünüyorum.

  • @OkanBarut
    @OkanBarut Před 3 lety

    Ağzına sağlık, bu kadar güzel anlatılır.. O altı adet beğenmeyen :)

  • @goker1974
    @goker1974 Před 3 lety +1

    Eline emeğine sağlık Turkish Vigore....👏👏👏😂😂

  • @MemleketimTurkiye
    @MemleketimTurkiye Před 3 lety +1

    Emeğinize sağlık, çok değerli mükemmel bilgiler. ✔🏠🎁🔔✔🖐👍905
    Hocam birde siğorta kutusunu nerden bulabiliriz link veya adres varmı acaba.

  • @selcukelma6631
    @selcukelma6631 Před 3 lety +1

    Mert bey merhaba, çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz tebrikler. Birkaç sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.
    Anladığım kadarıyla yüksek watt inverter ile çok fazla 220 v cihaz kullanılmasını pek uygun görmüyorsunuz. Sizce Maksimum kaç watt lık inverter ve kullanmamız gereken cihazların toplam watt ı ne kadar olmalı. Örneğin buzdolabı, kahve makinesi, saç kurutma makinesi ve laptop şarjı gibi. Birde kablo döşemesi yaparken (uygun sigorta kullanmak şartı ile) kullanacağımız cihazlar arasında en yüksek amperli cihazın kablosundan döşesek bir sakıncası olur mu? Bir de aracınızın karavan dönüşümünü yaptıktan sonra sigorta ve yaptırdıysanız kasko değeri ne kadar ödediniz? Şimdiden teşekkür ediyorum emeğinize sağlık çok güzel işler yapıyorsunuz.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Merhaba teşekkürler, kursun asit aküler yuksek akim çekilmesini sevmiyorlar. AGM akülerde amper saat cinsinden toplam akü kapasitesinin % 50si jel akulerde ise toplam ampersaat kapasitesinin %30undan fazla akım çekerseniz aküleriniz zarar görüyor.
      Yani
      200Ah kaliteli bir AGM aküde max 1300w
      200Ah kaliteli bir JEL akude max 800W invertör kullanabilirsiniz. (Surekli cekecegi akim anlık 15 20 saniyelik daha fazla cekilebilir)
      Kablo mumkun olan en kalın kabloyu kullanın (abartmamak şartıyla) ince yerine kalın olsun.
      Led aydinlatma usb çıkışı vs gibi dusuk cihazlarda 1.5mm² fazlasiyla yeterlidir.
      10A ve üstü çeken cihazlar ve buzdolaplarında mesafeye göre minimum 2.5mm² kablo kullanılmalı. Sigorta 1600 tuttu kasko yaptırmadik. Selamlar.

  • @erolakcay829
    @erolakcay829 Před 3 lety

    Selam Mert bey. 12 volt cihazlarımız ve Lambalar ile bıçak sigorta arasına sizinde hesapladığınız sigortaları koymalımıyız?

  • @ahmetmemis6177
    @ahmetmemis6177 Před 3 lety +2

    Mert ağzına sağlık harika ve çok faydalı bir paylaşım olmuş.
    Müsadenle bir düzeltme yapayım. 8:30 da bahsettiğin seri devrede lamba güçleri eşit ise 12v/6ad=2v lamba başına düşen voltajdır. Yani 6 lambada 2v enerjiyle soluk yanar.
    Seri bağlantılarda enerji lambalar üzerine eşit paylaşılır. 👍
    Lamba güçleri farklı olduğunda senin anlattığına benzer bir durum oluşur. Gücü düşük ampul daha parlak yanar. Güçlü ampul daha soluk yanar.
    Seri bağlantı aydınlatma tesisatlarında özel amaç için kullanılır.
    Örneğin 12v luk 20ad ampul seri bağlanarak (12v X 20ad = 240v) 220v ev tesisatında kullanılabilir. Yılbaşı ağaç ışıklandırması gibi.
    Olumsuz tarafı ampuller zincir gibi bağlıdır. 1 ampul bozulduğunda zincir kopar ve tüm ampuller çalışmaz.
    Tekrar saygılar. Videolarını referans gösteriyorum. Takipdeyiz.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Ahmet abi hoş geldin çok teşekkür ederim düzeltme için. Yılbaşı ağacı ışığı süper örnek oldu netleşti kafamda çok teşekkür ederim.
      🙏😊
      Selamlar 👍

  • @ouzhanuglu
    @ouzhanuglu Před 3 lety +2

    güzel video ancak keşke verilen Amper değelerinin "bizlerin" kullandığı elektronik cihazlara göre değişeceğini ve sigorta büyüklüğünün üretici tarafından önerileceğini belirtseydiniz hatta bunu defalarca yapsaydınız ve emin değillerse bilmiyorlarsa bir uzmandan yardım almaları gerektiğini ve hepsine de güvenmemeleri gerektiğini üstüne basa basa söyleseydiniz. çünkü inverter çıkış amperine göre benim buzdolabım 3 amper çekiyor diyip ona göre sigorta taktıklarında hüsran yaşabilirler ya da bu videoda sizden görüp küçük dolaplarına büyük sigorta takıp yangına sebebiyet verebilirler. ayrıca ülkemizde ingiliz standartlarına göre üretim yapılmadığından videodaki tablo yerine, ellerinde bulunan kabloların tipine ve üretici firmasının verdiği değerlere sadık kalmaları ve ona göre seçim yapmaları daha mantıklı olur. örneğin www.vatan.com.tr/urunler/halojensiz-kablolar/halojensiz-alevi-iletmeyen-tek-damarli-bukulgen-bakir-iletkenli-kablolar.html#print-wrap vatan kablonun ürettiği halojensiz alev iletmeyen kablonun havada ve boruda amper taşıma değerleri ile www.vatan.com.tr/urunler/alcak-gerilim-kablolari/pvc-izoleli-kilifsiz-tek-damarli-bukulgen-bakir-iletkenli-kablolar-.html#print-wrap evlerimizde kullandığımız kablonun amper değerlerini karşılaştırabilirsiniz burada kablo kesiti kadar tipi de önemli bir faktör hatta bakır veya CCA vb. olması dahi önemli. hatta vatan kablonun verdiği değerlere bakarsak alev iletmeyen halojensiz HFFR izoleli kablolar aynı kesit ve kalınlıkta PVC izoleli kabloya göre daha avantajlı ve aynı yükte daha az stress altına gireceği için daha güvenli olduğu "düşünülebilir" yani sizin daha önceki canlı yayınlarda dediğiniz "CE standardı varsa zaten yanmazdır boşuna yanmaz almayın" söyleminin aksine aynı kesitte sadece 100mde 8 lira gibi bir fark ile bizi yangından koruyor. www.kablopiyasa.com/Hes-H07Z1-K-15-mm-Halogen-Free-NYAF-Cok-Telli-Enerji-Kablosu-100-Metre-Kahve-Rengi,PR-2319.html ve www.kablopiyasa.com/Hes-H07V-K-15-mm-NYAF-Cok-Telli-Enerji-Kablosu-100-Metre-Kahve-Rengi,PR-2304.html

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Merhaba Oğuzhan bey. Teşekkürler.
      Sırayla cevap vereyim.
      Birçok cihazın kullanma kılavuzunda ya da üstünde "kullanılması gereken" sigorta değeri yazmıyor yazanlar da "Max fuse rating" yani maksimum sigorta değeri yazıyor. Ben de videoda buna işaret ediyorum. Çekeceği akımın maksimum 1.5 katı olarak kabul edilse bile karavan gibi bir araçta 1.25 katı alınarak güvenli tarafta kalmak daha iyidir diyorum. O nedenle cihazların üzerinde yazan maksimum sigorta değerini kabul etmenizi/edilmesini tavsiye etmiyorum.
      2. konu kablolarla ilgili (çok güleceksiniz) benim Türkiye'deki üreticilerin değerlerini vermememin nedeni şu göndermiş olduğunuz ilk linkte vatan kablonun sitesindeki akım taşıma değerlerine bir bakalım.
      Üretici diyorki 1.5mm² kablo açık havadaysa 19 amper taşır, kablo kanalı içindeyse 24 Amper taşır. Sizce de burada bir terslik yok mu 😀
      Yabancı (ve kesinliğinden emin olduğum) bir kaynağı referans göstermenin nedeni buydu. Çünkü bizdeki üreticilerin hangisinin işi bilip hangisinin saçmaladığından emin olamıyoruz malesef...
      3. konu ise yine kablolarla ilgili;
      Videoda ve atıfta bulunduğunuz canlı yayında tam da bunu diyorum. Halojensiz kablo yanmaz kablo demek değildir. Alev yürümez(iletmez) kablo yanmaz kablo demek değildir.
      CE standartlarında üretim yapan bir firmanın ürettiği tüm kabloların ilgili standart gereği IEC60332 tutuşma testi gerekliliklerini yerine getirmesi, belirli bir sürede mevcut alevi söndürmesi gerekir bu süre Avrupa standartlarında 30 saniyedir.
      Bir kablo 30 saniyeden fazla üzerindeki alevi tutuyorsa yani tutuşma testini geçemediyse CE standardı alamaz bu standarda sahip olan kablolar da ülkemizde IEC60332 tutuşma testinden geçtiği için alev yürümez kablo adı altında satılmaktadır.
      Bu kablolar fire-reterdant olarak geçmekle birlikte yanmaz kablo dediğimiz kablo ise fire-resistant kablo olarak geçer. Bu kablolar gökdelenler metro hatları enerji ve telekominikasyon santralleri gibi yangın çıksa bile işlemeye devam etmesi gereken tesislerde kullanılır ve fiyatları normal ev ya da otomotiv kablolarına oranla 6-8 kat daha yüksektir.
      Selamlar.

  • @mustafaalvar9036
    @mustafaalvar9036 Před 3 lety

    Karavan için arkadaşınızın önerdiği araçlar ve değerleri adlı paylaşımını hala bekliyorum üstad.

  •  Před 3 lety +1

    Hem de tam ajans saatinde. Çok iddialı :)) Şimdiden iyi yayınlar arkadaşlar.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Bu canlı yayın değil aslında normal video 😊
      Yayına giriş saatini gösteriyor 😉

    •  Před 3 lety

      @@KampRehberi Evet evet :))) Öyleymiş. Şu an izliyorum. elinize sağlık.

  • @sinanalan4372
    @sinanalan4372 Před 3 lety

    Çok açıklayıcı ve teknik bilgiler veriyorsun ama benim gibi elektrik bilgisi hiiiç olmayan bile biraz dikkatli dinlerse yapar gibi duruyor. Ama benim yaptığım karavanın tesisatını çekecek cesaretim yok.

  • @muratfalkonnx4005
    @muratfalkonnx4005 Před 3 lety

    Deneme tahtasındaki videonuzu izledim,çok aydınlatıcı,inşallah yatağınızın altındaki malzeme sunta yada mdf değildir,zamanla yamulabilir,18 mm kalınlığında kontra tabla olsa daha iyi olur.iyi akşamlar

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Teşekkürler çok sağolun, işte tam da bu nedenle koltuğu ve 450kg çekeri olan masa ayağını alt destek olarak tasarladık 🤗

  • @tugbacolak6746
    @tugbacolak6746 Před 3 lety +2

    Çok teşekkür ederiz benim en büyük hayalim bir karavan yapmak

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Umarım hayaliniz gerçek olur Çok teşekkürler 😊

    • @tugbacolak6746
      @tugbacolak6746 Před 3 lety +1

      @@KampRehberi teşekkürler ☺️

  • @osmangol6943
    @osmangol6943 Před 2 lety

    merhaba tabiiki bu videonuzda diğerleri gibi çok faydalı öncelikle teşekkür ederiz. tavsiye ettiğiniz sprial boru seçiminde tüm hatlar için plastik olanı mı tercih etmeliyiz yoksa belli bir akım değeri ya da belli kalınlıkların üstündeki kablolar için çelik olan spiraller kullanmak gerekebilir mi?

  • @recaisafak1541
    @recaisafak1541 Před 2 lety

    01:24 İngilizlerin yazdığı BS 7671 elektrik kablolama standarti

  • @attmtt457
    @attmtt457 Před 3 lety

    tskederim

  • @selcukyarim5795
    @selcukyarim5795 Před rokem

    👏🏼👏🏼👏🏼

  • @ardakahveci2653
    @ardakahveci2653 Před 3 lety

    Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok iyi. Baştan sona izledim ve eğer bu işe başlarsam kesinlikle videolarınızla ilerleyeceğim. Fakat led ışıkların seri bağlanması olayında sondaki ledlerin yanmaması olayı bana tuhaf geldi. AC de böyle birşey olmaz DC de olması... bilemedim. Seri bağlantının sıkıntısı birinin bozulması diğerlerininde çalışmaması açısından iyi değildir. Yanlışım varsa düzeltin. Başarılar dilerim.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Merhaba teşekkürler dediğiniz doğru biri bozulunca diğerleri çalışmaz ayrıca kademeli değil ama komple sönük yakarlar çünkü voltajı paylaşıyorlar. 👍

  • @emirt86
    @emirt86 Před 3 lety

    üstad bugün araç aldım ve neyi nerden başlıcam şaşırdim bu kabloları nerden temin edebiliriz bildiğiniz bir yer varmı yanmaz kablo ben sabihagökçen havalimanı na yakın bi yerde oturuyorum hatta anadolu yakasın da iseniz bi görüşmek isterim

  • @Aliylmaz-hr6hn
    @Aliylmaz-hr6hn Před 2 lety

    Merhaba. Ben karavanın yaşam aküsünün eksi kutbundan aracın sac kısmına bağlantı yaptım. Karavandaki lambaların eksi sini arabanın herhangi bir noktasındaki sac kısımdan almamız uygunmudur?

  • @hknonat
    @hknonat Před 3 lety +1

    Sevgili mert bey yine muhteşem açıklayıcı ve bilgilendirici bir video olmuş. Çok teşekkürler🙏🏻. Lakin ufak bir onerim olucak. Videolarınıza ingilizce başlık ve altyazı eklemenizi öneriyorum ki daha fazla kişiye ulaşılabilin 😊bende bol araştıran bir karavan kullanıcısı olarak bu tarz bilgileri veren çok çok az kanal mevcut olduğunu tespit ettim. Sevgiyle kalın🙏🏻

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +2

      Çok teşekkürler Hakan bey, yabancı ülke profillerinden giriş yaptığınızda başlıkları CZcams otomatik çeviriyor. Açıklama için de bu profillerden izlenirse diye ayrıca ingilizce açıklama koyuyorum CZcams bölgeye göre otomatik değiştiriyor.
      Dediğiniz gibi önemli bir konu. Aslında vaktim olsa İngilizce altyazı koymak istiyorum ama senkronizasyonu çok zahmetli. Belki ilerde bir mucize olur da vaktim olursa onu da yapmayı düşünüyorum bakalım 🤭

    • @hknonat
      @hknonat Před 3 lety +1

      @@KampRehberi izleyici olarak öneri bizden uygulaması sizden 😁

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Tamamdır 🤗😉

    • @philipdriss6999
      @philipdriss6999 Před 3 lety +2

      Verdiğiniz bilgiler ilaç gibi. Kendi karavanimi planliyorum, tasarim aşaması bitmek üzere. Elektrik solar, şarj, invertör vs kafamdaydi. Tesadüfen mi, algoritma midir sizi buldum. Haaarika bilgiler. Yukaridaki yoruma katiliyorum, ingilizce altyazi ne yapin ne edin koyun. Çok profesyonelce ve sade anlatiminiz. Büyümeyi hak ediyor bu kanal 👏👏👏👍😎 emeğinize sağlik

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      @@philipdriss6999 Süper çok sevindim, hoşgeldiniz, muhtemelen algoritma tavsiye etmiştir. Yavaş yavaş büyüyoruz böyle böyle 😊✌

  • @mca1959
    @mca1959 Před 2 lety

    Çizimdeki şemada inverter açıldığında aküye elektrik göndermemesi için araya diot bağlamamız gerekmez mi?

  • @baki4479
    @baki4479 Před 3 lety

    Mert nerelerdesin, özlettin kendini. Yeni videoları brkilyoruz.

  • @ibrahimumitasik
    @ibrahimumitasik Před 3 lety +1

    Öncelikle paylaşım için çok teşekkürler. Videoda Hidrofor için 1.5 mm'luk kablo önermişsiniz. Akü ile Hidrofor arasında 10 mt kablo kullanılması gerekiyorsa yine 1.5 mm kablo kullanılabilir mi?
    Hidrofor üzerinde max. 8 amp akım çektiği belirtilmiş.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Bu standart karavanlar için verdiğim bir proje. Normal bir karavanda mutfağın ortada olduğunu akülerin de arkada olduğunu varsayarsak uzaklık 2-3 metreyi geçmez. 10 metre ciddi bir uzunluk 4mm² kullanmanız gerekir.

    • @ibrahimumitasik
      @ibrahimumitasik Před 3 lety

      @@KampRehberi Aslında ben de karavan için sormuştum. Anahtarı koymak istediğim yerden kaynaklı kabloyu fazla uzatmam gerekiyor. Akülerden switche, switchten Hidrofor a mecburen arabının enine git gel yapmış oluyor kablo. O zaman anahtarın yerini değiştirmek daha uygun olacak sanki. Çok teşekkürler ederim

  • @muhammetbakr4275
    @muhammetbakr4275 Před 3 lety

    Merhabalar severek takip ediyoruz bir sorum olacak araç altarnatöründen gelen 12 v ile 2x12 seri bağlanmış olan yaşam akülerimi nasıl şarj edebilirim. Başarılarınızın devamını dilerim.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Victron orion-tr DC DC charger var 12/24 modelini alarak yapabilirsiniz.
      Şu an benim buna benzer bir cihaz yapma çalışmam var takipte kalın yakın zamanda bir video yükleyeceğim.

    • @muhammetbakr4275
      @muhammetbakr4275 Před 3 lety +1

      @@KampRehberi yanıtınız için çok teşekkür ederim. Takipdeyim

  • @ylmazdekli1864
    @ylmazdekli1864 Před 3 lety +1

    Merhabalar, karavan için yaptığınız elektrik panosunun satışına başladığınızı söylediniz. Fiyatı ne kadar acaba? Ben de ford transit marka bir aracı karavana dönüştürmek istiyorum. Videolarınızdan çok faydalanıyorum. Emeğinize sağlık.

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety

      Merhaba evet kullanılan parçaların güncel fiyatına ve isteklerinize göre değişiklik gösteriyor. 3500-4500TL arasında degişiyor özelliklerine göre.

  • @sailmanpirat
    @sailmanpirat Před rokem

    👍

  • @muhsinornekci2742
    @muhsinornekci2742 Před 3 lety

    Mert hocam merhabalar,
    Verdiğiniz bilgiler altın değerinde.. Böylesine kirli bilgilerin olduğu bir ortamda sizler gibi açık, şeffaf, örneklerle, testlerle, kaynaklarla, araştırmalarla anlatım sunan, vakit ayıran üstatlara denk gelmek çok zor artık...
    Herşeyin öncesinde emeğiniz için çok teşekkür ederim... Valla helal olsun...
    Sayenizde kendi karavanımızı yapma konusunda cesaret bulduk diyebilirim kesin olarak :)
    Piyasada yanmaz kablo, marin kablo, solar kablo denince maalesef kesin bir kablo tipi yok, ya da ben çok anlayamadım. NYAF HFFR kablolar var, sizinde belirttiğiniz gibi, HFFR olması yanmaz anlamına gelmiyor... Bence olası bir yangında bu durum karavan için çok geçerli olmayacaktır. Silikon kaplı TTR kablolar var. FE 180 kablolar var... Sadece kafamda netleştirebildiğim konu, panellerden MPPT ye kadar kullanılacak kablonun kesinlikle solar kablo olması gerektiği :)
    Yaşadığım bölgede tedarikçi firmalar ile görüşürken konu bir ara '' karavan yanarken kablonun yanıp tutuşması çok mu önemli ? '' denildi. Bu hatların hepsinde DC sigortalamalar yapılacak sonuçta. Kablo ısınıp yanana kadar bıçak sigortanın atması gerekir.
    Benim aradığım yanlış kablo seçiminden kaynaklı olarak bir anda tutuşan kablodan dolayı karavanın yanması... Tabi konu karavan dışına çıkınca, aşağıda Volkan hocamın da bahsettiği gibi plazalarda, alış veriş merkezlerinde, okullarda vs yangın anında halen hatlarda enerji olması gerektiği, ortamın yoğun duman altında aydınlatılması vs konular...
    Şimdi net olarak sormak istediğim şudur: :)
    İnverterdan sonraki 220 volt elektrik hatları için TTR ve ya NYAF kablo kullanabiliyoruz... Voltaj yüksek, akım az olduğu için kablonun ısınması biraz uzak bir ihtimal...
    Peki 12 volt hatlar için de ( Hidrofor, USB soketler, webasto, çakmak soketler, aydınlatmalar vs hatlarda da aynı NYAF kabloları kullanabilir miyiz? 1,5 mm2 NYAF kırmızı ve siyah kablolar ile.
    Yine aynı NYAF kablolarla kesitleri uygun olmak kaydı ile MPPT den aküye, Aküden invertera ana hatlarda kullanabilir miyiz ? ( 35 mm2 , 16 mm2 , 10 mm2 )
    Muhtemelen diğer videolarınızda bu konuyu da çok net olarak açıklamışsınızdır. Değerli vaktinizden ayırıp, kısa da olsa bir cevap yazarsanız çok sevinirim...
    Bu tip videolarınızın devamı arzusu ile :)
    Saygılar...

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Merhaba çok teşekkürler güzel sözleriniz için.
      Dediklerinizin hepsi ve bakış açınız da bence doğru. NYAF kablo tüm 12v DC sistem için kullandığımız kablo türü. Kesit doğru seçilerek tüm sistemde kullanılabilir. Webasto çakmak soketleri ve buzdolabı için 1.5mm² yeterli olmayacaktır kablo uzunluğuna göre 2.5 -4mm² kesiti arası kablolar kullanmanız gerekebilir.
      Selamlar 🖐️

    • @muhsinornekci2742
      @muhsinornekci2742 Před 3 lety

      @@KampRehberi çok teşekkür ederim ☺️
      Peki hocam 3 adet 200 watt monokristal paneli 40 amper mppt ye seri mi bağlamak daha mantıklı, paralel mi?
      Yani gerilimi arttırıp akımı sabitlemek mi, yoksa gerilim sabit kalmalı akimi mi artırmalı hızlı ve verimli akü şarjı için?
      Mppt de bu durum ortadan kalkıyor gibi anladım ama yine de sorayım istedim 😊 tekrar tekrar teşekkürler...

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Seri bağlantı daha verimlidir ve endüstri standardıdır. Yüksek gerilim düşük akım. Ama panellerden birine golge düşünce tüm paneller etkilenir. Kâr zarar dengesi seçim sizlerin.

    • @muhsinornekci2742
      @muhsinornekci2742 Před 3 lety

      @@KampRehberi çok teşekkür ederim ☺️👍👍

  • @murat_OkaN.54
    @murat_OkaN.54 Před 3 lety +1

    💖👍

  • @plt4415
    @plt4415 Před 3 lety +2

    Kablo kalınlığı seçiminde, özellikle DC kullanımda, mesafenin de önemli olduğunu hatırlıyorum. Mesafe uzadıkça voltajda kayıp oluyordu(3~5 m den bahsediyorum). Göstermiş olduğunuz tablolar dışında mesafe ile ilgili bir tablo/kriter var mı ?

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Doğrudur hocam, şurada hesaplamasını yapıyor; www.calculator.net/voltage-drop-calculator.html?

  • @yasaromercoskun1763
    @yasaromercoskun1763 Před 3 lety

    MPPT solar şarj regülatörü ne marka ve kaç amper önerirsiniz. 4 adet 72 amper akü ile 2 adet 200 amperlik monokristal 12 volt luk güneş panelim var. Acil mppt şarj regülatörü almam lazım

  • @akkayaelektrik3706
    @akkayaelektrik3706 Před měsícem +1

    ❤ mert kolay gelsin bişey soracakdim 220 voltac olan cihazlarda sigorta kısmina kaçak akim rölesi koysam olurmu sigortaları kaç koyuyorsunuz bide 12 volt için sigorta seçimi bide 24 volt dc klima var bunuda 220 volt ac trafo çikişv24volt kullanacam 50 amperlik ama bunu otomasyondan çalişdiracam bi tane sar kullanacam güç serden geçsin sigorta seçimini yaza bilirmisiniz

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před měsícem +1

      Merhaba, kaçak akım rölesi zaten koymak şart, sigortaları çekeceği akım ne ise ona göre koymanız lazım. 12v ile ilgili de bu videoda anlatıyorum sigorta seçimini. Bağlayacağınız cihazların kaç amper akım çektiğine göre sigortaları belirleyeceksiniz.

  • @onurisci4901
    @onurisci4901 Před 3 lety

    Mert bey selamlar
    Uçları baralarda topladım ve akuye baralardan baglanti yapacagim. 10mm kablo yeterlimidir ? Sizin semanizla ayni ürünleri kullanıyorum ve inverteri baralara baglamayacagim. Direk akuye baglayip sigorta koymayi düşünüyorum. Dogrumudur ?

    • @KampRehberi
      @KampRehberi  Před 3 lety +1

      Akü kablosu minimum 25mm kullanın

    • @onurisci4901
      @onurisci4901 Před 3 lety

      @@KampRehberi teşekkürler mert bey sizin whatsap hattina resmini gonderecegim🙏