Barovizyon Hukuki Sohbetler - İşe İade Davaları

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 4. 07. 2018
  • İstanbul Barosu'nun Hukuk Televizyonu, Barovizyon Tv'de Av.Süreyya TURAN'ın bu haftaki konuğu İstanbul Barosu yayın Kurulu Başkanı Av. Yörük KABALAK. Programda İş hukukuna ilişkin "İşe iade davaları"konusunda bilgiler verilmektedir.

Komentáře • 38

  • @aliosmanosman1035
    @aliosmanosman1035 Před 3 lety +2

    Merhaba, Sonuna kadar dinledim. Yalnız şöyle bir yanlışi söylem oldu. 25. maddesine göre çıkarılan işçi dava açamaz. Alakası yok. O halde bütün şirketler ispat olmadan bu mddeden çıkarsın ne güzel kıdem tazminatta vermesin. İşçiyi hangi maddeden çıkartırsa işveren işçi eğer haksız bir fesih olduğunu düşünüyorsa dava açabilir. Kazanır kaybeder o mahkemenin insiyatifindedir.
    Şurada bir püf nokta var. İşveren önce ispat etmek zorundadır. İspat etti diyelim emahkemeye belgeleri sundu. Eğer işçi işverenin sunmuş olduğu ispatı çürütmekle zorunludur.Eğer belgelerle kayıtlarla tanıklarla bunu ispat ederse MAHKEME ÖNCELİKLE İŞÇİNİN DEDİĞİNİ BAZ ALIR. T.C YASALARINA GÖRE İŞÇİ MAHKEMEDE ÖNCELİKLİDİR.Zaten işverenlerin dava kaybetmelerinin sebebide bu uygulamadır.
    Konuşan Beyfendi benim anladğım işveren avukatlığı yapmış Devamlı migros örneğinden anlaşılıyor ) Migros çok kurumsalmış böyle işçi çıkarmalar olmuyormuşta diyorda 2 yıllık süreci izlesinde Migros patır patır işçi döküyor )) Her migrosun önünde protestolar var.
    Her neyse Rahmetli Ulu Atatürk' ün resminin önünde bu işe iade demeci yapılırken şunu da düşünüyor insan Atatürk bu ülkeyi gençlere emanet etmiş, ne varki şuan duruma bakıldığında işverenler , ilgili yasalar gençlerin hakkını elinden almakta. İşe iade davaları 3 yıl 5 yıl 10 yıl sürenler bile var. Geç gelen adalet adalet değildir. Maalesef herşey işverenin lehindedir. Davalar uzun olduklarını bildikleri için git mahkemeye ispat et kazanırsan öderiz diye rahatlık içindeler. Alacağın paraya faizde işlemediği için paran 5 yıl sonra çöp oluyor.
    Nerden tutarsanız tutun işçi alacakları ve davaları konusunda yeniden düzenleme yapılmalı. İşverenlerin işten çıkarmaları engellenmelidir. Yoksa bu böyle devam etmez ,ülkede mağduriyetler yaratılıyor ve kat kat artmakta.

    • @kerimseker9173
      @kerimseker9173 Před 2 lety

      Mahkeme ne kadar sürerse sürsün. Alacağın ücret mahkemenin bittiği tarihteki emsal işçinin 4 aylık giydirilmiş brütü+işe alınmazsan 4 aylık brüt mahkeme masrafları 4 aylık sgk primi
      Yani 6 ay da çalışırsan bu 4+4 emsal işçinin brüt ücreti 4 ay sgk ve mahkeme masrafları

  • @evrendekibirisi3708
    @evrendekibirisi3708 Před 2 lety

    4 ayakadar boşta geçen süre + 4-8 ay arası brüt maaş (iş güvencesi-işe başlatmama tazminatı) + Kıdem + ihbar + yıllık izinler = 5 kalem tazminat alır işe iade davasını kazanan işçi

  • @tuncayinan-fo1zd
    @tuncayinan-fo1zd Před 4 měsíci

    Slm asker dönüşü işe iade hakli fesih davası acilirmi

  • @Mevlana55
    @Mevlana55 Před 4 lety

    Merhaba hocam ben sendikali bir is yerinde 10 sene calistim. Basima talihsiz bir olay geldi cezaevine girdim uyusturucu suclamasiyla. Tutuklandim 80 gun sonra ara kararla tahliye edildim. Tahliye olduktan sonra isveren beni çalıştırmak istemedi. Once sendika araciligiyla 25 e 2den cikisini vericekler diye söylediler bana. Ama sözüm ona sendikacilarimiz merak etme biz senin hakkini aliriz dediler. Ve hemebn 1 2 saat sonra ne hikmetse ayni isveren gel haklarını vericez diyerek benim cikisimi verdiler ve Benim isim maasim pozsiyonum ve itibarim cok iyiydi is yerinde ve cevremde. Aldigim tazminat kredilerimi kapatmaya bile yetmedi. Ve isin kotusu suanda issizim ve borc batagindayim. Issiz olmama ragmen 1600 lira kredi taksitim var. Hayatim alt ust oldu suanda nerdeyse intihar etmeyi dusunuyorum.. Ben suanda herhangi bir is bulsam dahi bu borc yukuyle basa cikmam imkansiz zaten clgu firma asgari ucret veriyor. 1600 lira kredi taksitim var 17 18 bin kredi kartı borcum var. Evliyim 1 çocuğum var. Ben eski isime donmek istiyorum dava acabilirmiyiz acarsak kazanirmiyiz. Sendika kitabinda 120 gun icinee tahliye olursa isine geri doner maddesi vardi. Ben 80 gunde ciktim. Ama ifademdeki bende uyuşturucu kullaniyorum kismindan dolayi beni çalıştırmak istemediler. Once benden yazi istediler bir daha kullanirsam tum sorumluluk bana aittir diye. Ona ragmen zoraki bir cikis oldu. Ama kağıt üzerinde ikale anlasmasi yapildi. Bundan sonraki ise girdigim yerlerde sorun yasamamam icin 10 yilin vefasiymis yaptiklari. Oyle soylediler. Eger oluru varsa ben acmak istiyorum dava

  • @azizkarakutuk5557
    @azizkarakutuk5557 Před 10 měsíci

    Hocam bızler 696 KHK ile zorla emekli edilen temizlik personeli şimdi de zorunlu emekli lık kaldırıldı bızler perişan olduk ne yapalım bize yardımcı olun lütfen işimize dönüş yapalım perişan olduk 696 KHK ile zorla emekli edilen binlerce temizlik personeli var ne yapmalı yız

  • @senolkayabascik
    @senolkayabascik Před rokem

    Ben kazandım ama karardan 8 ay sonra ödeme aldım avukati aradığımda istinafda diyordu meğer karara çıkmış arkadaş uyandırdı e devletten dosyaya ulaştık karara çıkmış yazıyı görünce avukatı aradim ne istinafindan bahsediyorsun dava karara çıkmış dedim sonra bir hafta için de paramı hesaba attı ama kıdem ihbar vermediler dedi onun icin arabuluculukla goruseceksin dedi kafa kalmadı ise batmayinca bu ödemeleri vermek zorunda degilmi

  • @blogblogger8578
    @blogblogger8578 Před 5 lety +2

    Bilgiler için teşekkürler.
    Aslında en sonda bahsettiğiniz konu işçi açısından işin en önemli tarafıdır.
    İşe iade davası kimin kazanacağı belli olmayan bir kumar şekline dönüşmüş durumdadır.
    İşe iade davasını kazanan işçinin hakları belirleniyor ve yaptırımı yok.
    Buna istinaden işveren işe başlatmayıp hakkını ödemeyebilir. Bunun için bir mahkeme açmayı işçi bilemeyebilir.
    Buraya kadar işçi avukat tutmadan kendi hakkını arayabilir fakat bundan sonrasını başaramaz gibi.
    İş davaları işçi yararı üzerine kurulmasına rağmen dava prosedüründe işvereni koruyan duruma geçmiş görünüyor.
    Arabuluculuk sürecinde aynı sorunlar yaşanabilir. Arabulucu başvuran işçiye arabulucuya başvuru konusunda yanlış bilgi verebilir.
    Ben de aynı sorunu yaşadım.
    -Arabulucuya sordum ben size doğru zamanda mı başvurdum dedim. Başvurduğum tarih doğru mu dedim.
    -İşten çıkış tarihinden itibaren 30 gün içinde başvurman gerekirdi dedi.
    Bende fesih tarihinden 1 gün sonra başvurdum. Sonuç olarak mahkemeyi kaybettim. 2700,00 avukat ücreti ile muhatap oldum.
    Bu şekilde bilgilendirmeyi mahkeme dilekçemde belirttim ve arabulucunun bu bilgilendirmeden dolayı bir sorumluluğu olmadı.
    Bana sen 3 gün geç kalmışsın demiş olsa ben o sürece devam ettirmeyecektim. Kendisi de kazancından olacaktı veya başka nedenler.
    Arabulucuya başvuru süresi geçmiş yani hak düşürücü süre tahakkuk etmiş olması nedeni ile arabulucu süreci başlatmaması gerekirdi. İşçiye hak düşürücü nedenden dolayı hakkını kaybetmişsin ben arabuluculuk sürecini başlatamam demesi gerekirdi.
    Başlatmışsa bunun bir yaptırımı olması gerekirdi veya başlatmışsa bile hak düşmemesi gerekirdi.
    Fakat mahkeme bu işlemi dikkate almadan arabuluculuk süreci başlamaması gerekirken başlatmasına rağmen hak düşürücü süreyi baz aldı. Burada bir hak kaybına uğradım ki bu durumun yasada bir yeri yok.
    Arabulucu için burada bir boşluk var. Her türlü boşluğun değerlendirilmesi avukatlığın tabiatında var.
    Aynı şekilde mahkeme sonuçlandıktan sonra bir avukata sordum ve arabulucunun bu şekilde işlem yapması nedeni ile istinaf mahkemesinde temyize gitsem kazanabilir miyim dedim. Hak düşürücü süreden dolayı arabulucunun bir sorumluluğu olmaz dedi. Araya bir kurum eklenmiş fakat yasal boşluğu vardır.
    İşçinin bu haklarını araması için avukat tutması gerekir. Avukat 4000,00 civarında para istiyor. İş piyasasının bu kadar eşit ve kaygan olması nedeniyle böyle bir dava sürecine girmeyi zorlaştırılıyor.
    Yasa bu hali ile işvereni koruyan durumdadır. Yasa kuruluşu işçi yararınadır.
    İşçinin hazır bu kadar parası olsa bu külfeti çekecek gücü olsa işe iade davası için neden uğraşsın?
    Ayrıca dava sürecinde işçi başka yerde çalışmaya devam etse mahkeme aldığı ücreti işverenin ödeyeceğinden mahsup ediyor.
    Bu tutumlar hep işvereni koruyor.
    Mahkemeyi haksız ve gerekçesiz nedenle işten çıkarma olarak kazandım fakat arabulucuya 3 gün geç başvurmam, hak düşürücü süre nedeni ile davayı kaybettim. Sürelerin kısa tutulması, sürelerin bulunması, işveren yararına durumlardır. Yine arabuluculuk süreci de bir çok yerde belirtilmesine rağmen işçiye kurulmuş tuzaktır.
    İşlere avukatlar müdahil olduğu zamanlarda davaları güçlü olanlar kazanır. Çünkü avukatlar da kendi çıkarını gözetir.
    Teşekkürler.

    • @googhan
      @googhan Před 5 lety +1

      merhaba yazınızı okudum
      açıkçası üzüldüm. işe iade davalarında 30 günlük mahkeme veya arabulucu başvuru süresi "fesih bildirim tebligatının" işçi tarafından imzalanması ile başlar (ya da sen şu tarihte çıkarılıyosun dediği andan itibaren). ben 2017 nisan da açtım.yerel mahkemede kaybettim şimdi istinafda çok şükür kazandım. karar ilamı çıktı tebligat sürecindeyim. ben bu davayı açmadan internette her yerde araştırma yaptım. avukatlar ile telefonda görüştüm. hatta bir tanesi dedi ki fesih bildiriminin yapıldığı tarih değil işten çıktığınızdan itibaren 30 gün başlar ki bunu kabul etmek mümkün değil(yanlış bilgi paylaştı size olan durum). malesef her avukat her işi bilmiyor.uzmanı ile çalışmak gerekli ki kimin uzman kimin amatör olduğunu bilemiyosun.
      kumar kısmına katılıyorum. ama açıklama yapmayacağım.
      2700 karşı tarafa vekalet çıktı 400-500tl de vereceksiniz dava masrafları. avukatınıza ne kadar vermiştiniz. merak ettim. ek olarak bana avukatım hiç bir dosya paylaşımında bulunmadı. halbuki karşı taraf cevap dilekçesi vermiş delil dilekçesi sunmuş vs. onu yazmış bunu yazmış adam neredeyse haksız çıkarıldığım ve dava açtığım için beni kötü niyetli ilan etmiş dilekçesinde var mı böyle bişey. davada tarafsanız edevletten (uyapa girin) tüm belgelerinizi takip edin. ve kendi kendinizin avukatı olun. başka şansı yok.dediğiniz gibi avukat (herhangi bir kötü niyet olarak söylemiyorum) senin davanı ek gelir olarak görüyor. senin dava açman onun işine geliyor. ilk dava açtığında 2000-3000 alıyo ki zaten dilekçelerin hepsi hazır format. ahmeti mehmet yapıyo 2014-2016 yıllarında çalışmıştır tarihi 2015-2017 yapıyo.duruşmalara maaş almayan stajyeri gönderiyo.(duruşmadada hak kaybına uğrayabilirsin)
      toplamda bakacak olursak malesef ülkemiz (ki ben artık ülke vatan türkiye bu terimlerden iyice uzaklaşıldı) (coğrafya) herkes birbirini düdükleme peşinde derdinde. iyi niyet ahlak bu terimler yok. böyle oluncada her cephede savaşmak zorunda kalıyorsun. mantıken baktığında her cephede kazanamayacağına göre bazen kaybediyorsun. hayırlısı olsun diyelim. saygılar

  • @sakirsahin1351
    @sakirsahin1351 Před 2 lety

    2018 Mayıs ayında otomotiv fabrikalarının birinden iş kazaları gerekçe gösterilerek 17.md ve 18.md ile iş aktim feshedildi.İşe iade davası sonucu yaklaşık 4 yıl gibi zaman sonrasında davayı kazandım.Dünyanın hiçbir yerinde iş kazası geçiren işçisini sorumsuz bir şekilde işten çıkararak işçisini günah keçisi yapmaz.Somut delil gösteremedi patron ve işe iade için tebliğ yapıldı.Patron işe başlatmadı ve ücret ödemeyi tercih etti.Şim ben zaten dava açmışım neden davayı kazanmama rağmen 10 gün içinde işyerine başvuru yapmam gerekirki.Mahkeme karar tebliğatını patrona ulaştığı anda işçi bu başvuruyu yapmış sayılmalı.İş kanunu işe başlatmaması onlarak 4 ay ile sınırlanmış ama mahkeme 4 yıl sürüyor bunun garantisini kim verecek.Patrona hiçbir yaptırımı yok işe iade davasının İş kazası geçirerek ve patronun ortaçağ tavırları ile karşılaşarak ve birde fesih ile sırtından hançerlenerek iş hayatına kelepçe vuruluyor. Sonrasında yine aynı durumu hukuki olarak yaşıyorsun, bu Türkiye'nin utanç kaynağıdır. Da ayda savunma yapan patronun iftiralarına bile hukuki bir yaptırımı olmalı ki "alınterinin" iş güvencesi ve çalışma hakkı korunmalıdır.Bunları yaşamış bir İşçi olarak daha güçlüyüm.

    • @evrendekibirisi3708
      @evrendekibirisi3708 Před 2 lety

      işe iade davası nasıl 4 yıl sürer...sağlam delillerin yokmuydu...fesih yapan taraf geçerli mi haklımı fesih sundu mahkeme delilleri toplamadımı.

    • @sakirsahin1351
      @sakirsahin1351 Před 2 lety

      @@evrendekibirisi3708iş kazası gerekçe gösterip ihbar ve tazminatımı vererek iş aktim feshedildi.Dava açtım ilk mahkeme işveren lehine karar verdi, istinafa gittim, ilk mahkenin kararlarını eksik buldu ve benim adıma karar verdi.En son bilirkişi raporu çıktı %70 işvereni kusurlu bulup son istinafta işe iademe karar verdi.İspat yükümlülüğü işverene yükledik onlarda mahkemeye "somut" bir gerekçe sunamadı.Engisizyon mahkemeleri gibi günah keçisi olarak suçlayıp işten attı, bunu nasıl somut olarak mahkemeye ifade edecekki.İş kanuna göre mahkeme boşta geçen süreyi 4 ay olarak sınırlandırıyor kararın çıkması 4 yıl sürüyor, bu farkı işverene yaptırım olarak ödetmediği sürece adalet; enflasyona boğduruluyor!

    • @evrendekibirisi3708
      @evrendekibirisi3708 Před 2 lety

      @@sakirsahin1351 iş kazası neydi..sgkya bildirmedimi iş veren..eğer büyük bi iş kazası geçirdiysen ve raporun ihbar süreni geçtiyse işverende seni çıkardıysa işveren haklı olur ama iş kazası derecesine görede sen yüklü tazminatlar alırsın..öncelik olarak iş kazan ne onu detaylı arştırmala sonucu Sağlık kurulu raporu sonucu neydi senin

    • @sakirsahin1351
      @sakirsahin1351 Před 2 lety

      @@evrendekibirisi3708işveren sgk'ya bildirimde bulundu ve sorumluluk almayıp kolaya kaçtı, beni sırtımdan hançerledi.sol el başparmağının tendonu koptu.Sağlık kurulu raporum 3.2'dir.Sonuç, haklıda olsanız yıpranıyorsunuz ve enflasyon ile eziliyorsunuz.Tazminat davalarında süreç nasıl işliyor, hiç bir bilgim yok?

  • @ersindinler2663
    @ersindinler2663 Před 5 lety

    Sayın kıymetli avukatlarimiz ben 2017 9 ayda işe iade davası açtım halen devam ediyor pisikolacm bozuldu yılbaşında değişen iş kanununa göre mi değerlendirilecek bütün değişiklikler açıklarsanız çok sevinirim 😔

    • @googhan
      @googhan Před 5 lety

      selam dosyanız yerel mahkemede mi istinaf da mı? moral bozmaya gerek yok. mahekeme kalemini arayın bilgi edinin.

    • @sevengokhan236
      @sevengokhan236 Před 3 lety

      Ben dava açtım 8 ay sürdü bitti ise iade 4 ay boşta geçen süre buna bağlı olarak kıdem ihbar senelik izin hepsini aldim

    • @hakanguntay3165
      @hakanguntay3165 Před 3 lety

      @@sevengokhan236 17 ay oldu geçtiğimiz 10. ayda kazandım şuan istinafta bi o kadar daha bekleriz muhtemelen hangi ildeysen oraya alayım kütüğü :D

    • @hakanbozkr8333
      @hakanbozkr8333 Před 2 lety

      @@sevengokhan236 işe başlatmama kararı alındı doğrumu.ise baslatmadilar. Gökhan bey

  • @seyyahomer
    @seyyahomer Před 4 lety

    Ekteki videoyu paylaşıp derdimi dile getirdim diye iyi niyet ve ahlak kurallarina aykiri davranis diye haklarimdan mahrum ederek cikardilar ise iade istemli dava acildi devam ediyor sizce sonuç ne olur czcams.com/video/2GiiaTRUz3Y/video.html

  • @mehmetozkan3216
    @mehmetozkan3216 Před 3 lety

    haklı fesihte işe iade davası açılamaz dedi. yanlış değil mi?

    • @dejanandjelovic9390
      @dejanandjelovic9390 Před 3 lety

      1-2 yerde açabilir olarak geçse de,2 yargıtay kararında haklı nedene dayalı fesih olduğu için işe iadenin açılamayacağı söylenmiş

    • @dejanandjelovic9390
      @dejanandjelovic9390 Před 3 lety

      ilkayuyarkaba.av.tr/hakli-nedenle-fesih-ise-iade-davasi/ dosya numaralarını vermese de burda geçiyor.

  • @sevengokhan236
    @sevengokhan236 Před 3 lety +1

    Açın dava hakkınızı alın sonra pişman olursunuz ...trafik sigortası her kaza yapana dava açıyor haklı haksız farketmiyor çark böyle dönüyor avukatlarla asla güvenmeyin para hiç vermeyin meslekleri curusun 😂

  • @su-gm4ul
    @su-gm4ul Před 4 lety

    Bende işe iade davası açtım duruşmaya stajyer avukatı göndermiş avukat dosyayı açıp birkere bakmamış içine 4 ay sonra hakim kararı verecek yüksek ihtimal kaybetcem davayı boşyere 3000 lira karşı tarafin avukat masraflarını ödeyeceğiz özel güvenlik sendikası avukatı tercüman sitesinde dallama var ona verdik dosyayı kaybetcez yokyere

    • @mustafakaman8367
      @mustafakaman8367 Před 3 lety

      Boş yapma stajyer avukat iş mahkemesinde duruşmaya giremiyor.

    • @su-gm4ul
      @su-gm4ul Před 3 lety

      @@mustafakaman8367 stajyerdi yalanmı atioz 2 kelime konusamadı

    • @dejanandjelovic9390
      @dejanandjelovic9390 Před 3 lety

      @@su-gm4ul Yeni avukattır da ruhsatlıdır.Ruhsat olmadan sulh hukuğa girebilir sadece.

    • @aliosmanosman1035
      @aliosmanosman1035 Před 3 lety +1

      Kardeş zaten işe iade davaları basit usulde yapılıyor, Genelde senin anlaştığın avukat girmez davayı, arka planda takip eder, yanında çalıştırdığı yeni avukatlar girer duruşmaya zaten 5 dk sürüyor. O nedenle kim duruşmaya kimin girdiği önemli değil önemli olan itirazların belgelerin senin ispat ettiklerinin dosyada düzgün şekilde uygulanması.

    • @su-gm4ul
      @su-gm4ul Před 3 lety

      @@aliosmanosman1035 kazandık davayı üst mahkemedeyiz 1 senede orda beklicez