FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞI

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2024
  • Fındıkta külleme
    Fındıkta külleme mantari dediğimiz yani fungal bir hastalıktır. Bitkide ilkbaharın gelmesi ile beraber öncelikle Sürgün yapraklarının alt kısımlarında daha sonra Yaprakların üst kısımlarında beyaz benekler halinde kendini göstermektedir. Oluşan bu lekeler zaman ilerledikçe yaprakta kıvrılma ve kuruma gibi tahribatlara yol açarak bitkinin yaprağını normalden önce dökmesi neden olmaktadır. Bilindiği üzere diğer tüm bitkiler de olduğu gibi fındık bitkisi de yaprakları vasıtasıyla fotosentez yapmakta ve aldı elementleri besin haline getirmektedir. Ancak yaprakları tahribata uğrayan bir bitki yeterli düzeyde fotosentez yapamadigindan gelişimi ve buna bağlı olarak verimi olumsuz yönde etkilenmektedir.
    Külleme hastalığı ile mücadele iki kısma ayrılmaktadır(kültürel ve kimyasal mucadele)
    Kültürel mücadele : külleme mantarı bir hastalık olduğu için nemli ve sıcak ortamları sevmektedir. Bu yüzden bahçe bakımına dikkat edilmeli ocakların içi ve toprak yüzeyi Güneş görecek şekilde yabancı ot mücadelesi yapılmalı yıllık sürgünler düzenli bir şekilde temizlenerek bahçede hava sirkülasyonu sağlanmalıdır Ayrıca külleme bulaşıklığı olan yaprak ve diğer bitki attıklarında kişi gecirebildigi için Sonbaharda dökülen yapraklar ve diğer artıklar toplanarak imha edilmelidir.
    Kimyasal mücadele: kültürel mücadelenin yeterli olmadığı durumlarda kimyasal mücadele'ye başvurulmalıdır Ancak külleme hastalığının sporları rüzgarla taşına bildiğinden tek başına mücadele Bu hastalık için yeterli olmamaktadır. Hastalığın yoğun sekilde görüldüğü yerlerde bölgesel olarak Entegre bir mücadele ile başarı kaydedilebilir. Ayrica ilaç seçimi yaparken bakanlık onayı ve Fındıkta kullanılabilir olup olmamasına dikkat edilmeli kükürt bazlı ilaçlar kullanilmalidir. Hastalığın mücadelesinde ilaçlama zamanı da çok önemlidir. Bu yüzden 1. Ilaçlama Nisan ayında yapraklar madeni para boyutuna geldiginde yapılmalıdır 15-20 gün sonra tekrar 2. ilaçlama ve yine bir 15-20 gün sonra gerek görülürse 3. ilaçlama yapılabilir.
    İlaçlama yapılırken daha Sürdürülebilir bir tarım için karışım oranlarına dikkat edilmeli,kişisel koruyucu ekipman kullanımına Özen gösterilmeli, boş pestisit kutuları bahçede bırakılmamalı ve su kaynaklarının kirletilmemesi ne dikkat edilmelidir.

Komentáře •