NWO-Spinozapremie | Ronald Hanson

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 9. 09. 2024
  • 21 juni 2019
    Vandaag maakte NWO-voorzitter Stan Gielen bekend dat prof. dr. Bas van Bavel, prof. dr. Yvette van Kooyk, prof. dr. ir. Ronald Hanson en prof. dr. Amina Helmi de NWO-Spinozapremie ontvangen, en prof. dr. Andrea Evers en prof. dr. Jack Pronk de NWO-Stevinpremie. De Spinoza- en de Stevinpremies zijn de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.
    (beeld: Melvin Tas)
    Beeld: Melvin Tas
    De onderzoekers ontvangen de premie voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. In 2019 krijgen excellente wetenschappers voor de 25e keer erkenning voor hun werk met de toekenning van de Spinozapremie en de Stevinpremie. Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact.
    Internationaal vermaarde topwetenschappers
    Spinozalaureaten
    Historicus Bas van Bavel is een van ’s werelds grootste experts op het gebied van sociaal-economische geschiedenis. Zijn spraakmakende boek “De onzichtbare hand - hoe markteconomieën opkomen en neergaan” biedt een geheel nieuwe visie op de rol van de markteconomie in onze samenleving. Als hoogleraar Transities van Economie en Samenleving aan de Universiteit Utrecht doet hij grensverleggend onderzoek naar sleutelfactoren achter een veerkrachtige samenleving.
    Medisch bioloog Yvette van Kooyk ontrafelde de manier waarop het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids. Zij ontdekte dat bepaalde suikermoleculen, zogenoemde glycanen, de communicatie tussen cellen van het immuunsysteem kunnen stimuleren of juist remmen. Ze ontwikkelt nano-medicijnen die het immuunsysteem ondersteunen bij het gevecht tegen kanker en andere ziekten. Zij geldt als wereld-expert op dit terrein. Zij is hoogleraar en afdelingshoofd Moleculaire Celbiologie en Immunologie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc,
    Ronald Hanson, hoogleraar Quantumfysica aan de Technische Universiteit Delft en wetenschappelijk directeur van QuTech, is een wereldleider op het gebied van quantumnetwerken. In meerdere opzienbarende experimenten wist hij afzonderlijke deeltjes zodanig aan elkaar te koppelen dat ze zich gedroegen als één deeltje, ook al zaten ze meer dan een kilometer uit elkaar. Deze zogeheten verstrengeling is een belangrijke voorwaarde voor de werking van toekomstige quantumnetwerken, die niet te kraken of af te luisteren zijn.

Komentáře •