De Slag om Fort Eben-Emael (1940)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 29. 03. 2024
  • De Slag om Fort Eben-Emael vond plaats in mei 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Duitse troepen een gedurfde aanval lanceerden op het formidabele Fort Eben-Emael in België. Het fort werd beschouwd als een van de sterkste verdedigingsposities langs de oostgrens van België en was uitgerust met zwaar geschut en een uitgebreide ondergrondse verdediging.
    Het Duitse plan om het fort te veroveren bestond uit een combinatie van verrassing, innovatieve tactieken en het gebruik van gespecialiseerde zweefvliegtuigtroepen, Fallschirmjäger genaamd. Onder leiding van majoor Hans-Ulrich Rudel wilden de Duitsers het fort snel neutraliseren en een cruciale oversteekplaats over de Maas veiligstellen.
    In de ochtend van 10 mei 1940 landden Duitse zweefvliegtuigen stilletjes bovenop het fort en omzeilden zo de zwaar versterkte oppervlakteverdediging. De Fallschirmjäger overrompelden het garnizoen snel door gebruik te maken van hun training in gevechten op korte afstand en neutraliseerden de verdedigers van het fort.
    De Duitsers gebruikten verschillende innovatieve tactieken tijdens de aanval. Ze gebruikten holle ladingen om de koepels en observatiekoepels van het fort te vernietigen, waardoor de hoofdbewapening nutteloos werd. Ze gebruikten ook magnetische mijnen om de intrekbare stalen deuren van het fort onklaar te maken en ze gebruikten vlammenwerpers om ondergrondse tunnels vrij te maken.
    De strijd duurde ongeveer 30 uur, waarin de Duitse troepen de controle over het fort en het omliggende gebied veilig stelden. De val van Fort Eben-Emael had een grote invloed op de verdediging van België en het Westelijk Front. Het stelde het Duitse leger in staat om relatief ongehinderd de Maas over te steken, een vitale stap in hun invasie van Frankrijk.
    History Hustle Nederlands presenteert: de Slag om Fort Eben-Emael (1940).
    STEUN DIT KANAAL VIA PATREON ► / historyhustler
    STEUN DIT KANAAL VIA PAYPAL ► www.paypal.com/paypalme/Histo...
    ABONNEER ► / @historyhustle
    INSTAGRAM ► / historyhustle
    FACEBOOK ► / historyhustler
    TWITTER ► / hustlehistory
    BRONNEN
    - The Second World War (Antony Beevor).
    - Dunkirk and the Fall of France (Geoffrey Stewart).
    - Hitler's Blitzkrieg Enemies 1940. Denmark, Norway, Netherlands & Belgium (Nigel Thomas).
    - The Blitzkrieg Legend. The 1940 Campaign in the West (Karl-Heinz Frieser).
    - Storming Eagles. German Airborne Forces in World War II (James Lucas).
    - fort-eben-emael.be/ (22-0-2023).
    - www.historylearningsite.co.uk/... (22-0-2023).
    IMAGES
    Images from commons.wikimedia.org and from:
    www.flamesofwar.com/Default.a...
    VIDEO
    Video material from:
    • Video
    Het Belgisch Leger Waakt 1938/39 (Belgian Army / L'Armée Belge)
    • 1940 Blitzkrieg! Belgi...
    1940 Blitzkrieg! Belgium and Fort Eben-Emael
    • Fallschirmjäger stürm...
    Fallschirmjäger stürmen Fort Eben Emael - Kampfgruppe Granit
    • German attack on Eben ...
    German attack on Eben Emael 1940 - Original footage
    "Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use."
    MUSIC
    "The Descent" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    "Crossing the Chasm" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    "Evil March" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    SOUNDS
    Freesound.org.
    E-MAIL
    historyhustle[at]gmail.com

Komentáře • 90

  • @HistoryHustleNederlands
    @HistoryHustleNederlands  Před měsícem +4

    Slag om Leuven:
    czcams.com/video/srQqCYV2KOE/video.htmlsi=CztVDHs8quRA8x-S
    Slag aan de Leije:
    czcams.com/video/YQLL1qHE6JE/video.htmlsi=z9yKvQbo7gHQ56s2

  • @willemwijnen
    @willemwijnen Před měsícem +11

    Onze gids heeft ons, toen wij het fort bezochten, verteld dat de Duitsers wisten dat het veilig was om er bovenop te landen. Ze wisten dat er geen mijnen lagen, omdat tijdens postvluchten naar Antwerpen, was gezien dat bouwers, die pauze hielden op het 'dak', daar aan het voetballen waren.

    • @Fubar_Garage
      @Fubar_Garage Před měsícem

      Bijna juist :p het waren de piloten van Lufthansa die een extratje konden verdienen als ze op hun vluchten richting parijs een kleine detour maakte over Fort Eben Emael... het is dankzij de plaatselijke priester van het fort dat de versperringen en mijnen waren weggehaald en er een voetbalveld en atletiek baan lagen op het dak van het fort... Dit was zodat de jongens tijdens hun diensturen geen verderf zouden zoeken in de kleine kamertjes van het dorp van Eben Emael waar er genoeg vrouwen waren die een leuke bijverdienste hadden...

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před měsícem +1

      Interessant om te lezen.

    • @caenenbrecht9858
      @caenenbrecht9858 Před 19 dny +1

      Klopt helemaal.

    • @Boontje1981
      @Boontje1981 Před 17 dny +1

      Ja dat heb ik ook zo gehoord toen we met ons onderdeel van defensie daar op bezoek waren , en wat de Duitsers ook sluw deden was dat ze de vliegroute niet direct vanuit het Oost aflegden maar via een omtrekkende beweging ze uiteindelijk via het westen de aanval hebben ingezet , en dat deden ze mocht het geval zich toxh voordeon dat ze vroegtijdig ontdekt zouden worden , ze dan hoogst waarschijnlijk geclassificeerd zouden worden als zijnde vliegtuigen van de RAF ipv luftwaffe aangezien England in het westen licht en de Belgen netzoals de Nederlanders ook rekening hielden met een evt aanval van vanuit England om de kust veilig te stellen en zo de Noordzee konden controleren ...

  • @cohenworrior898
    @cohenworrior898 Před měsícem +11

    Informatief. De enige juiste uitspraak is Ebem-Emael. En Belg die Claes heet spreek je ook gewoon aan als Claas hoor.

  • @yannickdekker1089
    @yannickdekker1089 Před měsícem +5

    Had ik maar jouw als mijn geschiedenis docent voor de 2de wereld oorlog! Ik hou van geschiedenis zeker als een docent goed kon vertellen. Mijn docent had veel goede vertellen over andere geschiedenis momenten alleen had die niet veel verteld over 2de wereld oorlog.
    Ga jij dit jaar naar Normandië voor 80 jaar herdenking? Had gehoord dat ze dit jaar uitgebreid zou gaan vieren. Was in oktober naar Arnhem en gingen we ook Airborne Museum at the Bridge bezoeken. Toen vertelde ze dat slag om Arnhem dit jaar ook uitgebreider zouden gaan vieren. Misschien leuk om die plekken te bezoeken en daar te filmen?
    Ik wil ooit de route volgen van de geallieerden hoe ze van Normandië naar Berlijn zijn gegaan. Mijn oma heeft dat paar jaar geleden met een reisgroep gedaan. Vond het zo interessant om dat te luisteren en de fotos te zien. Dat ik besloten heb om dat ooit te gaan lopen of met fiets te gaan volgen.

  • @gromit3315
    @gromit3315 Před měsícem +3

    Ik ben er, heel lang geleden, ook geweest met een rondleiding. Ik herinner mij nog een taalincident van toen. Alle bezoekers zaten in een kamer waar door een gids wat toelichting werd gegeven over het fort. De gids deed dat in de beide landstalen, Frans en Nederlands, en daar was een bezoeker niet van gediend. Hij maakte veel misbaar omdat er ook Frans werd gesproken en met veel geroep verliet hij de zaal. Hij weet niet wat hij gemist heeft 😄

  • @user-zp2ep4uk7v
    @user-zp2ep4uk7v Před měsícem +5

    De hoofdzaak om zich over te geven was dat een holle lading , per toeval een lading vaten chloor raakte ,waardoor er paniek uitbrakt onder de dienstplichtigen, ik heb drie keer een tour door het fort gemaakt één keer de lange twee keer de korte tour ,het is echt een aanrader om dit te doen want er vald veel meer te leren/horen waarom het fort zich over gaf ,
    Grt piet

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před měsícem +1

      Dank voor je bericht, Piet!

    • @Fubar_Garage
      @Fubar_Garage Před měsícem

      De holle lading heeft nooit een lading vaten chloor geraakt... het is de drukgolf door de ontploffing van een holle lading die de vaten chloride liet ontploffen... Dit in combinatie met een verouderd officierenkorps dat nog aan de ijzer had gevochten en schrik had dat er mosterd gas werd gebruikt hebben ervoor gezorgd dat er paniek uitbrak... Het fort was immers uitgerust om minimum 24 uur onder gas te liggen door de uitgebreide filterkamers ( 2 x 12 uur)... Een officier met een gedegen kennis die onder druk kon presteren had het fort hierdoor nooit opgegeven helaas gebeuren er fouten in crisissituaties

  • @lolkevandewitte1713
    @lolkevandewitte1713 Před měsícem +3

    Inname van Fort Eben Emael was strategisch van essentieel belang voor de Duitsers; door inname van het Fort konden de Duitsers de Franse Maginotlinie omzeilen, en via België richting westen (Duinkerken…) en zuiden optrekken.
    Het Fort is open voor publiek; een aanrader!

  • @jeroenpinckaers2407
    @jeroenpinckaers2407 Před měsícem +3

    De rondleidingen daar zijn echt de moeite waard

  • @yordiboy11
    @yordiboy11 Před měsícem +1

    Heel informatief! Heerlijk om je videos te bekijken en meer over geschiedenis te leren!

  • @SJ-vr4wy
    @SJ-vr4wy Před měsícem +4

    Ik ben er een paar jaar geleden geweest. Ze hadden hele goede rondleidingen.

  • @dirkmertens6926
    @dirkmertens6926 Před 6 dny +2

    Toffe video. Het is je spreekt het uit als eben-émaal

  • @oldmanhuppiedos
    @oldmanhuppiedos Před měsícem +2

    Een interessante vlog, een fort heeft zo zijn zwakke plekken.
    Daar maakt de vijand graag gebruik van.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před měsícem +1

      Dank voor het kijken.

    • @herbertwijchgel6137
      @herbertwijchgel6137 Před 20 dny

      @@HistoryHustleNederlands Het schijnt ook dat Duitse bouwfirma,s betrokken waren bij de bouw van dat fort ! Overigens lag het wel voor de hand om OP het fort te landen ! Het Belgische zelfvertrouwen was op dag 1 al tot 0 gereduceerd !

  • @MrSmoothyP
    @MrSmoothyP Před 28 dny

    Prima verhaal, ga zo door, en een bezoek aan het fort is het zeker waard. Meer unieke feitjes over dit fort: 1 vd eerste luchtlandings operaties van het Duitse leger. De holle lading als explosief werd voor het eerst toegepast. Niet zonder gevolgen voor beiden zijden trouwens. Het beschadigde trappenhuis is daar een bewijs van. De kracht van het explosief beschadigde niet alleen de toegang via de trap naar beneden voor de Duitsers, maar blies de stalen deur beneden uit zijn scharnieren waardoor er Belgische slachtoffers vielen. De Duitsers konden dus niet van bovenaf enteren wat de bedoeling was omdat de hoofdingang niet in te nemen was. Wachten dus op overgave. Tevens wisten de Duitsers precies hoe ze het fort moesten aanpakken, mede door voetballende bouwvakkers op het 'dak' waar je een mijnenveld zou verwachten, maar ook omdat een Duits aannemersbedrijf die aan het fort gewerkt had de bouwtekening nog had. Garnizoen was niet op volle sterkte ivm wisseling ploegen (kazerne lag een paar km verderop) en velen hadden verlof. Fort had ook een belangrijke rol in bescherming van de bruggen over het kanaal (die gelijktijdig aangegrepen werden), de sluizen en Maastricht. Meerdere rondleidingen gehad, de eerste keer zelfs met Belgische en Duitse gidsen.

  • @user-du2oq2uk7c
    @user-du2oq2uk7c Před měsícem +2

    leuk filmpje maar misschien in de toekomst eens bezoekje brengen met een geleide toer want helaas wat foute informatie .
    maar toch mooi gedaan

    • @paulr1
      @paulr1 Před měsícem

      Vertel...

    • @user-du2oq2uk7c
      @user-du2oq2uk7c Před měsícem

      bv er waren geen nep zweefvliegtuigen en ook geen enkel uit de lucht geschoten.
      twee van de 11 zweefvliegtuigen waren door problemen in Duitsland geland , 1 groep van deze 2 trek via de grond naar de brug van Kanne de ander waar de bevelhebbende officier Rudolf Witzig in zat laat zich na een tijdje terug op trekken en land enkele uren later als10e groep op het Fort maar alle belangrijke werken waren reeds uitgeschakeld(wapens die richting noorden konden vuren, richting bruggen over het Albert kanaal) @@paulr1

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před měsícem

      Ik baseer mij informatie op wat ik gelezen heb. Mijn bronnen vind je in de beschrijving.

  • @svengames2299
    @svengames2299 Před měsícem +3

    interessante video weer ik verzamel ook spullen uit ww2
    En ik kijk ook vaak dit soort videos

  • @edroskott5651
    @edroskott5651 Před měsícem +1

    Weer een heel informatieve video Stefan. Dank je wel!

  • @jarco5000
    @jarco5000 Před měsícem +1

    Haha, Eben-Emael is je eeuwige vijand om uit te spreken. Ik wist niet dat je ook Patreon had, ik heb me meteen ingeschreven, deze videos zijn altijd geweldig.

  • @ronintje7647
    @ronintje7647 Před měsícem +1

    Paar maanden niet gekeken, ik zie dat ik wat inhaalwerk te doen heb🤣
    Mooie special effects met die ontploffingen, goed bezig!!

  • @wilcofaber9863
    @wilcofaber9863 Před měsícem +1

    Leuk item en ik kende het verhaal al. Dit was in de meidagen een huzarenstukje van de Duitsers. Dat in tegenstelling tot de aanval op kornwerderzand op afsluitdijk. Daar ben ik een paar keer geweest, ook een item waard wellicht. Verhaal is dat Duitsers vanuit Friesland per fiets (!) aanvielen en toen vanuit de bunkers zwaar onder vuur kwamen te liggen en moesten terugtrekken. Bommenwerpers hebben weinig kunnen doen en artillerie van Duitsers werd door een Nederlands schip kapot geschoten.

  • @sidneyhiggs7960
    @sidneyhiggs7960 Před měsícem +1

    Super leuke video! Ik heb mezelf geabonneerd op het kanaal en zal zeker de andere video’s gaan kijken. Als ik 1 puntje van aandacht mag noemen is de snelheid van spreken. Iets langzamer en het is een 10.

  • @paulwee1924dus
    @paulwee1924dus Před měsícem +2

    Staat de M-41 Walker Bulldog tank er nog steeds?!

  • @Bob-ze1zo
    @Bob-ze1zo Před měsícem +1

    Ik fiets vaker langs (en over) het fort. Er liggen in de PFL1 lijn vier forten: Tancremont, Aubin, Battice en Eben-Emael. Alle vier de moeite waard en alle vier met een ander verhaal. Tino Struckmann heeft er op CZcams wat films over staan die de moeite waard zijn.

  • @ikke8585
    @ikke8585 Před měsícem +3

    Hoi, Leuke manier van presenteren. Deze manier van weglopen zorgt ook voor een stuk humor.

  • @semkoops
    @semkoops Před měsícem +1

    Reuze interessant en informatief!

  • @Willindor
    @Willindor Před měsícem +3

    Ik snap dat het voor de visuele demonstratie is en dat het erg leerzaam is maar nogmaals stukken van een historisch fort opblazen is wel wat extreem hoor.

  • @hamish5214
    @hamish5214 Před měsícem +1

    Mooie video op locatie!!

  • @todd5090
    @todd5090 Před 18 dny +1

    De Mark Felton van de lage landen. Altijd knap werk, zonder te oordelen en bij de feiten te blijven.

  • @robin4650
    @robin4650 Před 11 dny

    Ik heb in mijn tijd bij de luchtmobiele brigade ( 12B) deze aanval tijdens een oefening na mogen bootsen, gebruikmakend van chinooks I.P.V zweefvliegtuigen.

  • @usaaddicts9346
    @usaaddicts9346 Před 16 dny

    uitspraak is Eben Emaal (frans). gewoon ter info. Heb er 12 jaar gewoond, of toch in het dorp er langs.

  • @Spec_Tral
    @Spec_Tral Před měsícem

    Ik ben daar geweest in mijn diensttijd.

  • @kluk44
    @kluk44 Před měsícem

    Ik ben er geweest .. is zeker aan te raden…

  • @tonnywildweasel8138
    @tonnywildweasel8138 Před měsícem +1

    👍

  • @dutchbart6622
    @dutchbart6622 Před měsícem

    de 2e wereldoorlog begon niet in mei 1940 maar in september 1939

  • @arjohoek
    @arjohoek Před měsícem

    Ik ken het verhaal al