Fabrica de Țigarete este monument de arhitectură industrială

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2021
  • Banatul are tradiție în tutunărit, la 1728 aici a fost atestată prima moară de tutun din această parte a lumii. In 1846, pe malul Begăi, începe construirea unui stabiliment, în magazia de cereale a Vămii Timișoara, iar în 1848 se deschide Fabrica de Țigarete, administrația tutunului din Ungaria la acea vreme.
    Curând a devenit o intreprindere semnificativă, care prelucra 140 de mii de kg de tutun anual, în 1890 și 2 milioane kg în 1901și 1 miliard de tigarete anual în 1947. Fabrica a ajuns sa producă 10 sortimente de țigarete. În culisele acestei industrii exista o piesă foarte importantă: o comisie fumativă, formată din câțiva împătimiți ai tutunului, consumatori inrăiți care verificau calitatea produselor care ieșeau pe poarta fabricii. Se adunau 3-4 fumători, care în timpul analizelor consumau brânza și mere iar apoi savurau tutunul. La final dădeau note, calificative foarte importante pentru producatorii țigărilor. Dupa 1990 era o fabrică rentabilă, recent retehnologizată, a fost inchisă insa, in 2003 în urma privatizării. Momentan este o cladire dezafectată. Ne vorbesc despre fosta fabrică: Ioan Hațegan, istoric, Dănuț Cornea, fost director al fabricii, Adrian, Orza, fost director al fabricii, Nina Vuici, fost angajat.
    Ruinele Epocii de Aur este o serie de reportaje despre renumite fabrici, uzine şi intreprinderi din zona de Vest a României. Unele au fost luate cu japca de comuniști înainte sau după naționalizarea din 1948, altele au fost construite în perioada comunismului, aşa numita Epocă de Aur.
    După 1989 au ajuns simple ruine care împânzesc oraşele. Au dispărut deja cu totul sau le vedem dispărând sub ochii noștri pentru că industria modernă se mută în parcuri dedicate în afara orașului iar terenul de sub ele e prea valoros pentru a nu fi integrat în orașele moderne prin dezvoltări imobiliare. Documentarele prezintă poveștile de la A la Z ale fabricilor cunoscute, precum Comtim, Kandia, Ilsa sau Solventul. Seria cuprinde reportaje cu imagini exclusive de arhivă și interviuri cu foştii angajați.

Komentáře • 19

  • @haiduc959
    @haiduc959 Před 2 lety +3

    Un stat parșiv cu niște indivizi trădători. Exact și comtim a fost tot pe calea aia . Bravo ati făcut poporu șomeri și pribegi prin Europa

  • @MrTristete
    @MrTristete Před 2 lety +1

    Vai! Domnu Mircea, Va revad dupa aproape 40 de ani la televizor.

  • @seria3bmw662
    @seria3bmw662 Před 2 lety +7

    Plang cand vad fabrica!

  • @ianosescuion9218
    @ianosescuion9218 Před 2 lety +1

    Cum a venit, asa s-a dus. Au fost de toate și nimic nu s-a găsit.

  • @danrobertflorescu438
    @danrobertflorescu438 Před rokem +1

    scopul privatizării era altul pe atunci

  • @tiberiocociumag7723
    @tiberiocociumag7723 Před 2 lety +3

    NU ERA STRESUL CARE ESTE ASTAZI CA NU ITI AJUNGE SALARIUL
    SAU NU POTI SATI FACI CEEA CE AI NEVEAU

  • @alexandrudicu2748
    @alexandrudicu2748 Před 2 lety +3

    Pacat de cladire,puteau sa faca altceva acolo

  • @1benny09
    @1benny09 Před 2 lety +3

    *Cine făcea țigările “Naționale”?*

  • @danrobertflorescu438
    @danrobertflorescu438 Před rokem

    ce calitate mo că nu cumpăra nima de timișoara, cele mai bune erau de Sf. Gheorghe

  • @TraficRomania
    @TraficRomania Před 2 lety

    S a distrus tot in tara asta ceausescu a construit alti darmă pt o spagâ amarită

  • @tiberiocociumag7723
    @tiberiocociumag7723 Před 2 lety +1

    siau luat bani dupa dizidente
    Si dupa aceea siau bagat picioarele in ea
    R U S I N E

  • @paolatoma1273
    @paolatoma1273 Před rokem

    Orribile tigari carpati,marasesti si snagov ma intreb cum am putut sa fumez si sa imi fac rau,si cit de rele erau tigarile acestea mai ales marasesti se salva un pic un pic snagov