Andra Ronden - Personcentrerad rond på en medicinavdelning.

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 6. 06. 2013
  • For english version go to wardround.net/
    Andra Ronden ! Läs beskrivningen av ett nytt sätt att ronda nedan!
    Efter år av diskussioner och tester ändrade vi 2010 vårt sätt att ronda på medicinklinikens avdelningar vid Kungälvs sjukhus. Vi ville skapa ett personcentrerat avdelningsarbete där patientens integritet och delaktighet togs till vara. Dessutom ville vi arbeta närmare och mera tillsammans, sköterskor, läkare och undersköterskor.
    Andra Ronden innebär att det inte längre finns olika expeditioner för läkare och sköterskor och undersköterskor. Under dagen jobbar vi på samma avdelningsstation i ett gemensamt vårdlag. Det är också här vi möter patienterna.
    Det traditionella "luciatåget", som vandrade runt från sal till sal, är ett minne blott. Rondsamtalen sker nu på avdelningsstationen med alla professioner närvarande. Att se en patient komma gående till vårdstationen ger en god medicinsk bedömning. Ett samtal med en patient som ligger i en säng med lyssnande grannar ger en sämre medicinsk anamnes än med en sittande patient i ett enskilt rum. Andra ronden bevarar sekretessen och ger utrymme för patientens delaktighet. Tillsammans med patienten gör vi upp en vårdplan med planerat utskrivningsdatum. Allt patientarbete sker under och i anslutning till rondsamtalet, prover, remisser, journaldokumentation och medicinjusteringar. Andra ronden är ett effektivt och tidssparande sätt att jobba, men den ställer krav på flexibilitet och kommunikation bland de medverkande för att fungera väl.
    Att ändra på ronden, som är något av en historisk institution, är en utmaning. Och det tar tid. Vi har frågat oss: För vem är ronden till? För vems skull har vi rond?
    Patientens ställning behöver stärkas så att den person som blivit sjuk är huvudperson i ronden. Det finns inget mer utsatt än sjuka människor. Man är aldrig så känslig och försvarslös. Därför är det vår uppgift som jobbar i vården att värna sjuka människors integritet och autonomi.
    Om detta och om ronden finns mycket att säga, vi befinner oss mitt i en utveckling och vi är inte klara, men detta sätt att jobba känns riktigt både ur ett medicinskt och allmänmänskligt perspektiv.
    Kommentera gärna på denna youtubesida. Vi behöver din hjälp för att gå vidare i vårt arbete.
    Delta i diskussionen om att förändra ronden på / andra.ronden
    Med de bästa hälsningar
    Christina Demming
    Sköterska
    christina.demming@vgregion.se
    Valle Erling
    Läkare
    valdemar.erling@vgregion.se
    Foto: Kristin Lidell

Komentáře • 4

  • @larsseligman822
    @larsseligman822 Před 10 lety +3

    Tack för filmen. Jag trivdes aldrig med det "första" ronden när jag arbetade på sjukhus. Däremot hade jag gärna arbetat på det sätt Ni gör. Gratulerar till Er rondmodell. Hoppas verkligen att den sprids vida.

  • @isabellekarlsson5247
    @isabellekarlsson5247 Před 2 měsíci

    B