IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GELENEKSEL LAVANTA ŞENLİĞİ

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2024
  • Iğdır Üniversitesi tarafından Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Bal Ormanı’nda 3. Geleneksel Lavanta Şenliği düzenlendi.
    Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisas üniversitesi ilan edilen Iğdır Üniversitesi, bölgede lavanta yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve tarımsal kalkınmaya katkı sunulması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
    Üniversite bünyesinde yetiştirilen lavantalar, her yıl şenlik havasında hasat edilerek lavanta yağı, lavanta kolonyası, lavanta sabunu ve lavanta reçeli gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülüyor.
    Üniversitede, üretilen ürünlerini online satış mağazası üzerinden satışa sunarken, yerel üreticileri de teşvik etmeyi hedefliyor.
    Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü’nde bulunan Bal Ormanı’nda yetiştirilen lavantaların, Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Orman İşletme Müdürü Taner Tazegün ve üniversite personellerinin katılımıyla hasat şenliği yapıldı.
    Iğdır Üniversitesinin lavanta yetiştiriciliği üzerine yaptığı çalışmalara değinen Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, lavantanın ciddi manada böcek ve sinek kovucu özelliği olduğuna dikkat çekti. Rektör Alma, “Özellikle kozmetik sanayide, ilaç sektöründe, eczacılıkta kullanılan bir bitki. Latince temizlemek anlamına gelmektedir. Marketlere girdiğinizde deterjanlar görürsünüz üzerinde lavanta resimleri olur.Dünyada en fazla lavanta üreten ülke Fas iken, Cezayir iken biz onları geçmek üzereyiz. Bilindiği üzere lavanta, kıraç yerlerde kolaylıkla yetişebilen bir bitki. Çok fazla suya ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle Iğdır, lavanta yetiştiriciliği için önemli bir bölge. Biz de şu anda ihtisas üniversitesi olmamız hasebiyle lavanta üzerine önemli çalışmalar yapıyoruz. Tescilli markalarımız bulunuyor. Lavantadan elde ettiğimiz yağ, hidrosol, kolonya, reçel ve sabun gibi pek çok ürünü şehirdeki belli başlı lokasyonlarda ve Üniversitemizin online satış mağazası üzerinden satışa sunuyoruz. Bu yıl Kampüsümüzde 5 dönüm lavanta ektik çok muazzam çıktılar. Aralık ilçesinde de bize tahsis edilen alanlarda çalışmalarımız mevcut.” dedi.
    Iğdır’ın sinek problemi olduğunu da anımsatan Rektör Alma, lavantanın sinek kovucu özelliği olması nedeniyle kent için önemli bir ürün olduğuna dikkat çekti.
    Öğr. Gör. Musa Karadağ ise Iğdır Üniversitesinin “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşması ile birlikte pek çok ürün ürettiğini belirterek, “Lavanta üzerine de önemli çalışmalarımız var. Bugün de geleneksel hale getirdiğimiz lavanta şenliklerinde buluştuk. Lavantadan yaklaşık olarak 12 adet ürün elde ettik. İlerleyen süreçte 20’ye yakın ürün elde edeceğiz. Hedefimiz Doğu’nun Çukurovası olarak nitelendirilen Iğdır’ı, katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından önemli bir kent haline getirmek. Özellikle üç ülkeye de sınır olmamız, gelişimimizi kolaylaştıracaktır.” dedi.
    İlgi gören lavanta bahçesi, katılımcılar tarafından fotoğraf platosu olarak kullanıldı, lavanta toplandı, lavanta çayı içildi, ürünler hakkında bilgiler paylaşıldı.

Komentáře •