Record aan stakingen streekvervoer in 2023: 'We moesten wel' | RTV Utrecht

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 6. 01. 2024
  • “Bliep!”, de eerste passagier stapt in de bus en checkt in. “We gaan nu naar Utrecht Centraal”, zegt Syntus-buschauffeur en FNV kaderlid Ed Salome. “Ik doe dit werk nu zes jaar en ik vind het nog steeds een mooi vak.” Toch heeft de buschauffeur zijn werk afgelopen jaar meerdere keren neergelegd om te gaan staken. "We moesten wel.”
    Vanaf juni 2022 is er tweeëntwintig keer gestaakt. Nooit eerder werd er zoveel gestaakt in het streekvervoer. “Tweeëntwintig dagen is ontzettend veel”, zegt Ed. De buschauffeurs staakten tegen de hoge werkdruk en de lage lonen. “Mij ging het met name om de hoge werkdruk. Zo staan de rijtijden onder druk, waardoor je ook weinig tijd hebt voor pauzes.”
    Door de stakingen zijn reizigers vaak op lege busstations gestrand en daar heeft Ed wel van gebaald. “De werkgevers en de vakbonden hadden veel sneller tot een resultaat moeten komen. Onze passagiers betalen onze boterham en ik vind het heel vervelend dat zij de dupe zijn geworden van de stakingen.” Toch kon het volgens Ed niet anders. “Als we bijvoorbeeld met gratis reizen voor de passagiers waren gekomen, dan had onze werkgever ons als chauffeurs direct in de portemonnee gestraft.”
    De acties schieten niet aan hun doel voorbij. Na de onderhandelingen krijgen de chauffeurs 15 procent meer loon en een eenmalige uitkering van 1000 euro. Daarnaast komen er betere werktijden en meer pauzes. Al ziet Ed dat er sinds het ingaan van de nieuwe dienstregeling wel weer wat wordt gemord aan de werkdrukverlagende afspraken. “Er is 10 december een nieuwe dienstregeling ingegaan. Het is nog even wachten tot eind januari of alle afspraken worden nagekomen. Maar je ziet hier en daar al dat er weer wat aan de werkdruk wordt gemord. En daar hebben we nou juist voor gestaakt.”
    Dit jaar wordt in ieder geval een stakingsvrij jaar als het aan Ed ligt. “Stakingen zitten er voorlopig niet. We hebben namelijk een cao die loopt tot maart 2025.”
    Wat dit jaar in het streekvervoer nog wel verwacht wordt is de bekendmaking van de twee streekvervoerders die het ov in de regio Utrecht van 2025 tot 2035 zullen regelen. Hiervoor is afgelopen zomer een aanbesteding gestart. In het voorjaar maakt de provincie bekend welke vervoerders de beste aanbiedingen hebben gedaan. “Voor deze aanbesteding heeft de provincie de wensen op een rijtje gezet en daarin is de lat erg hoog gelegd”, vindt Ed. “Zo wil de provincie dat er frequenter wordt gereden, maar we hebben nu al moeite om voldoende mensen te krijgen. Collega’s gaan met pensioen en er is weinig jonge aanwas. Daardoor vallen er ook ritten uit.”
    Om dat laatste terug te brengen doet de chauffeur een oproep: “Jonge mensen, kom eens kijken bij ons. Je hebt in dit werk veel vrijheid en vrije tijd. Je werkt dan wel onregelmatig, maar het is wel een heel leuk vak.”
    Kijk voor het laatste (sport)nieuws, weer en verkeer, livestreams en onze radio en tv programma's uit de stad en provincie Utrecht op www.rtvutrecht.nl
    Wil je niets missen? Abonneer hier: bit.ly/2plk1Yp
    Meer video's kijken? Klik hier: bit.ly/2opWc15
    (C) RTV Utrecht

Komentáře • 1

  • @vpnconsult
    @vpnconsult Před 5 měsíci +3

    Geen ruimte voor een eerlijk salaris of bereikbaarheid van de dorpen,
    Maar wel voor slechte accubussen.