Sürdürülebilir Yüzyıl - Panel II: İklim Aktivistleri Anlatıyor

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 23. 08. 2024
  • Webinarın ikinci paneli ‘İklim Aktivistleri Anlatıyor’ balığıyla gerçekleşti. INBUSINESS dergisi Yazı İşleri Müdürü (Dijital) Çiğdem Yücesoy Subaşı moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Öğrenci Topluluğu Eş Koordinatörü Ecem Ocüşler, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Elçisi Tuncay Mehmet Tümer ve İklim Gönüllüsü Zeynep Ebrar Aras katıldı.
    Panelde sözü alan ilk isim Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Öğrenci Topluluğu Eş Koordinatörü Ecem Ocüşler oldu. Ocüşler, COP27’ye dair gözlemlerini, “İki kısımdan oluşan bir zirveydi. Yan etkinlikler ve tanıtımların olduğu ülkelere, sivil toplum kuruluşlarına ve şirketlere ait olan pavilyonlar ile diğer tarafta daha çok bürokrasinin işlediği müzakereler yapıldı” sözleriyle aktardı. İnsanların aksiyon almak istediklerini vurgulayan Ocüşler, ekosistemin bozuluyor olmasının kendisini kaygılandırdığını, yapılan çalışmaların bilimsel çalışmalar ile desteklenmesi gerektiğini belirtti ve ekledi: “Topluluk olarak yayınlar yapıyor, saha gezileri düzenliyoruz. Projesi olanlardan iş birlikleri de bekliyoruz. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi.
    Panelde söz alan diğer isim ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Elçisi Tuncay Mehmet Tümer’di. Tümer, “Zirvedeki kararlarla alakalı beklenen tek bir karar vardı. Kayıp ve Zarar Fonu’nun kurulması. En sonunda bu fon kuruldu. Ben genellikle Suudi Arabistan, Umman, BAE gibi ülkelerin pavilyonlarını gezdiğimde bu ülke temsilcilerinin, ellerinden geleni yaptıklarını ancak gelir kaynakları olan petrol nedeniyle bu kaynağı etkilemeyecek şekilde hareket edebileceklerini belirttiklerini söyleyebilirim” dedi. Özellikle insanların farkındalıklarının artması için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Tümer, “İklim elçisi olarak okul idaresinin izni ölçüsünde sürdürülebilirlik çalışmaları, saha gezileri yapıyoruz. Hem eğlenme hem de neye sahip çıkmaları gerektiğini görmeleri için arkadaşlarımızı alıp sahip çıkmamız gereken değerleri gösteriyoruz” dedi.
    Panelin son konuşmacısı iklim gönüllüsü Zeynep Ebrar Aras, “Artık yeni kararlar almak yerine alınan kararları uygulamaya koymak ana hedef. Bence COP27 sanayileşmiş ve gelişmiş ülkeler için başarılı ama diğer ülkeler için başarısız oldu” diyor. Doğal kaynakları kısıtlamanın yanında atıkların geri dönüştürülmesine olan ihtiyacın da artığını söyleyen Aras, “Atık aslında değerli bir ham madde. Sıfır Atık projesi kapsamında 5 yıllık süre zarfında yüzde 30’lara varan bir geri dönüşüme ulaşıldı” dedi.
    Kanala abone olmak için tıklayın: bit.ly/2Js7lZv
    Sosyal medya hesaplarımız;
    linktr.ee/inbu...

Komentáře •