Poetik ve Politik (23): Türkiye’nin kültür savaşları - Besim Dellaloğlu & Edgar Şar

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 30. 09. 2021
  • Poetik ve Politik’in 23. bölümünde Besim Dellaloğlu ve Edgar Şar, Türkiye’de tarihsel olarak bugüne kadar devam eden ve günümüz siyasetinde önemli bir rol oynayan kültür savaşlarını irdeliyor.
    KATIL butonuyla Medyascope'a destek olabilirsiniz → bit.ly/3fmHOfP
    PATREON'dan Medyascope'a destek olabilirsiniz → / medyascopetv
    Teşekkürler!

Komentáře • 4

  • @huseyinaldemir1724
    @huseyinaldemir1724 Před 2 lety +2

    Programlar oldukça bilgilendirici. Tamamını izledim. Bu programın 1.8. dakikasından itibaren "Acaba bu ülkede biri Akp'li Biri Chp'li kaç çift vardır?" sorusu çok indirgemeci oldu, kanaatindeyim. Yani insanların evlenmesi veya bir arada gönüllü yaşaması mesela arkadaşlık, komşuluk, dostluk gibi bazı ortak noktalar üzerinden olmuyor mu? Öyle değilse biri Akp'li biri Chp'li bir çiftin (arkadaşın, komşunun, dostun...) aynı zamanda biri inançlı diğeri inançsız, biri fenerli diğeri beşiktaşlı, biri kuru fasulye seven diğeri ondan nefret eden, biri İstanbul ağzı konuşan diğeri yöresel dil kullanan, biri şehri seven biri köyü seven, biri avmye giden diğeri bakkal giden, biri Necip Fazıl, diğeri Nazım Hikmet okuyan, biri yerli film, diğeri yabancı film izleyen... olsa bu insanlar o zaman ne diye bir arada olacak? Bence ortak noktalar insanları bir şekilde bir araya getiren unsurlardır. Aksi halde bu liste uzar ve renksiz, kokusuz, şekilsiz bir canlı türü hayaline kadar gidebilir. "Efendim biz onu kastetmiyoruz, farklılıklara saygıdan bahsediyoruz" şeklinde bir itiraz olursa bu, pek de ciddi gözükmemektedir. Türkiye'nin gerçeği olarak siyasi görüş hâlâ çok belirgin bir unsur olarak insanlar arasında kabul görüyor. Politikanın insan ilişkilerinde çok belirgin olmadığı bahsi geçen ülkelerde ise yine insanlar arasında yakınlığa vesile olacak, yukarıda birkaç örneği verilen, muhakkak bazı unsurlar vardır. Mesela programı yapan iki kişi sadece birbirine saygı duyduğu için mi televizyonlardaki malum programlardan farklı olarak haftalardır devam ediyor, yoksa aralarında öyle veya böyle bazı ortak noktalar onları birbirleriyle uyumlu yaptığı için mi?

  • @mandralerdinc5138
    @mandralerdinc5138 Před 2 lety +1

    Güzel konular 👏👏

  • @atakanaslanov
    @atakanaslanov Před 2 lety +2

    statü elde etmenin ya da maddi getiri sağlamanın ön şartı nitelik olması lazım. ancak bizdeki gibi birilerine yakın olmak her şeyi çözüyorsa kimse kendini geliştirmekle uğraşmaz. nitelikli insanlar da başka ülkelerde şansını dener.

  • @cemkara5700
    @cemkara5700 Před rokem

    23:45 yani devletin halkın eğitimli olup olmaması umurunda değil. Sonra da soruyoruz bir de bu memlekette neden aydınlanma yaşanmadı diye.