Håøya i Vestfjorden, på tur med bilder fra krigen

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 10. 09. 2024
  • På tur med bilder fra krigen. I Vestfjorden ved Nøtterøy ligger Håøya, en spennende øy full av severdigheter. I forbindelse med unionsoppløsningen ble den idylliske øya forvandlet til et militært fort. Under andre verdenskrig ble øya brukt til rekreasjon for tyske soldater fra Østfronten. Her finnes det bunkere, kanonbatterier og en mengde militær byggningsmasse som er overgitt og forlatt. I 2016 la forsvaret ned all virksomhet på øya og den er åpen for publikum. I denne videobloggen tar jeg med et fotoalbum med tyske bilder fra krigen, og oppsøker stedene som bildene er fotografert.
    Nettside: festningsverk.no
    Facebook: / festningsverk.no
    Bilder fra Norge 1940-1945: / bilderfranorge
    Bilder av militære forsvarsverk: / 460485847982579
    Instagram: / norwegian_ww2_photos
    1890-tallet: En kommisjon ble nedsatt ved kgl. res. av 11. juni 1891 for å gi innstilling om forsvaret av Tønsberggområdet. Håøya ble kjøpt inn av Forsvarsdepartementet 1892 og 1895, med Håøyholmen, Håøya og Nordnes. Befestningssarbeider startet i 1892 med flere standplasser for tungt artilleri sprengt ned i fjell. Samtidig ble det bygget lyskastterrstasjon, magasiner og avstandsmåler (orograf) for artilleriet. Håøyholmen var tennstasjon for miner. Første øvelse fant sted i 1897. Håøya og Sundås stod i hovedtrekk ferdig uttbygget i 1900. Byggearbeidene fortsatte frem mot 1905. En del bygninger oppført: Kaserne, kommandosentral, brakker, arsenal med smie, befalsboliger, stall, uthus, brønner m.m.
    1905: Tønsberg befestninger var i beredskap i forbindelse med den spente situasjonen like etter unionsoppløsningen. Under krisen i september var fortet fullt mobilisert.
    1914-18: Håøya var bemannet gjennom hele første verdenskrig. I tillegg var det i perioder lagt ut minefelt.
    1930-tallet: I 1936 ble hovedminestasjonen med orograf revet sammen med to siktestasjoner, vakthus, tennstasjon m.m.
    1940-45: Fra mai 1940 bestemte tyskerene at bl.a. 12 cm batteriet på Håøya skulle demonteres og kanonene sendes til Rørvik. Brakker ble revet og flyttet. Gjennom annen verdenskrig fungerte Håøya som rekreasjonssted for soldater fra Østfronten.
    1945-: Etter okkupasjonen var den militære virksomheten ved Håøya sterkt redusert. Over en periode ble øya leiet av Oslo kommune, til leirskole.
    1980-tallet: I 1980-årene kom Heimevernet inn som bruker av nordre del. Sjøheimevernet brukte den gamle leiren, kaiene og enkelte lagre og verksteder. Øvrige bygninger istandsatt til feriested for Forsvarets personell fra Nord-Norge, FBT/Viken og Sjøforsvarets forsyningskommandos verkstedspersonell ved SFK/V - Horten.
    1995: FD nedsatte en arbeidsgruppe som konkluderte med at Forsvarets eiendom på Håøya skulle bli feriesenter for alt tilsatt personell i Forsvaret.
    1997: Avtalene med Sjøheimevernet ble sagt opp i 1997. Arealene brukes til øvelser for forskjellige avdelinger i Forsvaret.

Komentáře • 29

  • @TrulzTheExplorer
    @TrulzTheExplorer Před 4 lety +5

    Det var en flott video fra Håøya! Spennende at du hadde det fotoalbumet. Det gir jo opplevelsen av å gå der ute en helt annen dimensjon når du kan se bildene av soldatene som var der ute. Kjempespennende å følge din historiske reise. Å gleder meg allerede til neste gang du er på farten.

    • @Festningsverkno
      @Festningsverkno  Před 4 lety

      Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding Trulz. Må innrømme at jeg er stor fan av kanalen din og følger alle dine mange turer med stor begeistring.

  • @jenstybring
    @jenstybring Před 4 lety +2

    Takk!

  • @HanFanta
    @HanFanta Před 4 lety +5

    Du tror ikke den rustne stålkonstruksjon kan ha vært for å ta av for trykkbølger fra kanon batteriet rett bak ?

    • @Festningsverkno
      @Festningsverkno  Před 4 lety +1

      Det var et interessant forslag. Jeg synes kanskje den ser veldig spinkel ut, men jeg er ikke ekspert på slikt.

    • @HanFanta
      @HanFanta Před 3 lety +2

      Det er nok ikke rare spoileren som skal til for å ikke blåse hatten av de på batteriet bortenfor ☺️

    • @a.g.6224
      @a.g.6224 Před 3 lety

      @@Festningsverkno Tusen takk for at du deler alle de fantastiske stedene med oss.På kvarven festning i innløpet tl Bergen står det tilsvarende deflektorer,det er for å skjerme nabokanonen for trykkbølger.

  • @UXOdude67
    @UXOdude67 Před 4 lety +3

    Den rustne tak-konstruksjonen ligger veeeeldig nær kanonstillingen.. trur du de ville styre fiendtlig ild mot dette punktet så nær kanonstillingen? Men forslaget er godt, men lite trolig som «avledning»... Jeg lurer på om det kan være «Lyttepost» da metallveggene vil fungere som forsterkere av lyd ift å kunne høre fly...

    • @Festningsverkno
      @Festningsverkno  Před 4 lety

      Det må være det beste forklaringen jeg har hørt til nå. Enig i at det er dumt å avlede fienden til å skyte mellom to kanonstillinger :)

    • @agskytter8977
      @agskytter8977 Před 3 lety +1

      @@Festningsverkno Den rustne takkonstruksjonen beskytter den framre kanonen fra munningsblåsten fra kanonen bak. Uten denne konstruksjonen ville antagelig kanonmannskapet på framre kanon nesten omkomme når bakre kanon avfyres over framre kanon.

  • @UXOdude67
    @UXOdude67 Před 4 lety +3

    Taljesystem for å trekke opp kanoner...?

    • @Festningsverkno
      @Festningsverkno  Před 4 lety +1

      Ja godt forslag, det ligger en til der som er delvis nedgravd i nærheten. Det kan det jo være to "akslinger" til en slags trekkvogn.

  • @woof355
    @woof355 Před 4 lety

    Takk for interessant video! Må nesten ta en tur til Håøya, ikke minst siden jeg bor rett i nærheten. ;-)

  • @portsoffredrikstad-1403
    @portsoffredrikstad-1403 Před 4 lety +1

    Nok en bra video👍

  • @dagy1234
    @dagy1234 Před 3 lety +2

    10:09 melsomvik?

    • @Festningsverkno
      @Festningsverkno  Před 3 lety

      Det er flere bilder fra Melsomvik i samme fotoalbum, så det er mulig det bilde er tatt der. Eller om det er tatt på Vestsiden av Håøya, med utsikt over til Melsomvik.

    • @dagy1234
      @dagy1234 Před 3 lety +1

      @@Festningsverkno trur det er tatt på Gåsøkalven,med utsikt til Melsovik stranden

    • @Festningsverkno
      @Festningsverkno  Před 3 lety +1

      @@dagy1234 Tusen takk for et godt forslag. I fotoalbumet så er det bilder av tyskere som kjører snekke forbi Melsomvik. At de har tatt en stopp på Gåsekalven, er ikke usannsynlig. Det kan jo være tatt på brygga som ligger på nord-siden av Gåsekalven?

    • @dagy1234
      @dagy1234 Před 3 lety +2

      @@Festningsverkno ja på den brygga som ligger på nord-siden av Gåsekalven trur jeg dett er tatt,er ting tyskerne har bygget på Gåsekalven.

    • @Festningsverkno
      @Festningsverkno  Před 3 lety +1

      @@dagy1234 Jeg skal reise ut til Gåsekalven så fort jeg får båten på vannet og sjekke, dette var interessant :) Takker og bukker :)

  • @sypikkene6166
    @sypikkene6166 Před 3 lety +1

    enten er det fra en kanon, hvis du er veldig heldig så kan det være fra en tysk stridsvogn.

  • @bo.stenleng2994
    @bo.stenleng2994 Před 3 lety

    beltevogn