TV 📺 Despre viteza luminii și Creator

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 15. 06. 2024
  • 🔸 DEVINO MEMBRU ►bit.ly/35Q8vXC
    🔸 SPRIJINĂ ► / cristianpresura
    ❗Discord ► / discord
    ❗Instagram ► / cristianpresura
    ❗Facebook ► / presura
    ❗Facebook page ► / posts
    ❗Asociația "Știinta pentru toți" ► www.presura.ro/
    🔊 Spotify Podcast ► spoti.fi/3dbvYo6
    🔊 MixCloud Podcas ► www.mixcloud.com/StiintaClub/
    📙 Carte ► "O calatorie prin Univers": bit.ly/3pdOfGp
    📙 Carte ► "Fizica Povestita": bit.ly/2YsKaAc
    📙 Carte ► "Care e diferența dintre un copil și un laptop?" bit.ly/3h4auLZ
    🔸Distribuie pe Instagram! joinsnippet.com
    0:00 Putem depasi viteza luminii?
    4:08 Legatura dintre fizica si Divinitate
  • Věda a technologie

Komentáře • 474

  • @georgeigrisan1031
    @georgeigrisan1031 Před 3 lety +7

    Va multumesc . Sunteti de nota "100." daca sar putea da..
    ...noi suntem o rasa ciudata care vrea sa calatoresca cu viteza lumini in cautarea altor posibile locuri de locuit dar nu suntem in stare sa ingrijim planata probrie si credem ca asta ii cade ca obligatie Creatorului, ca doar e gradina lui :)

  • @lucianradumicu221
    @lucianradumicu221 Před 3 lety +3

    Interesant și bine explicat ca de fiecare data,vă mulțumim!

  • @florinvoloc8760
    @florinvoloc8760 Před 3 lety +4

    Da, pentru mine exista un creator,adica sursa existentei, logica insasi, constientul absolut,care la un momet dat a vrut sa fie si om.Chipul sursei nevazute, verbul,cel ce exista.Asta e convingerea mea.Imaginati-va ca suntem niste fiinte atat de mici, dar in mintea noastra incape aproape imaginea infinitului.Probabil de asta infinitul a vrut sa ne viziteze, luand forma noastra.

    • @nicoletadrumea630
      @nicoletadrumea630 Před 3 lety +1

      Dl Florin doar virtual v ă cunosc dar comentariul dvs este pur adevăr și mi a-ți încântat sufletul cu bucurie cu respect și permisiune sănătate și belșug sunt in asentimentul dvs și foarte mulțumesc pentru această învățătură ,,cine are urechi s a audă și cine are ochi s ă vadă numai bine cu voia BN dmnz

    • @florinvoloc8760
      @florinvoloc8760 Před 3 lety

      @@nicoletadrumea630 Mersi,sunt un om simplu

  • @hanscristianghirend4777
    @hanscristianghirend4777 Před 3 lety +4

    Felicitări pt tot ce faceți! Îmi place că le arătați oamenilor si alte moduri de a gândi și de a-și pune întrebări referitoare la lumea asta în care trăim.

  • @vrg2330
    @vrg2330 Před 3 lety

    Î-ți mulțumesc Cristian, pentru că egziști în lumea Noastră și ești super bun în fizică,) Da totul este dintr-o întâmplare noii ființele suntem o întâmplare , de gândești oare cum de se poate întâmpla, să egziste materie viie și materie Neutră Universului este un miracol, Noii suntem un miracol, și totuși suntem,nici un praf pe lângă Toată creiația asta ,și totuși suntem supra inteligenții, Spun că dacă Înainte de Big Bang, nu era numa un vid întunecat, dar acel vid cum sa format, întunericul, acela foarte mare și apoi o Luminița și după aia Creiația, Super tare Eu susțin Oamenii de știință și Fizicienii.

  • @DidUKn0w
    @DidUKn0w Před 3 lety +3

    Eu consider ca nu putem nici sa infirmam existenta Divina dar nici sa o dovedim.Eu personal cu" gandirea" mea daca as fi un creator as lasa o urma de suspans in Creatie.Va multumesc un video ca toate celelalte, reusite.

  • @alinm4tw762
    @alinm4tw762 Před 3 lety

    Domnule Presură, ce frumoasa ar fi o colaborare cu domnul Vlad Zografi!

  • @salcudeanantonio1365
    @salcudeanantonio1365 Před 2 lety

    Multumesc!!!🤗🤗🤗

  • @petretv1847
    @petretv1847 Před 3 lety +6

    Chiar mișto, sincer

  • @ilisei4840
    @ilisei4840 Před 3 lety

    Esti geniu explicit forte bine

  • @iontanase1871
    @iontanase1871 Před 3 lety +1

    Vă salut!
    Da,o abordare care mă liniștește.
    Sunt aici,mărturie vie dPred-lesură.Pînă acum am expus că cel puțin ceva este,dar să fiu mai precis,de fapt cineva este.Ați atins multe posibilități de definire a acestui Creator.Oricum e cu siguranță o conștiință,evident o inteligență intr-o formă de viață superioară a ceia ce știm noi deocamdată.Am mult de descris acele evenimente din viața mea.Cert este că există ceva și cineva.

    • @johnyb1733
      @johnyb1733 Před 3 lety

      Probabil constiinta creatoare din subconstientul Creatorului!

    • @iontanase1871
      @iontanase1871 Před 3 lety

      @@johnyb1733 e o logică și asta,odată ce suntem făcuți după chipul și asemănarea Lui.Asta e ca bănuială,deoarrce pt.noi este ireal la nivel de rațiune,de cunoștință măsurabilă nu știu cum să zic aici.Ar fi real la nivel de credință,dar de fapt tot ireal e cu realitatea fizică.E foarte complicat să descrii indescriptibilul în termeni raționali.

  • @blackborne4488
    @blackborne4488 Před 3 lety +3

    Ai adus explicații foarte bune și multe posibilități care chiar mi-au dat de gândit, bravo ești un om inteligent, ar fii forte bun și un videoclip despre evoluția omului pana in prezent și chiar si Așteptările din viitor

  • @sabinas4407
    @sabinas4407 Před 2 lety

    Un om briliant

  • @stop_motion_movie
    @stop_motion_movie Před 3 lety +1

    Vă salut cu respect !
    Interesantă abordarea, conform căreia studierea creației nu ne poate dezvălui ceva despre creator. Sau mai bine spus nu există un experiment cu ajutorul căreia să poată fi pusă în evidență, sau nu, existența Duhului Sfânt. Numai că din acest p.d.v.d folosim unitatea de măsură nepotrivită. De exemplu: Dacă noi constatăm că un obiect solid sau lichid, are temperatura specifică de 25 Jouli pe Kilogram Kelvin, această valoare nu ne poate indica dacă obiectul supus observației este colorat sau nu, ce formă are sau cât de lung este. De asemenea dacă noi nu avem organul de simț prin intermediul căruia să simțim câmpul magnetic, asta nu înseamnă ca nu există câmp magnetic. Așa cum, pentru noi sunetul, în lipsa vidului, există pentru că îl auzim, lumina există pentru că o vedem. Caldura există pentru că o simțim și așa mai departe. Încearcă să-i explici unui nevăzător din nastere cât de minunată și feerică este lumea culorilor. Pentru acesta sunt o înșiruire de cuvinte goale de conținut. El, orbul din naștere, va înțelege această minunată lume a culorilor după ce va fi operat și i se va reda simțul văzului. Și nici atunci nu va înțelege imediat, pe deplin, perspectiva obiectelor. Va trebui să treacă ceva timp pănă va înțelege că un obiect este mai apropiat iar altul este mai îndepărtat. Aceeaș analogie o putem folosi și pentrul surdul din naștere. Și pentru că în contextul actual, ne aflăm într-un al treilea val al pandemiei de Covid-19. Iar unul dintre simptome este dispariția gustului și a mirosului, asta nu înseamnă că în univers, sau mutivers, nu există obiecte fără gust și miros. Rezultă că în acel moment capacitatea de a folosi acel simț a disparut. Lipsa mirosului și a gustului se manifestă numai pentru cel infectat, și care are asemenea simptome.
    În acest mod trebuie să ne raportăm și la viața spirituală. Faptul că nu avem un senzor sau un simț suficient de dezvoltat pentru a simții lumea spirituală, asta nu înseamnă că ea nu există. Una este că în urmă cu aproximativ patru mii de ani o țesătoare din Egipt să constate că după ce a frecat o bucată de chihlibar de ițele unui gherghef, chihlimbarul a început să atargă fire mici de paraf. Alta este ca din vremuri imemoriabile să observi fulgerele de pe cer. Iar alta este să ai puterea de a înțelege că ele sunt manifestări de origine electrostatică, fiind o manifestare particulară a electricității în general.
    Și cu totul, dar cu totul altceva este să fi un strălucit inginer, ce cunoaște natura fulgerului și a încărcăturii electrostatice a chihlimbarului, pe lângă o altă sumedenie de informații importante din diverse domenii, dobândite în timpul facultății. Iar strălucitul inginer să fie capabil să creeze un motor electric ce poate accelera un tren electric pana la o viteza de aproximativ 575 de Km/h (TGV) viteză pe care să o și mențină. În acest mod trebuie să ne raportăm și la viața spirituală. Din acest p.d.v.d sunt persoane aflate pe trepte diferite de evoluție spirituală. Unii doar cred în viața spirituală, așa cu un elev de clasa a VI-a, (care nu are un simț natural specializat în perceperea câmpului magnetic) inițial își crede profesorul de fizică atunci când i se povestește despre câmpul magnetic. Alții cred și înțeleg viața spirituală, așa cum pentru un elev de clasa a VI-a pentu a obține nota 10 la fizică nu este suficient să-l creadă pe profesor și trebuie să și înțeleagă despre ce este vorba. Unii cred, înțeleg, și "experimentează" sau "trăiesc" această viață spirituală așa cum inginerul strălucit, inițial și-a crezut profesorul, care vorbea despre câmpul magnetic, ulterior a înțeles ce este câmpul magnetic, (impropriu spus, pt. că nimeni nu știe ce este câmpul magnetic. Este o stare de fapt a naturii în care se observă fenomene de atracție și respingere, ....etc.), iar ulterior a devenit strălucitul inginer.
    De aceea vă recomand, în măsura timpului disponibil, să citiți pentru început o carte scrisă de Rudolf Steiner, ce poartă numele de: Introducere în cunoaștera suprasensibilului. Să citiți măcar parte de început, în care la un moment dat, autorul îi dă de ales cititorului, să contiunue să-i citească opera sau să se oprească dacă nu este deacord cu ceea ce a citit în carte până la acel moment dat.
    Profit de această ocazie pentru a face cunoscut faptul că există o ramură științifică ce se ocupă cu studierea evoluției umane d.p.d.v spiritual și poartă numele de Teosofie. Și este vorba de știință, și nu de vre-un voodoo păgân, sau vre-o șarlatanie, de ghicit în cărți ghioc, cafea, etc.

  • @andreipandrei6165
    @andreipandrei6165 Před 3 lety +1

    Domnule profesor ati putea face un clip despre ce inseamna dumnezeu si ce este dumnezeu , unde se indreapta el. Si ce e dumnezeu ce este el ca forma ca putere ca energiee ar fi foarte interesant

  • @AndreiVaida
    @AndreiVaida Před 3 lety +1

    Foarte tare!

  • @elisajulia1957
    @elisajulia1957 Před 3 lety +3

    Din câte înțeleg, discursul dvs nu afirma ca exista sau nu un Creator, ci faptul ca știința nu este capabilă sa afle adevarul despre un posibil Creator, doar despre Creația sa. Apreciez totuși obiectivitatea dvs și căutarea sinceră după un răspuns final. Din umila mea experiența pot doar să afirm faptul ca suntem prea limitați dpdv intelectual să înțelegem 100% adevarul.
    Dar.
    Eu cred ca exista un Creator, pe care poate ca nu îl înțeleg total. Observ ca dacă fac binele, daca trăiesc viața frumos, daca ajut, voi contribui la bunăstarea Creației Lui. Cu cât fac mai mult bine, cu atât ma apropi de El. Și mai observ ca Isus e exemplul suprem, prin sacrificiul Lui pentru oameni.

    • @deiu9999
      @deiu9999 Před 3 lety

      Foarte adevarat... Daca intelege cineva 100% pe Dumnezeu atunci ce Dumnezeu ar mai fi El? Trebuie sa intelegem ca El a creat timpul, spatiul si materia, niciuna din acestea nu pot fi de sine statatoare. Daca El le-a creat si nu e limitat de ele cum putem noi sa ne inchipuim ca-l putem explica 100% pe Dumnezeu prin mintile noastre limitate? El a creat universul si ne-a pus in anumite circumstante printre care pozitia in galaxie, distanta fata de soare etc, circumstante in care noi ca oameni putem cerceta cerul, natura, corpul uman etc... El a lasat indicii si creatia e facuta in asa fel incat omul sa poata face descoperiri si sa vada ce mecanisme si inteligenta stau in spate. El ar fi putut sa faca totul asa de complex incat sa nu fi putut niciodata sa ne dam seama cum functioneaza lucrurile din jur. Totusi nu a facut-o si faptul ca putem vedea pattern-uri si legi sprijina mai degraba un Creator deca niste procese aleatorii care au aparut din nimic. Ca sa faci un lucru complex si maret dar sa-l faci in asa fel incat sa il inteleaga oricine este foarte greu, trebuie multa intelepciune. Ei bine, privim la natura si vedem ca a fost facuta ca noi sa intelegem multe din tainele ei. Sa crezi ca niste procese random ar putea duce la asa ceva, scuzati-ma dar trebuie o credinta mai mare decat mine care cred ca Isus era Dumnezeu intrupat, ca a murit si a inviat.
      Cu cat evolueaza tehnologia putem vedea cum corpul nostru e o capodopera a stiintei... Atatea mecanisme extrem de complexe, atatea instructiuni pe care corpul le executa. Privind la nivelul la care se programeaza azi pe calculator, codul genetic, ADN-ul la om este ceva astronomic mai complex si avansat fata de calculatoare.
      Nu exista ceva din nimic, asta este clar!

    • @deiu9999
      @deiu9999 Před 3 lety

      Exact, Elisa! Sa te gandesti ca Isus, Creatorul, statea pironit pe cruce, tintuit de cuie si de fapt prin natura Sa de Dumnezeu El era acela care mentinea respiratia celor ce Il batjocoreau.... Mi se pare o imagine dincolo de cuvinte.
      La fel sunt multi care Il neaga pe Dumnezeu si se lauda cu intelepciunea lor dar nu stiu ca fiecare gura de aer o iau pentru ca Dumnezeu ii tine in viata si nu isi dau seama ca mintea si intelectul pe care le au sunt tot de la Dumnezeu. Faptul ca am ajuns sa facem descoperiri stiintifice nu e un motiv sa il dam la o parte pe Dumnezeu. Daca am fi sinceri, din contra, ar trebui sa ne apropie mai mult de El si sa fim recunoscatori ca ne-a creat in acest fel.

  • @empo1145
    @empo1145 Před 3 lety +1

    Super Tare modelul pe care l-ați prezentat aici‼️
    Felicitări ‼️
    In proporție de 95% sunt de acord cu modul cum priviți dv. aceste probleme existențiale. De fapt eu în același mod mă gândeam și afirmam de foarte mulți ani în această problematică.
    Cu deosebită considerație pentru modul dv. de înțelegere a acestei chestiuni cred totuși că, in ciuda aparentelor poate, subiectul acesta nu este epuizat nu doar din principiu ci și pentru că ar putea fi dezvoltate și alte aspecte, alte unghiuri de vedere care ar putea aduce un plus valoare înțelegerii mai profunde, mai in esență a acestor lucruri fundamentale.
    Felicitări Domnule Cristian Presură încă o data pentru acest material extrem de interesant 👏👏👏
    P. S.
    ... Pentru unii cel puțin 🙂
    P. P. S.
    Nu m-am referit la afirmațiile despre viteza luminii care sunt chestiuni evidente si mult prea demonstrate de fizică.

  • @cosminbrad4966
    @cosminbrad4966 Před 3 lety +2

    Proiectul inteligent este un fapt care poate e fi observat de către știință ,pe când principiul antropic nu mai poate fi numit știință,fiind doar teorii si presupuneri,după umila mea părere.

  • @iulian-casianmerce4122
    @iulian-casianmerce4122 Před 3 lety +1

    idee de subiect: Energia - ce feluri de energie folosim in prezent, ce feluri de energie exista in jurul nostru si care sunt limitarile(tehnologice si nu numai) in a folosi aceasta energie. Ma refer la faptul ca fiecare obiect din jurul nostru contine o cantitate de energie si totusi bagam petrol in rezervor nu mere si pere. Care e cea mai avansata(sau eficienta) tehnologie pe care o folosim in prezent? Ce proiecte sunt in cercetare avansata, eventual programate pentru release?

  • @nicolaibercea5680
    @nicolaibercea5680 Před 3 lety

    Foarte interesante teorii. Urmăresc cu atenție, aproape tot ce publică Cristian Presară. Ador sa găsesc așa informații. Se potrivesc perfect cu ce cred eu despre știința și univers.

    • @bardanviorel8175
      @bardanviorel8175 Před 3 lety +1

      Sunteti fascinat ca "bate" cu "gandirea" dvs?
      De exemplu, de ce nu as crede ca exista cu adevarat un Dumnezeu cand exista legi atat de exacte cu o bataie lunga si unde nu s-au creat unele pe altele, ci pur si simplu au fost create si coexista simultan de la inceput.
      Oare de ce in om se naste acel "gand al vesniciei"?
      Stiinta e buna, atata timp cat e exacta, si daca mergem pe acest curs, vom constata ca exista cineva oriunde si oricand, si asta chiar daca oamenii vor sa nege vehement, cand din chiar stiinta un dumnezeu.
      Pai, ce dumnezeu e stiinta daca inca nu a reusit sa clarifice multe taine?
      Cica dumnezeu poate fi o " civilizatie" de nu stiu de pe unde...
      Oamenii isi permit sa inventeze subpozitii si probabilitati doar- doar sa convinga umanitatea ca nu exista un Dumnezeu ca persoana ci, orice altceva.

    • @nicolaibercea5680
      @nicolaibercea5680 Před 3 lety

      @@bardanviorel8175 interesant cum ai pus problema si ma bucur sa putem discuta pe tema asta. Dupa câte ai văzut, nu există o negație clară in ceea ce privește pe Dumnezeu. Cum nu există nici o dovadă clară a existenței lui si in ce fel. Dacă ai urmărit cu atenție videoclipul, puteai sa înțelegi ca doar in creștinătate Dumnezeu este personificat. In alte religii, cum ar fi cea tibetana, Dumnezeu este una cu natura. Este identificat cu natura si cu legile naturale. Acest concept este cu mult mai aoroape de adevar, din punctul meu de vedere. Adică, nu crezi că-i posibil ca acesta forță universala sa fie in mana unei ființe asemănătoare omului.
      Eternitatea este o invenție umană. Ne place sa credem că-i așa fiindcă vrem să găsim un sens vieții. Ca este adevărat sau nu, nu există nici o certitudine.
      Teorii există, fiecare dintre noi, avem o teorie proprie. Fiecare, in funcție de cât de mult am vrut sa știm, am căutat sa găsim adevărul. Cu toate acestea suntem departe de a-l ști.
      Personal, caut sa citesc si sa înțeleg, religii diferite, istoria lor, influențe, necesitatea lor. Astfel, am căutat sa citesc mai întâi, vechii filozofi greci, apoi sa caut in alte religii, etc. Mi-a trebuit ani de zile. Pe partea cealaltă, am studiat cu

    • @bardanviorel8175
      @bardanviorel8175 Před 3 lety +2

      @@nicolaibercea5680 Logic, daca exista un Creator asa magnific, care a facut totul sublim si perfect, de ce ati crede ca nu e o persoana, care , potrivit Bibliei, a facut pe om dupa chipul si asemanarea Lui.
      Oare ce vietuitoare mai este ca si omul?
      Nu cumva omul are ceva superior?- ratiunea
      De ce nu as crede ca copilul poate fi asemanat foartr bine cu un laptop dar nu poate fi considerat o fiinta nemuritoare?
      De ce toti oamenii de stiinta se cramponeaza in dovezi privind o probabila viata dupa moarte, si spun mereu ca sansele sunt atat de mici, atata timp cat chiar constiinta tuturor nu prea ne lasa sa credem ca suntem doar o fiinta rationala, extrem de diferita de toate celelalte dar totusi la fel de efemera si fara perspective privind viata de dupa moarte?...
      In fine... am abordat oarecum si un alt subiect...
      Ideea e ca spun si eu ce spunea Blaise Pascal - "Daca nu exista Dumnezeu si eu am crezut in El...nu am pierdut nimic, dar daca nu cred in El si totusi exista, am pierdut TOTUL...)"

    • @nicolaibercea5680
      @nicolaibercea5680 Před 3 lety

      @@bardanviorel8175 văd că ești interesat să înțelegi mai multe. Am convingerea că putem vorbi pe tema asta, fără a avea pretenția că noi stim totul. Poți să ma cauți pe messenger, cu același nume și discutam.

    • @nicolaibercea5680
      @nicolaibercea5680 Před 3 lety

      @@bardanviorel8175 biblia a fost scrisă in urmă cu aproximativ 2000 ani. Știi de cat timp se preconizează a fi existat omul pe pământ?

  • @David_SPN
    @David_SPN Před 3 lety +1

    In mod sigur ..singurul univers pe care îl stim este acesta. Legile fizicii se aplica in tot universul, ca un program stabilit. In momentul formarii universului toata materia nu era definita, si nici nu ar fi putut fi definita fara un program de rulare/formare (legi prestabilite), care sa se repete la o scara asa de mare. Pur si simpul sansele sunt prea mici ca totul sa fie o simpla intamplare.

  • @toadehadrian2804
    @toadehadrian2804 Před 3 lety

    Ca intotdeauna ,material de calitate... Apreciez si latura umana, emanati modestie si candoare. Pe cand va fi timp, in cazul in care considerati ca ar suscita interes , poate ne spuneti cate ceva despre delayed-choice quantum eraser experiment. Sunt foarte curios care va fi interpretarea dumneavostra.

  • @darius-emanuelsucioni2901

    Domnule Cristian Presură vă admir pentru ceea ce faceți și pentru tot ceea ce ați reușit sa faceți , felicitări , totuși pentru a atinge subiecte așa de sensibile ca existența unui creator , pentru a evita controverse , (deja am aruncat o privire prin comentarii și s-a provocat un război între credincioși și laici) probabil ca cel mai bine ar fi sa organizați dezbateri între reprezentanți importanți ai științei și ai credinței .Probabil ca in felul acesta se vor mai diminua starea de conflict iar oamenii din cele doua tabere se vor înțelege mai bine una pe cealaltă . Vi recomand dacă doriți sa luați legătura cu Mihai NEAMȚU sau Apologia reformata pe Yt pentru tabăra creștina si dumneavoastră in tabăra pentru știință și probabil ca mai sunt mulți oameni pregătiți in sensul acesta , dumneavoastră știți mai bine .
    Eu am ajuns la concluzia ca Dumnezeu nu vrea sa poată fi demonstrat in vreun fel , eu am ajuns sa cred intr-un Dumnezeu personal ,plin de înțelepciune ,atotputernic și atotcunoscător , bogat in dragoste si îndelung in răbdare , sfânt și drept .Dumnezeu se prezintă oamenilor mai ales în biblie ( scrisă de oameni intr-adevăr pe o perioada de 1500 de ani dar a fost inspirata de Duhul Sfânt( mă gândesc ca ați auzit de trinitate )) și sincer sa fiu Dumnezeu nu poate sa fie cuprins intr-o definiție , in biblie se prezintă ca “ Eu sunt cel ce sunt “ , “Eu sunt cel credincios și adevărat “ ,” Eu sunt Iehova IRE ( Dumnezeul care poarta de grija ) “, “Eu sunt calea , adevarul și viața “ și sunt multe poate sute de astfel de prezentări pe parcursul Bibliei .(Biblia ca și fir narativ prezintă început omului in vesnicie , tot cuprinsul cărțiilor vorbește despre perioada de viața a omului pe pământ și apoi sfârșitul Bibliei face referite tot la vesnicie , e foarte interesant și un credincios pe care îl cunoasc ar putea vorbii 40 de minute numai despre ce Semnificații ascunde acest lucru . E fascinant !

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety +1

      > cel mai bine ar fi sa organizați dezbateri între reprezentanți importanți ai științei și ai credinței... dumneavoastră in tabăra pentru știință...
      Eu nu sunt convins că dl. Presură este întrutotul și exclusiv în tabăra pentru știință...
      În afară de asta: cel care se încumetă să reprezinte știința trebuie să aibă o cultură filosofică destul de profundă, inclusiv în logică (inclusiv sofismele), şi ceva experiență de dezbatere cu credincioșii culți - aceștia din urmă au ceva cultură filosofică şi cultură de dezbatere; le învață pe astea la fac. de teologie.
      Pe YT sunt numeroase asemenea discuții. Căutaţi "Does God exist".
      Una care trebuie să fie atât interesantă, cât şi amuzant este czcams.com/video/0tYm41hb48o/video.html cu Hitchens (încă nu m-am uitat la acesta)
      PS: necunoașterea limbii engleze este un mare handicap în viață...

  • @vladdaniel7994
    @vladdaniel7994 Před 3 lety +24

    Intr un episod viitor ne puteti spune cate ceva despre ACCELERATORUL DE PARTICULE de la Geneva ??
    Acum multi ani se crease o panica generala in cazul in care experimentul ar fi esuat s-ar fi putut produce o gaura neagra ! :D

  • @micheleduma6198
    @micheleduma6198 Před 3 lety +2

    Ce ușor poate că da poate că nu 🤗👍

  • @adyady1765
    @adyady1765 Před 3 lety

    De la București Timișoara

  • @valentinstoica1993
    @valentinstoica1993 Před 3 lety

    Un subiect de abordat pe viitor ar putea fi proiectul Starshot. In mod special sunt curios cum ar putea acele lasere sa fie indreptate incontinuu in acelasi in acelasi loc avand in vedere atat miscarea de rotatie si de revolutie a pamantului cat si miscarea soarelui in jurul centrului galaxiei.

  • @constantinanton2766
    @constantinanton2766 Před 3 lety +7

    Și uite asa ajungem la cuvântul lui Dumnezeu : "De s-ar scula cineva din morți și tot nu ar crede"

  • @enio4975
    @enio4975 Před 3 lety +3

    D-le Profesor, ar fi interesant de stiut daca-l cunoasteti pe Harald Lesch, astrofizician, naturfilozof, Profesor la Ludwig-Maximilians Universität München. El este si moderator TV si face emisiuni f. interessante la fel ca si dv. Este practic omologul german al lui Cristian Presura. Daca vorbiti olandeza probabil vorbiti si germana(nu e mare diferenta) sau daca nu, puteti invata in timp record. Ar fi mega interesant, o colaborare intre dv. si Harald Lesch. Va multumesc,tot respectul!!!

    • @enio4975
      @enio4975 Před 3 lety

      @@catalin-neculaigherasim188 asa e Nicule.... Sant mai multi care sant activi in sensul asta, eu am dat un exemplu doar, mai apropiat lingvistic si geografic de Netherland, dar tu poti sa-l asemeni cu cine vrei. Sa traiesti😁👍!!!

    • @brb4903
      @brb4903 Před 3 lety

      nu cred ca vorbeste olandeza

    • @enio4975
      @enio4975 Před 3 lety

      @@brb4903 posibil sa ai dreptate... cred ca nici eu nu m-as indragosti de limba asta😁👍

    • @benegesserit9838
      @benegesserit9838 Před 3 lety

      @@catalin-neculaigherasim188 nu chiar...Neil deGrasse Tyson este ateu...nu adera la prostioarele astea religioase.

    • @enio4975
      @enio4975 Před 3 lety +1

      @@benegesserit9838 Nu conteaza daca esti ateu... religia este prin ea insasi o filozofie si e un fenomen cultural care nu poate fi ignorat, reprezentand un obiect de studiu ptr. oricare filozof. "Prostioara" sau nu, ea exista, religia....Nici eu nu sant prea dus la biserica😁!!!!

  • @sandrucristian1983
    @sandrucristian1983 Před 3 lety +1

    Ai dreptate , miam amintit cand mergeam cu BICICLETA ,cand merg incet e fara efort sa pedalez , cu cat merg mai tare simt la pedala ca trebuie sa apas mai cu forta si tot apas pana ajung la o viteza unde nu mai am putere sa pedalez mai tare , cred ca asta e explicatia care o inteleg mai bine.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety +2

      Este o analogie destul de bună, fenomenul de care spui se datorează frecărilor (în interiorul bicicletei, frecarea roţilor cu drumul, frecările cu aerul), care cresc cu creşterea vitezei.
      DAR:
      "Creșterea masei cu viteza" este un fel de a spune, nu este reală.
      Ideea că masa crește cu viteza și DE ACEEA nu poate fi atinsă viteza luminii este folosită în cărțile elementare (de popularizare, dar chiar şi în manualele de școală) pentru că PARE să dea o înțelegere a fenomenului, dar de fapt mai mult încurcă.
      Corect și consecvent este să ne gândim așa: pe măsură ce viteza unui corp (faţă de un observator) se apropie de viteza luminii, energia și impulsul se apropie de infinit. Asta înseamnă că, pentru a mări viteza acelui corp, este nevoie să cheltuim o energie din ce în ce mai mare (și să-i imprimăm un impuls din ce în ce mai mare).
      (v. discuția din en.wikipedia.org/wiki/Mass_in_special_relativity#Relativistic_mass_2 şi secțiunea care urmează, plus referințele de acolo).
      Einstein însuși s-a pronunțat ÎMPOTRIVĂ ca lucrurile să se prezinte ca variația masei cu viteza. Mai mult, în cursurile moderna de fizică teoretică nici nu se mai vorbește despre masa dependentă de viteză.

    • @sandrucristian1983
      @sandrucristian1983 Před 3 lety

      @@alexleibovici4834 multumesc , apreciez fiecare cuvant care lai scris .

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      @@sandrucristian1983 OK, cu plăcere. Dacă mai ai întrebări...

  • @Basileus1986
    @Basileus1986 Před 3 lety +17

    Ca sa circulam cu viteza luminii, ar trebui sa devenim fotoni :))

    • @majinbuu69
      @majinbuu69 Před 3 lety

      nu neaparat , tre sa gasim o cura de slabire eficienta :)

  • @razvanalexandru2201
    @razvanalexandru2201 Před 3 lety

    Poți face un video despre gândurile noastre

  • @ienutapirvu48
    @ienutapirvu48 Před 3 lety +7

    E un episod din serialul Young Sheldon în care mama lui e aproape să își piardă credința și el încearcă să îi demonstreze existența unui Creator prin legile fizicii.E superb.

    • @adrian1622
      @adrian1622 Před 3 lety +3

      Ce episod? Faptul ca Cristian Presura, cel mai bun fizician roman din istorie, ti a dat inima ma face sa vreau sa l vad

    • @sandrucristian1983
      @sandrucristian1983 Před 3 lety +1

      pana la urma e asa primim o informatie o verificam si daca ne ajuta si nu ne omoara cu ceva in viata , spunem cai buna si ne bucuram , problema in lume e ca desi uni primesc o informatie buna gratuita carei ajuta poate chiar sa faca bani , unii uita si sai zica multam sau sa aprecieze pe cei ce iau ajuta.

    • @ienutapirvu48
      @ienutapirvu48 Před 3 lety +2

      @@adrian1622 Sezonul2 Episodul3

    • @adrian1622
      @adrian1622 Před 3 lety +2

      @@ienutapirvu48 ms

    • @costelcimpoi5
      @costelcimpoi5 Před 3 lety +1

      @@adrian1622 Se pare că nu ști ce fizicieni a avut și incă are România de l-ai titularizat ca cel mai bun fizician din istoria României. Citește niște cărți de istorie și interesează-te de mințiile strălucite ale României.

  • @criticalpoint7672
    @criticalpoint7672 Před 3 lety +10

    Fiindca asa este in Romania, locul unde oamenii sunt ramasi captivi cu mintea la nivelul evului mediu desi suntem in secolul 21.

  • @MikeMike-gu6bi
    @MikeMike-gu6bi Před 3 lety

    Domnule Cristian Presură sunteți un bravo! Puteți să faceți un video în care să arătați prin exemple și dovezi,cum să câștigi o dezbatere sau o contradicție cu persoane ce susțin teorii ale conspirației,cum ar fi: pămînt plat, nu a fost nimeni pe lună, lipsa stelelor și altor obiecte cerești, . Vă mulțumesc!

  • @razvanhoidrag9166
    @razvanhoidrag9166 Před 2 lety

    În spațiu ar trebui să fie masa mult mai mică deoarece forța gravitationala este mult mai mică singurul lucru care ne împiedică să circulăm cu viteza luminii în spațiu este materia întunecată. Dacă nu ar exista materia întunecată în univers nu ar exista gravitate. Pe scurt nici o planetă, stea sau orice corp nu ar avea masă, deci nici o planetă nu ar orbita vreo stea (Defapt cred că fără gravitație nu s-ar mai forma nici o planetă nici un corp din spațiu) oricum cunoaștem foarte putin ce este materia întunecată.

  • @laurentiuioan3929
    @laurentiuioan3929 Před 3 lety

    Salut, oare ati putea sa faceti un videoclip despre cum sa castigi premiul Nobel in fizica? La ce intrebari ar trebui sa gaseasti raspuns astfel in cat sa obtii acest premiu?

    • @Felix-kv6sn
      @Felix-kv6sn Před 3 lety

      Taci ma acolo, tu crezi ca Nobelul se castiga la teste-grila???

  • @vasile-dinusufaru9941
    @vasile-dinusufaru9941 Před 3 lety

    Vorbiti despre masa de repaus nenula. Presupune aceasta ca exista masa de repaus pozitiva si masa de repaus negativa?

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      Nu. Asta presupune că există masă de repaos nulă (fotonii) și masă de repaos (strict) pozitivă. Mase negative nu s-au observat.

  • @alexandrucurelaru8850
    @alexandrucurelaru8850 Před 3 lety

    Ce tare.

  • @Dan__Ella
    @Dan__Ella Před 3 lety +1

    ..a facut om dupa chipul si asemanarea Lui( a Creatorului)",deci avem o descriere fizica destul de clara a Creatorului..si da,cred ca sunt diferite universuri cu diferite fiinte sau materii ,forte ,ș.a.m.d.

    • @Dan__Ella
      @Dan__Ella Před 3 lety

      @@catalin-neculaigherasim188 Cred ca este cea mai buna varianta de luat in seama ...vezi cat de minunat e omul contruit si vezi ce Creator ai prin asta.Si lumea a fost mult mai avansata inainte ,asta o stiu toti care cauta adevarul.

    • @Dan__Ella
      @Dan__Ella Před 3 lety

      @@catalin-neculaigherasim188 Dumnezeu e stiinta absoluta si sa cunoasti stiinta trebuie sa fii deschis la minte sa ai o viziune mai mare .Nu cred in religie !Ea nu face decat sa "gâdile"firea slaba a omului.E dovedit ca pamantul nu are mai mult de 6000 si ceva de ani.Citesc foarte multe si despre orice numai asa poti ajunge la o concluzie adevarata.

  • @dumnezeu2673
    @dumnezeu2673 Před 3 lety

    Problema nu este de ce nu putem,cine si de ce ,problema reala este cum putem face,afla evolua.Nu este nimic precis,totul e aleatoriu in combinatia perfecta pentru om.

  • @ubuntuposix
    @ubuntuposix Před 3 lety +1

    D-zeu nu are cum sa fie atotputernic: El nu poate crea un obiect atat de greu incat sa nu-l poata ridica. (iar daca poate sa-l creeze, nu poate sa-l ridice)

  • @opranalexandru10
    @opranalexandru10 Před 3 lety

    Si legat foarte bine de teoria cu multiversuri este si ideea ca gaura neagră cu completarea ei gaura albă ar fi o legatura intre universuri. Si cred ca este foarte bine sustinuta de faptul ca legile fizicii nu mai sunt cele știute când vorbim de o gaura neagra. Crezi ca intelegerea pe deplin a gravitație (gaura neagră) ne poate ajuta sa ajungem la o viteza apropiata de viteza luminii? Teoria relativității nu include si cercetarea unei găuri negre.

    • @opranalexandru10
      @opranalexandru10 Před 3 lety

      Teoria relativității este doar o mica bucățică din ce se intampla in univers. Este ca si cum încercăm sa explicăm cum funcționează o racheta dar știind ce stie un copil de 5 ani. Doar zic😁

  • @MrDamiandrei
    @MrDamiandrei Před 3 lety +3

    Un video despre calatoria in timp
    Nu cred ca sunt singurul care vrea sa afle mai mult 😅

  • @gelstrat257
    @gelstrat257 Před 3 lety

    Propun ca subiect despre fuziunea nucleara. 1.Cine controleaza fuziunea nucleara din stele?2.Omul poate scapa de sub control o reactie de fuziune nucleara si planeta Pamant sa devina un mic soare? 3.In ce stadiu se afla cercetarea in domeniul fuziunei nucleare si care este stadiul constructiei unei centrale nucleare de producere a curentului electric care se bazeaza pe fuziune nucleara? Obs. Intrebarile par a fi putin deplasate, dar fiecare le interpreteaza dupa cum vrea.

  • @cosminsandu3549
    @cosminsandu3549 Před 3 lety

    Domnule Cristian Presură, exista o teorie a fizicii care sa explice proprietatiile speciale ale apei ? (multiple stari de agregare, se dilata la inghet, poate cristaliza, este indispensabila vietii) Am putea converti materia in energie si apoi energia in alt fel de materie? ( E=mc^2 ... energia este materie si materia este energie diferenta este informatia cuantica? )

    • @brb4903
      @brb4903 Před 3 lety

      legaturile dintre atomii hidrogen si cei de oxigen din gheata sunt largi datorita diferentelor de marime intre O2 si H iar la topire aceste legaturi colapseaza rezultand un lichid mai dens decat cand era gheata (Concepts in Thermal Physics Stephen and Katrine Blundell)

  • @SkyKnight
    @SkyKnight Před 3 lety

    Cine e mini?

  • @4costindan
    @4costindan Před 3 lety

    Dle Presura, va felicit pentru munca de a demonta conspiratiile.
    In legătură cu viteza luminii ca fiind pragul de netrecut ..... sa lăsăm viitorului dreptul de a spune : mai mult nu se poate.
    Oamenii de stiinta au stabilit de multe ori praguri de netrecut și mereu s-au înșelat. Academia franceză scria pe planul aeroplanului Vuia ca : ideea zborului cu un aparat mai greu decat aerul e o himeră. Urmarea....am vazut-o cu totii.
    Citind "Lumi Galactice" , Doru Davidovici scrie de un fizician bielorus care după ce a făcut calcule a tras linie: 2, 7 milioane km/s - viteza radiantă! Ce ne puteti spune de aceasta?

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      > Oamenii de stiinta au stabilit de multe ori praguri de netrecut și mereu s-au înșelat. Academia franceză scria pe planul aeroplanului Vuia ...
      Nu poate fi făcută nicio comparație între asta și soliditatea teoriei relativității din 1905
      Vezi comentariul meu pentru Leo Leonard czcams.com/video/jziqgXvjjTM/video.html&lc=UgxXQA2jN7z4fxws5U54AaABAg.9LR_uYjDjop9LSBMGuoP4A

    • @4costindan
      @4costindan Před 3 lety

      @@alexleibovici4834 - sa nu uitam ca teoria relativitatii exista cu 2000 de ani inainte ca Einstein sa o demonstreze - asta e un fapt nu o parere. Demostrand o teorie si declarand-o imuabila - mai departe nu se poate trece - e ca si cum ne-am pune piedica singuri. Experimentele dezvoltate in acceleratoarele au fost sa DEMONSTREZE teoria NU sa o infirme. Feyerabend propune o alta viziune asupra stiintei - de exemplu( dar asta ar fi alta discutie). Oamenii de stiinta au facut niste calcule si le-au demonstrat experimental. Cand cineva va propune ceva contradictoriu si revolutionar si va fi demonstrat experimental, va insemna ca TR nu va mai fi buna? Nicidecum - va fi doar o etapa peste care vom fi trecut

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      @@4costindan
      > sa nu uitam ca teoria relativitatii exista cu 2000 de ani inainte ca Einstein sa o demonstreze - asta e un fapt nu o parere
      Aveţi mai multe detalii?
      > Demostrand o teorie si declarand-o imuabila - mai departe nu se poate trece
      Nimeni nu a declarat TR 1905 imuabilă. Eu am spus (la referința pe care v-am dat-o) că este cea mai bine confirmată teorie, deci este clar că este adevărată pentru genul de entități şi în domeniile spațiale, de viteze şi energii pentru care a fost verificată.
      Deci TR 1905 poate să nu mai fie exact adevărată în situaţii cu totul excepţionale în raport ce ce ne este familiar. De unele din ele se ocupă Teoria gravitaţiei din 1916.
      > Experimentele dezvoltate in acceleratoarele au fost sa DEMONSTREZE teoria NU sa o infirme
      Deci dv. credeţi în posibilitatea că cercetătorii au tras de rezultate ca să confirme teoria? Şi mai credeţi că nimeni nu s-a prins, sau că există o conspiraţie a tăcerii în jurul acestui fapt???
      Şi nu, experimentele din acceleratoare la care m-am referit NU au fost concepute pentru a demonstra teoria, ci pentru a cerceta particulele elementare, iar confirmarea TR este un produs secundar al acestora.
      PS: vă rog să nu uitaţi să-mi daţi mai multe detalii cu privire la afirmaţia dv. " teoria relativitatii exista cu 2000 de ani inainte ca Einstein sa o demonstreze"

    • @4costindan
      @4costindan Před 3 lety

      @@alexleibovici4834 - "PS: vă rog să nu uitaţi să-mi daţi mai multe detalii cu privire la afirmaţia dv. " teoria relativitatii exista cu 2000 de ani inainte ca Einstein sa o demonstreze" - cu multa placere, lasa-mi numai ceva timp sa caut detaliile
      "Deci dv. credeţi în posibilitatea că cercetătorii au tras de rezultate ca să confirme teoria? Şi mai credeţi că nimeni nu s-a prins, sau că există o conspiraţie a tăcerii în jurul acestui fapt???" - nu cred in teorii ale conspiratiei, cred ca uneori cercetattorii se comporta ca si cum ar avea ochelari de cal. Ex, istoricii au spus ca Troia e un mit si a fost indeajuns ca un non istoric sa finanteze si sa sape ca sa o scoata la lumina. Exemple cu aroganta si indolenta lor de-a lungul timpului sunt nenumarate.

    • @4costindan
      @4costindan Před 3 lety

      @@alexleibovici4834 - Citat: " acum 2500 de ani Democrit formula teoria atomica. Zeno din Elea demonstra relativitatea timpului si spatiului si cum se comprima la viteze mari" - Doru Davidovici / Lumi Galactice / pg 23

  • @danielcazacu9087
    @danielcazacu9087 Před 3 lety +1

    Mă bucur să văd un progres în calitatea video și audio de pe canalul acesta(chiar mai bună decât legătura de la pro TV, dar poate variază). Aș dori să discutați despre inteligență în general și cum apare aceasta la ființele vi. Va mulțumesc pentru atenție!

  • @usrn
    @usrn Před 3 lety +3

    Domnule Cristian Presura, nu cred că putem aborda existența unui creator fără a aminti de Teoremele Incompletitudinii a lui Godel. Practic un sistem nu poate fi demonstrat cu concepte doar din interiorul acelui sistem iar posibilul creator fiind în afara universului nu îl putem defini cu concepte din interiorul acestui univers.

    • @tivadarlengyel8432
      @tivadarlengyel8432 Před 3 lety

      Dumnezeu este și în interior prin Duhul Său, și astfel îL putem descoperi treptat, și asta este fascinant, pt că veșnic vom putea cunoaște și înțelege lucruri noi despre El, fiindcă Dumnezeu este mereu în creștere în dezvoltare, El este TOTUL și în toate prin Duhul Său.

    • @tivadarlengyel8432
      @tivadarlengyel8432 Před 3 lety

      Nu îL putem defini pentru că Dumnezeu este mereu în creștere, dezvoltare, și El crește cu o viteză ce noi din interiorul Lui nu-l putem procesa, înțelege niciodată, și nici nu trebuie. Ce trebuie să înțelegem este că EL ESTE și ne iubește.

    • @usrn
      @usrn Před 3 lety +1

      Asta este treaba religiei. Știința are nevoie de o definiție daca vrea sa îl studieze.

    • @brb4903
      @brb4903 Před 3 lety

      poti detalia? ce inseamna "demonstrat"? dc trebuie sa fie un creator?

    • @usrn
      @usrn Před 3 lety +1

      @@brb4903 nu trebuie sa fie un creator. Dar ca oameni suntem curioși și noi daca este. Și ca om de știință vrei să demonstrezi că este sau că nu este. Din păcate am reușit să demonstrăm că nu vom putea demonstra nimic... Godel a reușit.

  • @georgianbisca4866
    @georgianbisca4866 Před 3 lety

    Nu stiu 100% daca am dreptate,dar din cate stiu masa inerțială nu creste odata cu viteza,ci masa relativista,care este doar un concept facut pentru a ușura înțelegerea modului cum functioneaza relativitatea. Mi-ar fi de folos daca mi-ati explica unde greșesc.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety +1

      "din cate stiu masa inerțială nu creste odata cu viteza,ci masa relativista,care este doar un concept facut pentru a ușura înțelegerea modului cum functioneaza relativitatea"
      Da, într-adevăr, "creșterea masei cu viteza" este un fel de a spune, nu este reală.
      Ideea că masa crește cu viteza și DE ACEEA nu poate fi atinsă viteza luminii este folosită în cărțile elementare (de popularizare, dar chiar şi în manualele de școală) pentru că PARE să dea o înțelegere a fenomenului, dar de fapt mai mult încurcă, cum se vede din comentariile de aici.
      Corect și consecvent este să ne gândim așa: pe măsură ce viteza unui corp (faţă de un observator) se apropie de viteza luminii, energia și impulsul se apropie de infinit. Asta înseamnă că, pentru a mări viteza acelui corp, este nevoie să cheltuim o energie din ce în ce mai mare (și să-i imprimăm un impuls din ce în ce mai mare).
      (v. discuția din en.wikipedia.org/wiki/Mass_in_special_relativity#Relativistic_mass_2 şi secțiunea care urmează, plus referinäele de acolo).
      Einstein însuși s-a pronunțat ÎMPOTRIVĂ ca lucrurile să se prezinte ca variația masei cu viteza. Mai mult, în cursurile moderna de fizică teoretică nici nu mai apare masa dependentă de viteză.

  • @constantinanton2766
    @constantinanton2766 Před 3 lety +5

    Adevărat... Dumnezeu nu se poate măsură cu legile fizicii, doar se poate simți cu sufletul.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      Iar cei care nu-l "simt" sunt sufletește inferiori...

    • @eminescinescu
      @eminescinescu Před 3 lety +1

      De multe ori simțurile ne înșală, atunci cum faci diferența ce ceea ce simți e adevărat sau fals ?

    • @constantinanton2766
      @constantinanton2766 Před 3 lety +1

      Cine este aproape de Dumnezeu primește darul deosebirii duhurilor. Atâta timp cât suntem departe de El nu putem avea pretenția de cunoaștere a adevărului.

    • @constantinanton2766
      @constantinanton2766 Před 3 lety

      Cei care nu-L simt nu te roagă lui Dumnezeu. E mai important sa vorbim cu Dumnezeu decât despre Dumnezeu.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety +4

      @@constantinanton2766 Repeți mereu același "argument", sub forme ușor diferite : că numai cei aleși îl pot "simți" pe Dumnezeu, iar cei care nu-l "simt" au un defect.
      Este bine-cunoscutul "argument" cu "al 6-lea simț", o formă a sofismului _ad hominem_ (atac la persoană), şi ca atare este un argument invalid.

  • @danielnitu8935
    @danielnitu8935 Před 3 lety +1

    Dacă "Dumnezeu" este cel mai vechi subiect si dacă adevărul este dezideratul nostru, există posibilitatea de a afla adevărul despre Dumnezeu?

    • @ionoprisan860
      @ionoprisan860 Před rokem

      Aflarea adevărului constă într-un lanț de argumente logice, dar dacă divinitatea face excepție de la analiza logică, rezultă că adevărul nu poate fi cunoscut în acest caz și va trebui ori să negăm existența divinității, ori s-o acceptăm după spusele celor care cred în ea din motive personale, ceea ce și explică împărțirea lumii între credință și necredință.

  • @sergiu5029
    @sergiu5029 Před 3 lety +1

    Vreau să știu dacă omenirea ar putea în viitor să creeze o mașinărie sau "ceva" , în care putem schimba materia, exact ca în centrul soarelui unde hidrogenul și heliul se contopesc în diferiți atomi din tabelul periodic.

    • @mircearoman6606
      @mircearoman6606 Před 3 lety +1

      Se vede că nu prea ai înțeles mare lucru din ceea ce se-ntâmplă în Soare...Ai auzit de noțiunea de plasmă, și nu mă refer la cea din sânge, care este de două feluri, plasmă rece și plasmă fierbinte...Se presupune că Universul e format din 99,9% plasmă.În Soare, care este o stea galbenă, mijlocie, are loc unul din cele două tipuri de reacții nucleare( fisiunea și fuźiunea ), adica cel de fuziune nucleară, ceea ce reprezintă combinația a două nuclee ușoare într-un nucleu mai greu , cu alte cuvinte, în Soare, în fiecare secundă 657 milioane tone de hidrogen se transformă în 653 milioane tone de heliu.Cele 4 milioane tone lipsă, sunt convertite în radiații, ceea ce asigură și strălucirea stelei respective, în cazul nostru, Soarele...Așa că nu ai tu treabă cu tot tabelul periodic al elementelor, adica Tabelul lui Mendeleev...

    • @sergiu5029
      @sergiu5029 Před 3 lety

      @@mircearoman6606 ziceam că se contopesc în elementele tabelului adică fier, aur... Nu puteam să spun doar că fuzionează și să las așa, că se pierdea ideea.

    • @mircearoman6606
      @mircearoman6606 Před 3 lety

      @@sergiu5029 , într'-adevăr, valoroasă idee, nu am ce spune...Dar tu, tu te auźi cănd spui aberațiile astea ? Nu ți se revoltă măruntaiele ? Nu ți se revoltă creierul ?...

    • @sergiu5029
      @sergiu5029 Před 3 lety

      @@mircearoman6606 Carbonul, oxigenul, magneziul, calciul, cuprul, zincul și lista poate continua, au apărut prin fuziunea nucleară în stele. Nu văd unde am greșit.

    • @sergiu5029
      @sergiu5029 Před 3 lety

      @@mircearoman6606 și ca să fiu și mai explicit, când am spus "să schimbăm materia" mă referea la fuzionarea hidrogenului, de exemplu, până îl facem fier, mă scuzi pe mine că am scris în limba proștilor și nu ai putut înțelege.

  • @ciprianhobinca7486
    @ciprianhobinca7486 Před 3 lety

    👍🏻👍🏻👍🏻

  • @danielapopei8568
    @danielapopei8568 Před rokem

    Tocmai am citit carte Odisea Spatiala, de A C Clark scrisa inainte de teoriile expuse.

  • @albuiuliancornel6863
    @albuiuliancornel6863 Před 3 lety +3

    Dar de ce are masa inertiala mai mare pe parcurs cand viteza este mai mare? Din ce cauza capata o masa mult mai mare decat cea initiala?

    • @presura
      @presura  Před 3 lety +2

      czcams.com/video/ir0O_NCw97g/video.html&ab_channel=CristianPresur%C4%83 czcams.com/video/z0lRY6_HzqU/video.html&ab_channel=CristianPresur%C4%83

    • @albuiuliancornel6863
      @albuiuliancornel6863 Před 3 lety +1

      @@presura Mulțumesc mult.

  • @francisctakacs8885
    @francisctakacs8885 Před 3 lety +4

    Cine a facut Creatorul ? Sau cum a aparut prima particula ?

    • @calinchirtes3888
      @calinchirtes3888 Před 3 lety +2

      :)) asta e cea mai grea intrebare din univers

    • @playerreyalp585
      @playerreyalp585 Před 3 lety

      @@calinchirtes3888 E simplu. Creatorul a creat universul ca sa afle ce l-a creat pe el.

    • @furduionut
      @furduionut Před 3 lety

      Raspunsul este : Nu stim. Doar umplem golul momentan cu povesti manipulatoare emotional

    • @bogdanp2125
      @bogdanp2125 Před 3 lety +1

      Este interesantă abordarea lui John Lennox cu privire la această întrebare.
      czcams.com/video/wBio3y0Rrbc/video.html
      czcams.com/video/FXAtxVR7JIc/video.html
      Apreciez abordarea domnului Presură pe care o consider echilibrată fiindcă evită să lanseze afirmații categorice cu privire la un subiect sensibil și greu de explorat la acest moment.

  • @postualin6551
    @postualin6551 Před 3 lety +2

    Acest lucru este evident inca nu avem si poate nici nu vom avea asa tehnologii sa atingem aceasta viteza.

  • @ovidel20
    @ovidel20 Před 2 lety

    COINCIDENTELE Sunt in stransa legatura cu multipozitionarea cuantica sau nu? Pana acum nu am gasit o explicatie mai buna. Astept cu interes un raspuns. Multumesc.

  • @piesesh9986
    @piesesh9986 Před 3 lety

    Cu toate astea apreciez ceea ce faci dar nu ce e comercial

  • @johnyb1733
    @johnyb1733 Před 3 lety

    Exact dl.Presure! Cel care Creaza(creatorul) trebuie sa defineasca foarte concret cea ce asi doreste cu adevarat!! Creatorul poate multiplica an mai multe dimensiuni an multiversuri? Doresc sa va antreb? Un creator poate efectua un transfer la viteza luminii? Astept un raspuns!

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety +1

      > Un creator poate efectua un transfer la viteza luminii? Astept un raspuns!
      Un creator ar putea ORICE, prin definiție! Numai că trebuie adusă mai întâi dovada că există... Cum nu este cazul, această întrebare nu are sens!

    • @bogdanp2125
      @bogdanp2125 Před 3 lety

      @@alexleibovici4834 Atâta timp cât o ipoteză nu a fost infirmată de știință prin dovezi ea rămâne încă o premisă ce poate fi susținută prin diverse argumente. Oferă-i omului posibilitatea să își pună întrebări. Scopul științei nu a fost niciodată acela de a exclude existența unui Creator. Toate lucrurile descoperite (nu inventate) converg către existența unei ordini în spatele tuturor lucrurilor.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      @@bogdanp2125
      > Atâta timp cât o ipoteză [...]
      Vă rog să precizați cu care afirmație de-a mea nu sunteți de acord și de ce?
      Eu am făcut trei afirmații:
      - Un creator ar putea ORICE, prin definiție
      - Nu a fost adusă dovada că există un dumnezeu
      - Că fără dovada că un d-zeu există, întrebarea "Un creator poate efectua un transfer la viteza luminii?" nu are sens
      Deci vă rog să precizați, cu explicaţii.

    • @bogdanp2125
      @bogdanp2125 Před 3 lety

      @@alexleibovici4834 "Nu a fost adusă dovada existenței unui Dumnezeu"
      Este discutabilă afirmația dvs. Pe ce vă bazați când afirmați acest lucru? Ce domeniu de studiu aveți în vedere? Sunt oameni de știință care în cercetările lor reușesc să găsească amprenta lui Dumnezeu. Numai dacă ne referim la genomul uman găsim acolo o semnătură clară a unui Arhitect, Creator. Sunt izvoare istorice care mai nou atestă fapte istorice biblice pe care până acum istoricii le contestau. Sunt foarte multe exemple din domenii variate care reușeșc să prezinte indicii ale existenței unui Creator. Faptul că noi suntem limitați în a accede la o cunoaștere exhaustivă legată de această entitate pe care o numim Dumnezeu nu ne permite să contestăm existența ei sau să insinuăm lipsa dovezilor.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      @@bogdanp2125
      > "Un creator poate fi orice, prin definiție"
      > "Nu a fost adusă dovada existenței unui Dumnezeu"
      Vă rog: dacă mă citați cu ghilimele, să reproduceți citatul EXACT cum l-am scris eu ! Este mai sigur așa. Cel mai bine este să faceți cu copy/paste.
      Pentru celelalte comentarii ale dv. voi reveni.

  • @planet-earth-viewsplanet-e7487

    Dacă nu ar exista un creator și suntem produsul evoluție cum putem avea încredere În judecata noastră.dacă creierul nostru este doar o colecție de substanțe formate aleator prin prisma experientelor strămoșilor noștri inseamna ca nu putem determina adevărul niciodată pentru ca nu suntem altceva decât suma experientelor noaste.

  • @davidmesaros9733
    @davidmesaros9733 Před 3 lety +3

    Subiect pentru viitoare videoclipuri: De ce toate fiintele cu viata mor la un moment dat ? Ma refer din punct de vedere stiintific

  • @MihaiLEONTE.
    @MihaiLEONTE. Před 3 lety

    👍👏👏👏

  • @qualityzone
    @qualityzone Před 3 lety +2

    Una din teoriile formării universului este big bang. Și cum a apărut acea singularitate ținând cont că din nimic nimic nu iese?🤪🤔😳
    Nu am putea lua serios în calcul existența unui creator?

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety +3

      > din nimic nimic nu iese
      Teoria formării Universului prin Big Bang NU presupune că nu a existat NIMIC, ci că a existat ceva, dar într-un volum foarte mic.

    • @gaby12
      @gaby12 Před 3 lety +2

      @@alexleibovici4834 Si acel lucru care a existat trebuie sa fi avut un început, deci pana la urma a apărut din nimic.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety +2

      @@gaby12
      > acel lucru care a existat trebuie sa fi avut un început, deci pana la urma a apărut din nimic.
      1. Eu am comentat doar afirmația lui Daniel Franciszk cum că teoria formării Universului prin Big Bang presupune că ÎN MOMENTUL Big-Bang-ului nu a existat nimic. Și am spus că acea teorie NU presupune asta, ci pornește de la o stare inițială (moment inițial) în care presupune că a existat ceva (dar într-un volum foarte mic).
      2. Ce a fost ÎNAINTE de BB, care este proveniența acelui "ceva", este un alt subiect decât cel pornit de Daniel Franciszk. Teoria actuală a BB nu acoperă acest subiect (deși există diferite ipoteze, mai mult sau mai puțin dezvoltate, de ex. a Universului ciclic, adică o succesiune de expansiuni şi colapsuri).
      3. Posibilitatea ca "ceva" să fi existat *_dintotdeauna,_* sub o formă sau alta, nu se exclude deloc, dar deloc!

    • @Cazanu417
      @Cazanu417 Před 3 lety +3

      @@gaby12 poti sa te duci la nesfarsit asa,si pe creator cine la creat?sau tot din "nimic" a aparut?a fost dintotdeauna?la fel poti spune si despre acel volum foarte mic ca a fost dintotdeauna,quarks particulele fundamentale pot aparea din nimic si disparea la fel din existenta,pina nu reusim sa definim "nimicul" trebuie sa acceptam faptul ca nu stim si sa nu ne mintim cu basme din epoca bronzului.

  • @TekGeisha
    @TekGeisha Před 3 lety +2

    Buna! Ne puteti explica impactul plasticului/ efectele utilizarii lui? Stiu ca este un subiect foarte discutat in online. Ma intereseaza si punctul de vedere al unui fizician.

    • @presura
      @presura  Před 3 lety +2

      e un subiect nou pentru mine, va trebui sa ma documentez. Am vazut insa recent un "plastic" biodegradabil cand am cumparat niste plase si m-a suprins cat de mult semana cu plastcul obisnuit, desi era bioodradabil. Cred ca solutiile deja exista

  • @cristibarbuia9696
    @cristibarbuia9696 Před 3 lety +1

    Buna ziua!Daca nu stim decat sub 1 la suta din Univers si Creatie,de ce va dati cu parerea despre Divinitate,atat de usor si simplist?

  • @mihailbanu7863
    @mihailbanu7863 Před 3 lety +1

    Bună ziua, domnule Presură! Am să repostez un comentariu mai vechi de la un alt videoclip, cel despre Dilatarea timpului și contracția lungimilor, pe care aș vrea să îl verificați dacă este corect sau nu.
    (Îmi cer scuze dacă al meu comentariu apare de mai multe ori, dar mie nu pot vedea dacă l-am postat sau nu)

  • @anonimgcshilium199
    @anonimgcshilium199 Před 11 měsíci

    Dacă într-un tablou vezi mai multe universuri cum le recunoști? ((((
    Poate le știm dar le numim altfel? (((

  • @fanegun
    @fanegun Před 3 lety +3

    Totul este o intamplare.

  • @danielmunteanu9465
    @danielmunteanu9465 Před 3 lety +1

    Stim ca nu stim , nu stim ca stim; stimabilii se stimeaza in sinea propriu zisa, scrutand, speculand,sporovaind,asteptand; vreo, vreun.

  • @tomytzza27
    @tomytzza27 Před 3 lety

    Dar pana la urma viteza luminii e bariera, care e viteza maxima pe care o putem atinge

  • @marianiordache4809
    @marianiordache4809 Před 3 lety +11

    Dumnezeu nu poate fi explicat , inteles si pătruns de minte omenească oricât de strălucită ar fi !!!! Pur si simplu este !

    • @marianiordache4809
      @marianiordache4809 Před 3 lety +6

      @@catalin-neculaigherasim188 sincer am un sentiment de milă pentru cei care spun că nu exista un Dumnezeu sau un creator !! Au o problema cu ei înseși probabil de natură psihică !!

    • @solaris3627
      @solaris3627 Před 3 lety +6

      @@marianiordache4809 E valabila si reciproca.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety +3

      "Dumnezeu nu poate fi explicat [...]Pur si simplu este !"
      Sau NU este 😁

    • @marianiordache4809
      @marianiordache4809 Před 3 lety +2

      @@catalin-neculaigherasim188 dar tu nu ai mai mult de 15 - 16 ani nu-i asa ?

    • @Cazanu417
      @Cazanu417 Před 3 lety +1

      @@marianiordache4809 sunt atatea posibilitati cei drept creatorul este una dintre ele,DAR basmul din biblie nu are nici cea mai mica probabilitate sa fie adevarat efectiv e o poveste din epoca bronzului,un creator poate sa fie mai probabil ca o civilizatie de entitati care au creat realitatea noastra,dar asta e la fundul posibilitatilor si piere in comparatie cu alte teorii,ca de exemplu multiversul din mecanica cuantica,sau big crunch.

  • @-_mihai_-
    @-_mihai_- Před 3 lety +4

    Eu cred ca in viitor vom depăși viteza luminii sau daca nu vom găsi alta cale prin care sa ne deplasam repede prin univers si multivers cum ar fi teleportarea sau găurile de vierme

    • @4costindan
      @4costindan Před 3 lety +1

      Viteza luminii e doar un prag ca atâtea altele pe care oamenii le-au decretat de netrecut.

    • @brb4903
      @brb4903 Před 3 lety

      @@4costindan poti sa dai un alt astfel de exemplu?

  • @alinspineanu3954
    @alinspineanu3954 Před 2 lety

    În fizică și în cosmologie, principiul antropic (din greacă anthropos - om) este un argument filosofic care afirmă că observațiile din Universul fizic trebuie să fie compatibile cu viața conștientă care le observă...... Aceasta este definiția corecta a lui și nu ce spuneți dvs. 😇🙏

  • @rotorblade9508
    @rotorblade9508 Před 3 lety +1

    Nu e chiar asa explicatia. De fapt daca ai un motor care produce tractiune (forta) constanta, acceleratia va fi constanta chiar daca se apropie de viteza luminii. Dar trebuie sa stabilim cadrul de referinta. In cadrul de referinta al navei, masa relativistica nu creste, ramane masa de repaus. Astfel cei din nava vor simti acceleratie constanta si vor avea impresia ca vor accelera la viteze din ce in ce mai mari. Practic e ca si cum ar depasi viteza luminii pentru ca deoarece timpul se va dilata, fata de cei de pe Pamant, ei vor parcurge distante foarte mari ( pot teoretic traversa tot Universul vizibil) intr-un timp scurt, cativa ani, zile sau chiar cateva minute. Problema e pentru cei care raman pe Pamant. Ei vor vedea nava accelerand cu o acceleratie tot mai mica, vor vedea viteza apropiindu-se asimptotic de viteza luminii si vor vedea masura masa relativistica a navei din ce in ce mai mare. Nu vor putea trai sa vada nava decat ajunsa la o distanta relativ mica. Paradoxul e ca cei din nava (de ex daca transmit mesaje video) ii vor vedea pe cei de pe pamant imbatranind mult mai incet la fel cum cei de pe Pamant ii vad pe cei de pe nava imbatranind tot asa mult mai incet. Asa functioneaza, e destul de ciudat. Nu exista un cadru de referinta absolut unde sa spui ca acolo timpul trece la ritmul real.
    O problema pentru cei din nava vor fi particulele cu care se vor lovi, chiar fotonii pentru ca vor avea energie din ce in ce mai mare, vor vedea in fata lunina albastra, apoi violet, ultraviolet, apoi raze gama vor lovi scutul din fata. La un moment dat acestea vor opune rezistenta puternica dar mai intai vor avea efecte distructive. Razele laser de energie chiar mica (infrarosu) pot taia metalul deci particule din fata care vin cu energie foarte mare pot si ele distruge scuturile navei.

  • @mariusolivianivan9238
    @mariusolivianivan9238 Před 3 lety +1

    Mi-ar placea sa ne explici despre noile eoliene, acelea fara elicii, cum functioneaza, ce randament ar avea, poate le vedem in viitor pe blocurile noastre gri? 😂🤣

  • @savinbogdan7575
    @savinbogdan7575 Před 3 lety +2

    Cand pornesti de la o ipoteza gresita întotdeauna ajungi la o concluzie greșită. Geneza 1 si 2 elucideaza problema... pt cei ce cred.

  • @cristibarbuia9696
    @cristibarbuia9696 Před 3 lety

    Dualitatea unda/particula o puteti explica din fata microfonului sau din vreu laborator stiintific?

  • @hades1666
    @hades1666 Před 3 lety +2

    Domnule profesor, credeți ca ar trebui sa ne îngrijoreze experimentele făcute la acceleratorul de particule de la CERN? se poate sa fi afectat spațiul și dimensiunile în vreun fel? Are legătură cu Mandela efect? Sa fi afectat planeta în vreun fel accesând alta dimensiune sau univers paralel care a întrat în coliziune cu a noastră cu 0000infint,1 in vreun fel și sa schimbe ceva planetar?

  • @cristibarbuia9696
    @cristibarbuia9696 Před 3 lety +1

    Dumneavoastra v ati nascut intr o tara unde oamenii se inchina si traiesc cu Domnul i suflet....Si asta ajuta.Mult si pe multi.PUTIN RESPECT,daca se poate.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      > PUTIN RESPECT,daca se poate.
      Prin ce s-a arătat dl. Presură lipsit de respect față de "oamenii se inchina si traiesc cu Domnul i suflet" ?

  • @albuiuliancornel6863
    @albuiuliancornel6863 Před 3 lety +5

    Pai ca sa calatoresti cu viteza luminii nu trebuie sa ai masa absolut deloc, masa incetineste viteza.

  • @imoganthanosmamaiemascaltz1833

    Seara faina!Voiam sa va intreb daca pot sa intru in vorba cu dumneavoastra in legatura cu fizica,vreau sa intru la Politehnica si sincer m ar ajuta mult daca as putea sa invat fizica, multumesc!

  • @adalbertfenyvessy7138
    @adalbertfenyvessy7138 Před 3 lety

    Logica ..oul s au găină. ?din nimic obținem ...?se explică materia neagra ? Întuneric exista in lipsa lumini Cum se obține lumina artificial se aprinde un combustibil ?asistăm la o transformare ?cenușă. Lumina ? De ce sa hotărît de către oameni de știință circulația electronilor din circuitul electric convențional și real deal plus la minus s au invers

  • @Megastaru
    @Megastaru Před 3 lety +4

    In concliuzie: Tot ce stim este ca nu prea stim.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      Unii știu mai multe, alţii mai puține, alții deloc... [corectat]

    • @brb4903
      @brb4903 Před 3 lety

      @@alexleibovici4834 altii de loc, altii deloc

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      @@brb4903 Mulțumesc, am corectat.

    • @enachelucianadrian
      @enachelucianadrian Před 3 lety +1

      @@alexleibovici4834 Altii nu știe nici sa scrie... ce sa mai filozofăm.

  • @1hoursongs323
    @1hoursongs323 Před 3 lety +2

    “Dumnezeu este totul intru toate si intru nimeni, nimic”

  • @TonyPmami
    @TonyPmami Před 3 lety +12

    Da, dar parca exista un băiat pe nume Flash care se apropie de viteza luminii. 🤔

    • @Ciumpalacu
      @Ciumpalacu Před 3 lety +4

      @@tatarumihnea6544 el credea ca e adevarat 🙄 Nu mai stim de gluma?

    • @mateivermesan6141
      @mateivermesan6141 Před 3 lety +3

      Flash există, era să îl văd odată. :)))

    • @DiaconiaOrt.
      @DiaconiaOrt. Před 3 lety +1

      👉🏻 czcams.com/video/2G6IVUtuCio/video.html
      🙏🏻

  • @danielaurel5170
    @danielaurel5170 Před 3 lety

    ESTE VITEZA LUMINII ACEEAȘI ÎN DIFERITE FLUIDE SAU GAZE SAU OBIECTE..????
    VITEZA LUMINII ESTE DIFERITĂ DACĂ AI TIMP SĂ O MĂSORI LÂNGĂ O SUPERNOVĂ???
    ARE VITEZA LUMINII MAI MULTE STĂRI..???
    CUM POATE VITEZA LUMINII SĂ FIE CONDENSATĂ...???.
    DE CE SE SPUNE CĂ ENERGIA CARE TREC PRINTR-UN TUB DE CUPRU ARE VITEZA MAI MARE DE CÂT VITEZA LUMINII..???

  • @ghiorghitastan7755
    @ghiorghitastan7755 Před 3 lety

    Si pote le ignora'la un momendat'?!...*

  • @vasileboiciuc5148
    @vasileboiciuc5148 Před 2 lety

    Foarte interesante emisiunile dumneavoastră și e o placere să le urmaresc.
    Totuși, am ceva împotrivă afirmației precum că Dumnezeu creând universul și legile fizice, ar trebui să se supună acestor legi. Eu cred că Dumnezeu poate ignora in totalitate aceste legi la fel cum le ignoră forul legislativ al diferitelor țări și în special cel român.

  • @enachelucianadrian
    @enachelucianadrian Před 3 lety +1

    Domnule Presură, de-a lungul timpului multi zei au fost si tot mai putini au ramas. Mai e putin pana când cineva isi va lua inima in dinți si va demonstra ca divinități nu exista.
    Eu consider ca fiecare fizician are datoria asta.

    • @bogdanp2125
      @bogdanp2125 Před 3 lety

      Eu cred că dvs nu ați înțeles scopul real a la științei și faptul că în final toate lucrurile converg către un inteligent design, adică un Creator. O zi bună!

  • @impos1bl366
    @impos1bl366 Před 3 lety

    In urmatoarele clipuri poate va ganditi si la aceste subiecte.
    1: In spatiu orice obiesc care contine masa, este in cadere libera, dar unde cade? Care e jos sau sus, din ce stiu nu exista notiunea de sus jos.
    Cade in directia unde se deplaseaza toata materia din jur si este cumva tras de masa lor in aceasi directie? Sau poate sa cada in orice alta directie daca este impins in directia aia. Iar viteza o sa fie tot timpul constanta sau o sa cresca/scada dupa un timp.
    2 : As vrea sa vad mai multe clipuri despre planete gazoase cum e jupiter, cu mai multe detalii, ce tipuri de gaze se gasesc pe planete si ce efecte au.
    3: As mai vrea sa vad clipuri cu mici experimente de orice fel, asta scoate la suprafata curiozitatea la oricine!
    4: De ce tot incearca Nasa sau SpaceX sa "colonizeze" Marte? Adica in afara faptului ca atmosfera e extrem de slaba, plus lipsa oxigenului, dar ce facem cu campul magnetic? Planeta e direct expusa la radiatii solare. Iar curiozitate mea, daca a fost expusa de miliarde de ani la radiatii solare, in momentul actual, orice suprafata dupa marte, emit radiatii ?
    5: Este posibila Criogenia? De exemplu filmul Passengers unde o companie privata trasporta oameni pe alte planete, calatoria tine 120 ani de exemplu iar oamenii sunt "inghetati - criogenati" Fara sa imbatraneasca deloc.
    6: O sa fie posibil vreodata sa putem scoate energie din orce fel de materie, manipuland atomii lor?
    7: In directia in care planeta noastra si tot sistemul solar de indreapta in spatiu, nu se poate intalni de alt ceva, sau altceva nu poate veni spre noi din directia opusa ?

    • @phockschann
      @phockschann Před 3 lety +1

      Verbul a cădea e un verb antic care înseamnă deplasarea liberă, in mod natural, a obiectelor către centrul pământului. El a apărut înainte să se înțeleagă ce e gravitația. Dacă definești a cădea ca însemnând acțiunea de atragerea a unui obiect de către altul, care dpdv științific e cea mai corectă definiției, atunci și pământul cade spre tine într-o anumită măsură, totul cade spre tot, într-o măsură mai mică sau mai mare.

    • @impos1bl366
      @impos1bl366 Před 3 lety

      @@phockschann Are sens ce zici. Mersi.

  • @calinchirtes3888
    @calinchirtes3888 Před 3 lety +1

    Exista sufletul? Sau e doar un mod de a numi constiinta. Sa fie constiinta doar un amalgam de legaturi neuronale?

    • @furduionut
      @furduionut Před 3 lety +1

      Este una dintre teorii. Coonstiinta poate fi iluzia data de procesele cerebrale simultane de citire si intelege a informatiilor primite din exterior. Se mai afirma ca coonstiinta de sine are si legatura cu liberul albitru dar aici este o discutie filosofica in larg dezvoltata si argumentata.

  • @irinagrigoras1874
    @irinagrigoras1874 Před 3 lety +2

    Ce părere aveți despre extratereștri? Respectiv OZN-uri. Ei au nave și tehnologie mai avansata că noi, posibil să poată călători și în timp , poate suntem chiar noi întorși în timp din viitor. Mai sunt enorm de multe de descoperit mai ales că noi nu am reușit să ieșim din galaxia noastră.

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      > extratereștri... Ei au nave și tehnologie mai avansata că noi
      Poate... Dar au şi un mic defect: nu există😁 Sau, în orice caz, prin preajma noastră n-au apărut...

    • @nicoletadrumea630
      @nicoletadrumea630 Před 3 lety

      Extratereștrii și O Z N nu sânt pe planeta Marte sunt de la americani și chinezi ei au tehnologii și tot felul de aparate și pot face tot felul de trucuri că în filmele SF Fantastice

    • @nicoletadrumea630
      @nicoletadrumea630 Před 3 lety

      Ce le trec noaptea prin minte și somn ,dimineata se și apucă să le pună n practica

    • @alexleibovici4834
      @alexleibovici4834 Před 3 lety

      @@nicoletadrumea630
      > Ce le trec noaptea prin minte [americanilor și chinezilor] și somn ,dimineata se și apucă să le pună n practica
      Mi-e teamă că ce-ţi trece noaptea prin minte și somn, dimineața te și apuci să le pui pe CZcams în comentarii

    • @nicoletadrumea630
      @nicoletadrumea630 Před 3 lety

      @@alexleibovici4834 rușine pt comentariul tău oricum nu eu am scris comentariul nu am eu timp de așa ceva !!!!eu am familia bebic de 2anisorisi soț și servici nu am eu pofta de astea comentariul este postat de mama mea în vârstă de 68 de ani și dânsa se ocupa cu așa ceva din plictiseală așa a crezut ea, căci se inspira din filme etc dar nu știu de ce v ă dau eu explicații problema cu extratereștrii este strict a dânsei eu particip doar cu contul meu de aceea apare ca și cum a și fi postat eu cu bine dl Alex ,sanatate

  • @pi3tr3
    @pi3tr3 Před 3 lety

    neti, neti...

  • @heracheionut8005
    @heracheionut8005 Před 3 lety

    Să ști că nu văd cu ochii prea bine am scris repede Domnule Casian

  • @nero7636
    @nero7636 Před 3 lety +1

    Un miliard de km pe oră, viteza luminii :))

    • @brb4903
      @brb4903 Před 3 lety

      3*10^8 metri/secunda

  • @xtreme9855
    @xtreme9855 Před 3 lety +3

    E mai uşor să dai în cap decât să bagi în cap.