Κ. Καστοριάδης - Αρχαία και σημερινή Ελλάδα

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 3. 11. 2010

Komentáře • 55

  • @HellasItalia4
    @HellasItalia4 Před 11 lety +2

    Καλημερα ευγενεστατε συννεοελληνα! Ενημερωσε μας αδερφε!

  • @Clairvoyant_1980
    @Clairvoyant_1980 Před 3 lety +1

    Ωραίος ο Καστοριάδης και βασικά δεν ανήκει πουθενά πολιτικά και αυτό με χαροποιεί

  • @sweet4him
    @sweet4him Před 11 lety +4

    Μακάρι να μπορούσα να του κάνω αμέτρητα λάικ. Ο άνθρωπος ήταν μια κινούμενη αλήθεια.

  • @user-yj6bg6lp6f
    @user-yj6bg6lp6f Před 9 lety +14

    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ ΘΕΛΕΙ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΣ ...ΟΧΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ....ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ...ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΟΛΙΤΗ...Η ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ(ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ)....... ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ ....

    • @dimakos33
      @dimakos33 Před 6 lety +1

      Caps lock is on

    • @gelisgeo1309
      @gelisgeo1309 Před 5 lety

      Αμα ακούς "επιστήμονα " με ισχυρες κομματικές πεποιθήσεις συνήθως κανει λάθος . Στα πεταχτά 2 τρανταχτα λαθοι που κανει..δε μπορείς να συγκρίνεις την κλασική Ελλάδα με το Βυζάντιο και να λες διάλεξε ενα απ τα 2 όχι και τα δυο αφού το ενα είναι η συνέχεια του αλλου όπως λέει κ η μεγάλη Αρβελέρ..
      Δεύτερον λέει οτι οι αρχαίοι έλληνες είχαν πει εμείς φτιάχνουμε τους νόμους κ όχι οι θεοί..Οταν στην Σοφοκλή Αντιγόνη μέσα αναφερει..οι νομοι των θεών είναι πιο ισχυροί απ των ανθρώπων..........

    • @charliespider7598
      @charliespider7598 Před 5 lety +1

      @@gelisgeo1309
      1. Δεν γίνεται να έχεις _και_ αυτονομία (αρχαία αθήνα) _και_ ετερονομία (βυζάντιο). Αυτό εννοεί. Και έχει δίκιο. Δεν συμβιβάζονται.
      2. παρά το ότι στην αντιγόνη τιμάται ο ηθικός νόμος δεν σημαίνει ότι αποδίδεται απαραιτήτως στο θεό η προέλευσή του. Μάλιστα ήταν ο πλάτωνας που έδειξε πως η ιδέα ότι η ηθική δίνεται από τους θεούς στους ανθρώπους είναι απαραιτήτως λανθασμένη

    • @gelisgeo1309
      @gelisgeo1309 Před 5 lety

      @@charliespider7598 Θα μπορούσε να πει οτι δε μπορείς να εχεις 2 πρότυπα... (Κ παλι αστοχο γτ αρχαια ελλαδα δεν ηταν μονο αθηνα κ δημοκρατια..) Αλλά λέει ξεκάθαρα οτι δε μπορείς να νιώθεις και τα 2...τραγικά λάθος αφού το ενα είναι ακολουθία του αλού.Δηλαδή αν ο πατέρας μου είναι χαζος κ ο παππούς μου έξυπνος εγω πρεπει να αγαπώ μονο τον ενα κ να αποβαλω τον αλλον....

    • @charliespider7598
      @charliespider7598 Před 5 lety

      @@gelisgeo1309
      Μιλάει για _"ορισμένες εξελίξεις αποσυνθέσεως"_ και _"σπέρματα ανανέωσης"_ και εξηγεί γιατί αυτές οι αντινομίες είναι στην ελλάδα πολλαπλασιασμένες επειδή εδώ γίνεται απόπειρα να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα: η αυτονομία όπου και όπως αναπτύχθηκε, όπου ο πολίτης ορίζει τον νόμο (και αναλαμβάνει και την ευθύνη του να προσθέσω) και η βυζαντινή θεοκρατία δηλαδή η ετερονομία όπου ο νόμος δήθεν δίνεται από μια εξωτερική πηγή και η ευθύνη του υπηκόου εξαντλείται στην υπακοή

  • @victorlouzon4246
    @victorlouzon4246 Před 11 lety +1

    SUBTITLES PLEASE !!!

  • @topotami2512
    @topotami2512 Před 11 lety +4

    Θεσμός είναι ο κάθε ένας ενήλικας ξεχωριστά. Όταν αυτό γίνει κατανοητό τότε ίσως η κοινωνία μας να βγει από τον βούρκο. Έχουμε συνηθίοσει να τα εναποθέτουμε όλα στους θεσμούς όταν την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε ότι πίσω από τους θεσμούς είναι άνθρωποι που κοιτάνε την πάρτη τους και την οικογένειά τους

  • @Jorlandoable
    @Jorlandoable Před 12 lety +1

    Εκει που ο Καστοριάδης λέει ότι θέλουμε να πιστευουμε ότι οι νόμοι μας προέρχονται απο αλλού και ότι δεν τους θέσπισε ο ίδιος ο λαός και ότι πιστευουμε στους νόμους επειδη έχουνε διαρκέσει πολά χρόνια χωρίς κανείς να τους αλλάξει ένα έχω να πω: Αυό που λέει ο Καστοριάδης ένα σημαινει. Σημαίνει πως ο λαός δεν πιστευει στον εαυτό του και ότι φοβάται πως μπορεί να μην σκέφτεται σωστά και ως εκ τούτου δεν θα πλάθει άγιους και ολόσωστους νόμους για την κοινωνία του.

  • @JAMESVERD
    @JAMESVERD Před 11 lety

    Δημοσθένης:...δεδόχθαι τη βουλή και τω δήμω τω Αθηναίων, ευξαμένους και θύσαντας τοις θεοίς και ήρωσι τοις κατέχουσι την πόλιν και την χώραν την Αθηναίων.

  • @HellasItalia4
    @HellasItalia4 Před 11 lety

    30.000 +++
    θεοτητες (μικρες - μεγαλες)

  • @strs111
    @strs111 Před 11 lety

    1)κάθε λέξη αποκτά την έννοια που της δίνουν οι άνθρωποι...που βλέπεις το κακό;
    2)ξύπνιος είμαι
    3)Μπράβο σου που γελάς όταν σαπίζουν οι άλλοι...δείχνει πολύ καλό χαρακτήρα

  • @23yannis
    @23yannis Před 4 lety

    Ypastinomos B '= dona konti.it(!)

  • @akislina2008
    @akislina2008 Před 11 lety

    ποτε ακουσε κανεις ολους αυτους τους σοφους μεταμαρξιστες να πουν οτι οταν το χρημα δεν ειναι μεσο αλλα προιον που πωληται με τοκο οπως και να οργανωθει η παραγωγη της κοινωνιας [και οι θεσμοι που την υποστηριζουν] στο τελος ολα εξαρτωνται και ανοικουν στον εκδοτη του χρηματος?

  • @strs111
    @strs111 Před 11 lety

    ατύχησες, ούτε βλάχος είμαι, ούτε αμόρφωτος...αν δεν ξέρεις τον άλλον καλύτερα να μην μιλάς για το ποιος είναι και τι κάνει

  • @user-ws9hl3wh8z
    @user-ws9hl3wh8z Před 5 lety +1

    Ιστορικές ανακρίβειες, ιδεοληπτικές απόψεις, στρατευμένη επιστήμη.Αυτά έχω να πω εγώ με βάση αυτό το βίντεο

  • @Psychopathis
    @Psychopathis Před 9 lety +3

    από που αντλεί τη πληροφορία ότι μετά θάνατον δεν υπάρχει ζωή; Φαίνεται πολύ σίγουρος. Τέτοια σιγουριά προϋποθέτει ισχυρά πειστήρια περί της εικασίας. Πραγματικά θέλω να μάθω. Με ενδιαφέρει.

    • @oblique0S
      @oblique0S Před 9 lety +9

      To θέμα (του) δεν είναι τόσο αυτό. Ακόμα και αν υπήρχε (ή υπάρχει) η μεταθανάτια ζωή, η αυτόνομη κοινωνία θα λειτουργούσε σα να μην υπήρχε. Σαν, δηλαδή, να μην υπάρχει έτερη πηγή θέσμισης και νομιμοποίησης έξω ή πέρα από αυτήν την ίδια (την κοινωνία). Σ' αυτό είναι η έμφασή του.

    • @Psychopathis
      @Psychopathis Před 9 lety

      oblique0S δεν εννόησα τον συλλογισμό. Είναι εύκολο να το αναλύσεις περαιτέρω;

    • @jimelias1020
      @jimelias1020 Před 9 lety +1

      Psychopathis
      Ακομα και αν υποψιαζομαστε οτι υπαρχει Θεος, η και επισης, "μετα θανατο" ζωη, πρεπει να προσποιηθουμε οτι δεν υπαρχει ουτε το ενα ουτε το αλλο, οσον αφορα την κατασκευη θεσμων και νομων σε μια κοινωνια.
      Πρεπει η κοινωνια να φτιαξει τους θεσμους της, βασισμενους μονο στην ιδια την κοινωνια (συμφωνα με της αναγκες της λεω εγω) και στο τι θεσμους πιστευουν τα μελη της οτι χρειαζονται για να μπορεσουν να υπαρχουν σαν κοινωνια, και να βιωνουν καλα μεσα σε αυτη.
      Αυτο νομιζω οτι εννοει. Μπορει και να'χω λαθος.
      Εγω πιστευω πως αυτο ειναι αδυνατο να γινει.
      Σε καθε τι υπαρχει μια αρχη και μια πορεια. Δεν μπορεις νά ξεκινησεις απο τη μεση, υποκρινομενος οτι μπορεις να αγνοησεις απο που ξεκινησε η πορεια. Αν το προσπαθησεις , η πορεια σου, αναγκαστικα θα σε οδηγησει στην αρχη, ξανα, πριν μπορεσεις να την συνεχισεις στην κατευθυνση της προς το μελλον!!
      Ειναι ευκολο να πει κανεις "Ειμαστε εδω που ειμαστε, ας προχωρησουμε μπροστα, προς το μελλον, αγνοωντας συνειδητα, το τι μας εφερε εδω, (απο το) στο παρελθον". Μακαρι να γινοτανε αυτο. Ισως μπορει να γινεται, σε προσωρινη βαση, ειδικα οταν ειμαστε στα χαλια που ειμαστε, μεχρι να ορθοστατησουμε ξανα!

    • @Psychopathis
      @Psychopathis Před 9 lety +2

      Jim Elias Αδερφέ εμείς προσποιούμεθα ότι δεν υπάρχει Θεός. Τι θα γίνει όταν και ο Θεός προσποιηθεί ότι δεν υπάρχουμε; Και δεν αναφέρομαι στην παρούσα ζωή αλλά στην αιώνιο...

    • @oshoosho5567
      @oshoosho5567 Před 9 lety +5

      Το βάρος της απόδειξης πέφτει σε αυτόν που υποστηρίζει ότι υπάρχει μεταθανάτια ζωή και όχι σε αυτόν που λέει το αντίθετο!