Miehen mieli podcast E2S3 - Kaisa Peltola - Häpeän juurilla

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 22. 08. 2024
  • Kaisa Peltola KTM, Holistic counselor
    Mitä on häpeä? Mistä se tulee ja miten se vaikuttaa meissä?
    Kaisa Peltola on ollut näiden kysymysten äärellä pitkään ja kirjoittanut aiheesta kirjan Häpeän Alkemia ja hän myös ohjaa suosittuja häpeän alkemia työpajoja, joissa on mahdollista vapautua toksisen häpeän ikeestä.
    Keskustelimme häpeän määritelmistä, siitä mistä se saa alkujuurensa, miten häpeä vaikuttaa miehissä ja naisissa eri tavalla.
    Pohdimme myös kulttuurimme vaikusta häpeän ilmenemiseen ja miten se saa eri muotoja naisilla ja miehillä. Tästä keskustelu ohjautuinkin syvälle kollektiivisten traumojen äärelle ja siihen miten perhekonstellaatio voi vapauttaa meitä näistä menneiden sukupolvien taakoista.
    miehenmieli
    #häpeä #häpeänalkemia #kaisapeltola #perhekonstellaatio #trauma #taakkasiirtymä

Komentáře • 2

  • @eevajuva627
    @eevajuva627 Před 5 měsíci +2

    Tämä keskustelu oli todella mielenkiintoista kuunneltavaa kaikessa monipuolisuudessaan; häpeästä kollektiivissa miten ollaan yhteydessä luonnon kanssa ja toisten kanssa miten asetetaan turvalliset rajat miten sopii käyttäytyä, ja miten muinoin erotettiin yhteydestä jos olit rikkonut sovitut rajat. Ihminen ei selviytynyt yksin, se oli vaarallista ja koitui kuolemaksi. Ja tämä vaara uhka uinuu jossakin syvällä meidän tietoisuudessa pelkona ja häpeänä ja syyllisyytenä.
    Sitten tämä meidän markkinatalous ja voiton maksimointi kulttuuri ja kilpailu kuka on parempi kuka huonompi kenellä on enemmän meriittiä yhteisössä.
    Mä en ole oikein koskaan sopeutunut sodan jälkeen syntyneenä tähän systeemiin. Olen kokenut häpeää, olen ihmisille ja Jumalalle kelpaamaton. Ei mulle niin ole kukaan koskaan sanonut, mutta tämä tunne ajatus jostain vaan on putkahtanut mieleen. Se liittyy jotenkin näihin valtarakennelmiin ja hierarkioihin. Tunne siitä, että olen introverttinä ihmisenä jotenkin alempiarvoinen. Yhdessä ryhmässä me odoteltiin muutamia kuukausia, että me 6 naista saatais mukaan 2 miestä ja sitten tämä ryhmäterapia voisi alkaa. Elettiin 1980 luvun loppupuolta. Kun ne 2 miestä ja me kuusi naista päästiin aloittamaan se ryhmä, niin mun mieleen nousi ajatus; noi on oikein miehii ja me ollaan vaan naisii!? Ajatus nolotti ja hävetti. Miten mä noin voin ajatella? En olisi halunnut, se yllätti minut. Sitten tämä toksinen maskuliinisuus mikä on nykyään tapetilla. Ei niinkään toksinen feminiinisyys. Silloin siinä ryhmässä nousi esiin juuri toksinen feminiinisyys. Varsinkin äidin roolissa. Jos pidät lapsistasi liikaa kiinni etkä päästä heitä elämään omaa elämäänsä ja kasvamaan aikuisuuteen ja vastuuseen.
    Häpeän alkemia, että mitä kaikkea se pitää sisällään oli mulle yllättävää.
    Olin itse kokenut sitä häpeää omakohtaisena huonommuudentunteena verrattuna esim miehiin. Myös kehollisuuteen liittyy mulla jotain aivan kummallista häpeää. Siis en osaa olla luonnollisesti luonnollinen. Jotenkin tässä kehollisuudessa on niin paljon proosaa ja runous on jossain vähän ylemmissä sfääreissä.
    Tällaisia ajatuksia kokemuksia häpeästä kuin myös syyllisyydestä ja vihasta tuli mulle mieleen.
    Kiitos hyvästä ja tärkeästä keskustelusta teille molemmille. 🙏🥰❤

    • @miehenmieli
      @miehenmieli  Před 5 měsíci +1

      Vau mikä palaute Eeva! Kiitos tosi paljon kun jaat ajatuksiasi täällä. :) Mainitsin tämän kommentin seuraavaksi tulevassa podcastissa. Me tehtiin myös lisäjakso häpeästä ja se tulee ulos ens viikolla.