Steeds meer ernstig verslaafden in de stad

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 21. 06. 2024
  • Kliniek Jellinek ziet verslaafden steeds sneller en vaker afglijden. Zwaarverslaafden moeten vaker dan vroeger wachten voordat ze op de afdeling High Care Detox terechtkunnen om te ontgiften. Verslavingsarts Hjalmar Hansen is samen met ambulant behandelaar Nathalie op weg naar een cliënt. Hansen werkt al ruim zestien jaar bij Jellinek voor onder meer het Outreachend Team en houdt zich bezig met crisisinterventies en bemoeizorg. "We proberen zorg aan te bieden aan mensen die zelf niet meer om zorg vragen." Ook psychische klachten, depressies of bijvoorbeeld het gebrek aan woonruimte kunnen redenen zijn om niet om hulp te vragen. Hansen: "We gaan er zelf op uit om hulp aan te bieden. Ook in Oud-Zuid komen we regelmatig. Daar zit ook een hele hoop verborgen leed. Dat maakt verslaving echt een ziekte. Het kan iedereen op enige fase in zijn of haar leven overkomen. Het is geen keuze om verslaafd te willen zijn."
    Zwaarverslaafden kunnen terecht op de High Care Detox-afdeling van Jellinek. Het gaat om mensen die met spoed hulp nodig hebben. Alleen komt het steeds meer voor dat er op de afdeling geen bedden beschikbaar zijn. "We zien dat de zorgzwaarte toeneemt", zegt psychiater en directeur Behandelzaken Kim ten Katen. Niet alleen zijn er vaker wachtlijsten, ook lijken de verslaafden er slechter aan toe dan vroeger. "Waar we dat aan zien is dat wij bijvoorbeeld op onze High Care Detox - waar onze zwaarste patiënten worden opgenomen om te ontgiften - vroeger bijna geen gebruik maakten van het ziekenhuis. Nu sturen we echt wel drie keer per week iemand naar het ziekenhuis omdat het lichaam helemaal op is door het gebruik." Ook Hansen ziet dat verslaafden steeds verder afglijden en dat de werkdruk toeneemt. Van alle middelen veroorzaakt alcohol nog steeds de meeste problemen, maar volgens Ten Katen zien hulpverleners dat er op straat ook steeds meer basecoke (of crack) wordt gebruikt.
    Ook opvallend is de toename van het aantal daklozen uit Oost-Europa. Volgens de Regenboog Groep zijn er in de inloophuizen tot mei dit jaar 1300 unieke bezoekers uit Oost-Europa geteld, een stijging van dertig procent ten opzichte van 2022. Die zijn natuurlijk niet allemaal verslaafd, maar wel erg kwetsbaar zegt Anika Apfel, locatiehoofd van inloophuis AMOC aan de Stadhouderskade. "Door de trauma’s die ze oplopen op straat, door het niet kunnen slapen op straat, kunnen ze middelen gaan gebruiken om wel te kunnen slapen, om te kunnen overleven. Dat kan een probleem worden ja." De maatschappelijk werkers van AMOC werken regelmatig samen met het Outreachend Team van verslavingsarts Hansen. "Een paar jaar geleden verleenden we elk jaar hulp aan enkele arbeidsimmigranten, nu zitten we al ruim over de honderd per jaar." En dan gaat het ook om een groep die moeilijk te helpen is omdat ze vaak onverzekerd zijn en bijna nergens recht op hebben, zelfs niet op de nachtopvang.
    Perspectief bieden aan ernstig of minder ernstig verslaafden is sowieso al lastig door bezuinigingen, personeelstekort en een tekort aan opvangplekken. Terwijl het bieden van perspectief juist zo ontzettend belangrijk is, zegt ambulant behandelaar Gerben van der Zwan. "Inhoudelijk gezien kijken wij niet alleen naar verslavingsproblemen. Verslaving is vaak onderdeel van het probleem. Eenzaamheid speelt vaak een grote rol, werkloosheid, financiële problemen, dakloosheid. Je kunt wel alleen aan de verslavingsproblemen werken, maar als je niet ook tegelijkertijd werkt aan die andere dingen los je het probleem uiteindelijk niet echt op."
    Hoewel Jellinek zegt niet precies te weten waarom het aantal ernstig verslaafden toeneemt, proberen de hulpverleners wel na te denken over oplossingen. "Dan zou je moeten denken aan gebruiksruimtes waar ook zorgverlening is", zegt Hansen. Maar ook aan huisvestingsmogelijkheden en meer 24 uursopvang. Die plekken zijn er te weinig." Volgens directeur Ten Katen moet er nog meer worden ingezet op voorlichting en preventie. "Ik denk dat dat er echt voor kan zorgen dat mensen minder snel in aanraking komen met wat maakt dat ze gaan gebruiken en dus minder snel een verslaving ontwikkelen. En dus ook minder ziek worden. Daarnaast zijn we in de stad echt met elkaar bezig om te kijken wat we kunnen betekenen voor deze doelgroep. Samen met de politie, de gemeente, de GGD en de maatschappelijke opvang kijken hoe we hier een antwoord op kunnen ontwikkelen. Verder denk ik dat we ook in de samenleving misschien wel wat meer naar elkaar om kunnen kijken."



    AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
    Abonneer hier op ons youtubekanaal:
    / at5
    Tips of opmerkingen?
    Whatsapp: 06 511 909 38
    Telefoon: 020 555 1155
    Volg AT5:
    www.at5.nl
    Instagram: at5.nl
    Facebook: at5nl
    Twitter: at5

Komentáře • 51

  • @mennorombouts8479
    @mennorombouts8479 Před 2 dny +2

    Uiteindelijk is ieder gedrag een keuze, en je kunt niet aan de gevolgen van je keuze ontkomen.
    Het is wel mooi dat er mensen zijn zoals de hulpverleners.

  • @Kareltje1749
    @Kareltje1749 Před 6 dny +21

    Spijt schuld en schaamte.
    Vaak zijn het hele emotionele mensen die niet met gevoel kunnen omgaan, waardoor ze gaan vluchten. Meestal in drank/drugsgebruik.
    Maar verslaving is een ziekte, geen enkele verslaafde heeft ervoor gekozen om verslaafd te willen zijn.❤

    • @rafalbuijs5061
      @rafalbuijs5061 Před 6 dny +5

      Ach rot op man het is gewoon een keuze, je hebt een keuze wel of geen zooi gebruiken. Ga gewoon de zorg niet op druk zetten omdit soort knuppels te gaan helpen.

    • @JustMe-ty2xr
      @JustMe-ty2xr Před 5 dny

      @@rafalbuijs5061ga is een keer naar school genoeg educatie te vinden ook op internet.

    • @AdjeAnders-zy8wd
      @AdjeAnders-zy8wd Před 5 dny +5

      ​@@rafalbuijs5061 jij komt uit goede huizen. Waarschijnlijk heb je borstvoeding gehad alle liefde van je ouders. Types als jij begrijpen zoiets niet

    • @rafalbuijs5061
      @rafalbuijs5061 Před 5 dny +2

      @@AdjeAnders-zy8wd Even kijken of ik uit goede huizen kom, 1. vader overleden toen ik 5 jaar was, 2. oom overleden toen ik 10 jaar was die als een vader voor mij was. 3. veel gepest op school 4. Ruzie in de familie van mijn vaders kant tevens ben ik heel blij dat ik die niet meer spreek. 5. heel veel gezeik in mijn jeugd gehad 6. Jaren later er achter gekomen dat ik de dood van mijn vader en oom niet goed verwerkt heb daar pas op je 20ste achterkomen. Nog ander gezeik in mijn leven gehad. Ook op het randje van zelfmoord gebalanceerd maar gelukkig niet gedaan. Nee ik zeg niet dat ik het makkelijk heb gehad maar je hoort mij echt niet klagen om het leven. Het enige wat ik er van geleerd heb is je gaat pijn voelen hoe dan ook in het leven, het is alleen de keuze van het leven hoe je er mee omgaat. Ben op mij 17e gestopt met alcohol te nuttigen puur door alle ellende die ik heb gezien zelf heb mee gemaakt. Dus dat is een keuze.

    • @AdjeAnders-zy8wd
      @AdjeAnders-zy8wd Před 5 dny +1

      @@rafalbuijs5061 als jij zoveel leedt hebt dan zul je een ander toch kunnen begrijpen of ben je zo egoïstisch dat je alleen naar jezelf kunt kijken ? Dus omdat jij mentaal sterk genoeg bent om niet aan die troep te zitten dan moet een ander dan ook maar mentaal sterk zijn. Je begrijpt toch dat we niet allemaal hetzelde zijn. Ik had dit soort opmerkingen niet verwacht van een persoon die ook ellende kent. Want die begrijpen meestal wel een ander.

  • @nickvanhouwelingen
    @nickvanhouwelingen Před 5 dny +4

    Voor iedereen die worstelt met verslaving, er is een oplossing. Bezoek eens meetings van CA, NA of AA. Hier vind je lotgenoten die samen werken aan hun herstel. Ik was zelf jarenlang hopeloos alcoholist en drugsverslaafd. Inmidds ben ik 2 jaar nuchter. Mensen die gebroken binnenkomen in de kamers groeien ziender ogen. Het is hartverwarmend❤ Ik hoef het niet meer alleen te doen!

  • @reneharkamp4309
    @reneharkamp4309 Před 6 dny +4

    Geweldige teams,
    Ben trots op jullie inzet ❤

  • @Ma-sb4kc
    @Ma-sb4kc Před 6 dny +1

    Gaat lekker in Nederland 🙏

  • @minivanwildernis8724
    @minivanwildernis8724 Před 11 hodinami +1

    Er is geen hulp
    Begrip

  • @Keef020
    @Keef020 Před 6 dny +3

    ondanks dat er veel geld in omgaat, is het ziektemodel wel een vooruitgang. maar ook daarover zullen veel niet-ervaringsdeskundigen 'eigen schuld!' blijven roepen (zie onderstaande commentaren 😂). dat morele standpunt zit natuurlijk ook in de klinische zorg, die lichamelijk goed aansluit, maar psychiatrisch nog niet, laat staan sociaal 😮

  • @baux_dud
    @baux_dud Před 6 dny

    heel mooi verslag!

  • @Uytaryn
    @Uytaryn Před 4 dny

    Ja ik juich de nieuwe haagse tendens, roken is alleen voor rijken, ook niet toe. De uitzichtloosheid van de werkloosheid... het zit ook helemaal fout in denhaag

  • @hansvanrijswijk1472
    @hansvanrijswijk1472 Před 6 dny +3

    Ali B...ook verslaafd !!! Ben alleen ff vergeten ....... aan wat !😅😅😅😅😅

    • @AdjeAnders-zy8wd
      @AdjeAnders-zy8wd Před 5 dny

      Als je een grap maakt zorg dan ook dat die goed is 😂. Ik heb je maar uit medelijden een like gegeven

  • @jeroenvermiljoen
    @jeroenvermiljoen Před 5 dny +2

    Hjalmar lijkt op Ome Willem.

  • @joristigelaar7850
    @joristigelaar7850 Před 5 dny +1

    Ja, ja: de reddende engeltjes van de Jellinek!

  • @3L_SVNTXS
    @3L_SVNTXS Před 3 dny

    En de mensen die uit de kliniek komen zijn. Welkom bij bijeenkomsten JUST FOR TO DAY

  • @edejong8181
    @edejong8181 Před 4 dny +1

    Weg met Troep

  • @cryptocrypto8736
    @cryptocrypto8736 Před 6 dny +1

    En echte verslaafden moet je tegen zichzelf beschermen hoe oud ze ook zijn.Op een goede manier opsluiten met het best van de best hulp geven.Een junk zegt niet die junk is en een gek zal nooit zeggen hij gek is maar helpen we ook.

    • @annemieke563
      @annemieke563 Před 4 dny +1

      tja dan moet er eerst geld zijn en mensen die niet alleen goed zijn opgeleid, maar bovenal praktijk ervaringen hebben en inlevingsvermogen begrip engelen geduld doorzettingsvermogen!!!!! en o ja vergeet de wachtrijen niet ! en alles wat weg bezuinigd is !

    • @cryptocrypto8736
      @cryptocrypto8736 Před 4 dny

      @@annemieke563 klopt idd het personeel zal een probleem kunnen worden,maar echte junks kunnen geen heldere keuzes maken vaak voorzichzelf

  • @ana68475
    @ana68475 Před 6 dny +7

    Niet vergeten dat dit vaak een verdienmodel is voor dit soort instanties.....zonder verslaving..geen verdienmodel. Mensen worden vaak pas geholpen nadat ze COMPLEET uitgemolken zijn....

    • @UtrechtNoordOost
      @UtrechtNoordOost Před 6 dny

      Wat een onzin, Jellinek is een non-profit organisatie oftewel er is geen verdienmodel, want er word geen geld verdiend. Jellinek werkt met subsidies van de overheid. Alle zorg die ze geven is vrijblijvend en gratis voor zorgnemers. Je kan zelfs bij jellinek terecht als je een "weekendverslaving" hebt en functionerend bent. Houd je conspiracy theorieën voor jezelf. Deze mensen doen belangrijk werk.

    • @AngryWhiteGuyNLD
      @AngryWhiteGuyNLD Před 6 dny

      ​@@UtrechtNoordOost correctie ; geen winst gemaakt. Dus een bonusje hier en daar plus dure leaseauto's is ook bij hun van toepassing.

    • @rae.helder
      @rae.helder Před 6 dny +1

      ​​@@UtrechtNoordOost
      Afkicken bij het Jellinek kost rond de 40.000 mooi betaald door de zorgverzekeraar! Dus betaald door je Medelanders.
      Dure grap voor 3 mnd om vervolgens daarna weer terug te vallen 😅

    • @alienleang4211
      @alienleang4211 Před 6 dny

      Klopt tuurlijk is de staat corrupt waar veel geld is er corruptie 😢jammer maar het mocht zo zijn 😢😢😢

    • @lvdv4645
      @lvdv4645 Před 4 dny +1

      Echt de domste opmerking ooit 🤦🏻‍♂️

  • @Drteomas
    @Drteomas Před 5 dny +1

    Als "het je overkomt".. dan ben je voor altijd slachtoffer. Je stuurt jezelf niet want het probleem is extern zogenaamd. De oorzaak is extern. Het is aan jou om wat je binnen gelaten hebt weer weg te sturen.

  • @cryptocrypto8736
    @cryptocrypto8736 Před 6 dny

    Voor je het beseft zijn ziektes als Ebola ook weer normaal in Nederland

    • @martineheyer5642
      @martineheyer5642 Před 5 dny

      😂😂😂

    • @cryptocrypto8736
      @cryptocrypto8736 Před 5 dny

      @@martineheyer5642 Rome had een ongunstige situatie als het ging om ziekten. Onder andere het moerassige gebied waarin de stad zich bevond, zorgde ervoor dat een ziekte als malaria vaak voorkwam. Daarnaast waren campagnes naar het buitenland vaak een oorzaak voor epidemieën. Zijn er meer door gevallen

  • @katjavHeesch
    @katjavHeesch Před 4 dny

    Ben van mening dat verslaving geen ziekte is en het wel jouw keuze is die men maakt en neemt. Want hoe zit het dan met gokverslaving en die zoals nu verslaafd aan die mobiele telefoons zijn. Jij bent toch degene die de verantwoordelijkheid neemt dan dat jouw keuze/beslissing die men daarin maakt en het ook jouw verantwoording zou horen te zijn zodat je ook eens zelf gaat inzien dat je dat slechte pad hebt gekozen/genomen of het slechte pad bent op gegaan. Maar zie ook hierin al met al die verdeeldheid dat ook hierin wel zo verdeeld over zijn en verdeeld in zijn gaan staan dat zelfs hierdoor ook al zie dat je nergens meer met elkaar gaat uitkomen laat staan dat men dingen nog met elkaar gaat oplossen die zich in de samenleving voordoen maar nu nog meer met al dat verdeeldheid en ingedeeld mee zijn en ook nog eens verdeeld over zijn en daar zo verdeeld instaan.

  • @user-up3nt2zg9x
    @user-up3nt2zg9x Před 4 dny

    Alcohol heel duur maken

  • @rafalbuijs5061
    @rafalbuijs5061 Před 6 dny +3

    Verslaving is een keuze en daarmee uit, je kiest zelf om zooi te gebruiken!! Ik heb de keuze gemaakt om helemaal niks te gebruiken en dat is dus een keuze.

  • @WiVri
    @WiVri Před 6 dny

    2:01 is dat niet ome willem van broodje poep😆🤣

  • @piafokking
    @piafokking Před 6 dny +3

    het is een keuze niet verslaafd te willen zijn.