TABĂRA DE SCULPTURĂ ÎN PIATRĂ MĂGURA

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 29. 08. 2024
  • Judeţul Buzău se poate lăuda cu numeroase obiective turistice, unice în Europa. De departe, cel mai cunoscut astfel de obiectiv ar fi Vulcanii Noroioşi. Şi dacă acolo, e doar mâna naturii, puteţi veni în Buzău să admiraţi o altă minune unică pe continent. Tabăra de sculptură de la Măgura. Nu mai puţin de 256 de lucrări ce par aruncate de o mână uriaşă pe un teren de peste 20 de hectare. A fost nevoie de 16 ani pentru ca locul aflat peste drum de Mănăstirea Ciolanu să arate aşa cum e acum. Numărul 16 ani nu este întâmplător, acesta marcând 16 secole de la prima atestare a oraşului Buzău.
    Totul a început în anul 1970. Atunci, în pădurea întinsă pe nişte coline line, mângâiate de un vânt uşor, se dădea startul unei tabere de sculptură în piatră, inedită în ţară. Sculptori din toată România, maeştrii celebri sau mai puţin cunoscuţi, studenţi sau tineri liceeni, au răspuns provocării şi au venit să participe an de an.
    Lucrurile erau puse la punct. An de an, din 1970 până în 1986, au fost aduse în pădurile de la Măgura, câte 16 blocuri de piatră. Artiştii prezenţi trăgeau la sorţi blocul pe care urmau să-l transforme în operă de artă. După ce-şi primeau „premiul“, intra în luptă talentul şi creativitatea. Şi aşa, pietrele au prins parcă viaţă şi au devenit personaje istorice sau figuri umane. Dar mai există o categorie, preferată de unii turişti. Scupturile abstracte, care le lasă privitorilor dreptul sau şansa de a le descoperi semnificaţia.
    More on vinoinbuzau.ro/

Komentáře •