İzmir’in Renkleri | Kabak Kemane Yapımcısı | İrfan Alkur

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 16. 12. 2021
  • İzmir’in Renkleri uzun bir aradan sonra yeniden müziğin peşine düşüyor.
    İrfan Alkur, İzmir’in Tire ilçesine bağlı küçük bir dağ köyü olan Başköy’de dünyaya gelmiş. 65 yaşındaki sanatçı, nota bilgisi olmadan 10 yaşında bağlama çalmaya, 12 yaşında kabak kemane çalmaya başlamış. Kabak kemane satın alacağı bir yer olmadığı için, ilk kabak kemanesini 14 yaşında hiçbir yardım ve eğitim almadan kendisi yapmış. Kemanesinin akordunu yıllardır bu enstrümanı çalan babası Mehmet Alkur yapmış.
    Ömrünü kabak kemaneye adayan Alkur, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanına layık görülmüş. Kabak kemane kültürünün yok olmaması için bu kültürel mirası yaşatmayı kendine görev edinen sanatçı, Başköy’de doğup büyüdüğü taş evi 2014 yılında restore ederek kültür ve sanat evine dönüştürmüş. İrfan Alkur, “İlim ve İrfanla Müzik Kültür ve Sanat Evi” ismini verdiği kültür evinde köy çocuklarına ücretiz müzik eğitimi ve kabak kemane yapım dersleri veriyor. Kabak kemaneyi hem yapan, hem çalan ustanın ünü ülke sınırlarını aşmış. Kabak kemanenin sesini merak eden, kabak kemane yapımını ve Türk müzik kültürünü öğrenmek isteyen Amerikalı turistleri evinde ağırlayan İrfan usta, Türk kültürünün tanıtımına elçilik ediyor. İrfan Alkur, 55 yılını verdiği müzik yaşamındaki temel ilham kaynağının köyüne sinmiş olan müzik ruhu olduğunu belirtiyor.
    Kabak kemane geçmişten günümüze kadar otantik görünüşünü korumuş bir halk çalgısıdır. Kabak kemane, Türk Halk Müziği'nin telli, yaylı ve deri kapaklı sazlarımızın tek örneğidir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın bir çalgıdır ve kökenleri Orta Asya'ya kadar uzanır. Gövdesi kabak göğsü deri, iki veya üç telli olan bir halk çalgısıdır. Yörelere ve biçimlerine göre farklılık gösterir. Kabak kemane yapımında kullanılan malzemeler: Su kabağı, sığırın yürek derisi, sert ağaç(sap için) ardıç, gürgen, ceviz, erik ağacı, teldir.
    Bu söyleşi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı, ‘kültür ve sanat sohbetleri’ kapsamında gerçekleştirilmiştir.
    Hazırlayan & Yönetmen: Onur Yıldırım
    Kamera & Kurgu: Yunus Durmaz
    Kaynak: İrfan Alkur & Kültür Portalı

Komentáře •