Einde maritieme morse-telegrafie aan boord (1992)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 26. 08. 2023
  • Sinds 1 februari 1992 is Morse-telegrafie niet langer verplicht aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. Deze documentaire werpt een nostalgische blik terug op oude filmbeelden en interviewt betrokkenen die dienden aan boord van schepen, vertegenwoordigers van Scheveningen Radio en leden van de stichting "Oud Roest" (Radio Holland).
    De oorsprong van deze functie gaat terug tot de tragische ondergang van de Titanic in 1912. Het SOLAS-verdrag, dat in 1914 werd opgesteld en de verplichting tot radiocommunicatie op schepen instelde, evolueerde met de tijd en onderging een herziening in 1993. Dit leidde tot het besluit dat het Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) geleidelijk de rol van radiotelegrafie zou overnemen. De overgangsdeadline werd vastgesteld op 1 februari 1999, wat betekende dat marconisten vanaf dat moment hun functie verloren.
    In totaal hebben ongeveer 4000 mannen de opleiding tot marconist gevolgd bij Radio Holland. Het hoogtepunt van de Nederlandse radiotelegrafie lag in 1962, toen 750 marconisten op zee werkzaam waren. Daarna ging het snel bergafwaarts met dit beroep. De opkomst van satellietcommunicatie nam geleidelijk de verantwoordelijkheden van de marconist over. In de jaren '80 werden beide communicatiesystemen nog naast elkaar gebruikt, als noodplan voor het geval de satellietverbinding zou falen. In Nederland kwam hier in 1992 een einde aan, voordat de rest van de wereld volgde.
    Tegenwoordig wordt radiotelegrafie alleen nog beoefend door enthousiaste amateurs die de traditie in ere houden.

Komentáře • 1

  • @alexruhland7859
    @alexruhland7859 Před 10 měsíci

    Helaas dat de SPARKS er niet meer is waren altijd wel toffe gasten, zal ooit wel eens gebeuren met Ned scheepskoks