ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΟΥ - Hλεκτρολόγοι Mηχανικοί Η Υ

Sdílet
Vložit

Komentáře • 6

  • @gavroktonoi21
    @gavroktonoi21 Před 7 lety +1

    Αν σας ενδιαφέρουν κυρίως τα μαθήματα ενέργειας και ηλεκτρονικών, και θέλετε να ασχοληθείτε με το αμιγές κομμάτι της επιστήμης του ηλεκτρολόγου (ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, καθαρές τηλεπικοινωνίες και όχι δίκτυα υπολογιστών) τότε θα ήταν καλύτερα να προτιμήσετε ένα άλλο τμήμα ηλεκτρολόγων. Η συγκεκριμένη σχολή δεν είναι η κατάλληλη, στρέφεται κυρίως στην πληροφορική και θέλοντας και μη με αυτή θα ασχοληθείτε ...Και θα σας πρήξουν με μαθήματα που δεν θα σας αρέσουν γεμίζοντας την αναλυτική βαθμολογία σας με τάληρα (συν τοις άλλοις είναι και τσιγγούνηδες στους βαθμούς μέχρι αηδίας, ούτε αναβαθμολογήσεις γίνονται που να χτυπιέσαι κάτω) Και ως ηλεκτρολόγοι δεν θα έχετε τα γνωστικά εφόδια των άλλων σχολών ηλεκτρολόγων. Ξεκάθαρα πράγματα, όσοι δεν γουστάρετε τον hard core προγραμματισμό ...μακριά! Στην ουσία πληροφορικάριοι θα βγείτε με τα "δικαιώματα" του ηλεκτρολόγου (λέμε τώρα). H σχολή είναι όντως καλή, αλλά για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τη πληροφορική ή το ψηφιακό hardware κι εκεί υπάρχει ανεπτυγμένος τομέας με εξειδικευμένα μαθήματα (όχι όμως το αναλογικό). Προφανώς αυτά ισχύουν τώρα, στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.
    ΥΓ: Όσα αναγράφονται εκ των άνω δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την υποκειμενική γνώμη του γράφοντα.

    • @minotauros13
      @minotauros13 Před 7 lety

      Μια διευκρίνηση, στα λεγόμενα σου: η πληροφορική (computing, computer science) δεν εμπεριέχει ανώτερο ψηφιακό σχεδιασμό (HDL / VHDL), ενσωματωμένα συστήματα (embedded systems), ειδικό προς την αρχιτεκτονική επεξεργαστών προγραμματισμό (π.χ. real-time / ARM bear metal applications, FPGA). Αυτά ανήκουν στο γνωστικό πεδίο των Ηλεκτρονικών Μηχανικών, και των Μηχανικών Η/Υ, και όχι της πληροφορικής... Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι όλα τα τμήματα των Ελληνικων ΑΕΙ (Πολυτεχνικών Σχολών) έχουν μετονομαστεί (από απόφαση ΥΠΠΕΘ) και δεν διατηρούν την πραγματική ροή εξειδίκευσης.

    • @gavroktonoi21
      @gavroktonoi21 Před 7 lety

      Σωστά τα λες! Αλλά στην Ελλάδα τα έχουν κάνει έτσι ώστε ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μηχανικού Η/Υ και πληροφορικάριου όσον αφορά την αντιμετώπιση στην αγορά εργασίας. Ο μηχανικός Η/Υ δεν έχει δικαιώματα στο ΤΕΕ που να τον κατοχυρώνουν. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις τον πληροφορικάριο να ασχοληθεί με embedded, ενώ ο μηχανικός Η/Υ από την άλλη δεν μπορεί να έχει τα δικαιώματα του ηλεκτρολόγου ακόμα κι αν ασχοληθεί με σχέδιο και ενεργειακά μαθήματα. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια!

    • @minotauros13
      @minotauros13 Před 7 lety

      Και παλι, αυτο που λες δεν ειναι απολυτως ορθο. Για παραδειγμα, όταν αναφερόμαστε σε safety critical systems (βλ. automotive ADAS, avionics, κοκ) ο αποφοιτος πληροφορικης ΔΕΝ εχει δικαιωματα μελετης και σχεδιασμου. Τα δικαιωματα μελετης και σχεδιασμου (καθως και συντηρησης, αναθεωρησης, και επιβλεψης) ανοικουν αποκλειστικα στους Μηχανικους Η/Υ. Η δε ειδικοτητα Μηχανικων Η/Υ αναγνωριζεται απο το ΤΕΕ ως ξεχωριστη ειδικοτητα απο τα σχετικα ΦΕΚ.

    • @gavroktonoi21
      @gavroktonoi21 Před 7 lety

      Τυπικά ναι, ουσιαστικά όμως όχι! Καταρχάς στην Ελλάδα ποιος θα ασχοληθεί με avionics; Ένα αυτό. Δεύτερον, με πτυχίο computer engineering στις αγγλοσαξωνικές χώρες γίνεται να ασχοληθείς και με αντικείμενα που στην Ελλάδα ανήκουν αποκλειστικά σε ηλεκτρολόγους, όπως βιομηχανικοί αυτοματισμοί και PLC (π.χ είναι αστείο ο μηχανικός Η/Υ να μην μπορεί στην Ελλάδα να ασχοληθεί με PLC όταν έχει κάνει τόσα μαθήματα ψηφιακής σχεδίασης, ουσιαστικά το PLC programming είναι απλές λογικές πύλες που μαθαίναμε στο πρώτο έτος από το βιβλίο του Mano). Επειδή το έχω ψάξει λίγο, στο ΤΕΕ με πτυχίο Μηχανικών Η/Υ γράφεσαι στην κατηγορία των Ηλεκτρονικών Μηχανικών που είναι υποκατηγορία των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

    • @minotauros13
      @minotauros13 Před 7 lety

      Νομίζω πως ξεφεύγεις απο το αρχικό θέμα που ήταν η διαφοροποίηση των ΕΔ πληροφορικής και Μηχανικών Η/Υ, καθώς και το γενικότερο πλαίσιο του γνωστικού πεδίου Μηχανικών Η/Υ. Νομίζω είναι σαφές πως οι Μηχανικοί Η/Υ προσφέρουν τελείως διαφορετικές υπηρεσίες από αυτές των πληροφορικής τόσο σε πρακτικό, όσο και σε επαγγελματικό (βλ. δικαιώματα), επίπεδο. Σε τι αφορά, τα λοιπά ζητήματα: 1. τα δικαιώματα των Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ή / και Μηχανικών Η/Υ, είναι παγιωμένα στο καταστατικό του FEANI (το ΤΕΕ, θέλωντας ή μη, θα αναγκαστει τελικώς να τα ενεργοποιησει), 2. τα PLC, είναι απαρχαιωμένα, και πλέον όλες οι μητρικές είναι βασισμένες σε FPGA, ενώ η μεταγλώτιση των παλαιών LADDER πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα σε HDL, και 3. avionics (fly-by-wire, auto-pilot, κοκ), όπως και τα automotive (ADAS, InfoTainment, κοκ), πραγματοποιουνται με αυξανόμενο ρυθμό δραστηριοποίησης (2014 και έπειτα) στην Ελλάδα απο πολλαπλά software houses και startups.