Çelik ev temeli nasıl olmalı? Temel için hangi malzemeler kullanılır?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 20. 02. 2023
  • Evet… Herkese merhaba …
    Bir yapının en önemli kısmı temeldir. Temeli sağlam olmayan yapılar maalesef uzun ömürlü olmamaktadır. Peki bunun aşamaları nelerdir bu video da bunu anlatacağım. Arsama ya da arazime ev yaptırmak istiyorum. Bir gün müsait olursam mutlaka bir villa yaptıracağım. Yada müstakil bir konut yaptıracağım. Bu çoğumuzun düşündüğü bir durumdur. Araştırmalar yaptığımızda betonarme, çelik, taş, ahşap ya da bunların birleşimi yapılar yapılabildiğini görürüz. Bu yapı tipleri karşılaştırıldığında avantajları ve dezavantajları olduğunu görürüz. Çelik ev daha uzun ömürlüdür. Uygulama aşaması daha kısadır. Diğer yapı tiplerine göre daha ekonomiktir. Taş evler sağlıklıdır. %100 doğal bir yapı malzemesidir.
    Bu günlerde malum depremden dolayı çelik yapıların daha çok tercih edildiğini görebiliyoruz. Çelik yapılar depreme daha dayanıklıdır diyebiliriz. Proje ve uygulama aşamasının önemi fazladır. Uygulama da tüm malzemelerin montajının iyi yapılması gerekir. Sıva işlemlerinin uygun hava koşullarında yapılması gerekiyor.
    Çelik ev yapımına karar verdiğimizde uygulamayı iyi yapan bir firma ile anlaşmak isteriz. Talebimiz belirli ölçülerde tasarıma sahip bir ev yaptırmak. fakat uygulama farklılığından dolayı ortayan çıkacak yapı değişiklik gösterebilir. İyi firma seçmek istememiz gayet normal. Hangi yapı olursa olsun yapının en önemli kısmı temelidir. Temel yapının uygulama aşamasında ki ilk basamağı olduğundan doğru yapılması gerekiyor.
    Şimdi sırasıyla temel yapım aşaması nasıl yapılıyor buna bakalım.
    Öncelikle ruhsat sürecinde zemin etüdü yapılarak statik hesaplamalar yapılır. Statik proje çizilir. Ardından mimari proje mekanik proje ve elektrik projesi çizilir. Bu projeler belediyeye onaylatılır ve ruhsat çıkartılır. Ruhsat çıktıktan sonra hafriyat için ilgili belediyeden izin alınır.
    Yapının köşe noktaları, temel üst kotu harita mühendisi tarafından belirlenir.
    Bu köşe noktaları ve üst kota göre hafriyat alınır.
    Ardından 1. Katman dediğimiz 5 cm kalınlığında grobeton atılır.
    2. katman 3mm kalınlığında tek kat membran bohçalama yapılır.
    3.katman da geotekstil keçe uygulaması yapılır.
    4. katman 10cm kalınlığında c20 koruma betonu atılır.
    5. ve son katman da 50 cm kalınlığa kadar c30 hazır betonlu statik projesine uygun olarak betonarme radye temel ya da belirli bir yükseklikte mütemadi temel uygulaması yapılır.
    Bu adımlar proje oluşturma aşamasında belirlenir. Hesaplamalar bunların doğru bir şekilde uygulandığı varsayılarak yapılır. Bu yüzden Uygulama aşamasında yapı denetim firması yapıyı iyi denetlemelidir. Tabi şantiye şefi müteahhit usta bunların hepsinin iyi bir temel oluşturma da görevi vardır. Temel yapının uzun ömürlü olmasını sağlar. Uygulama aşamasında havanın uygun olması beklenir .İyi bir temel de iyi bir beton kullanılması gerekmektedir. Şantiyede C30 sınıflı beton istediğimiz de betonun uygun koşullar da şantiye ye ulaşması gerekir. Yolda ya da beton dökümü esnasında asla su katılmaması gerekir. Ustaların ya da şantiye şeflerin beton döküm işleminin hızlı bitmesi için sıkça yaptığı hatadır. Betona su katıldığında beton hızlı bir şekilde kalıba yerleşir fakat dayanımı hızlı bir şekilde düşmektedir. Mühendis arkadaşlarımız su/çimento w/c oranının ne kadar önemli olduğunu biliyor.
    Bir diğer önemli kısım ise donatı imalatıdır. Donatı imalatı kesinlikle projedeki gibi yapılmalıdır. Yetersiz gelen demir yerine farklı boyutta demir kullanılmamalıdır. Genellikle kiriş döşeme birleşimlerinde kullanılan şapo nun kullanılması gerekir. Çirozlar doğru sayıda atılmalıdır. Çirozlar deprem de yatay kuvvetlere karşı kuvvet uygular. Etriyeler doğru aralıklarla atılmalı. Etriyelerin çatlak ve burkulmayı önlediğini söyleyebiliriz.
    Evet… Temel aşamasının ne kadar önemli olduğunu anladık. projesiz zemin etüdü olmadan insanların, arazime 20cm kalınlığında beton atar Üstüne çelik ev yaparım denildiğini duyarım bu şekilde imalatlar ileride deprem olmasa dahi büyük problemler doğurmaktadır. Zemin etüdü yapılmayan bir yerde projesiz imalat yapamayız.
    Bazen hafriyat alındıktan sonra grobeton atılır. Ardından taş moloz doldurulur ve üzerine beton atılır. Buda yanlış bir uygulamadır. Çünkü bu uygulamada donatı imalatı yapılmadı sadece üst kısmına hasır demir döşenip üzerine beton atıldı. Buda yanlış bir uygulama olduğunu gösteriyor.
    Tüm bu anlattıklarım ile doğru çelik ev temel imalatı nasıl yapılır onu gösterdim. İmalatın ne kadar önemli olduğunu gördük. Yapıların uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını istiyorsak bahsettiğim tüm adımları uygulamamız gerekir.
    Ben inşaat mühendisi Suat Altun. İzlediğiniz için teşekkür ederim. Çelik evler ile ilgili diğer videolarıma göz atabilir çelik ev yapımı konusunda saltunyapi.com u ziyaret edebilirsiniz.

Komentáře • 14

  • @guleravinc5269
    @guleravinc5269 Před rokem +1

    Başarıların devamını dilerim çok iyi mühendis allah bizi boyle kisilerle karşılaştırsın👍

  • @ciokebap5124
    @ciokebap5124 Před rokem +1

    tesekkurler

  • @GaddarKerim1
    @GaddarKerim1 Před 5 měsíci

    Beton yerine, daha kolay uygulanabilir bir malzeme geliştirilse keşke. Bu saçmalıklardan kurtulsak.

  • @zuhreavc7172
    @zuhreavc7172 Před rokem +1

    suat bey merhabalar bodrumlu bir çelik ev yapımında bodrum kısmı nasıl yapılır detaylarını anlatır mısınız

  • @nomadiclog
    @nomadiclog Před rokem +2

    Teşekkürler video için. Bazı firmalar hafif çelik projelerine temel dahil fiyat veriyorlar ve bu temelde c20 beton hasır çelik ile temel yaptıklarını beyan ediyorlar. O halde bu yeterli sağlamlıkta olmayacak mıdır?

    • @muhendissuat
      @muhendissuat  Před rokem +1

      Statik hesaba uygun yapılırsa herhangi bir problem oluşmayacaktır. Temelin de projesi vardır. Uygulaması buna göre yapılmalıdır.

  • @mehmetyildirim8039
    @mehmetyildirim8039 Před rokem

    Temel' yapildiginda 3 5 gün sulanmali' yeni beton herzaman 3 gün sulanmali' Sabah ögle Aksam..

  • @senibulucamoglumm
    @senibulucamoglumm Před rokem

    Merhaba; öncelikle bilgilendirici videonuz için teşekkür ederim. Size Birkac sorum olcak.
    1- Birçok temelde Geotekstil keçe ve c20 dökülmeden direk c30 dökülüyor bu durumdu ne gibi bir zararı olur ?
    2- tüm temel şartlarına uyuruk 150m2 lik bir temel attırsak. daha sonra bu temele göre proje çizip çelik ev yapabilirmiyiz ?

    • @muhendissuat
      @muhendissuat  Před rokem

      Merhaba Geotekstil keçe kullanımı olması gerekir. Direk olarak beton dökümü olabilir. Ama dediğim gibi keçe kullanımı çok önemli

  • @mustafayldrm3922
    @mustafayldrm3922 Před rokem +1

    Suat bey merhaba,Bodrumlu bir çelik ev temeli mümkün mü,öneriniz nedir..?

  • @ecmetv6837
    @ecmetv6837 Před rokem

    İyi çalışmalar. Çelik evin altına beton bodrum kat yapılabilirmi.

    • @muhendissuat
      @muhendissuat  Před rokem +1

      Yapılabilir. Projeye ve imar durumuna bağlı