F@TC

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 13. 01. 2015
  • Așa cum s-a mai scris pe Tehnocultura.ro, lumina este o undă electromagnetică, dar este și particulă. Despre lumină s-au scris multe articole pe acest website și mereu aflăm că ne fașcinează. Interesant de observat este și interacțiunea dintre lumină și electroni.
    Citește mai multe în articolul dedicat acestui episod de pe Tehnocultura.ro: tehnocultura.ro/2015/01/14/ce-...
    Despre lumină ne povestește domnul Conf. Dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea “Transilvania” Brasov, Laboratorul Fizică Aplicată și Computațională.
    Unda de lumină are o lungime de undă, o frecveță, o amplitudine, fază. Unda este, de fapt, compusă din două cămpuri, electric și magnetic, care se propagă prin spațiu cu viteza luminii. E = cB este formula ce definește relația dintre cămpul electric și cel magnetic ce intră în componența luminii.
    Conf. Dr. Nicolae Crețu ne explică de ce lumina este o undă electromagnetică. Cele cinci elemente principale pentru care considerăm lumina undă sunt notate mai jos iar acestea sunt specifice undelor:
    1. interferența
    2. polarizarea
    3. difracția
    4. dispersia
    5. difuzia
    Motivele pentru care considerăm lumina o particulă căreia îi dăm numele de foton sunt notate mai jos:
    1. efectul foto-electric
    2. efectul Compton
    3. dezintegrarea razelor gamma în perechi electron-pozitron în cazul descompunerii radioactive
    Filmat și editat de Manuel Cheța, tehnocultura.ro
    ----------------------------------------------
    Surse:
    - experimentul cu interferență al lui Young - en.wikipedia.org/wiki/Young%27...
    - fotonul - en.wikipedia.org/wiki/Photon
    - difuzie Compton - en.wikipedia.org/wiki/Compton_...
    - ce este lumina - tehnocultura.ro/2014/03/20/ce-...
    - adevărul despre lumină și electroni - tehnocultura.ro/2013/07/16/ade...
  • Věda a technologie

Komentáře • 20

  • @user-ye1wm8jr9c
    @user-ye1wm8jr9c Před 7 měsíci

    Atentie si la exprimare "mai superior "!

  • @cvv80
    @cvv80 Před rokem +1

    In cazul dumneavoastra: nivel-singular, niveluri-plural ( nu nivele)

  • @adriangheorghe2327
    @adriangheorghe2327 Před 6 lety

    Fotonul vazut ca unda ca vibratie a mediului, in care punctele materiale ale mediului executa miscari oscilatorii rectilinii, de o parte si de cealalta a pozitiei de echilibru, in vid nu poate exista. Fiindca nu exista posibilitatea transformarii succesive a unei forme de energie in alta forma. Fiindca vidul nu are densitate, nu are inertie, nu are coeziune si nu are elasticitate. Fotonul este doar un relief electromagnetic, format din circulatiile inlantuite ale campului magnetic cu ale campului electric, in planuri perpendiculare, care luneca prin spatiul fizic, materializat de eterul cosmic, datorita presiunii dinamice produsa de forta electromagnetica, printr-un efect hidrodinamic de tip Magnus. La interactiunea cu substanta, prin efectul inductiei electromagnetice, sarcinile electrice din substanta sunt puse in vibratie. Si aceasta face ca lumina sa apara ca vibratie a campului electromagnetic. In vid nicio vibratie, numai translatie. Situatia este comparabila cu discul de picup, care fiind in rotatie, pune in vibratie acul dozei, fara ca pe disc sa existe vreo vibratie.

  • @adriangheorghe2327
    @adriangheorghe2327 Před 6 lety +1

    Fotonul, dupa opinia mea este particula, adica transport (translatie) de substanta. Este o structura dinamica similara motorului electric liniar, propulsata de forta electromagnetica. Structura dinamica a fotonului este formata dintr-o insiruire de curenti eterici transversali, care sunt propulsati in translatie de forta electromagnetica. Succesiunea periodica a curentilor transversali si lunecarea cu viteza uniform rectilinie a luminii, imprima caracterul undulatoriu al fotonului. Se gaseste la nivelul fiecarei unde, ca forta electromagnetica este la echilibru cu forta de inertie. La fel puterea electromagnetica este egala cu puterea mecanica (Uf*If=Filu*c). Aceasta structura explica simplu dualismul unda corpuscul, lipsa retroradiatiei si sinfazarea campului electric cu campul magnetic. Si explica producerea razei laser de foarte mare energie, care daca ar fi vibratie transversala de foarte mare amplitudine, s-ar imprastia usor in spatiu.

    • @adriangheorghe2327
      @adriangheorghe2327 Před 6 lety

      S-a Strecurat o gresala de redactare. Puterea mecanica a unei lungimi de unda este data de forta de inertie a unei lungimi de unda inmultita cu viteza luminii Pm=Mlu*Alu*C. Aceasta putere este egala cu puterea electromagnetica data de produsul tensiune x curent (Uf * If). Mlu este masa unei lungimi de unda si este egala cu fractiunea k din masa electronului Mlu=Me/k. Alu este acceleratia unei lungimi de unda a fotonului Alu=C/Tf. Tf este perioada fotonului.

    • @fanvalentinagarlea6324
      @fanvalentinagarlea6324 Před 6 lety

      Ai putea sa arati in mod vizual acest termen: "caracterul undulatoriu al fotonului"?
      Multumesc.

  • @fanvalentinagarlea6324
    @fanvalentinagarlea6324 Před 6 lety +2

    Întrebarea corectă era: Este lumina o cauză, sau un efect (al altei cauze)?
    Dacă genialii savanţi ar fi înţeles sau măcar şi-ar fi pus întrebarea asta, poate că în timp primeau şi răspunsul la ea.
    Dacă ar fi înţeles că lumina este un efect, apoi ar fi căutat să înţeleagă sau/şi măcar să afle cauza sau cauzele apariţiei efectului numit mai apoi Lumina, poate ar fi putut înţelege şi descrie mai uşor unele aspecte referitoare la conceptul de lumină.
    Dacă totuşi lumina nu este ceva în sine, o cauză, ci doar un efect al unor cauze "nevăzute"/necunoscute ţie ca şi observator?
    Dacă lumina este un efect manifestat în lumea vibratorie specifică ţie ca om, aşa zisa lume materială, efect vizibil/"palpabil" al unei cauze (generatoare) ce nu îţi este accesibilă ţie sau/şi simţurilor tale ce au şi ele caracteristica generală specifică lumii materiale?
    Dacă lumina este ceva existent (adică o cauză) şi element cauzal şi nu unul produs (adică un efect), de ce orbii nu o simt/percep ca atare? De ce orbul nu vede lumina? De ce când obturezi ochii, "dispare" lumina?
    Este oare lumina doar un efect ce are reverberaţie (sistem rezonant) asupra unor sisteme de recepţie, în cazul nostru, sistemul ocular (ochiul)?

    • @ilienistor210
      @ilienistor210 Před 5 lety +1

      Dar daca iti acoperi nasul si gura, de ce nu mai simti miros ? Oare mirosul este doar un efect ? Dar cum e la urechi, de ce daca iti acoperi urechile nu mai auzi nimic ? Ochiii, in natura lor, au niste celule care pot sesiza lumina, apoi prin intermediul nervului optic, aceste semnale ajung in creier, unde se formeaza si imaginea ( nu cu ochiul vezi ci cu creierul ). Asta se poate intampla numai si numai daca, corpul are in conponenta lui, celele capabile de asa ceva ( cum sunt celulele cu conuri, bastonase etc ), e si normal sa nu se mai formeze imaginea in creier si sa nu poti vedea, daca nu ai in corp, aceste celule sau acest organ de simt ( ochiul ). App. fiecare individ, fin fiecare specie, are 3 functii de baza, iar una dintre ele este FUNCTIA DE RELATIE, care prin intermediul organelor de simt, ofera individului informatii despre mediul inconjurator, astfel incat sa poata supravietui.

    • @nuestrafamilia.
      @nuestrafamilia. Před 3 lety

      ochiul este lumina trupului daca ochiul tau este sanatos ,topt trupul tau va fi plin de lumina.
      Daca lumina este spiritul materiei cum a ajuns in tine fara sa o mananci ?
      Gandurile noastre sunt materie sau Duh ?
      Deci daca lumina de afara a patruns in interior prefacanduse in gand luminos este gandul materie?

    • @foiisefu3386
      @foiisefu3386 Před 3 lety

      ideea e ca totul vazut si nevazut este in adevar ENERGIE ! doar ca in mai multe forme . iar faza cu lumina de ce nu o simtim aici daca avem ochii inchisi sau toate cele se datoreaza ca aici este energie materiala , exista energie nevazuta energie vazuta, energie neutra si ele sunt diferite datorita combinatiilor de atomi ! ca de ex iei iei o coala alba de hartie o imparti in 2 parti egale , pe una scrii cu marcarul negru 1 punct pe cealalta cu marcarul rosu acelasi punct acelasi loc, deci unde e diferenta ? da la culoarea cam asa ceva este si la noi ! daca am fi toti la fel nu am mai simtii existenta si am fi la fel ca la inceput toti o unda de vibratie fara sa fim impartiti in mai multe forme de energii !

    • @iiiDaExista
      @iiiDaExista Před 3 lety

      Efect de propagare dintr-un câmp în altul

    • @user-ye1wm8jr9c
      @user-ye1wm8jr9c Před 7 měsíci

      Numai catărul este și cal și măgar lumina este numai de un fel :corpuscul !Confuzia provine de la Maxwell care găsind viteza undelor apropiata de a luminii (deja măsurată ) a concluzionat greșit că și lumina este o undă electromagnetică 'confuzie adâncită de Einstein prin interpretarea personala a experimentului Michelson și Morley

  • @cazymike87
    @cazymike87 Před 7 lety

    Nu inteleg de ce se mai pune problema aceasta deloc . In 2012 toti am fost martori odata pentru totdeauna la demonstrarea existentei campului Higgs. Aceasta descoperire , impreuna cu QFT demonstreaza fara drept de apel ca TOTUL este o vibratie a diferitelor campuri . Aceste vibratii sunt unde si atunci cand o unda se ciocneste de alta unda in spatiul nostru 3D o face sub sub forma de particule. Se poate ca in acest proces , sa fie activat un alt camp , care incepe sa vibreze , sub forma de unda , care la randul ei interactioneaza cu ceva si se arata ca o particula.
    De aceea avem experimentul lui Young , care ne spune ca atunci cand ceva nu interfereaza cu o unda ( electronul ) atunci se va vedea un caracter sub forma de unda , insa cand e pus un dispozitiv de vizualizare , atunci unda ( electronul ) va interactiona cu unda ( fotonul ) din dispozitiv si tot ce vei vedea va fi o particula ( electronul ) , caci vei colapsa ambele unde si vei vedea o interactiune foton- electron.

    • @manuelcheta
      @manuelcheta Před 7 lety

      Intrebarea se pune cat de des se poate pentru ca avem nevoie sa intelegem cat mai bine cum funcitoneaza un fenomen sau altul. Plus, sunt multi copii interesati sa afle ce si cum :d

    • @cazymike87
      @cazymike87 Před 7 lety +1

      Dupa cum vezi acest videoclip nu a raspuns la intrebarea pusa chiar in titlu ! Lumina este o unda electromagnetica si cand observi interactiunea acestei unde cu materia devine o particula .
      Sa iti pun intrebarea urmatoare :
      Un om intinde o mana intr-o camera si apuca un mar de acolo . Tu te aflii in acea camera si tot ce vei vedea va fi o mana care va aparea de nicaieri si va apuca marul. Asta inseamna ca acel om care intinde mana este doar o mana doar pentru ca tu doar atat poti vedea ??
      Dar daca acel om iti vorbeste ? Atunci ce va fi? O mana vorbitoare?

    • @fanvalentinagarlea6324
      @fanvalentinagarlea6324 Před 6 lety

      Dar de ce să vezi mâna, când practic nu o poţi vedea, ci doar vezi mărul cum se ridică şi eventual chiar şi "dispare".
      Dacă totuşi lumina nu este ceva în sine, o cauză, ci doar un efect al unor cauze "nevăzute"/necunoscute ţie ca şi observator?
      Dacă lumina este un efect manifestat în lumea vibratorie specifică ţie ca om, aşa zisa lume materială, efect vizibil/"palpabil" al unei cauze (generatoare) ce nu îţi este accesibilă ţie sau/şi simţurilor tale ce au şi ele caracteristică generală specifică lumii materiale?
      Dacă lumina este ceva existent şi element cauzal şi nu unul produs (adică un efect), de ce orbii nu o simt/percep ca atare? De ce orbul nu vede lumina? De ce când obturezi ochii "dispare" lumina? Este oare lumina doar un efect ce are reverberaţie asupra unor sisteme de recepţie, în cazul nostru, sistemul ocular (ochiul)?
      Dacă cineva îţi dă o palmă şi îţi înroşeşte obrazul, apoi vine vine altul şi fără să ştie ce s-a petrecut înainte, dar privind către roşeaţa de pe obrazul tău va spune: "iată, ai o eczemă", sau "iată, te-a ars soarele"... şamd?

  • @etherether3790
    @etherether3790 Před 4 lety

    ttps://czcams.com/video/sGIbJgUjJqY/video.html cel ce spune adevarul !

  • @etherether3790
    @etherether3790 Před 4 lety

    Cea mai bună explicație czcams.com/video/dd6IsYLCOZc/video.html

  • @xnitero
    @xnitero Před 7 lety

    particulă....😀