Nya rekommendationer för montering av trall

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 17. 02. 2019
  • Nya rekommendationer för läggning av trall har utarbetats av branschorganisationen Svenskt Trä. Bakgrunden till dessa rekommendationer är problem som ibland uppstår om trall monteras på ett olämpligt sätt. Trallbrädor kan vid olämplig montering deformeras och skruvar kan gå av. Det är också av stor vikt att välja rätt trallskruv eller kamspik.
    Läs mer på www.byggbeskrivningar.se/trall
    #byggatrall #byggaaltan #altanbygge #byggatrall #snickraaltan #diy

Komentáře • 8

  • @swektmaico
    @swektmaico Před 4 lety +4

    Nyinköpt trall är nästan alltid fuktig. Det är nästan som att såga i sjögräs. Då ska man lägga ihop dem utan mellanrum. När de torkat så får man ett snyggt mellanrum och ligger dessutom spikrakt. Har man riktigt torrt trallvirke så kan man lägga kniven eller en spik mellan som oftast rekommenderas.

  • @fredde001
    @fredde001 Před 5 lety +2

    6 mm i skarvarna låter mycket. Hur blir det då när träet torkat in ordentligt?

    • @SvensktTra
      @SvensktTra  Před 5 lety

      Hej Fredrik!
      Bra att du frågar! Blir det lika torrt som förra sommaren så kommer vi att få stora mellanrum mellan våra trallbrädor.
      Upp till 6-8 mm blir nödvändigt då trallen på hösten, med mycket fukt och regn, kommer att svälla till cirka 125 mm.
      Lägger du för lite mellanrum så kommer trallen att svälla så mycket och kraften i trallen kommer att bryta av trallskruven. Det är anledningen till att vi har gått ut med nya rekommendationer.
      Hör gärna av dig om du har ytterligare frågor!

    • @MrJE46
      @MrJE46 Před 5 lety

      Helt fel att skruva 126 mm - det skall vara 120 mm för en 120 mm trallbräda, brädorna torkar alltid och över tid kan de bli ca 10 % smalare

    • @SvensktTra
      @SvensktTra  Před 5 lety

      @@MrJE46 Hej!
      Jag förstår hur du tänker men trä sväller och krymper lika mycket. Vi kan inte säga att trä krymper 10 % för det beror på vilken fuktkvot trallbrädan har vid montering. Tillverkar man en tryckimpregnerad trallbräda under vinterperioden så har trallen torkat en hel del till den dagen den monteras. Trallen kommer att svälla inför nästkommande höst med en hög relativ luftfuktighet, RF, och med regn och blötsnö så kan trallen svälla upp till 127 mm. Det är därför som vi valt att lägga den med kant till kantavstånd så att trallskruven inte ska gå av.
      Hör gärna av dig om du har fler frågor!

    • @MrJE46
      @MrJE46 Před 5 lety +4

      @@SvensktTra Jag har hållit på med detta i över 45 år och byggt både bryggor, balkonger och andra utegolv i tryckimpregnerat trä. Trallen är nästan alltid blöt och större än nominellt mått när den levereras. Vi slår alltid ihop dom och håller nominellt mått som c/c. (om det går att få ihop dom till det)
      De första åren kan ett sådant trallgolv vara tätt på vintern men jag har aldrig varit med om att det rest sig och efter att åren går så blir brädorna smalare och springorna större.
      Jag har flera exempel där man tvingats lägga om golv eftersom springorna blivit för stora och vi är många ute i verkligheten som vet att er rekommendation är fel!!

    • @KalleWibeck
      @KalleWibeck Před 5 lety +1

      Instruktionen för stumskarvar blir ju lite underlig när man kapar och lägger eftersom och skarvarna hamnar där föregående tar slut.
      Enligt er rekommendation måste ju alla bjälkar (inkl spikregel) göras 3x45 mm breda, hur troligt är det att någon följer det tipset?