Metsolan Metsäkoulu 182 - Kasvupaikkatyypit

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 11. 2021
  • Nuo kuivahkot kankaat ois voinu olla pykälän karumpia ollakseen tyypillisempiä, mutta noilla huudeilla ei sellasia ollut, niin tyydyin nyt noihin eli ovat aika lähellä tuoretta kangasta, joku voisi jopa väittää, että ovat tuoreen kankaan puolella, koska jäkälää ei kuvissa ollut. Pitää muistaa, että tässä kohti kysymys on luokittelusta, joten sellasta täysin eksaktia mittaria ei ole olemassa. Mutta olennaista tässä on tietää, miksi luokitellaan ja löytää nuo lehtomaisen ja tuoreen kankaan sekä tuoreen ja kuivahkon kankaan rajapinnat, koska niissä vaihtuu niin moni asia.
  • Věda a technologie

Komentáře • 10

  • @takametsienmies4960
    @takametsienmies4960 Před 2 lety +5

    Hieno yleisesitys kasvupaikka- ja metsätyypeistä. Hienosti valitsit sanat kun sanoit, että "mustikka on maallikon opaskasvi mustikkatyypille". Niinhän se on. Virallisesti ei. Pienen ikäni olen muistanut sen kun opiskelin alaa yli 50 vuotta sitten, niin open ääni kaikuu vieläkin korvissa kun hän sanoi, että "mustikka ei ole sitten mikään opaskasvi". Kiitos käytännön läheisestä teoriaopetuksesta!

  • @tescobakery1927
    @tescobakery1927 Před 2 měsíci

    Vähän huono ajankohta opettaa aloittelijoille kasvupaikoista kun maa on vielä ihan huurteessa. Esim. videon lehtomaiselta kankaalta puuttuu sille tyypillinen kenttäkerros ku kaikki on kuollutta eikä käenkaali erotu hyvin

  • @ilkkahaukilahti4482
    @ilkkahaukilahti4482 Před 2 lety +4

    Vieläkö sitä pystykarsintaa enää kukaan tekee männylle tänä päivänä? 40-50 vuotta sitten vielä tehtiin, vaan tekivätkö silloin nyt ajateltuna täysin turhaa työtä? Maksaako kukaan puun ostaja aikoinaan pystykarsitusta männystä tänä päivänä yhtään parempaa hintaa? Kun moto lyö tänä päivänä männyn nurin ja tekee siitä muutaman tukin ja loput kuituun, niin taitaapa tukin hinta olla täysin sama, oliko sitä mäntyä aikoinaan pystykarsittu vaiko ei.

    • @markuskaljunen7066
      @markuskaljunen7066 Před 2 lety

      en tiedä puunkorjuusta mitään, mutta puuautoa ajellessa männikön päätehakkuussa saattaa syntyä tukkia iso pino, mutta kuitua niistä ei yleensä tule todellakaan paljoa. Itse ainakin arvostan pystykarsittua männikköä joka kasvaa kotini ympärillä, on valoisa ja kuiva tontti ja puut kauniita oksattomina. en sanoisi turhaksi työksi ainakaan rakennettavalla tontilla. Eihän sen ajan metsämiehet toki tienneet että torppani tähän nousisi jonakin päivänä.

    • @ilkkahaukilahti4482
      @ilkkahaukilahti4482 Před 2 lety

      @@markuskaljunen7066 Totta puhut, että kaunista se on. Sitähän aikoinaan tehtiin sen vuoksi, että saataisiin hyvälaatuista oksatonta tukkipuuta, mistä maksetaan sitten paremmin. Sen nyt haluaisinkin tietää, että maksetaanko siitä pystykarsitusta todellakin paremmin, vai viekö sen pystykarsitun puun puunostaja "normipuun" hinnalla. Onko jollekin maksettu ihan oikeasti mäntytukista parempaa hintaa sen vuoksi, että se on aikoinaan pystykarsittu. Osaako kukaan sanoa?

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  Před 2 lety +1

      Harvapa sitä enää tekee ja siinä voi olla niin, että ostajat pikemminkin vierastaa pystykarsittuja, koska ongelma on se, että oksatonta puuta ei yleensä ole ehtinyt muodostua tarpeeksi oksan päälle ja karsittaessa oksan kohdalle muodostuva pihkatappi pikemminkin pilaa siinä kohdassa olevan puun laatua. Paljon karsittu liian järeitä puita, liian isoja oksia ja liian karuilla mailla. Ei ole osattu. Tässä mielessä hukkaan heitettyä työtä koko kansantaloudessa, mutta niinhän sitä sanotaan, että "tekevälle sattuu".

    • @ilkkahaukilahti4482
      @ilkkahaukilahti4482 Před 2 lety

      @@kiuruvedenmetsola3978 Kiitos Jouni pystykarsinta-asiaa hyvin selventävästä vastauksesta. Jotain tuommoista ounastelin omassa mielessänikin, mutta oli hyvä kuulla nyt tuo vastaus oikein metsienhoitoasiantuntijan suusta. Eipä ole kyllä viime vuosina metsiköissä enää pystykarsijoita näkynyt. Taitaa mäntyjen pystykarsinta jäädä jo nykyisin pelkästään siihen, että jos joku haluaa kotinsa ympärille nuoresta kasvavasta männiköstä hyvän näköisen männikön tuleville vuosikymmenille, niin hän pystykarsii männyt siinä vaiheessa, kun ensimmäisiä kuivia alaoksia alkaa runkoon ilmaantumaan. Ajoissa ja oikeaoppisesti pystykarsittu männikkö on kyllä silmälle ilo katsella, mutta mitään rahallista hyötyä siitä ei taida tänä päivänä enää saada tehtynä myytäväksi tarkoitettuun mäntymetsään. Eli selvällä Suomen kielellä sanottuna myytävään metsään tehtynä "turhaa työtä".

    • @jussikemppainen8235
      @jussikemppainen8235 Před 2 lety

      Kyllä hintalisää saa, oleellista on, että on karsittu laadukasta mäntyä 5-6m ja jääviä puita on lihotettu harvennuksilla ja kenties lannoituksella, jolloin oksatonta puuta syntyy. Aikaa täytyy antaa, nythän pystykarsinnan lopettamisesta valtion tuin on vasta 6 vuotta aikaa ja työtä tehtiin 80-luvusta asti. Alaa lienee kymmeniätuhansia hehtaareja kumminkin. Se onko näistä kohteista tietoa nykyisillä omistajilla ja ostajilla on toinen asia.

  • @muljula4589
    @muljula4589 Před 2 lety +1

    Pieni metsätaito katsaus. Kuvassa oli selkeesti nähtävissä puustosta, mikä kasvupaikkatyyppi kyseessä. 🌳🌲🌳

  • @karijkoskinen7636
    @karijkoskinen7636 Před 2 lety

    Ja lumihärmän jälkeen kuvatu ... Liian aikaisin.