Sähkölennättimen ja Telefoonin historia Suomessa

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 22. 12. 2023
  • #Suomi #viestintä #historia
    1855 Suomen ensimmäinen lennätinlinja avattiin Helsingin ja Pietarin välille. Sähkölennätin oli keksitty hieman aikaisemmin ja nyt se saapui tänne pohjolaan mullistamaan tiedonvälityksen. Yhtäkkiä maailma tuntui piennemmältä. Ei mennyt aikaakaan kun telefooni eli puhelin teki tuloaan. Tässä They Talk Suomen jaksossa perehdymme Suomen sähköisen viestinnän alkutaipaileisiin ja sen kehityksen historiaan.
    ► TILAA KANAVA: / @theytalksuomi
    Lukusuositus & lähteet:
    ► Ensimmäinen kännykkä: NMT
    yle.fi/aihe/artikkeli/2008/11...
    ► Daniel Johannes Wadén - Suomalaisen puhelintoiminnan uranuurtaja ja kekseliäs yrittäjä
    www.tekniikanmuseo.fi/daniel-...
    ► Lennätin mullisti tiedonvälityksen
    yle.fi/aihe/artikkeli/2007/10...
    ► ”Käsivälitteiseen” aikaan
    vartsi.net/2020/01/13/kasival...
    ► Sentraalisantroista kännykkäkansaan - televiestinnän historia Suomessa tilastojen valossa
    www.stat.fi/tup/suomi90/syysk...
    Connect THEY TALK in social media:
    ►FACEBOOK: / theytalkonline
    ►INSTAGRAM: / theytalksuomi
    ►TWITTER: @TheyTalkSuomi
    ►EMAIL: TheyTalkOnline@gmail.com
    Theme:
    "The Last Day" by Midnight Danger
    • Midnight Danger - The...
    Background theme:
    Mystery - HolFixhistoriatieto.wordpress.com/p...
    FAIR USE NOTICE. They Talk's videos might contain copyrighted material, the use of which may not always be specifically authorized by the copyright owner. In these kind of cases, the material is displayed for commentary and educational purposes. We believe this constitutes a 'fair use' of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law. If you wish to use copyrighted material from this video for purposes of your own, you must obtain permission from the copyright owner.

Komentáře • 33

  • @reijourpilainen5944
    @reijourpilainen5944 Před 6 měsíci +15

    Hyvin valaiseva luento tästä aiheesta. Artturi Leinonen muistelmissaan kertoo hauskasti maalaiskylän reaktioita, kun puhelin tuli Pohjanmaalle. 1950-luvun puolessa välin meidän kylälle tuli puhelinkeskus ja yksityiset osakkaat saivat kotipuhelimia. Siihen saakka oli vain yksi valtion puhelin kylän kaupassa, jossa myös toimi posti. Pojankoltiaisten huvina oli siihen aikaan ampua pienoiskiväärillä posliininuppeja palasiksi. Viimein nimismies laittoi poliisit oikeasti vähän kurmoottamaan koltiaisia.

  • @jorma41griefer
    @jorma41griefer Před 6 měsíci +9

    Tää oli mielenkiintoinen aihe!

  • @orkideat
    @orkideat Před 6 měsíci +6

    Kiitos paljon tästä videosta jälleen kerran oli todella hyvä aihe ja kuinka se Suomessa vaikutti.👍🏻🎅🏻

  • @TFILT
    @TFILT Před 6 měsíci +11

    Nykyään kun puhelimet ovat olleet sen verran pitkään arkisia kapistuksia voi olla vaikea kuvitella, miten joskus on pärjätty ilman niitä. Joskus ehkä toivoisikin, että alkeellisemmilla teknologioilla olisi mahdollista pärjätä. Onhan niissä nykyajan hienouksissa ilman muuta hyviäkin puolia, mutta välillä tuntuu että ei nuorempikaan meinaa pysyä aina kehityksessä mukana.
    Mielenkiintoista oli tutustua tähänkin osaan historiaa, 1800- ja 1900-luvut ovat ainakin niitä aikoja mitkä kiinnostaa ja miksi ei niitäkin aiemmat ajanjaksot. Vallan mainiota kun olen saanut olla tässä matkassa mukana! Ja kiitos jälleen mielenkiintoisesta videosta! 🙏👍

    • @romppaukko
      @romppaukko Před 6 měsíci +4

      Minun kotona ei vielä 1970-luvuun alkuvuosina ollut omaa puhelinta. Kiireisissä tapauksissa isä kävi soittamassa naapurista ja monesti myös silloin vielä käsivälitteisen puhelinkeskuksen kopista. Vasta, kun se oli välttämätöntä automatisoinnin tultua, hankittiin meillekin liittymä. Se oli joskus puolivälissä ko. vuosikymmentä.

    • @TFILT
      @TFILT Před 6 měsíci +3

      @@romppaukko En uskalla veikata milloin mun vanhempien lapsuudenkoteihin ensimmäiset puhelimet olivat olemassa, mutta alkuvaiheessa piti matkustaa noin puolentoista kilometrin päähän puheloimaan, on toki voinut olla pidempiäkin matkoja. Niin se kehitys kehittyy! Ennenkin on pärjätty, nykyään tottumattomuus aiheuttaisi melkoisen kaaoksen jos pitäisi ilman puhelimia pärjätä.

    • @romppaukko
      @romppaukko Před 6 měsíci +3

      ​@@TFILT Jos se taantuminenkin tulisi vähitellen niin homma toimisi samoin kuin edistyksen kanssa. Kukaan ei noteeraisi moista.

    • @TFILT
      @TFILT Před 6 měsíci +3

      @@romppaukko Kenties. Saapi havaita mihin kehitys kehittyy erinäisissä asioissa. Hyvää Joulunaikaa Ja Uutta Vuotta itse kullekin!

    • @effexon
      @effexon Před 6 měsíci +1

      @@romppaukkopieni esimerkki taantumisesta on mm. kuinka hanakasti operaattorit ovat sulkeneet lankaliittymiä.... kuparikaapelithan eivät siitä hajoa mutta halutaan eroon varsinkin kuluttajaliittymistä ja siihen liittyvästä työstä(työvoima). Toinen tuoreempi esimerkki on 3G verkon ja laitteiston alasajo hyvin nopeasti, ei siitä ole kuin se joku 10 vuotta kun 3G edes saatiin uusimpiin puhelimiin ja iso mainostus kuinka se on nyt saatavilla. Sama näkyy jokseenkin hitaampana mutta silti nopeana ensin digiboksi noin 2007 tuli pakolliseksi ja nyt hivutetaan HD2 samalla tavalla. Toki olen ymmärtänyt että karkeasti samaa tahtia ihmiset hommasivat ensin mustavalko ja sitten väri-tv:itä 80,90-luvun mittaan. Yhteisenä näissä on että pienenevä joukko näkee parannuksia ja tarpeita uusille ominaisuuksille. 5G ja varsinkin 6G on käytännössä yrityksille ja teollisuudelle hyödyllinen.
      Samaan aikaan vasta syksyllä kaivettiin talon pihaan valokuitukaapelit, joten ehkä trendien mukaan jossain kohtaa kaikki kodin viestiliikenne menee valokaapelin/5G tms langattoman kautta.
      Mielenkiintoisinta tässä kaikessa on miten se opettaa ihmisiä toimimaan. Meillä kuten muuallakin lännessä on hyvin vahva normitus että kaikki pitää aina saada yhden tavan taakse. Ihmiset ovat sitten ymmärrettävästi kädettömiä jos vastaan tuleekin vanha,toimiva puhelinlankasysteemi... sitä sitten väkipakolla ollaan uudistamassa. Tai jos pitää vakoilutapauksissa kerätä tietoa, ei enää ymmärretä että vastapuoli voi noin olla täysin pimennossa meidän hienoilta systeemeiltä, vaikka samaan aikaan voi kerätä meidän tiedot.

  • @xanfargeele4643
    @xanfargeele4643 Před 6 měsíci +5

    Kiitos kovasti, minä oppin paljon sinun jaksoista.

  • @SuzgiShaman
    @SuzgiShaman Před 6 měsíci +7

    Muistan pikkutyttönä, kun oma isäni oli töissä silloisessa posti -ja lennätinlaitoksessa, Lauttasaaressa. (Tele) Oli hienoa, kun meillä oli ensimmäiset radiopuhelimet, joilla viestimme mökiltä, kun hän oli tulossa kaupungista sinne. Vuosi oli plus 70 luku. Ei saanut puhua päälle, vaan piti aina kuitata sanomisensa jälkeen: loppu.😂 Kyllä oltiin olevinamme edistyksellisiä. Ensimmäisiä "kännykän alkioita".😂🎉

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Před 6 měsíci

      Oli varmasti jännää noiden radiopuhelimien kanssa. Silloinhan ne ovatkin olleet edistyksellinen kyvykkyys. Harvoin nykyihminen tajuaa kuinka vähän aikaa tämä älypuhelinten teknologia on ollut käytössä ja mitä se on ollut sitä ennen. Kiitoksia taas katsomisesta ja kommentista :)

  • @jussivaisanen8554
    @jussivaisanen8554 Před 6 měsíci +4

    Hyvä ja kattava video. Toivoisin samanlaista videota sähköstä ja sähkövalaistuksesta Suomessa.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Před 6 měsíci +1

      Kiitos paljon. Video aiheesta on suunnitteilla.

  • @romppaukko
    @romppaukko Před 6 měsíci +5

    Ja ilman ilmiön, nimeltään sähkö, kanssa tutkimuksia tehneitä, ei puhelintakaan olisi keksitty.☝️🧐

  • @tapaniekstam4568
    @tapaniekstam4568 Před 6 měsíci +3

    Olimme siis täällä Hämeenkyrössä ajan tasalla. Paikallisverkko 87 tilaajaa 1882 ja yhteys Tampereelle 1888. Paperitehtaalle tuli dynamo ja sähkövalo 1889.

  • @Tuomo79R
    @Tuomo79R Před 6 měsíci +5

    Kännykät 1990 luvulla.

  • @AM-cw1kp
    @AM-cw1kp Před měsícem +1

    Jyväskyläläinen toimittaja Heikki Fabian Helminen osallistui Philadelphian maailmannäyttelyyn 1876, jossa esiteltiin puhelin. Helminen innostui siitä ja rakennutti linja Jyväskylästä maatilalleen Muurameen (etäisyys alle 20 km). Ellen aivan väärin muista, niin Helminen ehdotti tämän keksinnön suomenkieliseksi nimeksi "pitkäkorva", mikä olisi ollut parempi nimi kuin "puhe elin".
    Tuli mieleen juttu Varsinais-Suomesta: äkkipikainen opettaja soitti naapurilleen, joka ei kuitenkaan vastannut. Siitä opettaja kiukustui ja kipaisi naapurin asunnolle: heitti kakkosnelosen lasista sisään ja karjaisi perään: VASTAA PUHELIMEEN!

    • @AM-cw1kp
      @AM-cw1kp Před měsícem

      Helminen rakensi linjansa jo 1878, mutta tekninen toteutus jätti melkoisesti toivomisen varaa.

  • @jarikinnunen1718
    @jarikinnunen1718 Před 6 měsíci +3

    Porvoossa oli vanha postin talo jossa oli ollut yleisöpuhelimia. Sen vessassa oli yhä liitinrasia salakuunnella puheluja. Mitään muuta syytä tehdä se, ei ole ollut.

  • @harriikonen8860
    @harriikonen8860 Před 18 dny

    Muutama vuosi sitten eräs vanhempi potilas pyysi minua laittamaan päälle näköradion...

  • @effexon
    @effexon Před 6 měsíci

    Mikä on radion merkitys tässä? 70-luvulla se oli yleinen ja radioamatööri eli rakennetaan omia vastaanottimia ja lähettimiä oli kohtuullisen tavallinen harrastus, vaikka sen ongelma puhelimeen verrattuna on että kuka tahansa voi napata viestin.... todella kaukana mistään ohjelmallisesta salauksesta, tosin luulisin 80-luvun tietokoneiden avulla se on ollut jo mahdollista.

  • @effexon
    @effexon Před 6 měsíci +1

    mitä tuo automaattikeskus tarkoittaa kun jo 1922 on helsingissä ollut ja vasta 1980 on käsivälitteinen poistunut kokonaan käytöstä, valtava kaari harmaalla alueella.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Před 6 měsíci +1

      Puhelinliikenteen automatisoituminen tosiaan kesti pitkään ja tuli "syrjäseuduille" viimeisenä. Vähän samaan tapaan kuin sähköverkko joka saavutti viimeiset kylät vasta 1980-luvulla.

  • @eastfinn
    @eastfinn Před 6 měsíci

    Kun olin pikkupoika niin kotikylässä oli jännä rakennus, sentraali. Kaukaisen sukulaispojan äiti hoiti sitä. He asuivat samassa rakennuksessa ja pääsin ihmettelemään sentraalin toimintaa.

    • @TheyTalkSuomi
      @TheyTalkSuomi  Před 6 měsíci

      Nuo ovat olleet jänniä juttuja varsinkin pikkumiehelle. Täytyy kyllä sanoa, että kiinnostaisi itseäni nytkin tutustua vanhan puhelinkeskuksen toimintaan.

    • @eastfinn
      @eastfinn Před 6 měsíci

      @@TheyTalkSuomi Vanhanajan lankapuhelimella saattoi soittaa vaikka ei tiennyt puhelinnumeroa. Soittaminenhan tapahtui niin, että soittaja veivasi puhelimen magneeton kampea ja magneetto soitti sentraalin kelloa. Kun sentraali vastasi niin piti sanoa numero tai nimi kenelle halusi soittaa. Pystyykö nykyajan puhelimella soittamaan jos ei tiedä numeroa? Veikko Lavin laulussa "Sentraali Sanna" kerrotaan sentraalin toiminnasta.

    • @iam5085
      @iam5085 Před 5 měsíci

      ​@@eastfinnOulun viestijoukot harjoittelivat vielä vuonna 1991 lankapuhelimien ja nauhavälitteisen keskuksen käyttöä, sama periaate: 'Keskus, kuuntelen...' tms

    • @eastfinn
      @eastfinn Před 5 měsíci

      @@iam5085 : Merillä ollessa vanhoissa 40-50 luvuilla valmistetuissa laivoissa oli komentosillan ja konehuoneen välillä 3 puhelinlinjaa. Normaali lankapuhelin ja toinen alkuperäinen puhelin joka ei tarvinnut ulkopuolista sähköä, sekä kolmantena puhetorvi.