Puterea pauzei in luarea deciziilor

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 11. 09. 2022
  • In acest videoclip vă voi arăta o metodă puțin cunoscută pe care am folosit-o pentru a opri un conflict cu un olandez. Este ceva despre care nu multă lume știe și este și foarte simplu. Urmariti filmuletul pana la capat și vă voi dezvălui totul în doar câteva minute.
  • Zábava

Komentáře • 5

  • @larisaloredana5172
    @larisaloredana5172 Před rokem

    Super , clipul de azi este o lectie de viata!
    Multumim, o saptamana usoara!👍

  • @valentindragomir6167
    @valentindragomir6167 Před rokem +1

    Buna seara ! Sunt incantat sa aflu ca exista si cursuri de business english care pun accent pe modul in care se face conunicarea unei idei in mediul corporate. Constat ca englezii tin nu doar la forma de exprimare, una rafinata si concisa, dar si la perceperea mesajului ca unul prietenos si afabil, lucru care sunt convins ca eficientizeaza comunicarea prin crearea unui canal destins, relaxat. Dar poate merg prea departe cu aprecierile pe aceasta tema. In fond, vorbim despre modul de a reactiona la un stimul care ne-a creat un anumita stare negativa, pe care nu ni-o putem initial explica, motiv pentru care, cu prima reactie spontana, tindem sa etichetam stimulul drept unul ostil noua. . Este o reactie perfect normala, deoarece in primele momente iti folosesti acea parte din creier care tinde sa vada in mediu extern mai curand pericole si sa reactioneze in consecinta. Practic este o reactie dictata de mecamisme de comportament elementare, care au rolul sa ne apere de pericole iminente. Evident ca aici nu e vorba despre asa ceva, stimulul putea fi supus unei analize mai aprofundate si tratat in final ca pe un fapt neutru. Asa poti constata ca mesajul colegului a fost generat de o stare de spirit pe care poti sa o intelegi ca fiind provocata de sentimente mixate de furie, tristete si regret pe fondul esecului de a realiza o activitate care i-ar fi prilejuit bucurie, incantare, surpriza, in general satisfactie pe mai multe planuri. Categoric, in primul moment reactionam la ceeace este cel mai perceptibil, anume furia, care s-a tradus printr-un limbaj frust , nepoliticos si mai ales dispretuitor, care face sa te simti inadecvat. La inceput poate e doar mirare, surpriza, te gandesti ca probabil e o greseala, apoi iti dai seama de tenta rautacioasa in care este scris. Dat fiind ca va aflati pe acelasi nivel ierarhic, constati ca s-a incalcat un protocol de comunicare si in virtutea pricipiului pastrarii demnitatii, esti inclinat sa il pui la punct pe individ pe masura afrontului pe care ti la adus. Te simti chiar perfect indreptatit sa o faci. Analizand mai la rece insa, descoperi ca modul in care reactionezi poate spune mai multe despre tine decat despre el si ca daca raspunzi la furie cu furie, poate ar fi bine sa te intrebi de unde vine aceasta pornirea, poate dintr-un sentiment de nesiguranta intr-o tara straina, poate dintr-un sentiment de inferioritate de care inca nu esti constient pe deplin.
    Si in final, dupa ce ai primit sfetnicul noptii, dimineata ai decis sa raspunzi echilibrat si matur, si asta ti-a dat probabil un sentiment de bine, poate chiar de triumf si a anulat simtamantul initial de teama ca daca nu iti aperi prompt si ferm demnitatea, ai sa te afunzi intr-o stare de umilinta fara margini si chiar o sa simti ca ai sa mori de rusine fata de tine insuti. Este practic o schimbare de atitudine fata de propriile trairi, atunci cand ne impotrivim constient sa fim antrenati in reactii asa-zis impulsive si alegem sa le analizam detasat si sa luam act de existenta lor, sa le constientizam prin rostirea lor sau scrierea lor intr-un jurnal, iar apoi alegem sa raspundem matur la esenta mesajului, respectiv la strigatul de ajutor al colegului tau de a fi consolat pentru pierderea avuta si apoi asigurat ca pe viitor acest lucru nu se va mai intampla deoarece in mod practic exista cai de a preintampina situatii de acest gen. Deci sa dai celui in suferinta ajutor si consolare intr-un mod in care el sa le perceapa ca atare. Si aici poti sa incerci sa afli despre tehnicile Imago de oglindire si de validare a emotiilor care creeaza terenul propice unei deschideri mentale de a valoriza continutul mesajului propriu-zis de raspuns. Daca esti interesat sa afli mai multe, iti recomand un podcast cu psihologul Gaspar Gyorgy despre multe teme interesante, si cu recomandari de carti pentru fiecare tema pusa in discutie. Tin sa mentionez ca sunt doar un entuziast in ale psiholigiei aplicate si nu am nicio legatura cu autorul de mai sus. E doar vorba despre o admiratie sincera si necenzurata.
    Iti doresc o seara buna !

    • @RaduVelcea
      @RaduVelcea  Před rokem

      Salutare, Valentin! Multumesc pentru comentariu. Ce pot sa spun... wow! Sunt coplesit sa vad ca astfel de oameni, ca tine, ma urmaresc. Efectiv sunt blocat de analiza ta. Promit s-o recitesc de cateva ori. Multumesc! Pe curand!

    • @valentindragomir6167
      @valentindragomir6167 Před rokem

      @@RaduVelcea Salutare, Radu ! Ma simt incantat de raspunsul tau dar si putin stanjenit . Asta pentru ca imi dau seama ca am facut gestul de a ma apleca analitic asupra acestui incident si de a il comenta in mod pedant si cu pretentii de cunoscator impins de un impuls subit de a impresiona.
      In fapt, te admir sincer pentru reusita ta de a ajunge sa lucrezi intr-o tara civilizata, intr-o companie transnationala, si doream in secret sa atrag atentia asupra mea. Acum ca m-am "spovedit", pot sa trec mai departe si sa te urmaresc pe canal. Cred ca faci treaba buna si ca ai consistenta in informatiile pe care ni le transmiti. Ma bucur ca te-am intalnit si ca prin tine pot cunoaste o tara interesanta. Eu sunt atras de ideea de a ma muta in Norvegia, dar cochetez si cu tarile de jos. In final as vrea sa te rog sa sa imi ierti pornirea narcisista si sa extragi din mesaj doar cele cateva idei care ar putea sa iti starneasca pe mai departe interesul sa afli mai mult.
      Iti doresc o zi frumoasa !

  • @mariafilip9289
    @mariafilip9289 Před rokem

    Cred ca ati facut un lucru intelept procedand asa. Daaar, se pare ca salutul este o alegere doar in comunicarea orala, nu in cea scrisa. In cea scrisa procedam ca in scrisori, incepem cu "Dear ..." si incheiem asa cum ati incheiat. Este precizarea unui lingvist de elita, intrebat fiind daca trebuie sa salutam la inceputul unui mesaj sau al unui email.