Militaire successen van het Nederlandse leger in mei 1940

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 19. 05. 2023
  • Hoe effectief waren de Nederlanders tijdens de Duitse inval in Nederland in WO II? Op 10 mei 1940 begon de Duitse inval in Nederland. Nazi-Duitsland viel Nederland binnen via land en via de lucht. Binnen een dag braken ze door de IJssellinie en bereikten vervolgens de belangrijkste Nederlandse verdedigingslinie: de Grebbelinie. Het gebied voor de Grebbelinie kwam onder water te staan. De enige plek die dat niet was, was de Grebbeberg. Ondertussen landden Duitse troepen in het Nederlandse achterland. Rond Den Haag vielen Duitse parachutisten (Fallshirmjäger) en luchtlandingstroepen de vliegvelden van Ypenburg, Ockenburg en Valkenburg aan. De Nederlandse verdedigers waren overweldigd, maar herpakten zich en vochten terug. De Duitse aanvallers namen de luchtvelden in maar werden verdreven door een tegenaanval van de Nederlandse militairen. Het Duitse plan om Den Haag in te nemen en de Nederlandse koningin, legeropperbevel en regering gevangen te nemen, mislukte volledig. De Slag om de Grebbeberg was nu in volle gang. Daar vochten de verdedigers hard maar werden teruggedreven. Bij één gelegenheid trok de Nederlandse officier, majoor Jacometti, zijn zwaard en stormde naar voren om een ​​tegenaanval te leiden. Hij is gesneuveld. Ook een andere Nederlandse tegenaanval mislukte. De Slag om Rotterdam duurt nu al enkele dagen en het verzet moet worden gebroken om de Duitse opmars in Nederland te hervatten. De Rotterdamse legeraanvoerder kolonel Scharroo ontving een ongetekende Duitse brief waarin hij eiste dat de stad zich zou overgeven of vernietigd zou worden door bombardementen. Na enig overleg vroegen ze om een ondertekend bericht. Toch waren de vliegtuigen onderweg en werd Rotterdam gebombardeerd. Een plaats die de Duitsers niet wisten in te nemen, was in het noorden. De Slag om de Afsluitdijk werd gewonnen door de Nederlandse troepen, maar ze moesten zich overgeven. Leer meer over de Slag om Nederland (1940).
    History Hustle presenteert: Militaire successen van het Nederlandse leger in mei 1940.
    STEUN VIA PATREON ► / historyhustler
    SUBSCRIBE ► / @historyhustle
    INSTAGRAM ► / historyhustle
    FACEBOOK ► / historyhustler
    TWITTER ► / hustlehistory
    IMAGES
    Images from commons.wikimedia.org and my own.
    MUSIC
    "Constancy Part One" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    "Crossing the Chasm" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    "Five Armies" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    SOUNDS
    Freesound.org.

Komentáře • 193

  • @HistoryHustleNederlands
    @HistoryHustleNederlands  Před rokem +11

    STEUN DIT KANAAL VIA PATREON ► www.patreon.com/historyhustler
    STEUN DIT KANAAL VIA PAYPAL ► www.paypal.com/paypalme

  • @paulbakker6765
    @paulbakker6765 Před rokem +20

    Respect Stefan, over dit stukje geschiedenis was mij niet veel bekend.

  • @jpvandenborn5046
    @jpvandenborn5046 Před rokem +8

    Het is erg fijn dat deze content in het Nederlands is. Ik heb het gelijk doorgestuurd naar m’n pa want die mist een hoop documentaires omdat een vertaling of ondertiteling onderbreekt. Bedankt voor het maken!

  • @tonnywildweasel8138
    @tonnywildweasel8138 Před rokem +9

    En dit mag ook wel es verteld worden idd :-)
    Tis weer een goeie Stefan 👍
    Groet'n oet Grun', T.

  • @jorrenvandongen3001
    @jorrenvandongen3001 Před rokem +16

    Erg mooie video weer Stefan. Ook qua journalistiek erg goed. Mijn opa werd geboren op 10 mei 1940 in Rotterdam. Een veel slechtere geboorte kan je je nauwelijks voorstellen. Gelukkig overleefde zijn familie het bombardement vier dagen later. Hun huis was wel enorm beschadigd en daarom moesten ze uitwijken naar Den Haag.

  • @dks6515
    @dks6515 Před rokem +8

    Weer een erg interessante video. Zelf ben ik 5 HAVO examenleerling en ga dus volgend jaar studeren, ik ga het geschiedenis wel missen. Helaas ga ik geen geschiedenis studeren, maar met zo'n geweldig kanaal als dit kan ik toch nog wat geschiedenis meekrijgen ook al heb ik straks geen lessen meer. Bedankt voor al deze videos, ook leuk dat het naast in het engels ook in het Nederlands is, ik kijk ze allebei!

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem

      Hoop dat je examens goed zijn gegaan!

    • @jimmys1558
      @jimmys1558 Před 4 měsíci

      ach als een kut mbo'er ik heb verreweg meer geschiedenis geleerd op internet dan ik ooit op school heb geleerd. dus dit hoeft niet het einde te betekenen voor je interesse daar.

  • @bernhardlagetuin
    @bernhardlagetuin Před rokem +9

    Weer een boeiende video. Dank je wel voor het opnemen en delen. Weer samen met mijn zoon (12) gekeken en nee, hij moet niet kijken, hij wil kijken. ✌

  • @countersurprise
    @countersurprise Před rokem +3

    Mooi verhaal en goed dat je dit onder de aandacht brengt. Genoten van je video! Van mij mag de luchtoorlog boven Nederland nog wel eens in beeld komen; met natuurlijk vermelding van Majoor Jan Linzel. Ik geniet van je video’s veel dank!

  • @cecasander
    @cecasander Před rokem +2

    Mijn opa heeft als dienstplichtige meegevochten bij vliegveld Valkenburg. Hij heeft er volgens mijn vader helaas nooit over willen praten en hij is overleden toen ik nog jong was dus ik heb hem er zelf ooit naar kunnen vragen. Desalniettemin maakt het de verhalen over de Meidagen en de succesvolle verdediging van Den Haag nog een stukje persoonlijker.

  • @Leeu6543
    @Leeu6543 Před rokem +2

    Dank! Mooie video.
    Mijn opa vocht in het 34 RI bij de Moerdijkbruggen. Daar is ook heftig gevochten. Hij is uiteindelijk krijgsgevangen gemaakt. Hij heeft er nooit over gesproken. Pas na zijn overlijden zijn oorlogszakboekje en foto’s van de mobilisatie gevonden.

  • @stephannette3851
    @stephannette3851 Před 7 měsíci

    Mooie duidelijke uitleg met mooie filmpjes, Stefan heeft een prettige stem en legt vaak de de gebeurtenissen uit in meerde perspectieven, zeer interessant en eerlijk ......ga zo door😊

  • @kurnuyt5742
    @kurnuyt5742 Před rokem +7

    Het is goed dat dit ook maar eens verteld wordt , als Belg weet ik eigenlijk niet zo heel veel over de strijd die het Nederlandse leger heeft gestreden in 1940 maar het lijkt me wel duidelijk dat jullie in 1940 met hetzelfde probleem opgezadeld zaten als het Belgische leger in 1914 . Wat doe je met een groep soldaten die eigenlijk voor het overgrote deel burgers in uniformen waren ? Leer je de soldaten schieten of vechten ? Of ga je ze zoveel mogelijk beschermen door hen loopgraven en versterkingen te laten aanleggen ? De Belgen kozen in 1914 voor het laatste en het Nederlandse leger in 1940 blijkbaar ook . In ieder geval respect voor het Nederlandse leger in 1940 .

    • @michaelkoopman7274
      @michaelkoopman7274 Před rokem +2

      Ook veel respect voor de Belgen, die aan het Ijzer gestreden hebben, en in de Tweede wereld oorlog uiteraard ook. Jet was de bedoeling om Nederland in 1 dag te nemen. 5 dagen standhouden is op zich niet bewonderenswaardig. Het feit dat Nederlandse troepen zeer slechte bewapening had en relatief weinig moderne wapens had, en het 5 keer langer dan gepland was vol hield, maakt dat het bewonderingswaardig is.

    • @koosblommestein5128
      @koosblommestein5128 Před rokem

      De Belgen hebben het in ieder geval een stuk beter gedaan dan de Nederlanders.

    • @kurnuyt5742
      @kurnuyt5742 Před rokem

      @@koosblommestein5128 miskijk je niet op onze 18-daagse veldtocht , de Belgen behoorden toen bij de geallieerden en stonden dus onder het bevel van een Franse generaal . Door de vele achterhoede gevechten omdat de Fransen en Britten moesten wijken verloor het Belgische leger zijn samenhang . Enkel aan de Leie en haar afleidingskanaal heeft het Belgische leger in zijn geheel regen de Duitsers gestreden . Maar daar heeft history hustler ook een episode over gemaakt .

    • @kurnuyt5742
      @kurnuyt5742 Před rokem

      @@michaelkoopman7274 Onze infanterie was beter en zwaarder bewapend , maar jullie luchtmacht had meer modernere toestellen en onze zeemacht was zo goed als onbestaande .

  • @oldmanhuppiedos
    @oldmanhuppiedos Před rokem +4

    Ik wist dat er successen waren van het Nederlandse leger, ondanks hun gebrekkige wapens.
    Weer een interessante aflevering Stefan,

  • @justanapple8510
    @justanapple8510 Před rokem +2

    Hey interessante video weer stefan!

  • @machielrademaekers6079
    @machielrademaekers6079 Před rokem +3

    Ik wist niet dat Nederland successen boekte in de mei dagen.
    Weer een interessante video.
    De groeten.

  • @wimweender1306
    @wimweender1306 Před rokem +7

    👍

  • @longtreecityltc9325
    @longtreecityltc9325 Před rokem +3

    Helaas mis ik toch wel Mill in de video waar het Nederlandse leger ook een succes had met het ontsporen van een Duitse pantzertrein en dat ze de Duitsers daar een tijd hebben kunnen opgehouden en zelfs de eerste schermutselingen hebben gewonnen met oud materiaal. Het monument op de hoek van de Dellenweg met de Zeelandsedijk herinnert hier aan. Dit staat een paar km verderop dan de plaats waar de pantzertrein is ontspoort.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem

      Tja, ik moest keuzes maken en zie Mill niet echt als een succes, omdat de trein er zo gemakkelijk doorbrak. Sowieso zal ik er in de toekomst eens een video aan wijden op locatie. Wanneer weet ik niet.

    • @longtreecityltc9325
      @longtreecityltc9325 Před rokem

      @@HistoryHustleNederlands Oké, vergeet dan ook niet het monumentje wat ik de vorige reactie noem en verschillende andere plaatsen. Loopgraven zijn nagemaakt. Een bunker is inclusief poppen ingericht. Informatiebord over de slag. Herdenkingsbeeld met de namen van oa de gesneuvelde soldaten in een mooi parkje. Etc...

    • @michaelkoopman7274
      @michaelkoopman7274 Před rokem

      ​@@HistoryHustleNederlands En vergeet de brug bij Deventer niet. Ook die brug is opgeblazen door Nederland, naar ik dacht, een aantal pogingen.

  • @geert6177
    @geert6177 Před rokem +2

    Leuke en interessante video!! 👍

  • @johanpommelet7644
    @johanpommelet7644 Před 5 měsíci +1

    Heel interesanten video's over Duitse invasie in Nederland met heel goede uitleg

  • @KDOERAK
    @KDOERAK Před rokem +1

    Goede video die recht doet aan het optreden van Nederlandse militairen in mei 1940, zeker ook aan de meer dan 2000 gesneuvelden aan onze kant.

  • @thomasbeerten9665
    @thomasbeerten9665 Před rokem +3

    Erg interessant Stefan. Dit zijn de verhalen die je ergens anders nooit hoort.

  • @mijnheer1
    @mijnheer1 Před rokem +3

    Ik geniet altijd van jouw filmpjes Stefan.
    Misschien ook een interessant onderwerp: het mislukte bombardement van de Moerdijkbrug. Op 13-05-1940.
    Ik weet het niet zeker, maar ik meen me het verhaal te herinneren dat een van de piloten, een dag daarvoor was neer geschoten voor het strand van Scheveningen. Zijn Fokker toestel stortte in zee. Zelf zwom hij naar de kust en nam vervolgens druip nat de tram terug naar het vliegveld.
    De volgende dag onverschrokken weer in het vliegtuig stappen vind ik erg "cool".
    Helaas is die keer hem wel fataal geworden.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 6 měsíci

      Dank voor je bericht. Hoop dit ooit in mijn video over Dordrecht te delen. Ben voorlopig op reis in Zuid-Amerika dus zal er niet snel van komen.

  • @ronalddriessen9944
    @ronalddriessen9944 Před 9 měsíci

    Kun je ook iets zeggen over de slag bij Mill (NB)?

  • @cross3292
    @cross3292 Před měsícem

    Hey stefan videootje over Mill de trein slag

  • @THLM-jo2yu
    @THLM-jo2yu Před rokem +1

    Interessant kanaal. 👍

  • @marceldoornbos3086
    @marceldoornbos3086 Před rokem +1

    Mooi verhaal maar er mist wel wat over de vertraging van de opmars van de Duitsers, maar in grote lijnen klopt het wel. maar bij de grens bij Drenthe en Groningen zijn kleine acties geweest wat de opmars van de Duitsers vertraagde .

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem

      Ik benoem de IJssellinie waar dit bij gebeurde. Kan niet alles behandelen dit is meer een greep van de grootste successen.

  • @stefanelzenga2584
    @stefanelzenga2584 Před rokem +2

    Altijd zeer interessante videos op je kanaal complimenten

  • @glennweijtens4091
    @glennweijtens4091 Před rokem +1

    Hey, zou je ook eens een filmpje kunnen maken over de prinses Irene Brigade tijdens de oorlogsjaren

  • @jochembruinsma2354
    @jochembruinsma2354 Před rokem

    Kan je een video maken over de rol van de nederlandse marine in de tweede wereldoorlog?

  • @upwk7
    @upwk7 Před rokem

    Hai Stephan ik heb een vraag, zou jij een keer een aflevering kunnen wijden aan oorlogs misdaden door het Italiaanse leger tijdens de tweede wereldoorlog? Of de Fascistische republiek van Salo in Italie?

  • @kubotaisnice1895
    @kubotaisnice1895 Před rokem +2

    kan je ook een doen over Nederlands indië? als die er waaren want ik hoor daar nooit iemand over

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem

      Zie hier:
      czcams.com/video/pvF3hN9079E/video.html

    • @kubotaisnice1895
      @kubotaisnice1895 Před rokem +1

      @@HistoryHustleNederlands oh wouw bedankt ik vind het altijd mooi dat je die uniformen heeft XD

  • @johanneswinkels401
    @johanneswinkels401 Před rokem +3

    👍👍👍👍

  • @upwk7
    @upwk7 Před rokem +4

    hulde voor die jongens die ondanks dat ze technisch en qua materiaal slecht waren uitgerust toch terugvochten

  • @rebelwestside8044
    @rebelwestside8044 Před rokem

    heeft iemand toevallig fotos van de 8 r.i. op de grebbeberg?

  • @rienveenvliet7760
    @rienveenvliet7760 Před rokem

    Zou het ook niet leuk zijn als je op locatie.
    Dingen ging vertellen.
    Zou super zijn.

  • @EcstaticZero117
    @EcstaticZero117 Před rokem

    Er is op CZcams een reservist die dit verhaal ook eens heeft verteld
    De militairen bij kornwerderzand waren ook reservisten.

  • @vangestelwijnen
    @vangestelwijnen Před rokem

    Het deel van het leger dat goede wapens had, deed uitstekende zaken tegen de Duitsers. Mooi om hen en feitelijk allen onder de wapenen in mei 1940 te eren.

  • @ronaldderooij1774
    @ronaldderooij1774 Před rokem

    Ik zag de titel "militaire successen van het Nederlandse leger in mei 1940" en dacht: Dat wordt dan een korte video. En dat klopte.

  • @fredfranssen9387
    @fredfranssen9387 Před rokem

    Ik mis het afslaan van de eerste aanvalsgolf van Duitse parachutisten bij de Moerdijkbruggen. Mijn vader was daarbij betrokken als dienstplichtig sergeant bij de pontonniers. Hij heeft er zelfs oorlogsbuit verworven door een parachutist zijn pistool en mes af te nemen. Het pistool is na de bevrijding geruild met een Canadees voor sigaretten. Het mes bezit ik nog.

  • @waltertaljaard1488
    @waltertaljaard1488 Před rokem +1

    Mijn vader was gestationeerd bij Huizen. Hij en zijn bataljon moesten zich op 15 mei overgeven zonder dat ze ook maar een keer hadden gevochten.

  • @robertnijkamp2051
    @robertnijkamp2051 Před rokem

    ik begreep dat de duitse panzertrein die door Twente moest oprukken , door het verzetten van wissels in Oldenzaal , Hengelo en Almelo ook de nodige vertraging heeft opgelopen

  • @jkrk7006
    @jkrk7006 Před rokem +2

    zeg er even bij dat de troepen die de afsluitdijk moesten innemen een mindere en veelal transport eenheid was, blijft wel boven dat de afsluitdijk het enige onderdeel was in heel Europa waar de Duitsers pas door konden gaan na capitulatie.

    • @TimDutch
      @TimDutch Před rokem

      De Duitse 1ste Kavalleriedivision was geen transporteenheid, maar een reguliere gevechtseenheid. De divisie heeft tijdens de veldtocht in Polen meermaals actie gezien. De Duitse verliezen rondom Den Haag waren vele malen groter dan in Noord-Nederland.

    • @jkrk7006
      @jkrk7006 Před rokem

      @@TimDutch dit heb ik niet verzonnen maar gelezen op het internet. erg bedankt voor de correctie, zo zie je maar weer dat je niet alles kunt geloven wat er geschreven wordt. ik weet niet of je er ooit geweest bent maar er is daar een museum die de moeite waard is.

    • @TimDutch
      @TimDutch Před rokem

      @@jkrk7006 Ik ben als onderzoeker verbonden aan het Kazemattenmuseum. Het is zeker een bezoek waard!

    • @fryfrysk
      @fryfrysk Před rokem

      @@TimDutch Eens over de 1e KD ; ik kom volgende maand het museum bezoeken !

    • @lucasrem
      @lucasrem Před rokem

      @@TimDutch Ik sta daar wel eens op de camping, andere kant van het water.
      Erg mooi museum, ik ken ook alle verhalen. Dan fiets ik door naar Amsterdam de volgende dag.

  • @brundebrauc5198
    @brundebrauc5198 Před rokem +2

    Ik woon in Loosduinen, vlakbij het gebied waar de Duitse luchtlandingstroepen in mei '40 een pak slaag kregen...
    Onwijs gaaf filmpje, top!

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem +1

      Bedankt voor het kijken.

    • @koosblommestein5128
      @koosblommestein5128 Před rokem

      Een pak slaag is wel een groot woord. De Duitse luchtlandingstroepen hebben zich tot de capitulatie weten te handhaven en werden niet verslagen. Wel werden hun doelen niet behaald, maar zij hielden wel veel treopen bezig die elders ingezet hadden kunnen worden, wat op zich ook een militair succes is.

    • @brundebrauc5198
      @brundebrauc5198 Před rokem

      @@koosblommestein5128 de luchtlandingstroepen waren veel beter getraind, hadden een veel betere uitrusting en een hoog moraal. Wat dat betreft hebben de Nederlandse troepen het uitstekend gedaan. Zij hebben hier in de regio ook een groot aantal vliegtuiguigen verloren, die dus niet meer inzetbaar waren voor andere operaties wat dat betreft toch een soort van nederlaag

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem

      @@koosblommestein5128 De waarheid ligt ergens in het midden naar aanleiding van wat ik erover gelezen heb: de parachutisten moesten - indien de missie mislukte - zich zien te handhaven totdat versterkingen er aan kwamen. Een deel van de luchtlandingstroepen sneuvelde of werd gevangen genomen. Kleinere groepen (met daarbij Von Sponeck) wisten te ontkomen en zich te handhaven. Het klopt dat die op hun beurt weer Nederlandse troepen bezig hielden.

    • @koosblommestein5128
      @koosblommestein5128 Před rokem

      @@brundebrauc5198 De Duitsers hebben inderdaad relatief veel (transport)vliegtuigen verloren. Een groot aantal echter niet door toedoen van de Nederlanders. Veel vliegtuigen waren geland (om troepen aan te voeren, het waren dus niet allemaal para's) en konden niet meer opstijgen. Er is van Nederlandse kant wel eens beweerd dat de invasie van het V.K. niet door kon gaan vanwegen de verliezen die Nederland had toegebracht aan de Duitse luchtvloot. Een broodje aap-verhaal.
      Het is bewezen dat de nederlaag voor een groot deel lag aan de gebrekkige bevelvoering en niet aan de uitzonderlijke gevechtskwaliteiten van de Duitsers. Ook de uitrusting van de luchtlandingstroepen was niet veel beter dan die van de Nederlanders, dit is en blijft een hardnekkige mythe.

  • @Wernerrrrr
    @Wernerrrrr Před rokem

    Wat was precies het doel van de Duitsers door de regering en de koningin gevangen te nemen? Een directe overgave? Ik kan me niet voorstellen dat het veel zou hebben uitgemaakt voor de oorlog.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem

      Inclusief de legerleiding had dit de strijd snel kunnen beëindigen, zeker omdat het militaire hoofdkwartier van de Nederlanders daar zat. Maar we weten het nooit zeker uiteraard. Het was een gok, die ook nog eens slecht uitpakte.

  • @eddiesimone3568
    @eddiesimone3568 Před rokem +1

    Jaja. Die successen waren geweldig!

  • @huzaar100
    @huzaar100 Před měsícem

    Ze hebben nog veel fallschirmjägers naar Engeland gestuurd. Ongeveer 1600 .
    Daar waren veel fallschirmjäger bij. Niet slecht gedaan

  • @nickkamphuis927
    @nickkamphuis927 Před rokem +1

    Zou toch denken dat nl geleerd heeft van destijds niet blijkt minder waar, onze krijgsmacht is een aanfluiting

  • @jnairac
    @jnairac Před 11 měsíci

    De enige veldslag was Arnhem.
    Waarbij er 2 freilwilligen Waffen SS divisies daar werden herbewapend.en manschap aantal versterkt met allemaal.NL.se.Freiwilligers.
    Genoeg video en bronnen hierover te raadplegen van de Britse en Poolse P.O.W. ervaringen.
    Zo ook de rangen en namen in Ijsselsteijn goed te bekijken in de grafvelden.
    Feitelijk benoemd.

  • @kaibakker5626
    @kaibakker5626 Před 11 měsíci

    Als Nederland gewoon goed materieel had hadden we stand kunnen houden

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 11 měsíci +1

      Langer stand, ja. Of we echt Duitsland op lange termijn hadden kunnen tegen houden zonder geallieerde hulp, dat betwijfel ik.

  • @negenTango
    @negenTango Před 11 měsíci

    Er was geen capitulatie, en al helemaal geen onvoorwaardelijke. Het was een wapenstilstand met de troepen die in Nederland-zelf waren, met uitzondering van die in Zeeland.
    De Jong (1970), Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, Deel 3: Mei '40, Amsterdam: Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie
    p. 402:
    Ook realiseerde hij zich onmiddellijk dat Zeeland buiten de capitulatie moest vallen: die was daar niet noodzakelijk; de provincie was, op initiatief van de koningin, bovendien apart genoemd in de in april door de regering vastgestelde opdracht voor het krijgsbeleid; tenslotte mocht men de Fransen die er zich al bevonden, niet in de steek laten.
    p. 404:
    De commandant Zeeland kreeg over de telex bericht dat hij met zijn troepen buiten de capitulatie viel.
    P413:
    Generaal Winkelman, onmiddellijk de nodige beperkingen aanbrengend, ‘verklaarde, gerechtigd te zijn, op te treden voor de weermacht in het rechtsgebied in Europa met uitzondering van Zeeland.
    p. 414:
    Eén voorwaarde die von Küchler wilde stellen, was dat generaal Winkelman er voor moest zorgen dat personeel van de Militaire Luchtvaart en van de Marineluchtvaartdienst, naar België, Frankrijk of Engeland ontkomen, niet meer aan de oorlog zou deelnemen; werden leden van dat personeel krijgsgevangen gemaakt, dan zouden zij, aldus von Küchler, als franc-tireurs behandeld, anders gezegd: gefusilleerd worden.
    ‘Neen’, zei Winkelman, ‘dat kan niet, dat accepteren wij niet, want wij sluiten geen vrede, wij zetten de oorlog door’, waarop (aldus een der Nederlandse officieren) ‘de Duitser zei: ‘Ja, maar dat kan niet; als het Nederlandse volk met de Duitsers in vrede leeft, dan kunnen de Nederlandse vliegers ook niet vechten.’ ‘Ja, maar wij zijn niet in vrede, wij sluiten alleen maar wapenstilstand met de troepen die in Nederland-zelf zijn, en wat daarbuiten is, dat staat buiten mijn bemoeienis, die vechten door.’
    loe.niod.knaw.nl/grijswaarden/De-Jong_Koninkrijk_deel-03_zw.pdf

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 11 měsíci

      "Er was geen capitulatie, en al helemaal geen onvoorwaardelijke. Het was een wapenstilstand met de troepen die in Nederland-zelf waren, met uitzondering van die in Zeeland."
      Wat neerkwam op capitulatie.

    • @negenTango
      @negenTango Před 11 měsíci

      @@HistoryHustleNederlands Fout. Het was geen capitulatie en al helemaal geen onvoorwaardelijke, zoals volgens de Nazi-propaganda die deze video klakkeloos overneemt .Zoals Loe de Jong schrijft: het was een wapenstilstand met de troepen die in Nederland-zelf waren, met uitzondering van die in Zeeland. Inmiddels had Nederland zich aangesloten bij de Geallieerden, waardoor het Koninkrijk der Nederlanden gedurende de gehele oorlog legitiem belligerent is geweest. Als gevolg daarvan vielen de Nederlandse overzeese gebiedsdelen niet in handen van de As Duitsland-Italië-Japan en bleef met name de Koninklijke Marine strijden. Dit alles in tegenstelling tot de Franse, Deense en Noorse capitulaties. Daardoor zagen de Britten zich gedwongen de tot het moment van de capitulatie geallieerde Franse Marine buiten gevecht te stellen en konden de Japanners zich zonder problemen meester maken van Frans Indo-China. Nederlands-Indië, daarentegen, was vanaf 10 Mei 1940 niet meer neutraal, maar geallieerd grondgebied, hetgeen Japen dwong een totaal andere aanpak te kiezen - met alle gevolgen van dien.

  • @jaymylotto8134
    @jaymylotto8134 Před 17 dny

    Je. Spreekt. In. Het. Nederlands. Ook. Al. Zo. Overdreven.

  • @tenij000
    @tenij000 Před rokem

    hadden ze maar het land vol water laten lopen

  • @goudsvuur
    @goudsvuur Před rokem +1

    Geschiedenis is meestal niet interessant jouw video's juiste wel

  • @renef3
    @renef3 Před rokem

    een oom van mijn vader heeft op de grebbeberg gevochten.
    pttss, zat in zijn eigen wereld, droevig......

  • @gustaafpeeters6173
    @gustaafpeeters6173 Před 8 měsíci +1

    Haha, Nederlandse militaire successen in 1940. En toch bijna 10 minuten kunnen vullen.

  • @roydegraaf8202
    @roydegraaf8202 Před rokem

    Kornwerderzand