Verleden van Groningen (5/8) [12-11-2008] - RTV Noord

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 19. 06. 2013
  • Achtdelige serie waarin de historie van de provincie uitvoerig wordt belicht, vanaf het ontstaan tot het heden. Het programma is onderdeel van de manifestatie Verleden van Groningen.
    De stad Groningen groeit na 1600 uit tot het belangrijkste politieke en culturele centrum in het Noorden. De universiteit die in 1614 gesticht wordt speelt daarin een belangrijke rol. De geleerden bevorderen ook buiten de muren van de universiteit het wetenschappelijke denken. Geert Reinders, een autodidact is daarvan een voorbeeld. Hij is de representant van een groep verlichte Groningse boeren en jonkers die allerlei innovaties in de landbouw doorvoeren. Ook in politiek opzicht zijn zij vooruitstrevend en steunen zij de patriotten in hun opstand tegen de regentenkliek. Tijdens de Bataafsche Republiek vinden zij hun politiek hoogtepunt.
    Het verlichte denken roept ook reacties op. Vooral op geloofsterrein ontstaat een beweging die de vrijzinnige geloofsbelijdenis weer wil terugvoeren naar een streng Calvinisme. Deze Afscheidingrsquo; vindt haar oorsprong in Ulrum en vloeit niet alleen voort uit religieuze oorzaken, maar ook uit nieuwe sociale tegenstellingen.
    Presentatie: Roel Dijkhuis.
    Bezoek ook onze website: www.rtvnoord.nl/

Komentáře •