Sami Miettinen & Mikko Alasaarela | Sosiaalinen media ja ahdistunut sukupolvi

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 30. 06. 2024
  • Sami Miettinen Neuvottelija-podcastista laittoi viestiä ja kysyi, haluaisimmeko tehdä tuplajakson samalla kokoonpanolla Jonathan Haidtin Ahdistunut sukupolvi-kirjasta sekä somen vaikutuksesta kulttuuriin ja mielenterveyteen. Ensimmäisen jakson voitte kuunnella Neuvottelija-podcastissa, tämä toimii ikään kuin itsenäisenä jatko-osana. Tervetuloa kuuntelemaan.
    #neuvottelija jakson löydätte tästä: • Puhelinahdistus Isak R...
    ‪@samimiettinen‬
    ---
    ▶️ Tilaa kanava: czcams.com/users/Futucastpodc...
    🍏 Apple Podcasts: podcasts.apple.com/fi/podcast...
    🎧 Spotify: spoti.fi/32scrMD
    👂 Google Podcasts: bit.ly/3ma1Ayj
    🌐 Futucast.com: www.futucast.com
    🐦 Twitter: / futucast
    🎶 Tiktok: / futucast
    📸 Instagram: / futucast
    👔 Linkedin: / futucast
    🔵 Facebook: / futucast

Komentáře • 47

  • @romppaukko
    @romppaukko Před 6 dny +14

    Tästä pitkäkestoisesta siedättämisestä puhuttaessa, kun podcastia tai äänikirjaa kuunnellessa tekee jotain muuta, niin tuli mieleen tapa kuunnella radiota. Ne muistuttaa hyvin paljon toisiaan. Radiota kuunnellessa oli jo minun lapsuudessa tapana tehdä jotain muuta siinä sivussa. Kuunnelmia taas keskityttiin kuuntelemaan ikään kuin elokuvaa katselisi.

  • @romppaukko
    @romppaukko Před 7 dny +13

    Olihan ne poikien porukkaleikit jo ennen tietokoneaikaa sellaisia, että juostiin pitkin mettiä ja "ammuttiin" toisia puun takaa. Milloin jollain katajanmarjapuhallusputkella tai kiväärinmallisilla laudanpaloilla. Ja huudettiin hirveesti jos tuli keskustelua siitä, että kuka osui ja kehen. Nyt se sama vaan on videopelinä erilaisilla tietokonealustoilla. Haittana siinä on se että ei juosta ulkoilmassa.

    • @Pyhantaakka
      @Pyhantaakka Před 7 dny +7

      Meillä oli kortsarit käytössä ja pro-henkisimmällä kortsari, jossa oli oikein puutukki.
      Käpysotaa leikittiin, eli heitettiin toisia kävyillä. Aina joku lähti itkien kotiin, mutta seuraavana päivänä jatkui.

    • @romppaukko
      @romppaukko Před 6 dny

      ​@@Pyhantaakka Juu... Sellaista se oli. Kiipeiltiin isoon kuuseen ja tultiin alaoksia pitkin persmäkeä alas. Tai koivun rääppään ja latvasta roikkumalla käännettiin luokille ja sidottiin latvaoksilla viereisen puun tyvehen. Ei muuten jääty miettimään, mitä metsänomistaja siitä sanois.😁 Joskus katkes runko kesken taivutuksen ja tultiin nopeammin alas kuin oli ajateltu.🙄 Mutta hengissä ollaan vieläkin.🧐

  • @annasutela7059
    @annasutela7059 Před 2 dny +3

    Hyvät keskustelijat, asiantuntemusta kuunteli mielellään.

  • @mokkapala
    @mokkapala Před 7 dny +9

    Hauska toi pitkä intro ennen alkua Samille ja Mikolle, saa jatkossakin olla tollaisia lämmittelyansoja :)

    • @reijokatiska
      @reijokatiska Před 6 dny +5

      Mutta lieneekö kopioitua toisesta kovasta Puheenaihe-podcastista, missä tällainen aloitustapa jo enemmänkin sääntö.
      Itseäni vähän häiritsee, tuntuu kuin olisi jäänyt jostain paitsi ja tässäkin tuli pariin kertaan tarkastettua alkoiko video varmasti alusta. Mielestäni myös haastateltaville olisi kohteliaampaa heti alkuun ryhdikäs esittely heistä ja aiheesta. Mielipideasioita toki...

  • @Pyhantaakka
    @Pyhantaakka Před 7 dny +12

    Ei saakeli, niin vaan me pelisukupolvi aletaan olla tämmöisiä karvasia ukkoja. 😅 BG oli kova, mutta mahtoiko Sami pelata alkuperäisiä Falloutteja?

    • @samimiettinen
      @samimiettinen Před 7 dny +5

      Heh, kiitos! En oo pelannut kertaakaan Falloutia, katoin Amazon Primeltä sen sarjan joka oli samalla tavalla hyvä kuin Last of Us. Videopeleistä tehdyt filmatisoinnit on parantunut huikeesti. Baldur's Gate-pohjainen TV-sarja on lähes varma!

    • @Pyhantaakka
      @Pyhantaakka Před 7 dny +3

      ​​@@samimiettinenOli kyllä loistava tuo sarja, pelkäsin etukäteen, että tulisi poliittista paasausta. Mutta olihan aikanaan myös loistavia videopelifilmatisointeja, kuten Mortal Kombat (1995)...

  • @josq81
    @josq81 Před 3 dny +6

    Olemme kaveriporukassani kasarin ja ysärin lapsia ja olemme useaan kertaan nyt näin keski-ikäisinä setämiehinä tulleet täydellisen harmoniseen yhteisymmärykseen, joka kuuluu: "On sen hemmetinmoinen onni, että meidän lapsuudessa ei ollut somea, saati mitään kännyköitä, älykännyistä nyt puhumattakaan".

  • @joosepinpoikanen
    @joosepinpoikanen Před 6 dny +3

    Erittäin jees jakso, kiitos!

  • @thundron
    @thundron Před 6 dny +7

    toi on kyllä totta, vaikka kaikki on puhelimen päässä, niin ketää ei ole missään.. :(

  • @VelliMak
    @VelliMak Před 2 dny +1

    Hyvää ja tärkeää keskustelua

  • @hevitonttu2251
    @hevitonttu2251 Před 6 dny +13

    Aika pirun raaka toi homma mistä puolen tunnin kohdilla tai siitä eteenpäin aletaan puhua että parisuhde tai etenkin lapset nähdään liian vaikeina tai että niiden hommaaminen tai ylläpitäminen on ihan vaan pelkkä taakka, ja 38:35 Sami toteaakin sen että sukupuuttohan siitä seuraa.
    Aivan käsittämätöntä miten tämmöinen syvä nihilismi elämää kohtaan on ihmisille syntynyt ja ei oo mikään marginaali ilmiö vaan ihan selvästi puolet tai useampi nykynuorista tai "nuorista" näkee että elämä on just ja just siedettävää mutta ei se ole sen arvoista että sitä kannattaa laittaa eteenpäin. Vaikee sanoo että miten tää ei oo painajais maailma jos niin moni kokee jostain syystä näin, sillä ei oo väliä onko syyt oikeita tai järkeviä kun ei tota ajatusmallia oikein kukaan pysty järkeilemään pois. Et pysty vaan selittämään järjellä että mitä järkeä elämällä on olla olemassa jos se vois olla vaan olemattakin, tai aika haastavaa se on.

    • @allukos3656
      @allukos3656 Před 6 dny +3

      erittäin hyviä pointteja

    • @hevitonttu2251
      @hevitonttu2251 Před 6 dny +5

      ​@@allukos3656 Pari pointtia lisää. Se mitä ei juuri sanota ääneen on että kr-stinuskon tilalle ei tullut yhtään mitään järkevää tai mielekästä, ja riippumatta mitä mieltä uskonnoista on niin tilalle jäi vaan arvotyhjiö eli elämällä ei ole mitään merkitystä tai jatkuvuutta ja tätä kai harva kiistää. Erilaisia ilmasto tai st-rilisaatio k-ltteja on mitkä ottaa kopin syrjäytyneistä mutta molemmat noista on sellaisia että jos niiden sanomaan uskoo tarpeeksi niin jättää lapset tekemättä eli ne on umpikuja suuntauksia. Talouskasvu tai kaiken jakaminen tasaisesti itseisarvoina on myös aika materialismiin keskittyviä aatteita.
      Kuitenkin niihin henkilötasolla oleviin syihin niin moni on myös aika idealisti ja on sen takia mieluummin yksin. Jos on joku tiedostettu tai tiedostamaton käsitys siitä mitä suhteen tai perhe-elämän pitäis olla ja se mielikuva on liian kaukainen, niin idealistinen tai perfektionistinen ihminen ei mieluummin tee mitään. Vähemmän saavuttaminen tuntuu pelkältä työltä (voi varmaan ajatella että deittailun tai seurustelun pitäs olla myös hauskaa) tai ajanhukalta.

    • @hellwiw9150
      @hellwiw9150 Před 6 dny

      elämä on vain sattuma. ei myöskään ole mitään järkeä lisääntyä kun maapallo ei kestä enää enempää ihmisiä, kaikki on liian kallista ja naisten oikeuksia poljetaan globaalisti fundamentalistisilla uskonnollisilla syillä. jos haluaa että elämä jatkuu, tulee vaalia edistystä eikä jäädä haikailemaan vanhojen tapojen perään.

    • @DJNoppamies
      @DJNoppamies Před 6 dny +8

      Jos lapsen reseptinä ei ole rakkaus ei lasta tule missään nimessä hankkia. Mikään ei ole itsekkäämpää kuin hankkia lapsi elvyttämään kuollutta rakkautta. Lapsi tulee tehdä kun syy lapsen hankkimiseen on se, että halutaan lapsi.
      Pitäisikin kysyä, miten saataisiin enemmän kestävää rakkautta.

    • @hevitonttu2251
      @hevitonttu2251 Před 5 dny +4

      Se vitsi on että täysjärkisten maailmassa kukaan ei joudu käymään näitä keskusteluja tällein väestötasolla. Normaali maailmassa ihmiset viihtyy yhdessä ja pari lasta syntyy siinä ohessa ihan muuten vaan koska se on kivaa.
      Nyt on alettu etsiä hirveellä vimmalla jotain muovia k-veksistä mikä varmaan voi olla totta, mutta kukaan ei puhu siitä että lähes jokainen nainen on nuoruusvuotensa pillereillä. Matemaattisesti voi laskea että jos yhd-ntöjä on koko ajan vähemmän ja jatkuvasti ehkäisyt tulilla niin suunnittelemattomia raskauksia ei juuri nähdä.
      Mutta ihan turha keskusteluhan tää on aiemmin mainituista syistä. Silti huvittavaa toi että elefantti huoneessa setit pillereiden suhteen. Asiantuntijat ei oo vielä ehtiny selvittää.

  • @jukkaalestalo5432
    @jukkaalestalo5432 Před 18 hodinami

    Ei tuolla lässytyksellä meiden hyvinvointi kasva yhtään. Mielen terveys kunhan ahdistuu.

  • @LassiMarsto-zi8kt
    @LassiMarsto-zi8kt Před 2 dny +1

    Kova jakso! Sami tulessa. Isak parempi juontajaisäntä. Hauska kuunnella taloustieteellistä analyysiä perheestä. F*minismin neljättä aaltoa saa aikalailla kaikesta kiittää. Kyllä miehiä pariutuminen kiinnostaa, jos saa hyvän naisen, mut nykymaailmassa se on vähintään 10 kertaa vaikeampaa kuin 20 vuotta sitten, joten virtuaalimaailmaa ei tarvitse pitää parempana kuin parisuhdetta, mutta kun tilannetta tarkastelee odotusarvojen kautta, niin motivaatio voi olla lähellä nollaa. Naiset ovat yhtä vaativia kuin ennenkin, mutta he itse eivät ole enää niin paljoa miesten mieleen, useammasta syystä. Siis jos vaihtoehtona on kurjahko elämä yksin, mutta täysi itsemääräämisoikeus versus jonkin verran inhimillisempi elämä parisuhteessa, mutta - riippuen tilanteesta - samalla mahdollisesti pahastikin tossun alla, niin valinta ei ole aivan yksiselitteinen. Toki jos olisi tarjolla kauniita naisia, joille kelpaa perinteinen rooli äitinä jne, niin varmasti miehiä kiinnostaisi nykyistä enemmän. Näinhän se tilanne oli ainakin ukkini nuoruudessa tyyliin 40-luvulla, mutta pitkälle vuosisadan loppupuolelle asti. Tuossa juuri sattui silmään 6.7. Iltalehden etusivuja 10, 20, 30, 40 vuoden takaa ja niissä kaikissa oli kannessa naiskauneutta, mikä nykyään olisi kauhistus (mutta samaan aikaan joka toisella naisella on oma onlyfans-kanava).

  • @romppaukko
    @romppaukko Před 6 dny +7

    Itse kun olen 60- - 70-luvun lapsia, niin uusioperheiden osuus oli suhteellisen pieni. Johtui toki agraarikulttuurin voimallisuudesta vielä tuolloin. Mutta esim. eron jälkeisiä uusia suhteita en kyllä kenenkään yleisesti kuullut nämä mitettävän susipareiksi. Sen sijaan isovanhempani, jotka olivat oman lapsuutensa ja nuoruutensa eläneet 1900-luvun alussa(ennen ensimmäistä maailmansotaa), kyllä argumentoivat tällä termillä uusiosuhteita. Mm. mummuni oli pappani kanssa toisissa naimisissa, kun hänen avioliittonsa oli päättynyt miehen Kanadaan lähtöön ja mummuni ei halunnut muuttaa perässä. Että kyllä se jo 70-luvulla oli jo hyvinkin hyväksyttyä. Toki jotkut uskonnolliset yhteisöt ei silloin (eikä nykyäänkään) katsoneet suopeasti avioliittojen hajoamisille.

  • @tonezia
    @tonezia Před 5 dny +1

    Oli hyvä!

  • @riittak
    @riittak Před 6 dny +1

    Dopamiini on osa aivojen palkkiojärjestelmää ja etuaivolohkon (keskittymisen) harjoittaminen lisää itsehillintää. Meditaation harjoittaminen on yksinkertaistettuna juuri keskittymisen harjoittamista. Etuaivolohko aktivoituessaan ottaa yhteyden mantelitumakkeeseen ja rauhoittaa sitä, mikä vähentää tunteiden ääripäitä ja myös ahdistusta. Simppeliä tai sitten ei 😅

  • @erkkameskanen1405
    @erkkameskanen1405 Před 6 dny +2

    Todella hyvä ja ajankohtainen jakso kansamme tulevista haasteista. Sukupuolten välinen asema ja sen muutos on mielestäni yksi juurisyy syntyvyyden laskuun. Se on nähtävissä kaikissa kehittyneissä demokratioissa. Ymmärrän, että tasa-arvon kannalta tämän korjaaminen olisi ongelmallista. Toki biologia ei ole tasa-arvoa ollut koskaan eikä edelleenkään. Ottaako luonto lopulta vallan meistä vai hallitsemmeko me biologiaa. Itse uskon että lopulta biologia vie voiton.

  • @tainalaakso5553
    @tainalaakso5553 Před 4 dny

    Kännykkä maailma on alentanut ihmisten ilmeiden ja nonverdaalista tulkinnan ja intution

  • @tarmokorhonen
    @tarmokorhonen Před 6 dny +3

    Vastauksena kysymykseen, tällainen tuplajakso toimii oikein hyvin, luotas eri kulmilta pätevästi molemmat, tehkää vaan lisää.
    PS. Miks tässä on joku random nainen kannessa eikä Samia ja Mikkoa jotka on kuitenkin tunnettuja?

  • @thundron
    @thundron Před 6 dny +4

    ainoo hyöty lisääntymisestä on saada hoitaja ku tuut vanhaksi :/

    • @hellwiw9150
      @hellwiw9150 Před 6 dny

      kamala syy tehdä lapsi, itsekäs ja ilkeä.

    • @UncleHam1337
      @UncleHam1337 Před 6 dny

      Sekään ei ole varmaa, ehkä fiksumpaa olisi säästää se lapseen menevä raha tulevalle, luotettavalle henkilökohtaiselle avustajallesi joka takaisi turvallisen vanhuuden.

  • @velluhakala
    @velluhakala Před 5 dny +2

    Hauska yksityiskohta toi Isakin kommentti minuutti ennen videon loppua, jossa hän sanoo, että: ”kannattaa kuunnella se Neuvottelija-jakso eka, ja sitten tämä” 😅😅

    • @Futucast
      @Futucast  Před 4 dny +1

      Hahahah, totta

    • @friendship779
      @friendship779 Před dnem

      Noh.
      Sehän vain tarkoittaa, että Neuvottelija-jakson jälkeen pitää kuunnella Futu-jakso uudelleen.

  • @BrutGonzo
    @BrutGonzo Před 6 dny +1

    Keskittymiskyky ei ole kadonnut vaan se on suunnattu toisin.

  • @kaisukka9685
    @kaisukka9685 Před 6 hodinami

    kyllä se perustulo myös voisi estää ylivelkaantumista, mikä taas vois vaikuttaa kuluttamiseen..

  • @DJNoppamies
    @DJNoppamies Před 6 dny +4

    Miettinen on ironinen valinta tähän jaksoon. Hän omissa podcasteissaan edustaa juuri sellaista arvomaailmaa, jossa raha ja vaurauden tavoittelu on kaiken keskiössä. Kaikki humanismi on vihervasemmistohömppää. Vanhempien tulee tehdä kannattavuuslaskelmat. Paljonko lapsen tulisi tienata ja maksaa vanhemmilleen, että olisi kannattava sijoitus.
    Voi olla, että minulta on mennyt ohi, mutta en ole nähnyt Miettisen surkuttelevan lapsikorotuksen poistoa tai kuinka työttömien tukea heikennetään niin, ettei köyhillä ole varaa hankkia lapsia. Olen kyllä nähnyt Miettisen kaipaavan ankarampia leikkauksia. Työ on parasta sosiaaliturvaa. Jos lapsi ei kykene elättämään itseään niin ei hän rikkaiden elättämäksi sossupummiksikaan voi ruveta!

    • @CeArW
      @CeArW Před 3 dny +1

      Sinun ja Miettisen ero on siinä, että Miettinen kasvattaa lapset niillä avuilla, joita saa intohimostaan rahamaailmaan eli työtä tekemällä. Sinä taas valitat ettei vastikkeetonta rahaa tule lasten kasvatukseen kuten aiemmin. Mietipä kumpi on vastuullisempaa kaikkien kannalta.

    • @DJNoppamies
      @DJNoppamies Před 2 dny +3

      @@CeArW Kyllä minä teen töitä ja elätän perheeni työllä. En saa mitään tukia. Vaikka en itse tarvitse yhteiskunnan tukea en minä kuvittele, että kaikilla ihmisillä olisi asiat yhtä hyvin. Osaan ajatella muitakin kuin vain itseäni, minulla on empatiakyky. Evoluutio taitaa pitää empatiakykyä tarpeettomana kun se tuntuu yhä useammalta puuttuva. Ihmisiä voi joutua onnettomuuksiin, voi syntyä kehitysvammaisia lapsia ym. vastoinkäymisiä, joiden takia vanhemmat joutuvat olemaan enemmän kotona, vähemmän tuottavassa työssä.
      Olen yhteiskuntasopimusteorian vankkumaton kannattaja. Koen, että Venäjän naapurimaana Suomen on tehtävä yhteiskunnastaan puolustamisen arvoinen. Tähän kuuluu huolehtiminen heikoimmista. Mitä se tuottaa taloudelle, että pidämme huolta sairaista ja köyhistä? Taloudellisesti olisi lyhyellä tähtäimellä viisainta antaa "luonnon valinnan" hoitaa heikko aines pois.
      Minun ja Miettisen keskeisin ero on suhteessa rahaan. Miettinen elää vaurastuakseen, minä pyrin vaurastumaan elääkseni. Raha on minulle keino elää hyvää elämää, raha ei itsessään ole minulle elämäntarkoitus.