Vatan yahut Silistre (NAMIK KEMAL) SAHNELENEN İLK TİYATRO ESERİ

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 17. 04. 2021
  • #Vatan Yahut Silistre, #Namik Kemal’in romantik bir anlayışla yazdığı ilk oyun; Türk edebiyatında ise vatan sevgisini ve kahramanlık konusunu ele alan ilk özgün piyes olarak önem kazanan bir eseridir. Namık Kemal bu oyununa Vatan, adını vermiş ama eser, sahnelendikten sonra büyük bir infial de uyandırmış, bu yüzden esere yapılan sansür ve yasaklamalardan sonra da eserin ismi Vatan yahut Silistre adı ile yaygınlaşmıştı.
    Namik Kemal’ 1872’nin ilk günlerinde "İbret Gazetesini "çıkarıp yeniden muhalefete başlamış Sadrazam Mahmut Nedim Paşa’ya yazdığı eleştiriler nedeni ile İstanbul’dan uzaklaşması için Gelibolu’ya mutasarrıf olarak atanmış, Gelibolu’da sürgünde iken de "Vatan yahut Silistre" adlı oyunu ile "Evrâk-ı Perişan" adlı eserini yazmıştı. Gelibolu’da kuduz hastalığını önlemek için köpekleri sürgün etmesi bahanesi ile Gelibolu mutasarrıflığı görevinden alınmış 1872’ nin son günlerinde Gelibolu’dan İstanbul'a dönerek kendisine ait olan İbret gazetesinin tekrar başına geçmiş; Vatan Yahut Silistre adlı oyununu da 1 Nisan 1873 gecesi İstanbul Gedikpaşa’daki Güllü Agop’un tiyatrosunda sahneletmişti.
    Eser, ,lk temsil edildiği gece seyirciler tarafından büyük bir coşku ile karşılanmış, Gedikpaşa Güllü Agop tiyatrosundan dışarıya çıkan ahali büyük bir heyecanla gösteriler yapmış oyun sonrasında halkın yaptığı gösteriler ve olaylar; padişahı dahi çok korkutmuş, bunun sonrasında da Namık Kemal, Magusa’ya sürgüne gönderilmişti.
    Hurriyet Kasidesi ,ile birlikte Namık Kemal’e vatan şairi sıfatını kazandıran vatan sevgisi ve kahramanlık konusunu taşıyan bu eser basit konusuna rağmen önce Rusça'ya, daha sonra da başka dillere de tercüme edilen, başka yazarları da tiyatro yazmaya teşvik ederek Türk Tiyatrosunun gelişmesine de katkı sağlayan bir piyes olarak önem kazanmıştır.
    Namık Kemal ve arkadaşları sürgüne gönderilmiş olsa da ilk adı Vatan olan , yasak ve sansür nedeni ile daha sonra SİLİSTRE adıyla sahnelenen en sonunda da Vatan Yahut Silistre adı ile tanınan bu piyes oynanmaya devam eder. Eser, “ ilk iki ay zarfında 47 defa oynanmış, İzmir ve Selanik ‘te de gösterilmiş, 3 yıl zarfında 500 defa sahnelenmiştir. ”
    Namık Kemal, 1828 Osmanlı Rus savaşında gerçek hayatta gerçekleşen buna benzer bir olayı 1853- 1855 yılları arasındaki Kırım Savaşında olmuş gibi göstermiştir. Dört perdelik bu oyun Manastır’da başlamış ve diğer perdelerdeki mekân ise Silistre olmuştur.
    Kaynakça:
    Bedri Aydoğan, Namık Kemal’in Mağusa Sürgünlüğü, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştrmaları Merkezi,2004
    edebiyatvesanatakademisi.com/...
    tr.wikipedia.org/wiki/Vatan_y...

Komentáře • 2