انتخابات و توانایی رویاپردازی برای پیروزی

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 23. 06. 2024
  • انتخابات و توانایی رویاپردازی برای پیروزی
    دو سده است که ایران با جهان نوین و مناسبات تازه در جهان آشنا شده است؛ و یک‌سده است که ایرانیان ریختی از انتخابات را تجربه می‌کنند؛ اما شوربختانه انگار در این بازه ی زمانی هنوز ایرانیان نتواسته‌اند به انتخابات به عنوان سازوکاری برای گذار از اختلاف‌ها و‌ گوناگونی‌ها ی خود برسند. انتخابات در ایران به مراسمی دگردیسیده است که گاهی به ابراز ارادت به درگاه پیش‌وا به کار می‌رود؛ و‌ گاهی به ابزاری برای ایستاده‌گی در برابر قدرت چیره و ستم‌گر! همانند دشمنی‌ها و دعواها ی حیدری و‌ نعمتی که در تاریخ ایران آشناست، دسته نخست در هر وضعیتی در انتخابات هستند و همانند «امت همیشه در صحنه» به کار امام‌ها ی (شیخ و شاه) اجتماع می‌خورند؛ و دسته ی دوم تنها به قهر و پشت کردن به انتخابات دل‌خوش‌اند، بی‌که حساب و‌ کتابی بر این رفتارها چیره باشد و هوده و توشه‌ای از این مراسم قربانی کردن جای‌گاه و شکوه شهروندی به دست آید؟
    پدیدارشناسی «انتخابات بی‌معنا» در ایران چیست؟ از آسیب‌شناسی آن چه می‌توان آموخت؟ در این انتخابات جاری کجا باید ایستاد و چرا؟ برای تصمیم‌گیری نهادها و جریان‌ها مهم‌تر هستند یا نام‌ها، ادعاها و داوها؟ آیا امکانی برای آزمون و خطا ی ملی در پهنه ی انتخابات در ایران فراهم است؟
    از تاریخ انتخابات در دوران جمهوری اسلامی و پیش از آن چه می‌توان آموخت؟
    آیا پارادخشی که ما را در خود تنیده است، و این همه هزینه بر ما می‌چپاند، از تاریخ و سنت می‌آید؟ یا از برگفتی که ما از واقعیت‌ها و فربودها ساخته‌ایم و بر آن‌ها سوار می‌کنیم؟ دیگران پیش‌تر گفته‌اند: (دریافت مردمان و بازی‌گران سیاسی از فربودها و واقعیت‌ها ی سیاسی، از خود فربودها و واقعیت‌ها مهم‌تر است.) اما ما هم نباید از تکرار آن دست برداریم. یعنی داشتن تخیلی جمعی و پرزور از آینده می‌تواند ام‌روز و بردارها ی سیاسی در میدان سیاست را دگرگون کند.
    پرسش ام‌روز آن نیست که آیا جمهوری اسلامی یا علی خامنه‌ای می‌خواهند، پرسش آن است که آیا مردمان ایران می‌توانند رویایی پرزور برای آینده و آزادی داشته باشند؟ یا نه؟ توانش رویاپردازی برای آینده چه‌گونه و از کجا می‌آید؟ و چه‌گونه می‌تواند پیروز شود؟
    در گفت‌وگویی با علی‌رضا اردبیلی نویسنده و روزنامه‌نگار (صاحب مجله ی تریبون) پرسیده‌ام: انتخابات و توانایی رویاپردازی برای پیروزی چه‌گونه و در کجا به هم می‌رسند؟
    اردبیلی بر این باور است که انتخاب مسعود پرشکیان در این دوره از انتخابات ریاست‌جمهوری هرچند نمی‌تواند تغییر چندانی در ساختار و رفتار جمهوری اسلامی داشته باشد، اما امکانی است که می‌تواند انتخابات را باردار و معنادار کند.
    با مهربانی، هم‌رسانی (سابسکرایب) و بازخوردها ی خود به ژرفا ی این پرسش‌ها و جست‌وجوها بیفزایید.

Komentáře • 7

  • @faramarzafshar1526
    @faramarzafshar1526 Před 9 dny +5

    آقای اردبیلی بسیار دید روشن ‌ عملگرایانه ای از سیاست دارند که قائل تحسین است و باید سرمشقی برای به اصطلاح اپوزیسیون باشد.