Ritim atölyesi perküsyon ritim aletleri deneyimleme çocuklar ritim aletlerine dokunup tanıyorlar

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 09. 2024
  • Ritim atölyesi perküsyon ritim aletleri deneyimleme çocuklar ritim aletlerine dokunup tanıyorlar
    🟣--► ▶️ BANDO TAKIMI VİDEOLARI
    • Bando Takımı Çalışma D...
    🟡 --► ▶️ GİTAR RİTİM KALIPLARI • Gitar Ritim Kalıpları ...
    Perküsyon Nedir? Perküsyon Aletleri Ve İsimleri Nelerdir?
    Vurmalı müzik aletleri tüm dünyadaki müzik kültüründe olduğu gibi Türk müzik kültüründe de sıklıkla kullanılmaktadır. Bu vurmalı çalgılar perküsyon olarak da isimlendirilmektedir. Davul, bateri, darbuka gibi müzik aletleri en popüler vurmalı çalgılar arasında yer almaktadır. Perküsyon nedir? Perküsyon aletleri ve isimleri nelerdir? Merak edilen tüm detaylar. Aykut ilter 0532 322 2351
    Perküsyon aletleri, vurmalı çalgıların bir diğer adıdır. Bu çalgılar üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar müzikal işlevine göre perküsyon aletleri, günlük bilgiye göre perküsyon aletleri ve sesin üretimine göre perküsyon aletleridir. Bunun yanında farklı ülkelerin kültürlerine ait farklı vurmalı müzik aletleri de bulunmaktadır.
    Perküsyon Nedir?
    Perküsyon ya da vurmalı çalgı ismi verilen müzik aletleri elle ya da baget ile vurma, ovma ya da sürtme hareketleri ile ses çıkaran müzik aletlerine verilen isimdir. Perküsyon aletleri, insan sesinden sonraki en eski çalgı modeli olduğu tahmin edilmektedir.
    Vurmalı çalgıların amacı müziğin ritmini oluşturmaktır. Ritim kelimesi, Yunanca kökenli bir kelimedir ve akış anlamına gelir. Değişik uzunluktaki farklı vuruşlar ile çıkarılan sesler sayesinde ritim oluşturulur. Günümüzün modern müziklerindeki ritim, vurmalı çalgılar ile yapılmaktadır.
    Modern müzik aletlerinin çoğu karmaşık yapıları ile bilinir. Ancak perküsyon aletleri daha basit yapılı enstrümanlardır. Perküsyon kelime olarak Latinceden dilimize geçmiştir. Anlam olarak ise, vurmak, çarpmak ya da dövmek anlamlarında kullanılmaktadır. Perküsyon kelimesi müzik dışında iki nesnenin birbirine çarpıp ses çıkarması anlamında da kullanılır.
    Perküsyon Aletleri ve İsimleri Nelerdir?
    Perküsyon aletleri üç grup altında toplanmaktadır.
    Sesin Üretimine Göre Vurmalı Çalgı: Ziller, Çanlar, Halile, Marimba, Celeste, Gong, Üçgen, Kastanyet, Çalpara, tom-tom, davul, yer davulu, konga, kanun, piyano, santur, siren, borazan tabanca, Teremin,
    Müzikal İşlevlerine Göre Perküsyon Aletleri: Marimba, mızrak, arp, mızıka, ksilofon, vibrafon, zil, düdük, davul,
    Gündelik Bilgilere Göre Perküsyon Aletleri: Bateri, Tef, bakır kap
    Perküsyon
    Perküsyon ne demek? Sorusu ile makaleye başlamak isterim. İlk olarak, perküsyon kelimesi Latince bir kökene sahip genel bir enstrüman topluluğu adıdır. Asıl Türkçe anlamıysa, vurarak ses çıkartabileceğiniz müzik aletleridir. Yani vurmalı müzik aletleri desek doğru olacaktır. Perküsyon kelimesinin ne anlama geldiğini öğrendiğimize göre, şimdi bir alt başlık olan perküsyon nedir genel başlığı ile biraz daha tarihçesine gidebiliriz.
    Perküsyon Nedir?
    Perküsyon nedir? Sorusuna cevap bulmak için öncelikle tarihe bir dönüp bakmamız lazım. İlk olarak, taş çağı olarak bildiğimiz en eski çağa gittiğimiz zaman, çeşitli ayinlerde ve savaş sırasında destek amaçlı savaşçıların duygularını kabartan ve kimine göre korkutucu bir ton ile birçok zaferde etkili rol oynayan bu müzik aletlerini hemen hemen bütün ırktan ve kökenden insanlar kullanmıştır. Birçok kullanım alanına sahip ve tarihte bazen duygusal zamanlarda rol oynamış olan bu enstrüman modeli, insanoğlunun şu ana kadar bildiği en uzun tarihe sahip bir çalgı aleti grubunun toplu ismidir. Şimdi birkaç hikaye anlatarak günümüzdeki şekillerine nasıl geldikleri ve duygusallık anlamdaki değerini biraz daha iyi anlamak amaçlı makaleye devam edelim. Şimdi herkesin hatırlayacağı bir soykırıma gidelim. Latin Amerika denilince aklınıza ne gelmektedir? Hafiften duyuyor gibi oldum. Afrikalı masum insanlar değil mi? İşte bu noktada perküsyonun ne alakası var diyeceksiniz. Aslında çok fazla alakası var. Çünkü günümüz modern çağında kullandığımız bu perküsyon olarak adlandırdığımız perküsyon aletleri yani vurmalı müzik aletlerini bu çağa kadar özgünlüğünü hiç bozmadan getiren ulus Afrika toplumudur. Günümüzde hala ayin ve özel törenlerde Afrika topraklarında aktif olarak kullanılan bu müzik aletleri, isimlerini genellikle yapıldıkları ağaçlardan almaktadırlar. Bunun için alt yan başlık olan perküsyon aletleri bölümünde bahsedeceğim. Ancak, konumuza kaldığımız yerden devam edelim. Bugünlere kadar gelen bu enstrümanların Latin Amerika zamanında zorla Afrikalı insanları köle olarak deniz yoluyla getiren Amerikalılar, büyük isyanın başlamasına neden olan müzik ve müzik aletlerinin büyüsünü çok hafif almışlardır. Şimdi içinizden ne alakası var gibi sesler duyuyor gibiyim. Şöyle anlatayım size o zaman. Afrika halkı zorla tarım sanayisinde köle olarak çalışırken, Amerikalılar bir şeyi göz önünden kaçırdılar. Ne mi? Kendilerini üstün olarak gördükleri bu halkın dilini bilmedikleri için büyük isyanın başlamasında en büyük hatayı yaptılar.

Komentáře •